HWSW Informatikai Kerekasztal: Tápkérdés... IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (239 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 103
  • 104
  • 105
  • 106
  • 107
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tápkérdés... IV. Kérdések, tapasztalatok tápegységekről Értékeld a témát: -----

#2071 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 06. 12. 22:00

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. jún. 12., csütörtök - 21:12

Tényleg nem akarok kekeckedni, de láttam pár nyáklemezt, amin megsült a vezetősáv.
Nyilván egyikünk sem tudja, az alaplapon hol és milyen keresztmetszetű (szélességű) csíkok vannak.
Az alaplapnak nem feltétlenül mindegy, hány tüskén keresztül küldöd be a megkivánt teljesítményt.

Gyula, én például elég jól tudom :-) .
Az alaplapon a fő tápvezetékeknek önálló réteg áll rendelkezésre, amit többnyire a 4-5 rétegű NYÁK köztes rétegei hordoznak. A csatlakozó körül ezek több rétegen keresztül a felszínen is vezetnek, éppen az emlegetett eloszlás miatt, többszörös furatgalvánnal megerősítve. Tervezéskor alapvető, hogy ezek a kötések többszörösen túlméretezettek. Amivel gond volt (pl. Asus A7N8X+Barton tuningolva felállás), ott sem a vezetősávokkal és az aljzat forraszaival volt gond, hanem a csatlakozó-aljzat kontaktussal! Az alaplapi csatit vadul és gyakran kiszedő tarzanokról pedig nem akarok említést tenni :-) .
A mai lapoknál a 24 tű egyetlen egy esetben indokolt: Olyan VGA használatakor, ami a PCIE-n keresztül vesz fel tápot és mondjuk nagyobb fogyasztású! A +4 tüskében van 3,3 és 5V, amiről tudjuk jól, hogy manapság töredék értékű az ott elfolyó áram a régi, 20 tüskés időkhöz képest, tehát értelme a nullához tart. Van rajta egy föld, amiből van sok, tehát megintcsak sok vizet nem mozgat és van a 12V, amiből egy helyett kettő van így, itt van értelem, a fent vastagon szedett esetben. Kiegészítőcsatis VGA esetében a PCIE terhelése minimális, vagy kicsi, a CPU tápja pedig az ATX2.03 ajánlásai révén nem közösülhetnek az ATX 12V-os ágaival!
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#2072 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 06. 12. 22:06

Na ma voltam a havernál(ma értem csak rá úgy jobban) és megcsináltam neki a monyo vga kábeljét, kicseréltem neki, (vett egy vga-analóg -kábelt annak levágtam az egyik végét, és a régit is levágtam a monitorrol, majd a kettő kábelt összeforrasztottam, végül pedig zsugorcsővel szépen eligazítottam,(mert kiderült, hogy csak a csatlakozó vége fele van eltörve benne az egyik szál),  és mostmár nem lilás a kép! ;) . A monitort is beállítottam 1024-re, köszi mindenkinek, aki segített ebben ;) ).

Ki pucoltam a gépet, amikor kiszedtem a vga-t (9800pro) láttam, hogy a kiegészítő tápcsati egy kicsit (a citromsárga vezeték) meg van egy kicsit olvadva,pörkölődve így itt:
Kép
Kép

Kicseréltem egy másik csatira, de ezután a gép összerakását követően nem kapott képet a monitor(de a gép ment). Olyan volt, mintha a HDd-t lehúztam volna, a hdd nem pörgöt fel és a win-t se töltötte. Persze ugyanúgy minden be volt vissza kötve.
Ezután megint szétkaptam és csak úgy volt hajlandó elindulni a gép, hogy a vga függőlegesen volt.(a ventije így is alig pörgött). Arra gondoltam, hogy egyszerűen az a táp (Coolink 350W) kevés a gépnek nem?(és nem tudja rendesen meghajtani rajta a ventit). Végül rendbe jött a gép, és rendesen üzemel csak nemtudom ,hogy ez normális-e.?
A gép:
Abit IC7 alap
Cerka 2,3Ghz
2*256Mb Transcend DDR400 dualchannel
Msi 9800pro 128Mb/DDR(8.4catalyst)
Coolink 350W táp( venti -szabályzós, AP-400X).
(A táp rendesen megy/egyelőre/, kipróbáltuk más gépbe is. A tápban nincs se felpóposodott kondi se semmilyen le-megégésre utaló jel). :respect:

Idézet

A mai lapoknál a 24 tű egyetlen egy esetben indokolt: Olyan VGA használatakor, ami a PCIE-n keresztül vesz fel tápot és mondjuk nagyobb fogyasztású!

Nekem egy3870-lesz, azért ez nem kis teljesítménnyel bír, és kiegészítő csati is van rajta, ezért kételkedtem abban, hogy egy 20pin-es táppal tud normálisan menni a 24pin-es alaplap, még úgy is ha jó minőségű a táp.
Legalább a Crosair VX450-essel már nem lesz ilyen gondom.

Szerkesztette: Trebron09 2008. 06. 12. 22:33 -kor

Kreatív módon kell áramvonalasítani a stagnáló koncepciót!
.-= Vasak =-.

#2073 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 22:22

Idézet: didyman - Dátum: 2008. jún. 12., csütörtök - 22:00

Gyula, én például elég jól tudom :-) .

Köszönöm, megnyugtattál. Mint írtam, nálam is csak a 20-as csati van.

#2074 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 22:31

Idézet: Trebron09 - Dátum: 2008. jún. 12., csütörtök - 22:06

a kiegészítő tápcsati egy kicsit (a citromsárga vezeték) meg van egy kicsit olvadva, így:

Az a +12V. Biztos korrektül építetted be az új csatit? Valószínüleg van egy hibás kontaktod.
Feszmérővel, esetleg kézzel melegedésre tudod megtalálni. Az sem kizárt, h a lapba forrasztott tű körül hevült ki az ón.
Mindenesetre vigyázzatok, h próba közben hűtés nélkül meg ne főjön a videokártya.
(nem lett volna egyszerübb kábeltoldás helyett csak a csatlakozódugót lecerélni?)

#2075 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 22:41

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. jún. 12., csütörtök - 23:31

Az a +12V. Biztos korrektül építetted be az új csatit? Valószínüleg van egy hibás kontaktod.
Feszmérővel, esetleg kézzel melegedésre tudod megtalálni. Az sem kizárt, h a lapba forrasztott tű körül hevült ki az ón.
Mindenesetre vigyázzatok, h próba közben hűtés nélkül meg ne főjön a videokártya.
(nem lett volna egyszerübb kábeltoldás helyett csak a csatlakozódugót lecerélni?)

Idézet

nem, mert nem közvetlenül a csatlakozó vége fele volt benne eltörve az egyik vezeték, hanem kb. a kábel közepe fele, de így már túl rövid lett volna ugye a kábelja.

Idézet

Biztos korrektül építetted be az új csatit?

igen! Kipróbáltuk a monyo-t a gépemmel és tökéletesen működik, jó lett ;). A tápot pedig egy másik gépben próbáltuk ki.

Idézet

Feszmérővel, esetleg kézzel melegedésre tudod megtalálni.

feszmérővel még nemtudtam neki megmérni a +12V-ot mert nincs itthon sajna.
A kártya hűtése is jó, bár a gép bekapcsolása után, (amikor már jó lett), a CPU hőmérséklete még 42fok volt, aztán ez elment kb. fél óra alatt 57fokra, ez normális :think:. Mondtam neki, hogy még nyár sincs rendesen..mi lesz akkor game közben? A pasztát fogom neki majd minenhol a következő körben( CPU, VGA, alaplapi aktív hűtő) újra rakni, azthiszem már jópár éve nem lettek a hűtők újrarakva.
A ramokon is szerencsére alu-hűtő van.  :up:
:smoker:

szerk.: hm..most találtam meg, itt az msi honlapján ezt írják róla:
"NOTE:
1. The supplied power cable must be attached to ensure the card worksproperly.
2. Always connect or disconnect the supplied power cable when the system power is off."

