HWSW Informatikai Kerekasztal: Akvarisztika, terrarisztika II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (191 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 115
  • 116
  • 117
  • 118
  • 119
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Akvarisztika, terrarisztika II. Értékeld a témát: -----

#2321 Felhasználó inaktív   KBoti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 01. 29. 22:54

Idézet: saen - Dátum: 2009. jan. 29., csütörtök - 23:41

Szerintem a levegőztető felesleges. Két részre osztanám a problémát:
-Egy az oldott oxigén mennyisége. Az oxigén a vízzel való érintkezéskor oldódik a vízben. A porlasztókő ugyan juttat némi oxigént a vízbe, de ennek igazi jelentősége abban van, hogy mozgatja a vízfelszínt, az oxigén jelentős része itt jut a vízbe. Ezt ismerve egy olyan szűrő ami szintén mozgatja a vízfelszínt, közel ugyanolyan hatásfokkal működik.
-A másik oldal, ha már a szűrő nem elég és szükséged van még arra az extra kis oxigénszintre is amit a porlasztó ad, akkor jó eséllyel rengeteg egyéb problémával kell majd szembenézned, szimplán azért mert túl van telepítve az aksi és túl sok szennyezőanyag fog a vízbe jutni. Szóval itt is inkább a halszám csökkentésében látom a megoldást, mint a levegőztető beállításában.

Igen, valahogy nekem is így rémlett, csak kicsit régebb volt amikor a szakirodalmat olvasta. Köszönöm a megerősítést. :respect:

#2322 Felhasználó inaktív   KBoti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 29. 23:04

Idézet: saen - Dátum: 2009. jan. 29., csütörtök - 23:41

...Szóval itt is inkább a halszám csökkentésében látom a megoldást...

Ezzel egy problémám van. Azt mondják ugye, hogy egy akváriumban a halak számát a liter adja meg. Azaz egy halra számolunk 3-5 liter vizet. Nos akkor ha van egy 110 literes akvárium amiből leveszk 10 litert a homoknak, növényeknek és egyéb tereptárgyaknak, szűrőnek. Tehát ha a maradék 100 literre számolok halanként átlag 4 litert, akkor az 25 halat jelent. Na 25 hal úgy elvész az akváriumba mintha üress lenne. :)

#2323 Felhasználó inaktív   carcass 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 29. 23:09

Idézet: Aragorn - Dátum: 2009. jan. 30., péntek - 0:04

Tehát ha a maradék 100 literre számolok halanként átlag 4 litert, akkor az 25 halat jelent. Na 25 hal úgy elvész az akváriumba mintha üress lenne. :)

Ezt találtam:

Idézet

A halsűrűség ne legyen több 1cm/ 1liternél! Egy 100 literes akvárium 20db 5cm-nél nem nagyobb halat képes csak zavartalanul eltartani.

>Forrás<
Soha ne vitatkozz idiótákkal.Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.
ÖNTSÜNK TISZTA VIZET A POHÁRBA

Bravo

#2324 Felhasználó inaktív   KBoti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 29. 23:43

Ez még rosszabb arány mint amivel én számoltam, illetve ha 5 literrel számolok, akkor az is a 20-at adja ki.

Ennek fényében azt hiszem kicsit túlzásba vittem a halállományt a jelenlegi 51 db hallal  :).  Igaz a halak nagy része bőven az 5 cm alatt van.

Szerkesztette: Aragorn 2009. 01. 29. 23:44 -kor

#2325 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 30. 06:25

Idézet: Aragorn - Dátum: 2009. jan. 29., csütörtök - 23:04

Ezzel egy problémám van. Azt mondják ugye, hogy egy akváriumban a halak számát a liter adja meg. Azaz egy halra számolunk 3-5 liter vizet. Nos akkor ha van egy 110 literes akvárium amiből leveszk 10 litert a homoknak, növényeknek és egyéb tereptárgyaknak, szűrőnek. Tehát ha a maradék 100 literre számolok halanként átlag 4 litert, akkor az 25 halat jelent. Na 25 hal úgy elvész az akváriumba mintha üress lenne. :)

Amíg kicsik addig lehet, de ha megnőnek akkor már nem. Nekem 144 literben (bruttó) van 22 hal és még kicsit túlzsúfoltnak is érzem :)

#2326 Felhasználó inaktív   carcass 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 30. 09:37

Idézet: Aragorn - Dátum: 2009. jan. 30., péntek - 0:43

Ez még rosszabb arány mint amivel én számoltam, illetve ha 5 literrel számolok, akkor az is a 20-at adja ki.

