HWSW Informatikai Kerekasztal: Tápkérdés... IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (239 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 223
  • 224
  • 225
  • 226
  • 227
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tápkérdés... IV. Kérdések, tapasztalatok tápegységekről Értékeld a témát: -----

#4481 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2012. 10. 09. 16:37

Üzenet megtekintéseIdézet: erdeklodo - Dátum: 2012. 10. 09. 10:00

Egy viszonylag korosabb ( 5-6 év) 350W-os chieftec tápot szerintetek érdemes javíttatni? Először csak rendkívül magas (alig hallható) sípoló hangot adott, majd már nem is indul vele a gép. Egyáltalán léteznek ma még ilyen javító műhelyek, vagy már teljesen egyeduralkodó a dobdkiésvegyél újat szemlélet?

Meg lehet javítani, és szerintem egy Chieftecet érdemes is (ez még eredeti Delta)- valószínűleg csak a kondenzátorok öregedtek el benne. Viszont csak úgy kifizetődő, ha helyben találsz rá szakembert (oda-vissza posta már nem éri meg). Budapesten, Győrben és Mikolc környékén tudok ilyen emberkét, őket itt a fórumon is elérheted.
Próbáljál meg így tájékozódni.
A válaszomnak ne a stílusával, hanem a tartalmával foglalkozz!

#4482 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2012. 10. 10. 10:17

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 10. 05. 13:37

Nézd - ha az a Codegen táp bevált csak kicsit öregnek tartod, fel kell újítani. A maga árkategóriájában egyébként nem tartom rossz tápnak. Persze az olcsóságnak ára van, de maga az alapkonstrukció jó.

Ki kell cserélni a primerkörben a két 13007-es tranzisztort 13009-re, a kimeneti MBR2060CT kettősdiódákat MBR3060CT-re, az összes vacak HEC kondenzátort Rubycon-ra (a vezérlő IC pufferét pedig Yageo-ra, ez kritikus!). A kimeneti 1000 mikrós pufferek helyett érdemesebb 2200 mikrofarádosokat használni a stabilabb kimeneti fesz és a jobb szűrés érdekében.

A ventillátort meg kell pucolni, a tengelyét vékonyan megkenni Liton zsírral - soha az életben nem fog zörögni vagy beállni.

Az így átalakított tápok több éve kifogástalanul működnek, még egyetlenegy sem került vissza. Persze egy FSP minőségét nem lehet elérni, de a módosítások után legalább a rájuk írt teljesítményt garantáltan leadják (eredeti állapotukban messze nem!)

Dehogy fogja leadni. A trafó a fő korlát ebben, és az a vasmag képtelen kiizzadni 150-200W-nál többet, afölött valahol szaturálni fog, és aztán az is mindegy, hogy a primer félvezetőket megerősítetted, el fognak durranni, ha az áramkorlát nem veszi észre még szaturálás előtt magát. A 12V-os diódát tilos 60V-osra cserélni (záróirányban pont ekkora csúcsok fordulnak ott elő), a másik két ágon lévőt meg felesleges, mivel azok az ágak alig vannak terhelve sok éve már. A 12V-os ág megérdemel egy 20-100-as shottkyt a gyári 12-100-as gyors helyett, a hatásfoka sokat fog javulni és nem fog elmelegedni. Kritikus ponton lévő kondit meg Yageóra tuti nem cserélnék, ha egyszer van Rubycon a listában :) .
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#4483 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 10. 10. 10:26

Üzenet megtekintéseIdézet: Kernelpanic - Dátum: 2012. 10. 02. 16:48

Üdv didyman Legnagyobb Mester! :)
Jó rég beszélgettünk utoljára ezen a fórumon. Köszönöm a válaszod!

