HWSW Informatikai Kerekasztal: HDD hűtési praktikák :) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (6 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HDD hűtési praktikák :) Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   M@Xtreme 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 03. 19. 15:37

Üdvözletem :)

Biztos sok embert foglalkoztat az a dolog (vagy nem :D) hogy hogy, és miként lehetne hatásosan hűteni a "hőproblémákkal küzködő" HDD-ket. :)
Nos jómagam is erre várnék ötleteket. :)
Ugyebár a boltban kapható "hashűtő" túrót sem ér, mert csak a hőérzékelő diódát hűti, és nem magát a HDD házat.
De akkor mi a megoldás?
Én a mai napon barkácsoltam 1 sufnituning coolert, a következő képpen:
1 nem használt mobilerackbe belefogattam 2 csavarral egy 12V-os tápventillátort, úgy hogy lefelé fújajja  levegőt.. Ennek a tápellátási részét bekötöttem a rackbe (oda ahova a HDD-jét kéne csatlakoztatni of korsz..legalább így müxik a kapcsoló is :D)
A Rack alá közvetlenül beszereltem a házba a hűteni kívánt HDD(ket), de sajna az eredmény nem lett túl meggyőző.

Nyitott ház mellett most így néz ki a dolog: (zártnál még rosszabb.. Pedig nem 5ft-os házról van szó :D

Mező    Érték
SAMSUNG SP1213N    43 °C  (109 °F)
Mező    Érték
SAMSUNG SP1604N    49 °C  (120 °F)

A felső van közvetlenül a rack alatt.. De még így is meleg szvsz...és mint tudjuk, ez nem igazán tesz jót sem az elektronikának, sem pedig a mechanickának.

Én már amit tudtam elkövettem, de kifogytam a tippekből teljesen.
Volt már úgy a házba 2 venti hogy 1 elől, 1 oldalt. 1ik kifelé fújt, a másik befelé szívta az air-t. Lófaxt sem ért. Meg még sok más..)
Az a baj hogy emiatt a 2 xar miatt kell elviselnem a gép hangját, mert más baromira nem melegszik.

Szal kíváncsian várom az 5leteket mindnekitől akit foglalkoztat a téma :)
1ébként hány fokig "egészséges" 1 HDD hőfoka?

ps: Ha esetleg gond a topik, nyugodtan zárják az erre szakosodott emberkék :)

Szerkesztette: M@Xtreme 2007. 03. 19. 15:48 -kor

#2 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 19. 15:57

hmm. en mindket hdd-met alulrol hutom sufni megoldassal. most igy nyitott hazzal a telen 33 °C - 36 °C kozott van mindketto (az egyik pl rackben van). tehat en az elektronikajat hutom, de nem hiszem hogy csak az erzekelot csapnam be ilyen modon mert amikor megcsinaltam, akkor direkt ment a gep nagyon sokat, aztan kikapcsolas utan megneztem kezzel milyen melegek a hdd-k. es valoban nem volt meleg meg felul sem. olyan jo kellemesen langyos. saccra ~ 40 °C .

nyaron persze lesz + 5°C -al minden melegebb. vagy meg tobbel. de en eppen ezert hasznalom nyitott oldallappal a gepet. az a keves hang ami van, meg nem zavar. ugy is vagy filmet nezek, vagy megy valami zajzene.

Szerkesztette: des 2007. 03. 19. 15:58 -kor

A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#3 Felhasználó inaktív   M@Xtreme 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 19. 16:08

Köszi akkor meglesem majd úgy hogy alulról fujatom rá a levegőt  :up:

#4 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 19. 16:12

M@x, a házad lehet hogy drága volt, de hűtéstechnikailag nem valami nagy eresztés. Ráadásul kukkants le, és nézd meg, hol van! Hátul hangyafaxnyi hely sincsen, egy asztallap választja el a radiátorodtól. Mindez az ablak alatt. Rakd át jobbkézre, és ne told be annyira a falhoz. Arra nem emlékszem, hogy meg van-e emelve a földtől, ha nincs, akkor azt is tedd meg, alul van a házadnak egy kopoltyúja azt hiszem... ott tudjon bemenni a levegő. :respect:

Én úgy oldottam meg, hogy a házamból mingyárt érkezés után kioperáltam alulról a vinyótartó keretet, ami merőlegesen lett elhelyezve a ház első ventillátorához képest, és volt rajta összesen hat ovális kis lyuk...
A vinyómat beraktam egy Zalman ZM-2HC2 HDD hűtőbe, és -a kiszerelt gyári keretnek köszönhetően felszabadult lyukba- lecsavaroztam a házam aljába úgy, hogy raktam a hűtőkeret aljára 6db 3M gumitalpat (rezgéselnyelés). Így most pl. IDLE (~1óra üzemmelegítés, NET-ezés után) 33°C, külső hőmérséklet 22°C.
Két vinyó már fogósabb kérdés, meg persze házfüggő a dolog.
No mindegy, ez az én megoldásom. :)

Csatolt fájl:

#5 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 19. 16:15

Nekem a házban van két ventihely a vincsiknél, ide beraktam két 9 centis amik 5 Voltról mennek, így sose volt gondom a hőfokokkal, most is 30 fok körül vannak.

