HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#661 Felhasználó inaktív   politikus 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 30. 20:01

Sziasztok!

Leírnátok egy laikusnak, hogy mi a különbség az általatok (is) favorizált IPC-1L és a www.conrad.hu között?

Csak azért, mert a Varta csak 8 ezer, és adnak hozzá 4 db 2700-as akksit is.

Előre is köszönöm a segítséget.

#662 Felhasználó inaktív   politikus 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 30. 20:03

Sziasztok!

Leírnátok egy laikusnak, hogy mi a különbség az általatok (is) favorizált IPC-1L és a http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Produ...kVKT1VrWldNdz09 között?

#663 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 30. 21:34

Légyszi írjátok már meg a véleményeteket erről a töltő+elemről: WEB
Elég jónak tűnik elsőre, az ára főleg, csak nem tudom nem jár-e valamilyen hátránnyal az USB töltés. Egyébként 4 órát írnak töltésre, és a többi leírás is eléggé figyelemfelkeltő. Válaszokat előre is kösz!

És még annyit, hogy szerintetek meddig bírná ezekkel az akkumulátorokkal egy Lumix DMC-LS60?

Szerkesztette: cyberman30 2008. 03. 30. 21:42 -kor

#664 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2008. 03. 31. 08:36

Idézet: cyberman30 - Dátum: 2008. márc. 30., vasárnap - 22:34

Légyszi írjátok már meg a véleményeteket erről a töltő+elemről: WEB
Elég jónak tűnik elsőre, az ára főleg, csak nem tudom nem jár-e valamilyen hátránnyal az USB töltés. Egyébként 4 órát írnak töltésre, és a többi leírás is eléggé figyelemfelkeltő. Válaszokat előre is kösz!

És még annyit, hogy szerintetek meddig bírná ezekkel az akkumulátorokkal egy Lumix DMC-LS60?

Az Eneloop akkumulátorok jók kicsi az önkisülésük és leadják a névleges áramot. Én pld nem terhelném az alaplapomat több mint fél Amperes töltővel. Azt hogy egy gép mennyi felvételt tud csinálni egy akkutöltéssel az össz áramfelvételétől függ, azt meg ki tudja mennyi?

#665 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 31. 10:14

Idézet: cyberman30 - Dátum: 2008. márc. 30., vasárnap - 21:34

...Elég jónak tűnik elsőre, az ára főleg, csak nem tudom nem jár-e valamilyen hátránnyal az USB töltés.

Ha valakinek szimpatikus az USB csatlakozás, lehet éppen használni, azért van... Főleg asztali gépnél sokat nem számít, hogy a tápegységből jön áram, nagyságrendileg az a fél Amper elenyésző a többi terheléshez képest. Az alaplapon több USB csatlakozó is van, tervezésnél be kell kalkulálni, hogy akár az összes egyszerre is használható legyen, de valaki mondjuk ebből csak egyet terhel, így tekintve főleg kevés, teljesen üzemszerű terhelés.

USB 1.0 alaplapnál ugyan (amit én láttam), csak egy védőellenállás található a tápegység és az USB aljzat között, tehát túlterhelés esetén ez kiég, mint egy biztosíték, utána azt csak szakember tudja cserélni.

USB 2.0-nál viszont elektronikus túláramvédelmet láttam, ez gondolom itt már szabvány, illetve ez az áramkör biztosítja azt is, hogy itt driver szinten is van áramérzékelési lehetőség. De ezek csak észrevételek, lehet más pontosabban vágja ezt a témát.

Idézet: politikus - Dátum: 2008. márc. 30., vasárnap - 20:03

Sziasztok!