Az elsőt még értem, de a második? :confused:
itt van: MSI/9800pro

Szerkesztette: Trebron09 2008. 06. 12. 22:49 -kor

.-= Vasak =-.

#2076 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 22:52

Idézet: Trebron09 - Dátum: 2008. jún. 12., csütörtök - 22:41

A pasztát fogom neki majd minenhol a következő körben( CPU, VGA, alaplapi aktív hűtő) újra rakni, azthiszem már jópár éve nem lettek a hűtők újrarakva.

Ne basztasd a hűtőbordákat, a szilikonpaszta nem megy el. Csak akkor kell újrakenni (csak vékonyan) ha valami miatt hozzá kell nyúlni.
Ne húzogasd a vezetéket, mikor be van dugva a táp.

Szerkesztette: Gyula2222 2008. 06. 12. 22:55 -kor

#2077 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 23:08

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. jún. 12., csütörtök - 23:52

Ne basztasd a hűtőbordákat, a szilikonpaszta nem megy el. Csak akkor kell újrakenni (csak vékonyan) ha valami miatt hozzá kell nyúlni.
Ne húzogasd a vezetéket, mikor be van dugva a táp.

Akkor nem nyúlok majd a hűtőkhöz ;) .
A vezetéket nem húzogattam.
.-= Vasak =-.

#2078 Felhasználó inaktív   pappas 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 23:11

A kártya hűtése is jó, bár a gép bekapcsolása után, (amikor már jó lett), a CPU hőmérséklete még 42fok volt, aztán ez elment kb. fél óra alatt 57fokra, ez normális :think:. Mondtam neki, hogy még nyár sincs rendesen..mi lesz akkor game közben? A pasztát fogom neki majd minenhol a következő körben( CPU, VGA, alaplapi aktív hűtő) újra rakni, azthiszem már jópár éve nem lettek a hűtők újrarakva.
A ramokon is szerencsére alu-hűtő van.  :up:
:smoker:

nekem stabil 26 fok játék közbe enyhén változik, milyen progival nézed a hömérsékletett, mert ezekbe nem mindig lehet megbizni nekem a gpu az egyikkel stabilan 122 fokos :think:  :omg:

Szerkesztette: pappas 2008. 06. 12. 23:12 -kor

ASUS ASUS P5Q PRO**Intel Core 2 Quad Q9550 (2833) Quad Core**HyperX DDR2 8GB Kit PC2-6400 (4x 2GB)**ASUS Nvidia GeForce ENGTX260 TOP HTDP 896MBDDR3**400 GB  Seagate**1Tb Samsung

#2079 Felhasználó inaktív   bigsee 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 13. 04:42

...
2. Always connect or disconnect the supplied power cable when the system power is off."

Az elsőt még értem, de a második? :confused:
itt van: MSI/9800pro

Hülyén van megfogalmazva, arról szól, hogy mindig a gép kikapcsolt állapotában csatlakoztasd/le-fel a vga csatit! :)
GA-990FXA-UD3*FX4100*HD6950 2 GiB*Vengeance DDD3-1866 8GiB kit*X-FI ExtremeMusic*L22W-6SA*HyperX 120*5000AAKS*10EACS*GSA-H62N*DeathAdder3,5*ip4200*A800 X-Touch*X-530*VA8000BWS*BQ DP Pro10 550 W

#2080 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 13. 05:35

Idézet: Trebron09 - Dátum: 2008. jún. 13., péntek - 0:08

Akkor nem nyúlok majd a hűtőkhöz ;) .
A vezetéket nem húzogattam.

Akkor kell, sőt érdemes nyúlni, ha gyárilag valami ótvar vacak van felrakva, rózsaszín gumiszerű valami például, ezt rendszeresen le lehet körözni pasztázással. tervezett élettartam ez is.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#2081 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 13. 08:55

Idézet: didyman - Dátum: 2008. jún. 13., péntek - 6:35

Akkor kell, sőt érdemes nyúlni, ha gyárilag valami ótvar vacak van felrakva, rózsaszín gumiszerű valami például, ezt rendszeresen le lehet körözni pasztázással. tervezett élettartam ez is.

