HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent az Athlon 64/FX tuningról # IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent az Athlon 64/FX tuningról # IV.

#141 Felhasználó inaktív   gemini 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 05. 12:22

szeretem az occt-t, mert ha az első pár percben nem hibázik, akor nagyjából 90% hogy végigfut hiba nélkül. és nem kell egész éjszakán keresztül várni az eredményre :)
mellé érdemes benyomni egy windows-os ramtestet, csak ugy rutinból, had szokja a rendszer :)
Asrock G43 Twins Full-HD :: Intel E4500 @ 2,90 Ghz + Xigmatek HDT-1283S :: XFX Radeon HD5850 OC 1024Mb :: 4096Mb Corsair DHX DDR-2 800Mhz :: 2x 320Gb WD Caviar SE16 + 320Gb Seagate Barracuda 7200.10 16Mb :: Sb Audigy 4 :: Coolermaster CM690 :: Enermax Modu82+ 425w :: Logitech G5 :: Dell 2007 WFP

Abit IP35-E :: Intel E2160 @ 2,90 GHz + AC Freezer 7Pro :: Sapphire Radeon HD3850 256Mb + Zalman VF900cu :: 2048Mb Geil Ultra DDR-2 800Mhz CL4 :: 250Gb + 500Gb WD Caviar RE :: Sb Audigy 1 :: AC Silentium T1 :: Arctic/Seasonic 350w :: Logitech G5 :: FuSi P19-2

#142 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 05. 12:26

Idézet: Blue-MOD - Dátum: 2006. máj. 5., péntek - 12:06

Mint a fentebbi BIOS képeken is látható ennél a lapnál az NB és az SB közti Hypertransport-ot függetlenül lehet állitani (200-300 között) és ha manuálban 200-ra teszem akkor nem mozog együtt a proci FSB-jével! A szorzó maradhatott 5x-ön és igy akkor 1000MHz-en marad a Hypertransport. A K8 to NB -> auto-ra tettem.

Alaplapod elegge hibrid allatfajta, ugyanis a 16+16 PCI-E vezeteket ugy ertek el, hogy nem egy, hanem 2 nF4 SLI chip van rajta, ebbol az egyik kezeli az 1. VGA-t, masodik a masikat.
Az elsot, ami kozvetlenul a procival kommunikal a hagyomanyoknak megfeleloen neveztek el eszaki hidnak (NB), masodikat meg ami az elson keresztul kommunikal, delinek. (SB)

(A8N-E topikban multkor kifejtettem, hogy eredetileg mi volt az eszaki, meg a deli hidak szerepe, de ezt az A64 architektura igencsak megkeverte az integralt memoriavezerlojevel, hiszen az eddig az eszaki hid dolga volt. A maradek negyed/fel(?) eszaki hidat meg koltseghatekonysag cimszoval egybegyurtak a periferiavezerlo delivel (olcsobb 1 nagyobb chipet gyartani, mint 2 kisebbet), igy alakult ki az egychipes A64 "chipset", amit megszokasbol eszaki hidnak neveznek, holott inkabb delinek kellene. :) )

Pl. annak, hogy procitol fuggetlen HT buszon keresztul kommunikal a ket chipset, nem latom mi az ertelme, legfeljebb a 2 VGA kozti kommunikaciot gyorsitja, mast nem.
Viszont a 2. VGA adatehseget is a memoriabol kell kielegiteni, szoval az esetleges szuk keresztmetszet meg mindig a proci meg az elso chipset kozti HT busz, illetve a memoria sebessege lesz

Szoval e memorialimit miatt erzem parasztvakitasnak a 16+16 PCI-E sint a 8+8-cal szemben.

Idézet

A memóriát le kellett manuálisan limitálnom DDR400-ra mert egyébként auto módban a gyári DDR500-ra állitja be és ha ekkor kezdem huzni a proci FSB-t, akkor 250-től indul a memória is, azt meg nem csipte. (Pl.: nekem ezért is voltak "zavaróak" a korábbi tanácsok, hogy vegyem lejjebb a HT szorzót, hogy ne menjen 1000 fölé ... stb.) A memók 1T 3-3-3-8 módban mennek -> ezt Automata módban hagytam és az alaplap lőtte be erre az értékre. Mindezek után megadtam a ram-nak a gáyrilag irt 2,75 V-ot és elkezdtem simán feljeb és feljeb rakni a CPU FSB-t minden probléma nélkül.

10x260 DDR400 az 260-on hajtja a memoriat, szoval jo.
Bar szerintem 10x270 DDR400 is menne, ha adnal meg feszultseget a ramnak, meg 2T-re allitanad a Command Rate-et.