Ennek fényében azt hiszem kicsit túlzásba vittem a halállományt a jelenlegi 51 db hallal  :).  Igaz a halak nagy része bőven az 5 cm alatt van.

Igen, kicsit mintha sokan lennének.
Nálam nettó 70 lliter vízben van 5 neon(de veszek még :D ), 3 tetra és két császárlazac.Ja plusz a gibic.
Soha ne vitatkozz idiótákkal.Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

Bravo

#2327 Felhasználó inaktív   NeCrO 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 30. 10:43

Idézet: Aragorn - Dátum: 2009. jan. 29., csütörtök - 22:18

A pókháló szerűtől óvakodj. Nem tudom mi a neve, de nekem egyszer úgy betelepedett az akváriumba, hogy teljes mosás és növénycsere után tudtam csak megszabadulni :mad: . Úgy rátelepedett a növényekre, hogy egyszerűen nem tudtam szétválasztani.

Igen, olyan mint a pókháló, de zöld színű. Le lehet ráncigálni a növényekről, de csak nehézkesen. Ja, és nem mindegyik növényen van, csak az 5ből 2őn. A talajt közelről figyelve is látok pár zöld szálat, valamint az egyik kövön is van. Egyelőre levegőztetést kiszedtem a szűrőből, valamint lecsökkentettem a világítás idejét, meg szerintem kajáltatást is visszafogom.
Jöttem, láttam, fagytam...
Arra ébredtem, hogy a takarítónő az őrület határát súrolja , ezután lementem a Postára és feladtam a reményt...

#2328 Felhasználó inaktív   carcass 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 30. 12:42

Idézet: NeCrO - Dátum: 2009. jan. 30., péntek - 11:43

Igen, olyan mint a pókháló, de zöld színű. Le lehet ráncigálni a növényekről, de csak nehézkesen. Ja, és nem mindegyik növényen van, csak az 5ből 2őn. A talajt közelről figyelve is látok pár zöld szálat, valamint az egyik kövön is van. Egyelőre levegőztetést kiszedtem a szűrőből, valamint lecsökkentettem a világítás idejét, meg szerintem kajáltatást is visszafogom.

A kajáltatás szerintem nem sok vizet zavar.De ha mondjuk sok természetes éri közvetlen módon (rásüt a Nap ;) ), az már nagyobb gond.

Bravo

#2329 Felhasználó inaktív   NeCrO 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 30. 12:50

Idézet: carcass - Dátum: 2009. jan. 30., péntek - 12:42

A kajáltatás szerintem nem sok vizet zavar.De ha mondjuk sok természetes éri közvetlen módon (rásüt a Nap ;) ), az már nagyobb gond.

Az ablakok sötétítettek, UV szűrtek.
Arra ébredtem, hogy a takarítónő az őrület határát súrolja , ezután lementem a Postára és feladtam a reményt...

#2330 Felhasználó inaktív   KBoti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 30. 13:10

Zokon vették a halak, hogy arra mertem gondolni hogy sokan vannak. Reggelre az egyik xifo megatta magát.

Ma megvolt az első kb. 20% vízfrissítés amióta(jan. 16.) beüzemletem az akváriumot. Kicsit megigazgattama növényeket is.

A kiegyensúlyozott akvárium egyik titka ugyebár az, hogy az ember minél kevesebbet matasson bele (persze a szüksges ápoláson kívül). De az az igazság hogy szinte mindig kapok valamit amiért bele kellne nyuljak  :D . Csak nagy önfegyelem mellet tudom visszafogni magam és szorítkozni azokra az pillanatokra amikor "jogosan" matatok bele. 

Szerkesztette: Aragorn 2009. 01. 30. 13:11 -kor

#2331 Felhasználó inaktív   KBoti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 30. 14:18

Idézet: NeCrO - Dátum: 2009. jan. 30., péntek - 11:43

Igen, olyan mint a pókháló, de zöld színű.

Lehet egy kicsit érdekesen hangzik, de milyen zöld? A növényekhez viszonyítva? Mert van az az alga fajta amelyik rátelepszik a növényre de csak pár miliméter hosszű lesz és ez is egy kicsit pókáló szerűen néz ki viszont sötéttebb zöld mint a növény. Ez nem jelent akkora veszélyt vagy legalábbis nekem nem okozott soha nagy gondot. Viszont van az a fajta amelyik a növényen és növények közt alakul ki bonyolult hálót szőve (ha tulságosan elbúrjánzik még a hal is csa nagy küzdelmek árán jut át) kb. azon a színskálán mozogva mint a növények. Na ez a ge**bb fajta.