Leírnátok egy laikusnak, hogy mi a különbség az általatok (is) favorizált IPC-1L és a http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Produ...kVKT1VrWldNdz09 között?

http://www.produktinfo.conrad.com/datenbla...kutolto_IPC.pdf

Csak nagyvonalakban (IPC1-L):
  • Változtatható töltőáram: 200, 500, 700 mA, vagyis kímélhető az akku (amennyiben nem szükséges gyorsabb töltés).
  • Töltés előtt automatikus kisütés is választható, valamint többszöri töltés/kisütés is (regenerálás céljára).
  • Energiatároló képesség számszerűen mérhető, így az elhasználódás mértéke követhető.
  • Autóban ugyan nem használható, mivel 3 Voltos tápot igényel (hacsak hozzáértő nem oldja meg ezt a kérdést). IPC-1 működik szivargyújtóról is, nagyobb töltőáramot is tud.
Az IPC-1L ár/érték aránya kedvező, sőt ennél drágábban is előfordulnak kisebb tudású töltők, ha így nézem, még olcsó is. Az IPC töltők a technika mai állása szerinti elvárható minimumot jelentik a kereskedelmi kategóriában, optimális gondoskodást az apró háztartási energiatárolókról.

Nem mintha nem léteznének egyéb megoldások, mindenféle árkategóriában (akár forintban többszázezres nagyságrendű laborberendezések is), csak az meg házi célra értelmetlen.

Hosszabb távon gondolkodva jobban megéri rátenni pár ezrest, mint vásárolni egy olcsóbb készüléket. Technikai színvonalban nagyobb a különbség, mint az a pár ezer forint, ez később meg is térülhet, az akkuk kímélése miatt.

#666 Felhasználó inaktív   Tron65 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2008. 03. 31. 10:44

A kolléga ráadásul valamit el is nézhetett:

AKKU TÖLTŐ FOTÓAKKUKHOZ VARTA PROFESSIONAL CHARGER 11 990,- Ft
AKKUTÖLTŐ IPC-1L  8990,- Ft

Mint ahogy ezt se találom a Vartán:
Nagy felbontású LC-kijelző, a töltöttségi állapot grafikus ábrázolására; hibás akkuk jelzése a kijelzőn.

Sőt, úgy általában semmi kijelzőt nemlátok a fotókon.
Nem keveredett el valami?
Az analfabétáknak ugyanúgy ízlik a betűtésztával készült leves?

#667 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 03. 31. 11:09

Idézet: Signal - Dátum: 2008. márc. 31., hétfő - 11:14

Ha valakinek szimpatikus az USB csatlakozás, lehet éppen használni, azért van... Főleg asztali gépnél sokat nem számít, hogy a tápegységből jön áram, nagyságrendileg az a fél Amper elenyésző a többi terheléshez képest. Az alaplapon több USB csatlakozó is van, tervezésnél be kell kalkulálni, hogy akár az összes egyszerre is használható legyen, de valaki mondjuk ebből csak egyet terhel, így tekintve főleg kevés, teljesen üzemszerű terhelés.

USB 1.0 alaplapnál ugyan (amit én láttam), csak egy védőellenállás található a tápegység és az USB aljzat között, tehát túlterhelés esetén ez kiég, mint egy biztosíték, utána azt csak szakember tudja cserélni.

USB 2.0-nál viszont elektronikus túláramvédelmet láttam, ez gondolom itt már szabvány, illetve ez az áramkör biztosítja azt is, hogy itt driver szinten is van áramérzékelési lehetőség. De ezek csak észrevételek, lehet más pontosabban vágja ezt a témát.

http://www.produktinfo.conrad.com/datenbla...kutolto_IPC.pdf

Csak nagyvonalakban (IPC1-L):
  • Változtatható töltőáram: 200, 500, 700 mA, vagyis kímélhető az akku (amennyiben nem szükséges gyorsabb töltés).
  • Töltés előtt automatikus kisütés is választható, valamint többszöri töltés/kisütés is (regenerálás céljára).
  • Energiatároló képesség számszerűen mérhető, így az elhasználódás mértéke követhető.
  • Autóban ugyan nem használható, mivel 3 Voltos tápot igényel (hacsak hozzáértő nem oldja meg ezt a kérdést). IPC-1 működik szivargyújtóról is, nagyobb töltőáramot is tud.
Az IPC-1L ár/érték aránya kedvező, sőt ennél drágábban is előfordulnak kisebb tudású töltők, ha így nézem, még olcsó is. Az IPC töltők a technika mai állása szerinti elvárható minimumot jelentik a kereskedelmi kategóriában, optimális gondoskodást az apró háztartási energiatárolókról.