Egyebkent bocs a kioktato hangnemert, picit ingerult voltam mert mult heten kb. oten zaklattak privatban/emailban, hogy mik egy adott gep optimalis beallitasai, holott ha itt beleolvastak volna az utolso 5 oldalba, meg mondjuk az Alaplap temakornel az Uj gepet topikba, meg a megfelelo alaplaposba, akkor az ott aprankent elhintett informaciokbol ki lehetett volna sakkozni a tuning logikajat.

Ezert is irtam a tegnapi "szosszenetet" a virtualis seggberugasrol.

Legalabbis amikor en megvettem novemberben az alaplapomat, elolvastam az akkori utolso par oldalt, es sokminden vilagos lett az addig zavaros beallitasokbol.

P4 tuning joval egyszerubb, az ugyanugy megy, mint pl. Athlon XP-knel.
Hasonlo architekturajuk van, mig az A64-e teljesen mas filozofiara epul.

Szerkesztette: nyunyu 2006. 05. 05. 12:34 -kor

#143 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 05. 12:32

Idézet: gemini - Dátum: 2006. máj. 5., péntek - 13:22

szeretem az occt-t, mert ha az első pár percben nem hibázik, akor nagyjából 90% hogy végigfut hiba nélkül. és nem kell egész éjszakán keresztül várni az eredményre :)

Volt mar olyan esetem, hogy 10 masodperccel a teszt vege elott fagyott ki...

#144 Felhasználó inaktív   gemini 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 05. 12:59

nekem még olyan sose volt, mondjuk mindig végigvárom, ettől függetlenül.
de azt vettem észre, hogy most 9*293 is stabil 1.44v mellett (kevesebbre nem próbáltam még venni) de 9*299 már 1.56v mellett sem megy stabilan... (ezt sem mertem még többre, de ez mostmár csak elhatározás kérdése, hétvégén megnézem, tulajdonképpen mit bir feszültségemeléssel)
viszont bootol és feláll a rendszer 9*310-zel is, 1.54v-on. persze everest memória bench már nem fut le :)
Asrock G43 Twins Full-HD :: Intel E4500 @ 2,90 Ghz + Xigmatek HDT-1283S :: XFX Radeon HD5850 OC 1024Mb :: 4096Mb Corsair DHX DDR-2 800Mhz :: 2x 320Gb WD Caviar SE16 + 320Gb Seagate Barracuda 7200.10 16Mb :: Sb Audigy 4 :: Coolermaster CM690 :: Enermax Modu82+ 425w :: Logitech G5 :: Dell 2007 WFP

Abit IP35-E :: Intel E2160 @ 2,90 GHz + AC Freezer 7Pro :: Sapphire Radeon HD3850 256Mb + Zalman VF900cu :: 2048Mb Geil Ultra DDR-2 800Mhz CL4 :: 250Gb + 500Gb WD Caviar RE :: Sb Audigy 1 :: AC Silentium T1 :: Arctic/Seasonic 350w :: Logitech G5 :: FuSi P19-2

#145 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 05. 13:34

Idézet: gemini - Dátum: 2006. máj. 5., péntek - 13:22

mellé érdemes benyomni egy windows-os ramtestet, csak ugy rutinból, had szokja a rendszer :)

Amire nekem az OCCT fél órás tesztje azt mondta jó, a prime 9 perc alatt kidobta. Próbáltam párszor az occt-t, de szerintem * .
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?
[Konfig] [Hűtéstechnika]  [Képeim]  [Bringa]

#146 Felhasználó inaktív   Blue-MOD 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 05. 14:00

Idézet: nyunyu - Dátum: 2006. máj. 5., péntek - 12:26

Egyebkent bocs a kioktato hangnemert, picit ingerult voltam mert mult heten kb. oten zaklattak privatban/emailban, hogy mik egy adott gep optimalis beallitasai, holott ha itt beleolvastak volna az utolso 5 oldalba, meg mondjuk az Alaplap temakornel az Uj gepet topikba, meg a megfelelo alaplaposba, akkor az ott aprankent elhintett informaciokbol ki lehetett volna sakkozni a tuning logikajat.

Semmi gond, sőt igazat is adok neked. Olvasgattam én a topikokat, de mivel te is irtadd, hogy

Idézet

Alaplapod elegge hibrid allatfajta
(Ebből következik az is, hogy gyakorlatilag nincs Asus A8N32-SLI Deluxe topik). Letöltöttem én is az A8N-E, A8N-SLI, A8N-SLI Deluxe ... stb User Guide-okat amiből próbáltam kisilabizálni egyet, s mást. Viszont az alaplapomhoz pont emiatt a Hibrid mivolta miatt nem találtam releváns infókat. (Igy utólag belegondolva egyedül a Heatpipe hűtés szólt mellette, mert még ráadásnak ATI X1900XTX kártyám van -> ergó jelenleg nem igazán fogok SLI, nemhogy 2x16 os SLI módot használni NV kártya nélkül. Bár ki tudja mit hoz a jövő. Mind1 ... a gyakorlati lehetőségem megvan rá hogy egyszer SLI-s konfigom legyen, bár inkább az ATI-kat pártolom, akkor már inkább egy jó Crossfire lapot kellett volna vennem.)
Ha a tények nem igazolják az elméletet, változtasd meg - a tényeket. - Albert Einstein

#147 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 05. 15:52

Idézet: MC Pite - Dátum: 2006. máj. 5., péntek - 14:34

Amire nekem az OCCT fél órás tesztje azt mondta jó, a prime 9 perc alatt kidobta. Próbáltam párszor az occt-t, de szerintem * .

szvsz nem sokat er az a teszt...