Egy kis imertető az algáról...

#2332 Felhasználó inaktív   NeCrO 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 30. 15:17

Idézet: Aragorn - Dátum: 2009. jan. 30., péntek - 14:18

Lehet egy kicsit érdekesen hangzik, de milyen zöld? A növényekhez viszonyítva? Mert van az az alga fajta amelyik rátelepszik a növényre de csak pár miliméter hosszű lesz és ez is egy kicsit pókáló szerűen néz ki viszont sötéttebb zöld mint a növény. Ez nem jelent akkora veszélyt vagy legalábbis nekem nem okozott soha nagy gondot. Viszont van az a fajta amelyik a növényen és növények közt alakul ki bonyolult hálót szőve (ha tulságosan elbúrjánzik még a hal is csa nagy küzdelmek árán jut át) kb. azon a színskálán mozogva mint a növények. Na ez a ge**bb fajta.

Egy kis imertető az algáról...

Nos ez sötétzöld, és a növények között alkot nagy hálószerű valamit... 2 növényen látom nagyon, meg közöttük. Lehet kuka lesz a két növényből?

Megnéztem az oldalt, szerintem fonál alga lesz, de hasonló a haj algához is. Hétvégén lepucolom a növényeket.

Szerkesztette: NeCrO 2009. 01. 30. 15:21 -kor

#2333 Felhasználó inaktív   Nevl 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 30. 15:25

Idézet: carcass - Dátum: 2009. jan. 29., csütörtök - 18:23

Razbórák kipusztultak? :eek: Nem sok szívósabb hal van.Nekem egyszer jött valami kórság, de csak ők élték túl.
Én a fekete tertára szavazok. :up: Kellően béketűrő.Simán elvan bárkivel.Nálam neonokkal és császárlazacokkal vannak.
Megvan a forgalmim, lehet, hogy holnap veszek pár halat.

Jah egyszercsak eltűntek... nem tom mi lett velük :(

Köszi a tippeket.
Necro, az fonálalga lesz és mindig vissza fog jönni, ha egyszer betelepedett. Próbáld ki, hogy kb 1 hétig drasztikusan lecsökkented a kaja és fénymennyiséget (i.e. kevés kaja a halaknak, épp csak annyi, amit tényleg azonnal megesznek és egész nap sötétség, csak 2-3 óra világítás max). Nálam szépen visszahúzódott, amikor ezt csináltam (bár előtte visszanyírtam minden növényt, amin megjelent és lekapartam a falról is).

A szűrő továbbra is nagyon hangos... Hydor prime 220-as... érdemes lenne lecserélni szerintetek? 110 L-es az aksi, belső szűrő? (ha igen, nem fogja kinyiffantani a kis guppikat?)

Szerkesztette: Nevl 2009. 01. 30. 15:26 -kor

"Komplexen kell vizsgálni a stratégiai kérdéseket" Unknown corporate droid
Battle tag: Nevl#2658

#2334 Felhasználó inaktív   KBoti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 30. 15:43

Úgy emlékszem mintah valamelyikötök az írta, hogy van/volt garnélája. Jövő héten szeretnék venni egyet én is. A kérdésem, hogy ezeket is illik minimum párba venni vagy megvan egyedül is?

#2335 Felhasználó inaktív   NeCrO 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 30. 16:04

Idézet: Nevl - Dátum: 2009. jan. 30., péntek - 15:25

Jah egyszercsak eltűntek... nem tom mi lett velük :(

Köszi a tippeket.
Necro, az fonálalga lesz és mindig vissza fog jönni, ha egyszer betelepedett. Próbáld ki, hogy kb 1 hétig drasztikusan lecsökkented a kaja és fénymennyiséget (i.e. kevés kaja a halaknak, épp csak annyi, amit tényleg azonnal megesznek és egész nap sötétség, csak 2-3 óra világítás max). Nálam szépen visszahúzódott, amikor ezt csináltam (bár előtte visszanyírtam minden növényt, amin megjelent és lekapartam a falról is).

A szűrő továbbra is nagyon hangos... Hydor prime 220-as... érdemes lenne lecserélni szerintetek? 110 L-es az aksi, belső szűrő? (ha igen, nem fogja kinyiffantani a kis guppikat?)