Kép

Csatolt fájl:

Szerkesztette: Lipton 2007. 03. 19. 16:36 -kor

#6 Felhasználó inaktív   M@Xtreme 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 19. 16:16

Idézet: Omega - Dátum: 2007. márc. 19., hétfő - 16:12

M@x, a házad lehet hogy drága volt, de hűtéstechnikailag nem valami nagy eresztés. Ráadásul kukkants le, és nézd meg, hol van! Hátul hangyafaxnyi hely sincsen, egy asztallap választja el a radiátorodtól. Mindez az ablak alatt. Rakd át jobbkézre, és ne told be annyira a falhoz. Arra nem emlékszem, hogy meg van-e emelve a földtől, ha nincs, akkor azt is tedd meg, alul van a házadnak egy kopoltyúja azt hiszem... ott tudjon bemenni a levegő. :respect:

Thx a választ :)
Most pont így van :) Reggel áthelyeztem  :respect:
Csak annyival van megelmelve amennyi az alsó asztallap magassága :D

#7 Felhasználó inaktív   M@Xtreme 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 03. 19. 16:16

Idézet: Lipton - Dátum: 2007. márc. 19., hétfő - 16:15

Nekem a házban van két ventihely a vincsiknél, ide beraktam két 9 centis amik 5 Voltról mennek, így sose volt gondom a hőfokokkal, most is 30 fok körül vannak.

ja így könnyű kérem  :D

#8 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2007. 03. 19. 16:27

az egyik megoldásom az, hogy szétbarmoltam lemezvágó ollóval egy floppymeghajtót (azóta vágattam ilyen keretet is tartalékba) és a keretbe becsavaroztam egy ventit, majd az felülről nyomja a levegőt a samura. kb. 10 fokot hűt rajta erős használat alatt is. 50 >> 40. nagy ritkán felmegy 42-re. a házban (ami az egyik legolcsóbb primkó ház volt 2002-ben) van még 2 venti, egyiket én moddoltam  az oldalába, hátul pedig van 2db 8 centisnek hely, de oda tettem egy 9-eset. egy másik, kevésbé melegedő samu max 35 volt benne ilyen akítv hűtés nélkül. ez meg 52 körül járna.
kép a házból
így néz ki maga a megoldás
sajnos baromira életlenek, ez a rongy fuji finepix a345 képtelen egy normális felvételre, ha kicsit sötétebb van.
a másik megoldás egy fenti zalman passzív heatpipe keret csak optikai meghajtó helyre beszerelve. (az magában max ha 5 fokot hűt, ellenben baromi jól elnyeli a rázkódást) fölé szerelt hasonló megoldás, csak 12 centis ventivel egy szétbontott és megflexezett cd-rom lemezkeretben, betolva az egyik helyre és elétéve a panellap. szintén 10-12 fokot lehet hűteni vele egy közepesen szellőző (hátul van csak egy plusz venti) óccsó codegen házban. ez öcskösnél van, képet talán este tudok készíteni, ha vki nem tudná vizualizálni.

Szerkesztette: avman 2007. 03. 19. 16:30 -kor

- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.
- A jóga egy baromság, inkább gyógyszerezd magad.

#9 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 19. 16:37

Ez nem rossz avman! :up:

#10 Felhasználó inaktív   M@Xtreme 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 19. 16:40

mh mh.. Valóban.  :up:

#11 Felhasználó inaktív   Pietrosz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 19. 16:55

Csekk out my aláírás :D
Tudom nem olcsó, de legalább működik :Đ
- Where are we going?
- Let's go find out.

#12 Felhasználó inaktív   M@Xtreme 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 19. 17:16

Az árábu már kijön egy 200-as vinyó kb  :think:  :Đ

#13 Felhasználó inaktív   BIGfoot 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 19. 18:09