#148 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 05. 16:23

Idézet: MC Pite - Dátum: 2006. máj. 5., péntek - 14:34

Még ezeknél is jobb az S@M, csak nem sokan ismerik, a birkaszellem meg általában erősebb, így hiába ajánlgatom sokfelé :D
Soha ne bízz olyanban, aki 5 napig vérzik és nem hal meg! :)

#149 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 05. 17:50

az micsoda?
link?

#150 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 05. 19:37

Link_1, itt az oldal alja felé található ez a Link_2, ahonnan letölthető.
Eredetileg memóriatesztelő programnak indult, erre a mai napig képes DOS-ból indítva is (egy bootfloppy-készítő rész is van a letölthető állományban). Támogatja a multiprocis tesztet is (pl. X2) Azok közül a programok közül, amit én eddig láttam ez deríti ki leggyorsabban, ha valami nem stabil, a procitesztre leginkább a "CPU (FPU)" tesztjét érdemes használni, bár a többi sem felesleges, volt már, hogy ez lefutott hiba nélkül, viszont az L2 cache teszt hibát írt (ez ugye könnyen előfordulhat). Annyi hátránya van pl. a Prime95-höz képest, hogyha a "CPU (FPU)" tesztnél hibát okoz a proci (gép), az általában teljes fagyást eredményez és lehet resetelni. :) Bár lehet, hogy a safe error count beállítás változtat ezen, még nem próbáltam. Tud windows alatt memóriát is tesztelni, ez utóbbi értelemszerűen csak egy egyébként biztosan nem hibás memóriánál célszerű, mert lehet, hogy a hibás részt pont nem tudja tesztelni, de egy tuning teszteléséhez kiválóan használható, mert ha nem bírja a memória, akkor jó eséllyel nem csak egy 1 bit fog hibázni a memóriában, hanem több. Ha a teljes tesztsorozat lefut benne (3-4 óra, beállításfüggő), akkor majdnem biztos, hogy hibátlan a proci/alaplap/memóriahármas tesztelt része (esetleg lehet 3x-4x is lefuttatni a teljes kört). Persze ez sem 100%-os, mint a többi teszt, nem is lehet, de eddig, ha ebben OK volt a gép, akkor máshol sem nagyon hibázott.

Még valami: A procihűtésre oda kell figyelni, mert a "CPU (FPU)" teszt közben olyan hőfokra fűti fel a procit, amit más program használatával nem lehet elérni! Legalábbis eddig nem találkoztam ilyen alkalmazással. Pl. A Prime95-nél akár 5-6 fokkal is több lehet a CPU hőmérséklete.

Szerkesztette: brd 2006. 05. 05. 19:42 -kor

#151 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 05. 23:53

Idézet: brd - Dátum: 2006. máj. 5., péntek - 20:37

Eredetileg memóriatesztelő programnak indult, erre a mai napig képes DOS-ból indítva is (egy bootfloppy-készítő rész is van a letölthető állományban). Támogatja a multiprocis tesztet is (pl. X2) Azok közül a programok közül, amit én eddig láttam ez deríti ki leggyorsabban, ha valami nem stabil, a procitesztre leginkább a "CPU (FPU)" tesztjét érdemes használni, bár a többi sem felesleges, volt már, hogy ez lefutott hiba nélkül, viszont az L2 cache teszt hibát írt (ez ugye könnyen előfordulhat). Annyi hátránya van pl. a Prime95-höz képest, hogyha a "CPU (FPU)" tesztnél hibát okoz a proci (gép), az általában teljes fagyást eredményez és lehet resetelni. :) Bár lehet, hogy a safe error count beállítás változtat ezen, még nem próbáltam. Tud windows alatt memóriát is tesztelni, ez utóbbi értelemszerűen csak egy egyébként biztosan nem hibás memóriánál célszerű, mert lehet, hogy a hibás részt pont nem tudja tesztelni, de egy tuning teszteléséhez kiválóan használható, mert ha nem bírja a memória, akkor jó eséllyel nem csak egy 1 bit fog hibázni a memóriában, hanem több. Ha a teljes tesztsorozat lefut benne (3-4 óra, beállításfüggő), akkor majdnem biztos, hogy hibátlan a proci/alaplap/memóriahármas tesztelt része (esetleg lehet 3x-4x is lefuttatni a teljes kört). Persze ez sem 100%-os, mint a többi teszt, nem is lehet, de eddig, ha ebben OK volt a gép, akkor máshol sem nagyon hibázott.

