Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium
Elküldve: 2009. 11. 05. 12:26
Elküldve: 2009. 11. 05. 12:38
van ez igy..
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
Elküldve: 2009. 11. 05. 13:04
Idézet: ottokar - Dátum: 2009. nov. 5., csütörtök - 10:45
Az, hogy kevesebbet tud, elég enyhe kifejezés rá.
- Max 300-zal tölt, ez még fele sincs az IPC-L-nek.
- Nem tud tesztelni, frissíteni, de még kisütni sem.
Többet ér, mint az ezer forintos vacakok, sőt az árát is bőven megéri, de semmi értelme az IPC-L hez hasonlítani.
Elküldve: 2009. 11. 05. 14:06
Idézet: ottokar - Dátum: 2009. nov. 5., csütörtök - 1:44
Barnulást említettem, ami többé-kevésbé sok készülékben előfordulhat, TV, PC-táp stb. De a lényeg csupán annyi lett volna, szilícium eszközök elég sokat kibírnak, még ha laikus számára túl forrónak is tűnik. Ez sok esetben üzemszerű, tervezett, attól még nem feltétlenül ott fog meghibásodni, ez szerviztapasztalat.
Elküldve: 2009. 11. 05. 18:08
Idézet: MisterY - Dátum: 2009. nov. 5., csütörtök - 14:04
Többet ér, mint az ezer forintos vacakok, sőt az árát is bőven megéri, de semmi értelme az IPC-L hez hasonlítani.
De legalább cellánként tölt, ami ebben az árkategóriában nem megszokott.
És van szép kijelző extra ráadásként. Alap töltők között tarolhat. PL Ansmann Photocam, energizer compact, varta compact kategória helyett.
#1346 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2009. 11. 05. 20:17
Idézet: MisterY - Dátum: 2009. nov. 5., csütörtök - 14:04
KI hasonlította az L-hez? Direkt odaírtam hogy .....
Elküldve: 2009. 11. 05. 21:00
Idézet: ottokar - Dátum: 2009. nov. 5., csütörtök - 20:17
Ta hasonlítottad hozzá, de mindegy, mert nem kötözködni akartam veled.
Ha legalább kisütni tudna, akkor vennék is egyet a mostani töltőm helyett-mellé.
#1348 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2009. 11. 06. 19:48
Idézet: Signal - Dátum: 2009. nov. 5., csütörtök - 15:06
Mondjad csak tapasztaltál olyat hogy az új elektronikai berendezés kezdetben nem működik tökéletesen akár rádió zajosabb pld vagy TV monitor képe rosszabb majd egy idei működés után javul és beáll egy standard állapotba?
Elküldve: 2009. 11. 06. 21:49
Hacsak a 2100-as R2U-k ki nem tartanak még mindig, pedig 4 hete a gépben vannak. Ezalatt kb. 500 kép készült velük; annyi, mint amennyit a 2500-as Energizer tudott frissen feltöltve. De az így 4 hét után már magától is lemerült... Remek találmány az alacsony önkisülésű akksi, nem is látom értelmét hagyományos NiMH akksikat venni, pedig még mindig hasonló áron kínálgatják.
Elküldve: 2009. 11. 06. 21:52
Idézet: ottokar - Dátum: 2009. nov. 6., péntek - 19:48
A diffúzió nem áll meg, csak lelassul. Ezzel együtt még igaza van neki. 70-80 fok sok esetben ideális munkapont egy diszkrét félvezetőnek, a degradáció mértéke pedig évszázados élettartamot nyújt. Szerintem jóleszaz..
Amúgy minek emlegeted ezt az idővel jobb lesz dolgot? Teljesen nyilvánvaló bizonyos készüléktípusok és alkatrészek körül az ilyesmi, de semmiképpen sem a vélésed szerint túlzott melegedéshez kifejezetten kötődő jelenség.
De hogy kontrát is mondjak (bár ez nem a félvezetőre közvetlen összefüggés, hanem helytelen anyagválasztásra), kedvenc Compaq PDP tápokban használt (és sok másban is) ragasztóanyag, mely meleegdés hatására megbarnul és bomlani kezd, aztán alkatrészlábakat megemészt, aztán egyszercsak átüt. Biztos élettartam, garantált hatás... Tönkreteszi a primer oldalt, nem is olcsó javítani. De legalább lehet.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2009. 11. 06. 21:55
"Töltés: 15 h - 210 mA
Gyorstölthető" (szó szerint: "quick charging possible")
Mi az, hogy gyorstölthető? Ezt a 15 h- 210 mA-re értik (ez szerintem nem gyors) vagy nagyobb áramra (de mennyire)?