Én is ezen agyalok mostanában, de nekem sincs jó ötletem. Nekem is van egy olyan fiók a vinyónak ahol van egy 8cm-s venti előtte és a friss luftot rányomatná egyből de ha oda becsavarozom a vinyót akkor nagyon hangos. Most fel van lógatva 5,25"os helyre gatyagumival és a hasán van egy ezeréves vincsihűtő, a márkáját nemtom így hirtelen, a kis 4cm-s ventije meg 5V-on járatva. Mindez szép és jó, addig amíg az a kis zug meg nem telik azzal a meleg levegővel amit a venti kifúj onnantól szépen visszaáll lassan a hőfoka. :(
Valami olyasmi megoldáson gondolkozom lsd. skicc ( méd báj Májkroszoft Péjnt :Đ  ) hogy 2db 5,25"os helyre gatyagumis felfüggesztéssel a vinyót berakni, az alsó 5,25"os lyukon keresztül szívná a hideget lefegőt be, elmenne egyszer a vinyó alatt, a vinyó mögé tenni egy ívet ami visszafordítja a levegőt, elmenne mégegyszer a vinyó fölött és távozna a felső lyukon. Viszont nemtudom hogy hogyan lehetne egy min 8cm-s ventit így berakni hogy az kintről szívjon és befelé fújjon mindössze egy db 5,25"ös hely magasságában. :think:

Csatolt fájl:

Szerkesztette: BIGfoot 2007. 03. 19. 18:09 -kor

AMD Athlon64 X2 4400+ | Gigabyte GA-MA770-DS3 | 2x1GB A-Data DDRII-800MHz | Asus EAH3870 512MB DDR4 | Samsung SP2004C - 200GB | Samsung HD321KJ - 320GB | LG-4163B | Antec PlusView II | Point of View BlackDiamond 500W | Creative Sound Blaster X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro Edition | Razer Diamondback

#14 Felhasználó inaktív   BIGfoot 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 19. 18:18

Vagy az is egy megoldás lenne ugyanúgy 2db 5,25"ös hely, viszont egyszerűbb felépítés. :)

Csatolt fájl:

AMD Athlon64 X2 4400+ | Gigabyte GA-MA770-DS3 | 2x1GB A-Data DDRII-800MHz | Asus EAH3870 512MB DDR4 | Samsung SP2004C - 200GB | Samsung HD321KJ - 320GB | LG-4163B | Antec PlusView II | Point of View BlackDiamond 500W | Creative Sound Blaster X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro Edition | Razer Diamondback

#15 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 19. 18:22

en kb igy csinaltam meg a 5.25 os helynel. a takarolemeznel kivagtam ilyen vonalakat, ahol bemegy a levego es majdnem igy helyeztem el a ventit ahogy most pirossal berajzoltam az abradon.  :cool:

szoval ilyen ferden. es csavarral van rogzitve a 8cm-es venti az 5.25os keret csavar nyilasaba, ami amugy is azt a celt szolgalja hogy oda rogzitsuk a dolgokat.

Csatolt fájl:

Szerkesztette: des 2007. 03. 19. 18:23 -kor

A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#16 Felhasználó inaktív   M@Xtreme 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 19. 18:29

Mostanában úgy is esedékes lesz 1 lap és 1 cpu csere kombó, akkor majd mindképp ránézek a házra hogy hogyan is lehetne megoldani ezt a hűtési problémát.. Vazze játék alatt most is 57 fokos volt a Hdd  :eek:  :(
Amíg nem veszek Hitachit vagy WD-t, valamit el kell követnem mert ez így nagyon nem lesz jó

#17 Felhasználó inaktív   BIGfoot 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 19. 18:29

Ez sem rossz megoldás. :up:
Valahogy így kéne nekem is majd. Az a baj hogy nálam ezek a megoldások csak nyitott ajtónál működnének, sztem becsuknám az ajtót akkor ugyanúgy megrekedne a hő. :( Ilyenkor bánom hogy ajtós házat vettem. :omg:

#18 Felhasználó inaktív   M@Xtreme 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 19. 18:33

Idézet: BIGfoot - Dátum: 2007. márc. 19., hétfő - 18:29

Ez sem rossz megoldás. :up:
Valahogy így kéne nekem is majd. Az a baj hogy nálam ezek a megoldások csak nyitott ajtónál működnének, sztem becsuknám az ajtót akkor ugyanúgy megrekedne a hő. :( Ilyenkor bánom hogy ajtós házat vettem. :omg:

Szintén zenész  :omg:
Mondjuk erről opcionálisan leszerelhető az ajtó  :D Lehet le is veszem a csába..

Kép
Ilyen cucc, katt

#19 Felhasználó inaktív   BIGfoot 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 19. 18:35

Jó de neked akkor még mindíg jól néz ki a ház, én ha leszedem az ajtót lesz benne egy nagy beugrás. Úgy meg elég csunya lesz. :omg:  :(
Kép
Persze ilyen divatkék világítás nélküli az enyém. :rolleyes:  :Đ

Szerkesztette: BIGfoot 2007. 03. 19. 18:36 -kor

#20 Felhasználó inaktív   M@Xtreme 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 19. 18:36

Ehh való igaz  :(

Téma megosztása:

• (6 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3