Hááát, éppenséggel lehet hogy ez földhurok, de akkor hogy? Akkor is van, ha az integrált hang megy egymaga, ha letiltom és diszkrét hangkártyát teszek be, ha csak usb- külső van, fejhallgatóval, erősítőre kötve, mindenhogyan. A konfig rém alap, 1 hdd, 1 odd, meg a lap, proci, memória, integrált vga.
Van egy kis multieffektem a gitárhoz, saját külön tápos, ott csak a vezérlés történik usb-n keresztül midi parancsokkal, tápfesz és hangadat nem megy rajta, és még így is teljesen megfütyülteti ezt a kis effektet is, remekül eljut a zaj a készülékbe. Usb-t kihúzom belülle, akkor lecsöndesedik.
Sugároz is a táp (ill. így akkor csak énszerintem a táp), a gitár pick-up a levegőből remekül összeszedi és megszólaltatja ezt a fütyöllést. A Codegent viszont alig szedi, és a hang is normál 100hz brumm.
Szóval mintha gerjedne valami a gépemben. Táp tud gerjedni? Nem lehet ez valami szűretlen kapcsolóüzemből fakadó... nem értek hozzá? Földhurkot elvileg meg lehet szüntetni. Mit csináljak, mit húzzak ki, mit vágjak el?
Ja, egy notival is lepróbáltam az usb kártyát, semmi baja, nem füttyöllött.

HKC táp amúgy, okádós szmájlikat kérem most hagyjuk. :)
Van ott hurok az árnyékolás révén, ettől így nem tudsz szabadulni. Izolátor létezik kapacitív és induktív formában, előnnyel-hátránnyal, de ha sok cuccot kell leválasztani, akkor az nem opció, a hurkot kell felvágni, vagy épp rövidre zárni valahol. A tápegységben ezt meg lehet tenni, de akkor még ott van a monitor, abban is többnyire az árnyékolásra kifut a földelés. Egy próbát az is megér, hogy kihúzott monitorral is ugyanúgy zajong-e a dolog. Gerjedés nem nagyon, ha egy táp gerjed, pozitív visszacsatolás keletkezik, akkor abba bele szokott halni. Ha a brumm 100Hz, akkor tuti valami egyenirányítás utáni terméket szed össze, ha 50Hz, akkor kábelt lát a közelben, a nagyfrekis tápokból meg alharmonikusok szűrődnek be, illetve egyes terheletlenül leálló vezérlők indulási-leállási üteme miatt kialakuló hallható zaj.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#4484 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 10. 10. 11:53

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2012. 10. 10. 10:17

Dehogy fogja leadni. A trafó a fő korlát ebben, és az a vasmag képtelen kiizzadni 150-200W-nál többet, afölött valahol szaturálni fog, és aztán az is mindegy, hogy a primer félvezetőket megerősítetted, el fognak durranni, ha az áramkorlát nem veszi észre még szaturálás előtt magát. A 12V-os diódát tilos 60V-osra cserélni (záróirányban pont ekkora csúcsok fordulnak ott elő), a másik két ágon lévőt meg felesleges, mivel azok az ágak alig vannak terhelve sok éve már. A 12V-os ág megérdemel egy 20-100-as shottkyt a gyári 12-100-as gyors helyett, a hatásfoka sokat fog javulni és nem fog elmelegedni. Kritikus ponton lévő kondit meg Yageóra tuti nem cserélnék, ha egyszer van Rubycon a listában :) .

Én mindig hiszek a tapasztaltabbnak. Bár ha ezt a panelt megnézem, ezen csak 40V-os shottky diódákat látok (gyárilag ezekkel szerelik), a 60V-os azért megbízhatóbb hosszú távon.

A Yageo SX szériára pedig 105 fokon 5000 órát garantálnak, 25 fokon 40.000 órát. Nem azt mondom hogy ennél nincs jobb, de a Jee, Fuhjyyu, HEC, CapXon kondenzátoroknál milliószor többet ér. (a Rubycon-nak is van kommersz, gyengébb típusa!)

A trafó valóban egy gyengébb pont ezeknél, mégis 100 Codegen tápból 50 kondenzátorhibás, 40-nél leég a kimeneti dióda, mondjuk 9 IC hibás és csak egynél füstöl le a trafó. Dehát Te tápokkal foglalkozol, ugyanolyan jól tudod mint én.

Csatolt fájl:

#4485 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 10. 10. 19:29

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 10. 10. 12:53

Én mindig hiszek a tapasztaltabbnak. Bár ha ezt a panelt megnézem, ezen csak 40V-os shottky diódákat látok (gyárilag ezekkel szerelik), a 60V-os azérdt megbízhatóbb hosszú távon.

A Yageo SX szériára pedig 105 fokon 5000 órát garantálnak, 25 fokon 40.000 órát. Nem azt mondom hogy ennél nincs jobb, de a Jee, Fuhjyyu, HEC, CapXon kondenzátoroknál milliószor többet ér. (a Rubycon-nak is van kommersz, gyengébb típusa!)