Igen valami gumiszerű volt a vga-n is, a többit még nem néztem meg neki, akkor ezen paszta csere?

pappas:
az everest ultimate edition 4.20-assal néztük, és persze az abitEQ-val
a gpu melegedése nem volt vészes, de a cpu-jé igén, a biosban is megnéztük a temperature-t és ott is ugyanaz volt, mint az everestben. :think:

bigsee:
(ezt hogy gondolták anno az msi-nél?
Ez a mondtat tükörfordításban így szól:
Mindig csatlakoztasd rá vagy le a tápkábelt, mikor a rendszer ki van kapcsolva.
Ez tényleg hülyesség. De jelenthet kicsivel mást is a mondat, de akkor mindig a kártya tápcsatiját kellet volna le meg rárakni?) :respect:

.-= Vasak =-.

#2082 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 13. 09:12

Idézet: Trebron09 - Dátum: 2008. jún. 13., péntek - 8:55

Igen valami gumiszerű volt a vga-n is, a többit még nem néztem meg neki, akkor ezen paszta csere?

A jó pasztázás lényege, h a legvékonyabb legyen anélkül, h légbuborék maradna benne.
A kifolyt paszta sokhelyen kárt tud csinálni.
A felirat azt jelenti, h csak kihúzott táp mellett szabad a csatlakozót feldugni, vagy lehúzni.
Nézd meg mégegyszer a csatlakozókat, időnként előfordul, h valamelyik tű vagy hüvely hátracsúszik.

#2083 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 13. 09:18

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. jún. 13., péntek - 10:12

A jó pasztázás lényege, h a legvékonyabb legyen anélkül, h légbuborék maradna benne.
A kifolyt paszta sokhelyen kárt tud csinálni.
A felirat azt jelenti, h csak kihúzott táp mellett szabad a csatlakozót feldugni, vagy lehúzni.
Nézd meg mégegyszer a csatlakozókat, időnként előfordul, h valamelyik tű vagy hüvely hátracsúszik.

És milyen paszta legyen? Az ezüstös(tudom ezzel vigyázni kell), vagy a sima fehér?
Majd még ma megyek és megnézem.
(meg előkapirgálom a pasztákat is :D ).
.-= Vasak =-.

#2084 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 13. 09:52

Jó a sima fehér is. Pár fokokért szarozni ilyen párszázas-többezres pasztákkal szerintem itt nem érdemes. A pasztából sok nem kell, a felesleg úgyis kitolul. De összerakáskor nem árt finoman, erősen összenyomni a felületeket, kizárólag derékszögű nyomással (lesarkazni nem akarjuk), kicsit sajtolni a maradékot. Ekkor egy vékony film lesz a két felület között és nekünk ennyi kell. A paszta nem árt az elektronikának általában, bizonyos pontokon a kapacitása okozhat gondot.

#2085 Felhasználó inaktív   bigsee 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 13. 14:21

Idézet: Trebron09 - Dátum: 2008. jún. 13., péntek - 9:55

bigsee:
(ezt hogy gondolták anno az msi-nél?
Ez a mondtat tükörfordításban így szól:
Mindig akkor csatlakoztasd rá vagy le a tápkábelt, mikor a rendszer ki van kapcsolva.
Ez tényleg hülyesség. De jelenthet kicsivel mást is a mondat, de akkor mindig a kártya tápcsatiját kellet volna le meg rárakni?) :respect:

Sztem így gondolhatták!
GA-990FXA-UD3*FX4100*HD6950 2 GiB*Vengeance DDD3-1866 8GiB kit*X-FI ExtremeMusic*L22W-6SA*HyperX 120*5000AAKS*10EACS*GSA-H62N*DeathAdder3,5*ip4200*A800 X-Touch*X-530*VA8000BWS*BQ DP Pro10 550 W