Még gondolkozom egy almacsiga kölcsönzésén is.  :D  Az leenné? :Đ

#2336 Felhasználó inaktív   Nevl 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 30. 16:53

Idézet: NeCrO - Dátum: 2009. jan. 30., péntek - 17:04

Még gondolkozom egy almacsiga kölcsönzésén is.  :D  Az leenné? :Đ

:D Épp a szombati nagytakarítás alkalmával dobtam ki az utolsó egyedet (aki közben romboló kategóriába fejlődött :D ). Sorry bezárt a bazár :D Egyébként az csak a növényt eszi ki alóla :D

Nekem volt kisebb üvegrákom, de mindkettő nyomtalanul eltűnt.... :confused:

A szűrő problémáimmal kapcs legyetek már empatikusabbak és adjatok tanácsot :D :p :respect:

Szerkesztette: Nevl 2009. 01. 30. 16:55 -kor

"Komplexen kell vizsgálni a stratégiai kérdéseket" Unknown corporate droid
Battle tag: Nevl#2658

#2337 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 30. 17:42

Idézet: Aragorn - Dátum: 2009. jan. 30., péntek - 15:43

Úgy emlékszem mintah valamelyikötök az írta, hogy van/volt garnélája. Jövő héten szeretnék venni egyet én is. A kérdésem, hogy ezeket is illik minimum párba venni vagy megvan egyedül is?

Amano garnéláim vannak, ők csapatban szeretnek lenni.

#2338 Felhasználó inaktív   carcass 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 30. 17:50

Idézet: Nevl - Dátum: 2009. jan. 30., péntek - 17:53

...
A szűrő problémáimmal kapcs legyetek már empatikusabbak és adjatok tanácsot :D :p :respect:

Én már adtam korábban, asszem saen kollégának.
Neked is csak ezt tudom mondani.
Nekem ilyen van, csak a korábbi kiadás.
Kép
Totál csendes, 8 éve megvan.Hibátlan.
>egy link a sok közül<

Bravo

#2339 Felhasználó inaktív   KBoti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 30. 17:59

Idézet: Nevl - Dátum: 2009. jan. 30., péntek - 17:53

Nekem gyárilag beépített szűrőm van. Az akvárium sarkában van a motor, a több rétegű szivacsrendszer és melegitő szépen beépítve. Eddig nincs rá panaszom, sőt. De csak nemrég használom. De szvsz ha elmész egy halkereskedésbe és kiválasztatsz egy jobbacska márkát illetve annak egy olyan teljesítményű szűrújét ami megfelel az akváriumodnak, nem hiszem hogy nagyon mellépfognál. Azt kell eldöntened hogy külső vagy belső szűrőt akarsz. Egy kicsit visszább nagyon ajánlották az Eheim szűrőt.

Itt olvashatsz néhány termékismertetőt. Aztán amelyik szimpibb afele kacsintgatsz. ;)

Szerkesztette: Aragorn 2009. 01. 30. 18:27 -kor

#2340 Felhasználó inaktív   NeCrO 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 30. 18:49

Idézet: Nevl - Dátum: 2009. jan. 30., péntek - 16:53

:D Épp a szombati nagytakarítás alkalmával dobtam ki az utolsó egyedet (aki közben romboló kategóriába fejlődött :D ). Sorry bezárt a bazár :D Egyébként az csak a növényt eszi ki alóla :D

Nekem volt kisebb üvegrákom, de mindkettő nyomtalanul eltűnt.... :confused:

Kidobtam azt a növényt, amelyik tele volt ezzel a kócos valamivel, meg összeszedtem a maradék 1-2 szálat. Máshol nem tapasztaltam a jelenséget, még a nagyon megvilágított helyeken lehetett pici 1-2 cm-es szálakat látni. Megpróbáltam lefotózni, mindjárt feldobom.

Szűrővel kapcsolatban: Nekem egy Eheim pick up 2008 van, viszont előző öves díszcsíkom amilyen pici volt, valahogy bement mögé, és az lett a veszte... Mostani 2 nagy már nem megy be.

Íme a képek:

Ez az a bigyó:
Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Ez meg a pici öves díszcsíkom gyilkosa, ő csalta be a szűrő mögé...
Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Szerkesztette: NeCrO 2009. 01. 30. 19:03 -kor

Téma megosztása:

• (191 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 115
  • 116
  • 117
  • 118
  • 119
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.