HWSW Informatikai Kerekasztal: Apple Mac OS X - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (133 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Apple Mac OS X

#1521 Felhasználó inaktív   evone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 08. 11:26

Idézet: H.Andras - Dátum: 2005. jan. 8., szombat - 11:18

Van az mar 400-ert is, meg nyaron megint lejjebb fognak csuszni az arak. Single 1.6-ost is tudok 300-ert, az is bovitheto.

Nah. Döntöttem. Elvégzem a közép iskolát és majd fősulin szerzek egyet. Most ez a gép még úgy is kell...
macbook air 2014

#1522 Felhasználó inaktív   tocsa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 08. 11:57

Idézet: RDaneel_hu - Dátum: 2005. jan. 8., szombat - 7:56

A tök dzsunka hardware-rel pedig vitatkoznék.
Szerinted mi a dzsunka benne? :) Vagy totál átlagosra gondoltál?

Az alaplap biztosan nem átlagos, a proci sem, a ventillátorok sem, a táp sem az, a RAM-ok sem.
Marad a VGA kérdés, a DVD író és a vinyók.
Ezek a cuccok valóban nem a legerősebb és legtutibb minőségű cuccok, de azért egy átlagos PC boltban vásárolt műanyag és alumínium házas "Acorp" stuffba belepakolt HW-knél jobbak.
(hovatovább, szerintem a Pioneer DVR-06-os, a SATA-s Seagate vinyó, és a Radeon 9600 Pro sem olyan gagyi hardware manapság)

A hardver az tényleg baromi jó. Nemrég szétkaptunk egy metálkék G4-est. Belül minden mértani pontossággal meg van tervezve. A levegőáramlás is pl. A tápon kívül mindössze egy baromi nagy 12cm-es venti van benne, amibe bele van integrálva a hőmérséklet szenzor.

Azt nem kell mondjam senkinek, aki már emelt meg G4-et, G5-öt, de (régebbi Mac-et is), hogy van benne anyag (meghökkentően nehéz, legalább 2x nehezebb, mint egy PC). Zajvédett a ház (G4), műanyag, de ugyanakkor fémburkolat is húzódik mögötte. Nagyon-nagyon jó.

Ha Linux futna rajta, egész jó lenne.

csak az ára, azt tudnám feledni...!!!!!

Még valami.
Említed itt a kártyákat.
Ha jól tudom Mac-eknél nem ám csak úgy van, hogy veszel bele egy akármilyen izmosabb VGA-t (vcalaki korábban ilyet talált írni itt). Ugyanis más BIOS (!!!) kell a Mac-en a VGA kártyara! És ráadásul ez a más BIOS minden bizonnyal más-más G4 ill. G5 esetében.

De valószínűleg a BIOS sem elég. Pl az ATI Rage kártya, ami a G4-ben volt, azon az AGP csatlakozó előtt van egy plussz csatlakozó. Ha jól láttam ez csak annak az érzékelésére van, hogy a kártya be-van-e dugva a gépbe, de ebben nem vagyok biztos. De ezek szerint HW-ben is különbözik.

Amúgy az ATI Rage-nek a 2D-s képe pengeéles, max egy Matrox veri le, de a hw támogatással együtti 3D teljesítménye annyira gyász, hogy a szoftveres referencia renderer gyorsabb nála. Már sokszor tapasztaltuk.

Szerkesztette: tocsa 2005. 01. 08. 11:59 -kor

0012f4a4 7c16e0c7 mfc71!CWnd::DefWindowProcA+0x42

#1523 Felhasználó inaktív   playback 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 08. 13:43

Idézet: tocsa - Dátum: 2005. jan. 8., szombat - 11:57

Ha Linux futna rajta, egész jó lenne.

meg jo hogy akinek linux kell rakhat ra tobbfelet is
gentoo, mandrake, ubuntu (debian alapu), lassan debian is, yellow dog (valamit tuti kihagytam). sot ugy nez ki freebsd port is lesz. szoval mirol is van szo. jo az teny, hogynem minden disztribnek van portja de azert van parnak.
- I beat the shit out of some kids today. [...] It made me feel good about myself. It was like I did something constructive with my life.

Postmodern cultural critique has fried my brain. I have no soul left. I am a sad, cold, evil, twisted person.

#1524 Felhasználó inaktív   TomPP 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 08. 14:20

nem csak mas bios kell ra, hanem nagyobb is. a PC-s radeonok (meg a tobbi ati) 32K, a Mac-es 128K rommal szerelodtek tudomasom szerint. Ezer' van belole Mac Edition ;)

tom#
Hallowed are the Ori !