Nem mintha nem léteznének egyéb megoldások, mindenféle árkategóriában (akár forintban többszázezres nagyságrendű laborberendezések is), csak az meg házi célra értelmetlen.

Hosszabb távon gondolkodva jobban megéri rátenni pár ezrest, mint vásárolni egy olcsóbb készüléket. Technikai színvonalban nagyobb a különbség, mint az a pár ezer forint, ez később meg is térülhet, az akkuk kímélése miatt.

Jellemzően T1A-es biztosíték van jelen a legtöbb lapon. Ellenállás nekem a nagyon régi, P1-es időkből rémlik. Néhány gyártó a fixen kiégő biztosíték helyett regenerálódó biztosítékot használ. Elektronikus megoldást még nem láttam (igazságszerint ritkán foglalkozok az USB-vel, hacsak nincs valami vele kapcsolatos hiba), egy típus, illetve a figyelő áramkör jellege-rajza-célIC típusa mindenképpen érdekelne, ahol ez működik! Én rendre zérót mérek 5V és USB5V között, PCI kártyákon még sose láttam biztosítéknál, vagy egy ponton elvékonyított fóliánál bonyolultabb megoldást, itt biztos nincs elektronika, a kijelzett áramerősség meg azt hiszem, eszközhöz társított adat, a NEC csipes kártyámon működő hubokon is kijelzi a 98mA-t a pendrive-hoz, az IC-nek meg a táp felől semmiféle visszacsatolása nincs portonként (tehát induktív érzékelés itt kizárva).
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#668 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 31. 12:05

Idézet: didyman - Dátum: 2008. márc. 31., hétfő - 11:09

Jellemzően T1A-es biztosíték van jelen a legtöbb lapon.

Rosszabb hatásfokot nehezen tudok elképzelni, mint akkutöltés kedvéért egy számítógépet járatni.
Szerintem leginkább üzleti fogás, meg egy nagytömegben gyártott felület használata.
Egy értelmes lenne, amit (még) nem láttam, ha a töltő egy microkontrolleres rendszer lenne, amely kommunikálna a számgéppel (valami ilyenről, ha van, jó lenne irodalom).
Regenerálódó biztosító? Valami bimetallos, vagy relés megoldásra gondolsz?
Áramfigyelést egy soros figyelőellenállás nélkül nem nagyon tudok elképzelni.
Az öeg (amiről most is írok) Abit BH6 alaplapom (XP-n keresztül) időnként reklamál USB port túlterhelése miatt (hub túlterhelve), tehát van valami aktív figyelés.

#669 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 31. 14:57

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. márc. 31., hétfő - 12:05

Rosszabb hatásfokot nehezen tudok elképzelni, mint akkutöltés kedvéért egy számítógépet járatni.

Nem kell bekapcsolva lennie, úgyis tölt (legalábbis ha nincs letiltva BIOS-ban).

Számítógép helyett kaphatók usb kimenetes adapterek is, ha valakinél nem lenne otthon számítógép.

#670 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 31. 16:12

Szóval akkor nyugodt szívvel megvehetem?
Alaplapomon 6 USB csatoló van, ebből 2 elöl, de csak a nyomtatóm USB-s, az meg elég ritkán van bekapcsolva.

#671 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 31. 16:56

Idézet: cyberman30 - Dátum: 2008. márc. 31., hétfő - 16:12

Szóval akkor nyugodt szívvel megvehetem?
Alaplapomon 6 USB csatoló van, ebből 2 elöl, de csak a nyomtatóm USB-s, az meg elég ritkán van bekapcsolva.

