Idézet: Blue-MOD - Dátum: 2006. máj. 5., péntek - 12:06
Mint a fentebbi BIOS képeken is látható ennél a lapnál az NB és az SB közti Hypertransport-ot függetlenül lehet állitani (200-300 között) és ha manuálban 200-ra teszem akkor nem mozog együtt a proci FSB-jével! A szorzó maradhatott 5x-ön és igy akkor 1000MHz-en marad a Hypertransport. A K8 to NB -> auto-ra tettem.
Alaplapod elegge hibrid allatfajta, ugyanis a 16+16 PCI-E vezeteket ugy ertek el, hogy nem egy, hanem 2 nF4 SLI chip van rajta, ebbol az egyik kezeli az 1. VGA-t, masodik a masikat.
Az elsot, ami kozvetlenul a procival kommunikal a hagyomanyoknak megfeleloen neveztek el eszaki hidnak (NB), masodikat meg ami az elson keresztul kommunikal, delinek. (SB)
(A8N-E topikban multkor kifejtettem, hogy eredetileg mi volt az eszaki, meg a deli hidak szerepe, de ezt az A64 architektura igencsak megkeverte az integralt memoriavezerlojevel, hiszen az eddig az eszaki hid dolga volt. A maradek negyed/fel(?) eszaki hidat meg koltseghatekonysag cimszoval egybegyurtak a periferiavezerlo delivel (olcsobb 1 nagyobb chipet gyartani, mint 2 kisebbet), igy alakult ki az egychipes A64 "chipset", amit megszokasbol eszaki hidnak neveznek, holott inkabb delinek kellene.

)
Pl. annak, hogy procitol fuggetlen HT buszon keresztul kommunikal a ket chipset, nem latom mi az ertelme, legfeljebb a 2 VGA kozti kommunikaciot gyorsitja, mast nem.
Viszont a 2. VGA adatehseget is a memoriabol kell kielegiteni, szoval az esetleges szuk keresztmetszet meg mindig a proci meg az elso chipset kozti HT busz, illetve a memoria sebessege lesz
Szoval e memorialimit miatt erzem parasztvakitasnak a 16+16 PCI-E sint a 8+8-cal szemben.
Idézet
A memóriát le kellett manuálisan limitálnom DDR400-ra mert egyébként auto módban a gyári DDR500-ra állitja be és ha ekkor kezdem huzni a proci FSB-t, akkor 250-től indul a memória is, azt meg nem csipte. (Pl.: nekem ezért is voltak "zavaróak" a korábbi tanácsok, hogy vegyem lejjebb a HT szorzót, hogy ne menjen 1000 fölé ... stb.) A memók 1T 3-3-3-8 módban mennek -> ezt Automata módban hagytam és az alaplap lőtte be erre az értékre. Mindezek után megadtam a ram-nak a gáyrilag irt 2,75 V-ot és elkezdtem simán feljeb és feljeb rakni a CPU FSB-t minden probléma nélkül.
10x260 DDR400 az 260-on hajtja a memoriat, szoval jo.
Bar szerintem 10x270 DDR400 is menne, ha adnal meg feszultseget a ramnak, meg 2T-re allitanad a Command Rate-et.
Egyebkent bocs a kioktato hangnemert, picit ingerult voltam mert mult heten kb. oten zaklattak privatban/emailban, hogy mik egy adott gep optimalis beallitasai, holott ha itt beleolvastak volna az utolso 5 oldalba, meg mondjuk az Alaplap temakornel az Uj gepet topikba, meg a megfelelo alaplaposba, akkor az ott aprankent elhintett informaciokbol ki lehetett volna sakkozni a tuning logikajat.
Ezert is irtam a tegnapi "szosszenetet" a virtualis seggberugasrol.
Legalabbis amikor en megvettem novemberben az alaplapomat, elolvastam az akkori utolso par oldalt, es sokminden vilagos lett az addig zavaros beallitasokbol.
P4 tuning joval egyszerubb, az ugyanugy megy, mint pl. Athlon XP-knel.
Hasonlo architekturajuk van, mig az A64-e teljesen mas filozofiara epul.
Szerkesztette: nyunyu 2006. 05. 05. 12:34 -kor