#1525 Felhasználó inaktív   RDaneel_hu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 01. 08. 15:24

Idézet: tocsa - Dátum: 2005. jan. 8., szombat - 12:57

Említed itt a kártyákat.
Ha jól tudom Mac-eknél nem ám csak úgy van, hogy veszel bele egy akármilyen izmosabb VGA-t (vcalaki korábban ilyet talált írni itt). Ugyanis más BIOS (!!!) kell a Mac-en a VGA kártyara! És ráadásul ez a más BIOS minden bizonnyal más-más G4 ill. G5 esetében.

Ez így van.

Ha az ATI kártyákat nézzük akkor a Rage volt az első talán amit anno beleraktak, még a Beige G3-asokba.
Nem volt egy izmos cucc, még a Q3 is akadozott rajta. Az első 16 megás cuccokon viszont már szépen futott minden ha jól emlékszem.
De most a 9xxx-es szériából is elég sokfélét kapni Mac-hez, lehet válogatni. :)
Az is igaz, hogy drágább, és nehezebb beszerezni.
A 256 megás 9800 Pro (Mac Edition) pl. ha jól láttam 600 dolcsi. Bár ha megnézem, a PC-s verziók sem sokkal olcsóbbak, legalábbis az erôsebb VGA-k esetében.

NVidia oldalról is van választék.
6800-as legalábbis tuti van. :D  :cool:
RDaneel_hu

#1526 Felhasználó inaktív   RDaneel_hu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 08. 15:35

Apple AGP and PCI Video Cards

Itt felsorolják szinte az összeset ami létezik, mióta nem Video-RAM-ot kell vásárolni a gépekbe. :D
Viszont FIRE-GL kártyát nem láttam eddig. Valószínüleg nincs is Mac-re ilyen cucc.
(Quadro FX-esekre gondolok itt elsősorban)
RDaneel_hu

#1527 Felhasználó inaktív   DViD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 08. 16:19

Pont jókor.. :)

ATI Radeon X800 XT Mac Edition: Competition in the Mac Market

Kép
NVIDIA's GeForce 6800 Ultra DDL (top) vs. ATI's X800 XT Mac Edition (bottom)

Kép
NVIDIA's 6800 Ultra DDL is almost as long as Apple's keyboard

Idézet

We used Apple's ATI/NVIDIA drivers bundled with 10.3.7 simply because they are more up to date than the retail ATI/NVIDIA drivers.
pff...

Szerkesztette: authenticDViD 2005. 01. 08. 16:22 -kor

#1528 Felhasználó inaktív   h1ghland3r 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 08. 17:17

Videokari, HDD, optikai meghajtok same fucking shit, mint mondjuk barmelyik IBM v. HP gepben. A monitorrol nem nyilatkozom, azt nem ismerem.

A masik lenyegi pont viszont az, hogyha Linuxot tekersz rajta, akkor valoszinuleg egy dual opteronos konfiggal jobban jarsz, vagy kisebb teljesitmeny eseten egy Athlon64-el.

Szamomra mindenesetre az latszik, hogy a Mac elonyei (mert vannak), nem igazan erik meg azt a penzt, amibe ezek a cuccok kerulnek. Egy pc-s vilaghoz szokott ember meg ezeken a "barati" arakon is hatrahokol.

Amikor pedig a pure performance-ra tamad igeny a pc-s platformnak meg mindig van valasza az Opteronok, 64 bites Xeonok formajaban (bar a 64bites XP hianya eleg gaz).

No nem offolom szet a topicot, gondolom senki nem fog a sorokat olvasva kidobni az ablakon egy G5-ost. Egy kicsit az zavart, hogy itt "supreme platform"-kent van emlegetve, amikor inkabb csak egy kozonseges kurrens gep, nehany extraval es brutalis arcedulaval.

#1529 Felhasználó inaktív   H.Andras 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 08. 18:16

Idézet: h1ghland3r - Dátum: 2005. jan. 8., szombat - 16:17

Videokari, HDD, optikai meghajtok same fucking shit, mint mondjuk barmelyik IBM v. HP gepben. A monitorrol nem nyilatkozom, azt nem ismerem.

A masik lenyegi pont viszont az, hogyha Linuxot tekersz rajta, akkor valoszinuleg egy dual opteronos konfiggal jobban jarsz, vagy kisebb teljesitmeny eseten egy Athlon64-el.

Szamomra mindenesetre az latszik, hogy a Mac elonyei (mert vannak), nem igazan erik meg azt a penzt, amibe ezek a cuccok kerulnek. Egy pc-s vilaghoz szokott ember meg ezeken a "barati" arakon is hatrahokol.

Amikor pedig a pure performance-ra tamad igeny a pc-s platformnak meg mindig van valasza az Opteronok, 64 bites Xeonok formajaban (bar a 64bites XP hianya eleg gaz).

