Idézet: Omega - Dátum: 2007. jún. 7., csütörtök - 7:28
Úgy néz ki, megvan a megoldás. Csak már késő volt alaposan kitesztelni. Ha ma este lesz időm tesztelni és tényleg megvan a dolog, akkor leírom.

Előzetesben annyit, hogy mentem 3 db komplett futamot DIRT-ben és 20 percet Test Drive Unlimited-ben hiba nélkül.

Van szerencsém bejelenteni, hogy megvan a megoldás.
1.) Az összes hiba forrása az Asus P5B-Deluxe alaplap PCI-E 1X nevű bugja, ami annyit takar, hogy random az alaplap 1x-es PCI-E sebességgel indul.
2.) Ez valamiért kihat a hangrendszerre, legyen szó integrált hangchipről vagy külön hangkártyáról.
3.) A hiba Windows XP alatt is megvolt, feltételezhetően ezért hallottam néha pattanás, amit az elektromos hálózat hibájának gondoltam.
4.) A Windows Vista -köszönhetően az Aeroglas-nak- már desktopon is előhozta a hibát, mivel a grafikus kártya itt sem alap 2D módban működik.
5.) Miután hólyagosra csesztettem az agyam szoftverek és driverek installálgatásával/törlésével, végigértem mindenen, olvastam a PCI-E 1X bugról. Egy hozzászólás tanácsára a következő értékeket állítottam be:
FSB 1,4V
NB 1,45V
SB 1,5V
ICH 1,057V
továbbá
C.G.I. disabled
PECI enabled
Execute Disable Bit Enabled
PEG Port Config PEG forcex1 Disabled
PCI-E 101MHz
PCI 33,33MHz
Ezzel csak annyi gond volt, hogy bár a hardverkörnyezet lehet hasonlatos, azonban alaplaponként és processzoronként, valamint a tuning mértékével változik az adandó feszültség. Így bár a hang pattogása és a vele tapasztalható akadás megszűnt, de mellette instabillá vált a rendszer.
6.) Megoldás: A North Bridge 1,45V-ján kívül a többi feszültségértéket Auto-n hagyni.
Szerkesztette: Omega 2007. 06. 07. 14:53 -kor