A trafó valóban egy gyengébb pont ezeknél, mégis 100 Codegen tápból 50 kondenzátorhibás, 40-nél leég a kimeneti dióda, mondjuk 9 IC hibás és csak egynél füstöl le a trafó. Dehát Te tápokkal foglalkozol, ugyanolyan jól tudod mint én.

Hú, ez a legalja, piros/kék címkés rettenet. :-( A két Mospec dupladióda a 3,3/5V-os ágé, ott elég a 40V is, a 12V-ra az a két FR3xx van kirendelve. Igen, ezek 3A-es diódák, a kettő együtt szinkron üzemben 6A-re terhelhető, 75 fokig (aztán gondolom, sejted, hogy a henger bakelittok micsoda remek hőkontaktust fog adni a forrasztott lábakkal együtt azon a szar alulemezen :Đ ). A címkére meg tudod, mi van írva. :-( Ezeket kell kicserélni MBR20100-ra például. Az átalakítással eddig nem is lenne gond, csak ha a minőségibb alkatrészekkel lecsökken a kimeneti impedancia és megnő a hatásfok, akkor a trafó is hajlamosabbá válik elmelegedni (a venti nem fog akkora fordulaton menni, trafó melegedni fog, a primer kör kisebb lezárása nagyobb áramcsúcsokat fog engedni..), attól meg szaturál, reped, attól is szaturál, aztán pukk. De a narancscímkések jobbfélék, izmosabb trafó is van bennük többnyire.
Yageo SX már nincs többé (sajnos), azok igen jóféle Yageók voltak, de sajnos általában nem bírják azok sem az extrém meleget púposodás nélkül, míg a legalja Rubyk meg egészen simán. És általánosságban az azonos kategóriájú japán kondik majd nagyságrenddel jobb paramétereket tudnak a hasonszőr kínaiak mellett.

#4486 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 10. 10. 23:23

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2012. 10. 10. 19:29

...a 12V-ra az a két FR3xx van kirendelve. Igen, ezek 3A-es diódák, a kettő együtt szinkron üzemben 6A-re terhelhető, 75 fokig (aztán gondolom, sejted, hogy a henger bakelittok micsoda remek hőkontaktust fog adni a forrasztott lábakkal együtt azon a szar alulemezen :Đ ). A címkére meg tudod, mi van írva. :-( Ezeket kell kicserélni MBR20100-ra például.

Hát igen, a 12V-ot igen soványan oldották meg, mikor először láttam ilyet majdnem hátast dobtam. Arról nem is beszélve, hogy a furatok is pontosan passzolnak egy kettősdiódához - nem is értem ezt a balfácán megoldást. Hőátadásról itt nem is érdemes beszélni, mire a hő eljut a bordáig addigra a dióda már régen megpusztul (mint ebben az esetben is, az egyik meg volt szakadva).

#4487 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 10. 11. 20:48

Na, így néz ki most visszaépítés előtt. Kicsit kopott a felirat, HBR20100 schottky dioda került bele (20A,100V).
A diódákat tartó fémlemezen pontosan annyi szilikonpaszta van, amennyi látszik (semmi!!!).

Csatolt fájl:

#4488 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 10. 11. 23:01

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 10. 11. 21:48

Na, így néz ki most visszaépítés előtt. Kicsit kopott a felirat, HBR20100 schottky dioda került bele (20A,100V).
A diódákat tartó fémlemezen pontosan annyi szilikonpaszta van, amennyi látszik (semmi!!!).

A szürke/rózsaszín, gumiszerű lapkák önmagukban jó hővezetők, felesleges pasztázni, jobb nem lesz tőle.

#4489 Felhasználó inaktív   bigsee 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 10. 23. 16:48

Egy gyors kérdés: tegnap vettem egy Corsair GS600 tápot, amely szép is volt, jó is volt, csak zúgott mint az állat. Mégpedig úgy kell elképzelni, hogy amikor a ventit meg akarja tekerni, de az nem indul el. Itt egy videó róla:

GS600

az oké, hogy nem forog a venti állandóan, mivel csak terhelés miatti hőemelkedést követően kapcsol be. Ezt egyébként fórumokon is olvastam, ahol viszont szó sem volt zúgásról.