#1352 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2009. 11. 06. 22:16
Idézet: sparta - Dátum: 2009. nov. 6., péntek - 22:55
"Töltés: 15 h - 210 mA
Gyorstölthető" (szó szerint: "quick charging possible")
Mi az, hogy gyorstölthető? Ezt a 15 h- 210 mA-re értik (ez szerintem nem gyors) vagy nagyobb áramra (de mennyire)?
Normál töltés a 10- 14 h-s töltés. Gyorstöltés a 4-5 órás töltés nyilván a megfelelően nagyobb árammal. De én a 8 éves tapasztalatom szerint 500mA-nél többet egy ceruzára nem adok. És az akkuk nem tök egyformán reagálnak a töltésre. Egyszer siettem és 700mA-tettem rá a Varta 2100-asokra. A töltés folyamán többször lekapcsolt a töltés. Legközelebb 500mA-t tettem rá és folyamatosan végiment a töltés.
Az amikor 80 foknál melegebbek az akkuk nem töltés hanem kivégzés. Az én töltőm 60 foknál jobban nem engedi az akkukat melegedni.
Szerkesztette: ottokar 2009. 11. 06. 22:20 -kor
Elküldve: 2009. 11. 07. 08:45
Idézet: sparta - Dátum: 2009. nov. 6., péntek - 22:49
Hacsak a 2100-as R2U-k ki nem tartanak még mindig, pedig 4 hete a gépben vannak. Ezalatt kb. 500 kép készült velük; annyi, mint amennyit a 2500-as Energizer tudott frissen feltöltve. De az így 4 hét után már magától is lemerült... Remek találmány az alacsony önkisülésű akksi, nem is látom értelmét hagyományos NiMH akksikat venni, pedig még mindig hasonló áron kínálgatják.
Pedig igenis van még létjogosultsága a nagy kapacitásnak. Nem mindenkinek az a lényeg, hogy hobbi fotósként 2 hónapig ne töltse az akkut, mert ez alatt csak 100 képet lő el.
Profi fotós kimondottan a 2700 -as Varta professionalra esküszik. Vitt tőlem Sanyo 2700-ast de állítólag közel sem olyan jó. Kb 80%-át tudja a Varta cuccnak.
Egy profi, sokat klikkelgető emberkének az a lényeg, hogy használat előtt feltölti, és meg sem áll 500 vakus képig a böhöm gépével, és a Vakuhoz rakott akkupakkal. Aztán másnap a következő fotózási napra ismét feltölti. Nem teheti meg mindenki, hogy drukkol az akksinak, hogy már csak egy hetet kell kibírnia a hónap végéig. LOL
Persze másfél év elteltével ezek a vartái elfáradtak, de elég nagy igénybevételnek voltak kitéve, többszáz feltöltéssel a hátuk möögött. Az 1000 feltöltsére nyilván semmi esélye nem volt. Legalábbis vakuba már nem igazán használható.
Szerkesztette: Ádyka 2009. 11. 07. 08:47 -kor
Elküldve: 2009. 11. 07. 10:56
Idézet: Ádyka - Dátum: 2009. nov. 7., szombat - 8:45
Profi fotós kimondottan a 2700 -as Varta professionalra esküszik. Vitt tőlem Sanyo 2700-ast de állítólag közel sem olyan jó. Kb 80%-át tudja a Varta cuccnak.
Egy profi, sokat klikkelgető emberkének az a lényeg, hogy használat előtt feltölti, és meg sem áll 500 vakus képig a böhöm gépével, és a Vakuhoz rakott akkupakkal. Aztán másnap a következő fotózási napra ismét feltölti. Nem teheti meg mindenki, hogy drukkol az akksinak, hogy már csak egy hetet kell kibírnia a hónap végéig. LOL
Igen, vannak "nagyfogyasztók", de ha hinni lehet a fejlődési tendenciának, akkor az LSD akkuk lassan utolérik kapacitásban a hagyományos akksikat. Az R2U 2300-nál tart, az Ansmann (remélhetőleg) 2500-nál.