Jó lenne azért tudni, hogy milyen elven kapcsol le. Nekem egy régi A4Tech egerem vevője egyben töltő is, az jól tölt, és ahogy kezd telelenni az akku, úgy csökkenti az áramerősséget egészen 0 körülire. Emiatt mindig teljesen hidegek maradtak az akkuk. Nekem ez olcsó, de jó töltésnek tűnik, igaz nem tölti tökéletesen 100%-osra az akkut (nálam kb. 8-10%-kal többre töltött az IPC-1). Gondolom csak párban használnád az akkukat.

Azért érdemes elgondolkodni azon (ha a lassú töltés is szóba jöhet), hogy ne vegyél-e egy lassabb töltőt 4 akkuval 5e-ért (pl. itt).

#672 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 31. 17:03

Idézet: netmanus - Dátum: 2008. márc. 31., hétfő - 16:56

Jó lenne azért tudni, hogy milyen elven kapcsol le. Nekem egy régi A4Tech egerem vevője egyben töltő is, az jól tölt, és ahogy kezd telelenni az akku, úgy csökkenti az áramerősséget egészen 0 körülire. Emiatt mindig teljesen hidegek maradtak az akkuk. Nekem ez olcsó, de jó töltésnek tűnik, igaz nem tölti tökéletesen 100%-osra az akkut (nálam kb. 8-10%-kal többre töltött az IPC-1). Gondolom csak párban használnád az akkukat.

Azért érdemes elgondolkodni azon (ha a lassú töltés is szóba jöhet), hogy ne vegyél-e egy lassabb töltőt 4 akkuval 5e-ért (pl. itt).

Hát, az a helyzet, hogy ez a kettő elem (akku) lenne a digitális fényképezőben, és csak párban tölteném, az tuti... Hogy milyen elven kapcsol le, arról gőzöm sincs. De csak nem lehet annyira rossz, ha eladósoron van.  :confused:  :think:

A 4 elemes verzió meg szerintem nekem teljesen felesleges lenne, mert amennyivel drágább, annyira haszontalan is lenne a +2 elem.

Szerkesztette: cyberman30 2008. 03. 31. 17:04 -kor

#673 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 31. 17:53

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. márc. 31., hétfő - 13:05

Szerintem leginkább üzleti fogás, meg egy nagytömegben gyártott felület használata.
Egy értelmes lenne, amit (még) nem láttam, ha a töltő egy microkontrolleres rendszer lenne, amely kommunikálna a számgéppel (valami ilyenről, ha van, jó lenne irodalom).
Regenerálódó biztosító? Valami bimetallos, vagy relés megoldásra gondolsz?
Áramfigyelést egy soros figyelőellenállás nélkül nem nagyon tudok elképzelni.
Az öeg (amiről most is írok) Abit BH6 alaplapom (XP-n keresztül) időnként reklamál USB port túlterhelése miatt (hub túlterhelve), tehát van valami aktív figyelés.

A rosszabb hatásfok máris máshogy néz ki, ha olyan gépről beszélünk, ami nem a töltés kedvéért megy, ami elég könnyen elképzelhető.

A regenerálódó biztosíték lehet pl. meredek karakterisztikával megáldott PTC.

Áramfigyelésre felhasználható az áramjárta vezető körül kialakuló mágneses tér, ekkor nem kell soros ellenállás.

A BH6-nak biztosan nincs figyelése, mint említettem, közölt eszközadat a felvett maximális áramerősség, amit a windows portonként összegezni képes és ezt az értéket találhatja magasabbnak a megengedett 500mA-nél. Ha mért érték lenne, folyamatosan változna, de a pendrive-om is állandó 98mA-nek mutatkozik, holott írás közben biztos, hogy sokkal többet eszik, mint üresjárásban.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#674 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 31. 21:48

Idézet: didyman - Dátum: 2008. márc. 31., hétfő - 17:53

A regenerálódó biztosíték lehet pl. meredek karakterisztikával megáldott PTC.
Áramfigyelésre felhasználható az áramjárta vezető körül kialakuló mágneses tér, ekkor nem kell soros ellenállás.
A BH6-nak biztosan nincs figyelése

Biztosítónak nem gondoltam a +karakterisztikájú ellenállást :)
Nem akármilyen spéci hallgenerátor lehet, ami a statikus mágneses teret figyeli.
Az alaplapom akkor reklamált, amikor a wireless fej mellé a fényképgépet is feldugtam. Lehet, játszok egyet vele egy masszív huzalpotival.