No nem offolom szet a topicot, gondolom senki nem fog a sorokat olvasva kidobni az ablakon egy G5-ost. Egy kicsit az zavart, hogy itt "supreme platform"-kent van emlegetve, amikor inkabb csak egy kozonseges kurrens gep, nehany extraval es brutalis arcedulaval.

Nem ertem miert mondjak, hogy draga a Mac. Egy iMac G5 nek megfelelo PC-t osszerakni pont ugyanannyiba kerul afaval monitorostul, ha megveszed hozza a legalis XP-t is.

Powermac meg nem Home kategoria, azokat a Xeonokkal erdemes hasonlitgatni, szerintem nem raksz ossze dual 3 gigas Xeont 4-5 kilobol.

Raadasul sokkal kevesbe avul a gep, ha akarok veszek meg 4 giga Kingston ramot a G5-osombe 130 000 ert, ugyanannyiert mint te veszel a PC-dbe. Lesz majd nagy siras rivas amikor masfel-ket ev mulva mindenki cserelheti ki a PC-jet a Longhorn miatt, hogy normalisan fusson rajta. :) Macen evente uj oprendszer es egyre csak gyorsabbak regebbi hardvereken is.

Meg ne magyarorszagi viszonylatban gondolkozz, mert itt az ember, ha 20 rugoval olcsobban megkap egy PC-t, akkor azt fogja megvenni ugyis.

Rdaneel: szokott lenni radeon 9800-asunk 70-90 rugoert. 6800 ultra van 134-ert. Igaz kell meg rajuk venni valami normalis hutot, mert a gyari hutesuk hangosabb mint az egesz G5-os..

#1530 Felhasználó inaktív   TomPP 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 08. 18:36

dual opteron joval dragabb mint egy powermac g5 ;)

egy tyan k8w alaplap ~ 160 brutto, egy 246-as opteron (2.0Ghz) cca 100, EPS12V tap kell hozza, es nagy (eatx) haz. Mas AGP slottal rendelkezo dual alaplap az iwill DK8N (nf3-250), vagy ha nem kell NUMA (dedikalt memoria per cpu) akkor 60 korul kapsz egy msi k8t far-t ;) de akkor mar a G5 DP elonyben van. Registered ddr400 modul is kell az opteronhoz ;)

En ugy szamoltam cca 160 a lap + 2x100 proc + 50 korul a tap, a ram csak 10%-al dragabb, de mar eddig is 410. Es ez meg csak az alap... az x64 windows zabalja a memoriat (Vs2005-nek 2G minimum kell, hogy ne swappeljen), 1 darab vinyo, 1 darab dvd iro, aluminium haz (mondjuk coolermaster stacker, mert abba bele is fer a lap), sima videokartya (9800Pro vagy 6800GT).... Szerintem ez IGY mar dragabb mint egy G5 DP 2.0... Es meg az OS-t nem is szamoltam bele.. (Igaz 64bites appok windowsra meg disznek se nagyon vannak) ezzel jol meg vannak a szokvanyos windows PC gondok is...
Foleg, ha venni is akarsz ilyen pc-t, akkor jon a gond, hogy raktaron sehol, ilyen erteket rendelni kell (mazli ha egyaltalan meghozzak), vagy marad a maganut ;)

Tom#
Hallowed are the Ori !

#1531 Felhasználó inaktív   RDaneel_hu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 08. 18:41

h1ghland3r:

A PowerMacintosh-okat Brand PC-kkel illik összehasonlítani, s ha az árcédulákat nézzük, mindjárt nem olyan nagy a különbség. Ha egyáltalán van. :)
De ha az összerakott PC-kkel hasonlítom össze, és hasonló teljesítményű PC-t vetek össze a Macintossal, szem előtt tartva a duál masinákat, akkor szinte ott sincs különbség...

Az 1 éve vásárolt duál XEON konfigunk 740 netto volt (dual 3,06 Ghz + 2 giga RAM), ennél valamivel olcsóbb volt akkoriban a TOP PowerMac modell! (duál 2 gigás + 1,5 giga RAM)

Azonban ha összerakott PC-ket hasonlítgatok hasonló teljesítményű iMac-kkel, akkor valóban a PC felé billen a mérleg nyelve ár/teljesítmény tekintetében.
Más kérdés, hogy nekem annyira nem számít 10-20%-os performance különbség a lényeg, hogy OSX fusson a vason.
A kollégámnak is hiába magyarázom, hogy a Microsoft Office használatához nem kell lecserélnie az évente vásárolt top IBM Brand PC-jét, mert pénzkidobás. :) De hiába mondom neki.
Megveszi a 3,x gigahertzes Ex Edition alapú IBM PC-t fél millerért.