Van "nagyfogyasztó" fotós barátom aki 3 garnitúra AA akksival jár az egyik gépével. Amikor a 3 szériából az egyik kidőlt, javasoltam neki az eneloopot, így most van egy-egy 2650-es, 2500-as és egy eneloop készlete. Azt mondja - az expók száma alapján -, nem érzékel különbséget a nagyobb kapacitású akksik és az eneloop között, az LSD jótékony hatásáért viszont nagyon hálás...
Nem lehetséges, hogy a többlet kapacitásból származó többlet energia a nagyobb belső ellenállás miatt hőenergia formájában száll el, és ezért lehet a 2500-as akksival ugyanannyi képet csinálni, mint a 2000-es enelooppal? (Hozzáteszem nem értek hozzá, de lehet, hogy nem is kell hozzátennem
Elküldve: 2009. 11. 07. 11:06
Idézet: ottokar - Dátum: 2009. nov. 6., péntek - 22:16
Az amikor 80 foknál melegebbek az akkuk nem töltés hanem kivégzés. Az én töltőm 60 foknál jobban nem engedi az akkukat melegedni.
Rendszerint 200 mA-rel töltök, de ezzel estétől reggelig (kisütéssel együtt) nem töltődnek fel az akkuk, pedig néha szükség volna rá. Kár, hogy a 200 és 500 között nincs lépcső, de legközelebb kipróbálom az 500 mA-t, és majd figyelem a melegedést.
#1356 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2009. 11. 07. 12:11
Idézet: sparta - Dátum: 2009. nov. 7., szombat - 12:06
500-at el kell egy jó akkunak bírni. Pláne hogy az IPC nem engedi a túlmelegedést. Az is a kímélést szolgálja hogy csak fele a kisütés.
Elküldve: 2009. 11. 07. 14:19
Idézet: ottokar - Dátum: 2009. nov. 7., szombat - 12:11
Korábban - amikor megjelentek AA méretben - nézegettem a NiZn akksikat. Az 1.6 V-os feszültség miatt főleg alkáli elemekre tervezett készülékekbe ajánlják, az 1.2 V-os NiMH helyett nem ajánlott. Pedig alacsony önkisülésű, nagyon kis belső ellenállású és C vagy C/2-vel tölthető (pontosabban ennyivel kell tölteni)! Nem semmi...
Elküldve: 2009. 11. 07. 19:13
Sziasztok!
Sajnos kicsit offtopic, de csak hangyányit mivel akkumulátor és töltés, csak éppen nem ceruza formátum. Remélem elnézitek, nincs pofám csak ezért topikot indítani. A töltés szempontjából pedig talán ide is illik. Ha nem akkor töröljétek ki és külön topikba írom legközelebb.
A kérdésemhez kell egy kis háttértörténet is. Távirányítós modell akkumulátorának töltésével kapcsolatos a kérdés. Egy kisebb modellhez 2-cellás 7.4V-os Li-polymer akksi való, 800 mAh kapacitással. A hozzá adott töltő az akksi balancer portján keresztül tölt, ez egy nagyon kis egyszerű töltő. Ilyen egyszerű.
A maximális töltési áram 0,8A elvileg. Tud tölteni 3-cellás akksit is, a nagyobb modellek nagyobb akksijait is fel tudja tölteni és a cellákat kiegyenlíteni. A nagyobb kapacitás miatt persze sokkal lassabban. És a kérdésem ezzel kapcsolatos.
Ha a kis modell 800 mAh-s akksiját körülbelül 2 óra alatt tölti fel, akkor hogyan tudom kiszámolni hogy mennyi idő alatt tölti fel egy nagyobb modell 3-cellás 2200 mAh-s akksiját? Elég megszorozni a kapacitások arányával a töltési időt? Vagy figyelembe kell vennem azt is, hogy az egyik 7.4V-os a másik pedig 11.1V-os?
Az eredeti elképzelésem az, hogy a kapacitás számít, tehát 2200/800=2,75x több idő lesz.
Úgy tudom elképzelni, hogy a töltés során egy nagy kannába töltöm a vizet. Az, hogy mennyi kis rekeszben oszlik el a víz az mindegy, a kanna össztérfogata számít. Jól gondolom?
kis akksi példa...
nagy akksi példa...