#675 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 31. 22:30

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. márc. 31., hétfő - 22:48

Biztosítónak nem gondoltam a +karakterisztikájú ellenállást :)
Nem akármilyen spéci hallgenerátor lehet, ami a statikus mágneses teret figyeli.
Az alaplapom akkor reklamált, amikor a wireless fej mellé a fényképgépet is feldugtam. Lehet, játszok egyet vele egy masszív huzalpotival.

Pedig annak hívják (multifuse a becses neve, Bourns katalógus: http://www.bourns.co...MFshortform.pdf ) :) .

A lakatfogó is tud DCA-t mérni, pedig nem kéne neki :think:  :Đ .

#676 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 31. 23:17

Idézet: didyman - Dátum: 2008. márc. 31., hétfő - 22:30

Pedig annak hívják (multifuse a becses neve, Bourns katalógus: http://www.bourns.co...MFshortform.pdf ) :) .

A lakatfogó is tud DCA-t mérni, pedig nem kéne neki :think:  :Đ .

Úgy tűnik, rosszul fogalmaztam. Tetszik a PTC ilyen alkalmazása, nem is gondoltam, h tenyésztettek ilyet. Bár ha belegondolok, a TV képcső lemágnesezőjét is ilyen vezérelheti.
A lakatfogó is mérhet lüktető egyenáramot. :)

#677 Felhasználó inaktív   EV6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 13:52

Valamilyen mérés szerintem van, mert én akkor is kaptam USB túlterhelve üzenetet, amikor nem vettem észre, hogy szét van gányolva mechanikailag az USB aljzat és bedugtam egy pendrive-t > zárlat, és megjelent a buborék.
processzort tervezni gyartani nem kulonosebben nehez, csak tapasztalat es penz kell hozza, a tudas fonn van a neten - vers
Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam. - Gyula2222
...a végtelen felénél túl helyezkednek el... - flashdesignor
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222

#678 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 21:29

Idézet: EV6 - Dátum: 2008. ápr. 2., szerda - 14:52

Valamilyen mérés szerintem van, mert én akkor is kaptam USB túlterhelve üzenetet, amikor nem vettem észre, hogy szét van gányolva mechanikailag az USB aljzat és bedugtam egy pendrive-t > zárlat, és megjelent a buborék.

Ha van biztosíték/multifuse, akkor a rajta eső feszültséget annak "kiégésekor" ki lehet jelezni.

#679 Felhasználó inaktív   Joeapi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 05. 21:31

Ezt ismeritek?
Egy kis osszehasonlitas.
Ezek utan IPC1L es eneloop mennyire versenykepes?
A toltot barkacsolok is osszerakhatjak,nagyon egyszeru.LM317 es nehany tranya.

Szerkesztette: Joeapi 2008. 04. 05. 21:34 -kor

Joeapi

#680 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 05. 21:47

Idézet: Joeapi - Dátum: 2008. ápr. 5., szombat - 21:31

Ezt ismeritek?
Egy kis osszehasonlitas.
Ezek utan IPC1L es eneloop mennyire versenykepes?
A toltot barkacsolok is osszerakhatjak,nagyon egyszeru.LM317 es nehany tranya.

A táblázat nem a legfrissebb. Az accukapacitások azóta minimum duplázódtak.
Sokhelyen nagy előny a + pártized volt. A memóriaeffektus miatt vagy többletmunka, gondosság kell, vagy jelentősen csökken az élettartam. Az önkisülésen is sokat javítottak az akkumulátorokon, de ezé nagyon jó. A hőfoktűrés is jobb, mint az akkuké.
A töltőről linkelhetnél rajzot. Egy jó mikroprocesszoros is érdekelne vezérlőprogramostól.

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.