#2086 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 13. 21:30

Jaja:D

#2087 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 14. 10:37

Idézet: didyman - Dátum: 2008. jún. 13., péntek - 10:52

Jó a sima fehér is. Pár fokokért szarozni ilyen párszázas-többezres pasztákkal szerintem itt nem érdemes. A pasztából sok nem kell, a felesleg úgyis kitolul. De összerakáskor nem árt finoman, erősen összenyomni a felületeket, kizárólag derékszögű nyomással (lesarkazni nem akarjuk), kicsit sajtolni a maradékot. Ekkor egy vékony film lesz a két felület között és nekünk ennyi kell. A paszta nem árt az elektronikának általában, bizonyos pontokon a kapacitása okozhat gondot.

Hy

Tegnap voltam megint szerelni, a fehér pasztát raktam rá, de csak a vga-ra, úgy ahogy didyman ajánlotta ;).

És sikerült, :D  ezután elindítottam az everestet(4.50, ultimate), beállítottam a naplózást, hogy elmentse mindig a hőfokokat(és persze ezt már múltkor is megcsináltuk, és ott voltak a "régi" hőfokok, így összetudtuk hasonlítani). Ezután már a múltkor is nyúzott COD4-et indítottam el, ugyanúgy fél órát nyomtuk csak, és végül az eredmény, hogy 5-8C°-csökkent a kártya hőmérséklete (azonos körülmények között), szerintem azért ez nem rossz ;).
:up:
Kössz-szépen nektek ;).

:cool:

Szerkesztette: Trebron09 2008. 06. 14. 10:39 -kor

.-= Vasak =-.

#2088 Felhasználó inaktív   cheoppy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 14. 15:27

Kedves táp-szakértők!

Tanácsra lenne szükségem: van 3 régi AT-s tápom, nem minőségiek, de csak régi alaplapok meghajtására szeretném őket használni (semmi hdd vagy cd). Első lépésben szemrevételeztem a beltartalmukat, mely során hibát nem tapasztaltam, utána üresjáraton lemértem a feszültségeket, és a +12V és a +5V az mindnél 5%-on belül volt, de a -12V és a -5V helyett volt amelyiknél -10V és -4,3V-ot mértem (ez átszámolva 16% és 14%-os eltérés a névlegestől).
Tudom, terhelés mellett mindez változhat, de ez a két negatív feszültség mennyire kritikus régi alaplapok számára? Mert ha kritikus, akkor nem kötném rá a lapokat a tápokra, hogy terhelés mellett is mérjem őket. :) 
Vagy esetleg ekkora eltérés normális ezeknél, azaz merjem-e ezeket használni?

#2089 Felhasználó inaktív   pappas 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 14. 17:25

Szia Didyman! Szerinted ez nem táp probléma: Myron hozzászolása!

https://forum.hwsw.hu/index.php?showtopic=1...0&#entry5573410

Szerkesztette: pappas 2008. 06. 14. 17:26 -kor

ASUS ASUS P5Q PRO**Intel Core 2 Quad Q9550 (2833) Quad Core**HyperX DDR2 8GB Kit PC2-6400 (4x 2GB)**ASUS Nvidia GeForce ENGTX260 TOP HTDP 896MBDDR3**400 GB  Seagate**1Tb Samsung

#2090 Felhasználó inaktív   Misi_D 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 14. 19:12

Sziasztok!

Melyiket ajánlanátok a 2 FSP táp közül?

400W PNF vs. 400W SAGA+?

Utóbbiról nem is hallottam még semmit, aztán drágább mint az előző... Jogosan?

Előre is köszi!
A katonai behívó azt jelenti, hogy a fehér ember elküldi a feketét a sárga ellen harcolni azért a földért, amit a vörösbőrűtől lopott el.

A halott Jedi a jó Jedi!  (Sith közmondás)

Téma megosztása:

• (239 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 103
  • 104
  • 105
  • 106
  • 107
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.