Még valami: A procihűtésre oda kell figyelni, mert a "CPU (FPU)" teszt közben olyan hőfokra fűti fel a procit, amit más program használatával nem lehet elérni! Legalábbis eddig nem találkoztam ilyen alkalmazással. Pl. A Prime95-nél akár 5-6 fokkal is több lehet a CPU hőmérséklete.

Huhh, nekem a prime hibaüzije szimpibb. De lehet lefuttatom, ha ennyivel jobban fűt, hátha eléri 2800on végre az 50°ot is a procim :D
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?
[Konfig] [Hűtéstechnika]  [Képeim]  [Bringa]

#152 Felhasználó inaktív   Blue-MOD 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 06. 08:02

Alakul a tuningom :D

Kép
Ha a tények nem igazolják az elméletet, változtasd meg - a tényeket. - Albert Einstein

#153 Felhasználó inaktív   DeadMeat 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 06. 08:04

Idézet: brd - Dátum: 2006. máj. 5., péntek - 19:37

Nagyon jo progi igen :),bar nekem annyira nem futi fol a procit.En erre a toast nevu szosszenetet ajanlanam :) Nekem avval 50 fok ole megy a cpum :D
Mar a jovo sem a regi

#154 Felhasználó inaktív   Csücsök 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 06. 08:09

Én ezt a progit már legalább fél éve használom stabilitás tesztelésre! :)
Múltkor beállított hozzám egy T-Rex és Hamlet! Volt nagy dínóm, dánom!

#155 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 06. 14:18

Idézet: DeadMeat - Dátum: 2006. máj. 6., szombat - 9:04

Nagyon jo progi igen :),bar nekem annyira nem futi fol a procit.En erre a toast nevu szosszenetet ajanlanam :) Nekem avval 50 fok ole megy a cpum :D

Gyanítom, ez a beállítás az alapértéken volt nálad (ha jól emlékszem, az 75%) :) :
Kép
Bár nem rossz a toast sem, 2°C-kal marad el az S&M-től (nálam legalábbis), persze 2 darabot futtatva belőle.

#156 Felhasználó inaktív   DeadMeat 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 06. 14:25

Idézet: brd - Dátum: 2006. máj. 6., szombat - 14:18

Gyanítom, ez a beállítás az alapértéken volt nálad (ha jól emlékszem, az 75%) :) :
Kép
Bár nem rossz a toast sem, 2°C-kal marad el az S&M-től (nálam legalábbis), persze 2 darabot futtatva belőle.

Offkorsz long es 100% loadra van allitva :) Ha stabilitast tesztelek akkor masra ugysem akarom hasznalni a gepet. :respect:
Mar a jovo sem a regi

#157 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 06. 15:07

Az én procim nem ment vele 41°C fölé... Az OCCT jobban megizzasztja a procit szerintem. :think:

#158 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 06. 16:04

Szerintem valamit rosszul csinálsz. :) Az OCCT torture testje kb. a toast szintjén van. Pontosan nem tudom lemérni, mert az OCCT 2 példányban sajnos nem hajlandó futni, de egy egy thread-es S&M mellett futtatva kb. akkora hőmérsékletet ér el a CPU, mint a toast-ban. Nyilván az összes mondandó úgy értendő, hogy nálam, viszont az OCCT-t nézegettem régebben még Athlon XP-n, ill. volt egy San Diego-m is, ám egyiken sem érte utol az S&M-et.

#159 Felhasználó inaktív   DeadMeat 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 07. 07:15

Idézet: brd - Dátum: 2006. máj. 6., szombat - 16:04

Szerintem valamit rosszul csinálsz. :) Az OCCT torture testje kb. a toast szintjén van. Pontosan nem tudom lemérni, mert az OCCT 2 példányban sajnos nem hajlandó futni, de egy egy thread-es S&M mellett futtatva kb. akkora hőmérsékletet ér el a CPU, mint a toast-ban. Nyilván az összes mondandó úgy értendő, hogy nálam, viszont az OCCT-t nézegettem régebben még Athlon XP-n, ill. volt egy San Diego-m is, ám egyiken sem érte utol az S&M-et.

Kinek a pap,kinek a lanya :)
Mar a jovo sem a regi

#160 Felhasználó inaktív   Pitbull 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 07. 08:25

Hát nem tudom miért, de nekem a Prime95 jobban hevíti a procit.
Hazafi vagyok nem "Demokrata".

Téma megosztása:

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.