Idézet: subidu - Dátum: 2007. júl. 20., péntek - 15:33
A mai világban atért 25000 forint nem pénz egy jogtiszta OEM operációs rendszerért. És azt se felejtsük el ha nem lenne a Windows akkor most nem tartanánk ott az infomatika területén ahol most tartunk.
A pc-k 10-ed ennyire sem terjedtek volna el a nehezen konfigurálható és használható linuxos op rendszerek mellett.
Részemről hajrá windows.
Ui.: És az is tény hogy a betörési kisérlet még nem egyenlő a betöréssel. Én 5 éves használat alatt sosem találkoztam még betöréssel.
Bocsi, hogy zsinórban írok, de találtam témát, ahol kikívánkozik, mint 1 buli után...
Engem személy szerint nem a windows ára zavar, mert az tényleg nem magas. Sokkal inkább bajom van a filozófiájával, a "gondolkodásmódjával", a logikájával, ha szabad ilyet mondani. Ez nekünk nem kerül pénzbe, a cégnek annál inkább.
Filozófiai kérdés pl., hogy ha adott 1 laikus user, aki kifizeti az árát (mondjuk az alkalmazásokról nem beszéltünk), vajon az megéri-e neki hogy továbbra is laikus maradjon? Vajon érdeke-e neki, hogy értsen is a géphez (ne csak azt gondolja), hogy tudja is használni, esetleg valóban képes lesz-e kamatoztatni saját kreativitását? A kérdésem tehát, hogy a usernek mindez érdeke-e, vagy sem. A választól függ az adott op.rendszer talán.
Teljesen mindegy, hogy hány felhasználó van egyik vagy másik oldalon, majd rájöttök, hogy nem ér semmit. A lényeg, hogy egyre több az olyan, akinek NEM érdeke a hozzáértés, csak 1 egyszerűen használható, kvázi "mindent tudó" rendszert akar. Azt már nem képes felfogni, hogy nem az oprendszeren múlik mindez. S ez súlyos hiba. A számítógép ugyanis ÖNMAGÁBAN "mindent tudó", univerzális eszköz. Azt már, hogy mivel rontjuk ezen képességeit, magunk választjuk meg. Ha szerencsénk van. De azt is, hogy mivel rontjuk a saját képességeinket.
Azért az informatikai fejlődést összekapcsolni a windows-zal magas szakértelemről, valódi informatikai tapasztalatról tanúskodik. Vagy csak én gondolom úgy, hogy a "fejlődés" pl. a szuperszámítógépek kutatásait, hírközlést, mesterséges intelligenciát, robottechnikát, egyéb, "magasabb" szintű dolgokat jelent? Talán világos, hogy ebből a hirtelen felböffentett pár területből maga a windows nem nagyon "eszik".
Számomra egy könnyebben konfigurálható berendezés nem feltétlenül fejletteb egy nehezebben konfigurálhatónál - főleg, ha a nehezen konfigurálható rendszert akár teljesen KIBELEZHETEM, az "egyszerű" rendszer esetében erre aligha van lehetőségem, OTTHON, laikusként. Szóval az informatikának, mint fogalomnak szerintem csak 1 pici köze van magához a windows-hoz. Ennél jóval többet jelent. Ha nem így lenne, megsüthetnénk a tudásunkat.
A PC-k elterjedéséhez:
Láttam olyan embereket, akik pl. windows-t használtak nehezebben, linuxban simán, könnyedén megcsináltak mindent. Még mielőtt valaki belekötne: tényleg mindent. Ebből persze kevés van, a mezei user nem ilyen.
De nem hinném, hogy a linux nehezen konfigurálható lenne, vagy nehezen használható. Azok után, amit láttam, főleg nem. Sőt, ellenkezőleg. Bár, igaz, több múlik rajtunk, felhasználókon, de azért mégiscsak mi vagyunk akik használják...
Van még 1 filozófiai kérdésem: egyre több az "automatizmus" a mai műszaki rendszerekben, így a windows-ban is. Kérdem én, 1 kis utó-piás állapotban: vajon mi lenne a következménye hosszú távon, ha egyre több automatizmus kerülne beépítésre, ha a rendszer finoman fogalmazva a "seggünket is ki akarná nyalni", de minimum kitalálni a gondolatainkat, magyarul egyre "okosabb" lenne? Vajon mi lenne ennek a következménye? Alighanem világ-katasztrófa. Ezt már 1 raklap sci-fi író megírta. Nos, a neves windows épp ilyen irányba halad. De az csak saját vélemény.
A betörési attempt valóban nem jelent betörést. De akkor mi jelent betörést? És mi az a kísérlet pontosan?
Honnan lehet tudni, hogy betörtek, esetleg éppen betörnek? A válasz: a laikusnak SEHONNAN. Főleg nem utólag! Főleg, ha a betörő okos, márpedig manapság léteznek ám ilyenek is. Úgyhogy személyesen valószínűleg sosem fogsz ilyesmivel találkozni. Ha mégis, hidd el, jobban meglepődsz majd, mint most hiszed.
Anno egy "biztonsági" konferencián (nem reklámozom) láttam windows2000-ez törni, észrevétlenül. Nagy jártasság kellett ahhoz, hogy utólag ki lehessen szúrni, hogy valaki belenyúlt.
Ezeket csak a fogalmak tisztázása végett hánytam a virtuális papírra.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."