Idézet: Omega - Dátum: 2007. ápr. 28., szombat - 16:38
Tévedés, a kábelekbe ütközik a levegő, és elmegy kétoldalt mintegy kivetített síkban, és maradnak mögötte átjáratlan vagy indirekten átjárt zónák. A kábelelrendezés nagyon fontos, főleg ha nem raksz tórnádót a hába.
Szerintem nem. A légáramlat csak akkor jöhet létre megfelelően, ha bejut annyi levegő a zárt térbe, mint amennyi ki tud menni. Ha nem, akkor alacsonyabb nyomás lesz a házban és ennyi.
A többivel egyetértek, a levegőt irányítani tudod úgy, hogy a felső rácsokat elől befogod. Csak majd néz meg az északi híd és a proci hőmérsékletét előtte és utánna.

Nálam elől alul van egy venti, nagyon kényelmesen van a vinyóm. Felül áldásos volt egy, az előlapba bemoddolt, befele fújó 80mm-es venti.
nem szalagkabelekrol volt szo...

akadalyozotenyezokent lep fel persze, de amennyire elrendeztem annyira eleg. korabban radiatoroknal sokat kiserletezgettem ezzel. de ha ennyire bele akarunk menni, akkor a kabelek turbulenciat keltenek, ami ha jol allitod be meg hasznos is lehet.

a vizhutes lenyege epp ebben rejlik - az egyik a nagy hutofelulet, a masik pedig a megfelelo turbulens aramlas kialakitasa ami megnoveli a hoatadast. persze ha szelarnyekba kerulnek, mint amit irsz, akkor nem.
de ezek olyan hatasok mint pl amikor a lefolyot hozzak fel peldakent, hogy az eszaki felteken az egyik iranyba a delin meg a masik iranyba folyik le - ami igaz is, mert van ilyen hatas (a felhoknel, ciklonoknal megfigyelhetok), csak eppen a lefolyo kialakitasa nagysagrenddel jobban szamit es nem az emlitett "tudomanyos erv" lep eletbe.
a szivo es fujo hatast ott lehetett a legjobban lemerni - volt egy haromretegu radiatorom (haromsoros csovezesessel). ha fujattad, akkor sokkal rosszabb volt a hatas. az elvnek epp ez a lenyege - a ventilator segitsegevel alacsonyabb legnyomast hozol letre es a helyere (friss) levego aramlik. nekem az a tapasztalatom, hogy szivohatassal ott is "kiszolgalja" magat levegovel, ahol a fujo levego mar osszevissza elaramlott mindenfele. fujasnal mintha a levego egy resze "visszaverodne" a kozvetlen feluletrol, kevesebb levegot szallit. valahogy konnyebb iranyitani (a bonyolult felulet egeszere nezve).
de egy szo mint szaz - vannak amugy mindenfele kepletek meg elmeletek, de a fobb szabalyokat betartva empirikus modszerrel ered el a legjobb eredmenyt, mivel egy annyira osszetett folyamat es annyi mindentol fugg, hogy az elmeleti elgondolasok neha nem jelentenek semmit sem. ki kell probalni es kiserletezgeni, nem csak az elmeletet hasznalni, mert az ugy jo es kesz.
Szerkesztette: arn 2007. 04. 28. 16:09 -kor