Köszönöm a magyarázatot és a türelmet.
Üdv!
.
.
Elküldve: 2009. 11. 08. 10:33
Idézet: donphobos - Dátum: 2009. nov. 7., szombat - 18:13
Sziasztok!
Sajnos kicsit offtopic, de csak hangyányit mivel akkumulátor és töltés, csak éppen nem ceruza formátum. Remélem elnézitek, nincs pofám csak ezért topikot indítani. A töltés szempontjából pedig talán ide is illik. Ha nem akkor töröljétek ki és külön topikba írom legközelebb.
A kérdésemhez kell egy kis háttértörténet is. Távirányítós modell akkumulátorának töltésével kapcsolatos a kérdés. Egy kisebb modellhez 2-cellás 7.4V-os Li-polymer akksi való, 800 mAh kapacitással. A hozzá adott töltő az akksi balancer portján keresztül tölt, ez egy nagyon kis egyszerű töltő. Ilyen egyszerű.
A maximális töltési áram 0,8A elvileg. Tud tölteni 3-cellás akksit is, a nagyobb modellek nagyobb akksijait is fel tudja tölteni és a cellákat kiegyenlíteni. A nagyobb kapacitás miatt persze sokkal lassabban. És a kérdésem ezzel kapcsolatos.
Ha a kis modell 800 mAh-s akksiját körülbelül 2 óra alatt tölti fel, akkor hogyan tudom kiszámolni hogy mennyi idő alatt tölti fel egy nagyobb modell 3-cellás 2200 mAh-s akksiját? Elég megszorozni a kapacitások arányával a töltési időt? Vagy figyelembe kell vennem azt is, hogy az egyik 7.4V-os a másik pedig 11.1V-os?
Az eredeti elképzelésem az, hogy a kapacitás számít, tehát 2200/800=2,75x több idő lesz.
Úgy tudom elképzelni, hogy a töltés során egy nagy kannába töltöm a vizet. Az, hogy mennyi kis rekeszben oszlik el a víz az mindegy, a kanna össztérfogata számít. Jól gondolom?
kis akksi példa...
nagy akksi példa...
Köszönöm a magyarázatot és a türelmet.
Üdv!
Hat ez egy kicsit mas mint amirol itt beszelnek. Szerintem ezek a toltok az elejen nagy arammal toltenek amit az aramkorlatja megenged, es a vegen szinte cseptoltes meretu aramot ad. Ugy tudom ezek feszultseggeneratorosan toltenek a vegen, az elejen aramgeneratorosan. Szamolni eleg nehez.
Ha tevedtem akko bocsi. A tudosok vagy megerositik, vagy lehurognak. Gyanitom , hogy igazam lesz.
Szerkesztette: Joeapi 2009. 11. 08. 10:34 -kor
Elküldve: 2009. 11. 08. 10:39
Idézet: Joeapi - Dátum: 2009. nov. 8., vasárnap - 9:33
Ha tevedtem akko bocsi. A tudosok vagy megerositik, vagy lehurognak. Gyanitom , hogy igazam lesz.
Egy idezet:A legfontosabb különbség a két akkumlátor között,hogy a Liion akku maximális feszültsége 4.1V , míg a Lipo celláé 4,2V.A töltők 'inteligensek".
Lemerült aksit először megnézi,hogy mennyi a feszültsége,ha kritikus érték alatt van,akkor nem is kezdi meg a töltést,mert felrobbanhat.Ha jó a feszültség,3.6V Liion, 3.7V Lipo,akkor elkezdi tölteni és közben feszültséget mér.Az emelkedésből megállapitja az aksi kapacitását,és utánna beáll 1C töltéstre.Persze méreget,csökkenő árammal tölt.Ha elérte a névleges feszültséget,akkor kb 90%-os töltöttsége van még csak,ezután ~10mA-el tölti még a 100%-ig.
A feszültséget NEM haladhatja meg,mert pukk.Ha elérte a 100%-ot lekapcsol.Ezért nem lehet tölteni NiCd,MiMh töltővel őket.
Karakterisztikak.
Barkacsoloknak.
Profiknak.
Mo.-on megvasarolhato.
Szerkesztette: Joeapi 2009. 11. 08. 11:35 -kor

Súgó
A téma zárva.