Hiába, erős a marketing.  :p
RDaneel_hu

#1532 Felhasználó inaktív   H.Andras 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 08. 19:06

Idézet: RDaneel_hu - Dátum: 2005. jan. 8., szombat - 17:41

A kollégámnak is hiába magyarázom, hogy a Microsoft Office használatához nem kell lecserélnie az évente vásárolt top IBM Brand PC-jét, mert pénzkidobás. :) De hiába mondom neki.
Megveszi a 3,x gigahertzes Ex Edition alapú IBM PC-t fél millerért.

Hiába, erős a marketing.  :p

Nem mutattad neki, hogy 1.2 GHz-es G4 en 1 masodperc alatt indul a word excel? :D

#1533 Felhasználó inaktív   RDaneel_hu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 08. 19:20

Idézet: H.Andras - Dátum: 2005. jan. 8., szombat - 20:06

Nem mutattad neki, hogy 1.2 GHz-es G4 en 1 masodperc alatt indul a word excel? :D

Ááááá, reménytelen. :)

Persze ha így nézem az 5 literes motorral rendelkező Merciknek sincs értelmük, mégis jópár futkorászik az utcákon. :p

ON
RDaneel_hu

#1534 Felhasználó inaktív   TomPP 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 08. 19:50

Muszaly eroltetni az Excel-t Mac-en ? Nincs valami mas tablazatkezelo ?

Tom#
Hallowed are the Ori !

#1535 Felhasználó inaktív   RDaneel_hu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 08. 21:42

Idézet: TomPP - Dátum: 2005. jan. 8., szombat - 20:50

Muszaly eroltetni az Excel-t Mac-en ? Nincs valami mas tablazatkezelo ?
Tom#

MESA for MacOSX

Bár nem ismerem... :)
RDaneel_hu

#1536 Felhasználó inaktív   ZoO 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 08. 22:58

Régebbi, pár napos adósság: a monitor Apple HD Cinema Display, de nem az, ami most újabban fenn van az Apple oldalán.

Tehát én név szerint azonosítottam de úgy látom, nemrég kijött egy új generáció...

A véleményem még áll velük kapcsolatban. Mivel szerénység nélkül nevezem magam professzionális felhasználónak, van szerencsém IBC és egyéb nemzetközi kiállításokon is részt venni, ezért bátorkodom összehasonlítani a cuccokat egyéb "dzsunka" hardverekkel.

Olvasom mindkét oldal véleményét és gondolom mindenki érzi, hogy mindkét oldalnak igaza van. Én sem vallom, hogy az OS X hiperstabil és fantasztikus, pedig van 3 db G5 2*2Ghz 4gb Ram, 7.5 terraByte háttértár, stb), vadiúj I-mac, abból is vagy 5 db, így kizárható "te kifogtál egy hibás darabot" elmélet.
Én szeretem őket. Munkára nagyon alkalmasak, de itthonra már nem vennék ilyet. Nemcsak az ára miatt.

A szerelemtől függetlenül ez is lefagy, az új Imac-ek bill kezelése siralmas,  folyamatosan gondunk volt Ati 9800-as kareszokkal,  grafikai progik sem teljesítenek pontosan,  és egy software update az egyiket kivégezte 3 hete.

Ezeket a gépeket nem Istenek teremtették. A vinyókat, a ramokat, az chipeket az alaplapon, a vga-t, az lcd-t stb stb, mind a piacon veszi meg az Apple.

Láttam szétszedve IBM, Boxx, Integraph gépeket is, azok is szépen voltak összerakva, belső szélcsatornák, hűtött ramok, stb stb. Bármelyik neves gyártó tud extra gépet összerakni.

Én örülök, hogy van, és remélem lesz Apple a piacon.

Mert konkurencia (és nem vezérhajó, amit követni kell). 

#1537 Felhasználó inaktív   TomPP 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 09. 00:45

grafika progik sem teljesen pontosan ? Ezt pontosan ;) hogyan erted ?
Hallowed are the Ori !

#1538 Felhasználó inaktív   Dali 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 09. 18:22

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
Nem rossz elkepzeles...
Majd meglatjuk lesz-e valami ilyesmi.

#1539 Felhasználó inaktív   ZoO 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 09. 20:15

nem szerettem volna flame-t,de az FCP-t és a Motiont értettem alatta...  ;)

#1540 Felhasználó inaktív   Xero 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 09. 22:54

Idézet: Dali - Dátum: 2005. jan. 9., vasárnap - 18:22

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Nem rossz elkepzeles...
Majd meglatjuk lesz-e valami ilyesmi.

Megint egy kacsa..

Üdv