A GS600-at visszavittem a bótba, ahol a gyerek egy tápteszterrel elindította, és persze hogy hibátlanul üzemelt... :banghead: De azért elfogadta cserébe, ráfizettem és elhoztam egy TX 650-et. Na szóval ez is tök ugyanazt csinálja. Sőt ahogy észrevettem, ha pl. weblapot scrollozok az egérrel, akkor szépen lehet vele zenélni is, hogy b*sssza* meg a nyuszi, csak én lehetek ilyen szerencsétlen. Arra gondolok, hogy mivel a házban a táp függőlegesen áll - Tt Armor - ezért van a zene. Igaz, hogy nem próbáltam meg a víszintes módot, de pl. a régi Corsair VX550-nél ilyen gond nem volt. Ott gép startnál felpörgött a venti majd visszahalkult és csak akkor hallottam a hangját, ha komolyabb terhelés volt alatta. De az is csak szélzaj volt, semmi más... Mitévő legyek...??? Hmmm...?
GA-990FXA-UD3*FX4100*HD6950 2 GiB*Vengeance DDD3-1866 8GiB kit*X-FI ExtremeMusic*L22W-6SA*HyperX 120*5000AAKS*10EACS*GSA-H62N*DeathAdder3,5*ip4200*A800 X-Touch*X-530*VA8000BWS*BQ DP Pro10 550 W

#4490 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 10. 24. 10:31

Nem tudom, nekem TX 650 M van, és teljesen normális... :)

Az viszont igaz, hogy nálam vízszintesen van bent (Apevia Xplorer-házban).

Csatolt fájl:

Szerkesztette: Macikák 2012. 10. 24. 10:40 -kor

Hotline: És most mit lát a monitorán?
Ügyfél: Egy kis plüssmacit, amit a barátom vett a plázában.

KONFIG: AMD 486 DX4-100+, 16 MB RAM, 200 MB HDD, 1 MB TRIDENT 8900C VGA,
             SAMTRON monitor, YAMAHA hangkártya, PHILIPS cd-olvaso...
             DOOM3-at is ezzel tolom! De most komolyan... :-)))

#4491 Felhasználó inaktív   bigsee 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 10. 24. 11:56

Üzenet megtekintéseIdézet: Macikák - Dátum: 2012. 10. 24. 11:31

Nem tudom, nekem TX 650 M van, és teljesen normális... :)

Az viszont igaz, hogy nálam vízszintesen van bent (Apevia Xplorer-házban).

Ma akartam boltba visszavinni, mondom megmutatom asszonynak a hangot, persze hogy nem csinálta... :-o (elég nehéz volt asszonkát rávenni az útra, még Milka csoki ígéretével is alig akart engedni)

Kb. 15 perc Unigine bench után, amikor leállt a venti benne, akkor lehetett hallani egy kicsit... De minimálisan, és már kezdem azt hinni hogy nem is a tápból jön... Hiába öregszem no (de azért kicsit csalatkoztam a Corsairban, ekkora bakit - már ha az ő hibájuk egyáltalán)... na mindegy a táp marad.
GA-990FXA-UD3*FX4100*HD6950 2 GiB*Vengeance DDD3-1866 8GiB kit*X-FI ExtremeMusic*L22W-6SA*HyperX 120*5000AAKS*10EACS*GSA-H62N*DeathAdder3,5*ip4200*A800 X-Touch*X-530*VA8000BWS*BQ DP Pro10 550 W

#4492 Felhasználó inaktív   bigsee 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 10. 27. 15:14

Semmi

Szerkesztette: bigsee 2012. 10. 27. 15:14 -kor

#4493 Felhasználó inaktív   s.csabee 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2012. 11. 10. 14:33

Sziasztok!

Az alábbi házhoz keresnék minél kisebbb méretű, nem túl nagy teljesítményű (120-150 watt) és olcsó tápegységet:
Bitfenix Prodigy: http://ipon.hu/websh...gy_feher/240852

Elméletileg max 16 cm-es táp fér el benne.

Köszönöm!

#4494 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 11. 10. 16:18

Üzenet megtekintéseIdézet: s.csabee - Dátum: 2012. 11. 10. 14:33

Sziasztok!

Az alábbi házhoz keresnék minél kisebbb méretű, nem túl nagy teljesítményű (120-150 watt) és olcsó tápegységet:
Bitfenix Prodigy: http://ipon.hu/websh...gy_feher/240852

Elméletileg max 16 cm-es táp fér el benne.

Köszönöm!

A tápnak három mérete van, ez melyik? Kép alapján sima ATX táp megy bele.

#4495 Felhasználó inaktív   s.csabee 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2012. 11. 10. 17:03

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2012. 11. 10. 16:18

A tápnak három mérete van, ez melyik? Kép alapján sima ATX táp megy bele.

Igen, sima ATX, de azokból is láttam már 1-2 elvetemültebb méretűt, azért kérdeztem, hogy hátha találkozott már valaki ilyen házzal.

#4496 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 11. 10. 17:40

Üzenet megtekintéseIdézet: s.csabee - Dátum: 2012. 11. 10. 17:03

Igen, sima ATX, de azokból is láttam már 1-2 elvetemültebb méretűt, azért kérdeztem, hogy hátha találkozott már valaki ilyen házzal.

Szabvány méretű ATX-et fogad. A legtöbb ATX táp szabvány méretű. Pláne, ami kisebb teljesítményű.

#4497 Felhasználó inaktív   s.csabee 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2012. 11. 12. 15:54

Pontosítanám, hogy milyen tápot keresek:
- tudjon kezelni 6 SATA eszközt
- legyen olcsó
- legyen megbízható

Teljesítményben nem szükséges nagy, a max fogyasztása a konfigomnak < 120 Watt

Köszönöm!

#4498 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 11. 12. 23:47

Üzenet megtekintéseIdézet: s.csabee - Dátum: 2012. 11. 12. 15:54

- legyen olcsó
- legyen megbízható

Köszönöm!

Ez így nem fog menni, vagy olcsó lesz, vagy megbízható.

Szerkesztette: VKP 2012. 11. 12. 23:48 -kor

Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#4499 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 11. 12. 23:52

Üzenet megtekintéseIdézet: s.csabee - Dátum: 2012. 11. 12. 15:54

- legyen olcsó
- legyen megbízható

Köszönöm!

FSP/Chieftec olcsóbbjait nyugodtan. De 6 sata olcsó tápon nem igazán lesz, átalakítózni kell.

#4500 Felhasználó inaktív   bigsee 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 11. 13. 16:20

Üzenet megtekintéseIdézet: bigsee - Dátum: 2012. 10. 23. 16:48

Egy gyors kérdés: tegnap vettem egy Corsair GS600 tápot, amely szép is volt, jó is volt, csak zúgott mint az állat. Mégpedig úgy kell elképzelni, hogy amikor a ventit meg akarja tekerni, de az nem indul el. Itt egy videó róla:

GS600

az oké, hogy nem forog a venti állandóan, mivel csak terhelés miatti hőemelkedést követően kapcsol be. Ezt egyébként fórumokon is olvastam, ahol viszont szó sem volt zúgásról.

A GS600-at visszavittem a bótba, ahol a gyerek egy tápteszterrel elindította, és persze hogy hibátlanul üzemelt... :banghead: De azért elfogadta cserébe, ráfizettem és elhoztam egy TX 650-et. Na szóval ez is tök ugyanazt csinálja. Sőt ahogy észrevettem, ha pl. weblapot scrollozok az egérrel, akkor szépen lehet vele zenélni is, hogy b*sssza* meg a nyuszi, csak én lehetek ilyen szerencsétlen. Arra gondolok, hogy mivel a házban a táp függőlegesen áll - Tt Armor - ezért van a zene. Igaz, hogy nem próbáltam meg a víszintes módot, de pl. a régi Corsair VX550-nél ilyen gond nem volt. Ott gép startnál felpörgött a venti majd visszahalkult és csak akkor hallottam a hangját, ha komolyabb terhelés volt alatta. De az is csak szélzaj volt, semmi más... Mitévő legyek...??? Hmmm...?

Válasz saját magamnak is: ma egy kicsit próbálgattam a dolgot és rájöttem, hogyha kívülről a tápot fujatom ventivel (konkrétan egy 9mm-es volt itthon), akkor szépen abbamarad a vinnyogás (Külföldi fórumokon is a "whinning" névvel emlegetik, nyafogó, nyüszítő, szó szerint :))

Egy másik 9mm-es jobb lenne... :]

Téma megosztása:

• (239 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 223
  • 224
  • 225
  • 226
  • 227
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.