HWSW Informatikai Kerekasztal: Microsoft kontra linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (81 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Microsoft kontra linux Értékeld a témát: -----

#1261 Felhasználó inaktív   Naszta 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 01. 11. 15:12

Idézet

tablazatkezelni, szoveget gepelni, meg mailt kuldeni, majd minden os-n lehet csinalni.

Ehhez azért kéne egy olyan formátum, amit mind a két nagy rendszer ugyanúgy eszik meg...  :rolleyes: És: pl. Excel függvényekben vicc az OO...

Szerkesztette: Naszta 2008. 01. 11. 15:14 -kor

#1262 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 11. 15:16

Idézet: Naszta - Dátum: 2008. jan. 11., péntek - 15:02

Novell = Suse ...

Novell nemcsak Suse, volt előtte is.
"Légy szerény mint én..."

#1263 Felhasználó inaktív   Naszta 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 11. 15:23

Idézet: zoli62 - Dátum: 2008. jan. 11., péntek - 16:16

Novell nemcsak Suse, volt előtte is.

Tudom. Nem láttad a  :D -t? Egyébként ettől ma még egy linux disztró része... :)

#1264 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 11. 15:27

Dehogynem láttam. :) A flammel arra gondoltam, hogy a Novell a jogosultságok terén inkább az MS-hez van közel, és többet tud, mint bármelyik linux.  És valljuk be, egy hálózai OS-nek egyik legfontosabb feladata a policy kezelés. Erre majd a linuxosok fognak felhördülni. :)

#1265 Felhasználó inaktív   Naszta 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 11. 15:36

Idézet: zoli62 - Dátum: 2008. jan. 11., péntek - 16:27

Dehogynem láttam. :) A flammel arra gondoltam, hogy a Novell a jogosultságok terén inkább az MS-hez van közel, és többet tud, mint bármelyik linux.  És valljuk be, egy hálózai OS-nek egyik legfontosabb feladata a policy kezelés. Erre majd a linuxosok fognak felhördülni. :)

Nagyobb vagy normálisabb helyen úgyis van mind a kettő. Valamelyik ebben jobb, a másik meg abban. Ezen kár flame-elni. Tűzfalat és routing-ot én például biztosan linux-szal csinálnék. De ez egyéni izlés dolga.

#1266 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 11. 15:38

izé, a linuxhoz van valami kiegeszites, vagy fájlrendszer, vagy pontosan nem tudom mi, amivel lehet ilyet.

de tényleg gáz az alap linuxos jogosultsag kezeles. ms-es megoldas sokkalta jobb, és sokrétubb jogosultsag kezelest enged meg.
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#1267 Felhasználó inaktív   Naszta 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2008. 01. 11. 15:42

Mondjuk ha sok júzer van, akkor linux alatt egyértelműen sql-el éri meg hekkelni. Szerintem.

#1268 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 11. 15:44

Nagyobb vagy normálisabb helyeken sincs egyszerre kettő, azaz Novell és MS hálózat a természetszerű linux  gateway/firewall/proxy mellett. Vagy az egyik, vagy a másik preferált.

Szerkesztette: zoli62 2008. 01. 11. 15:44 -kor

#1269 Felhasználó inaktív   Naszta 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 11. 15:45

Idézet: zoli62 - Dátum: 2008. jan. 11., péntek - 16:44

Nagyobb vagy normálisabb helyeken sincs egyszerre kettő, azaz Novell és MS hálózat a természetszerű linux  gateway/firewall/proxy mellett. Vagy az egyik, vagy a másik preferált.

Én csak néhány helyen voltam, de 20 gép felett az volt a szokás, hogy hibrid a háló...

#1270 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 11. 16:05

Idézet: zoli62 - Dátum: 2008. jan. 11., péntek - 15:45

Ittmegint eljutunk ahhoz a kérdéshez, hogy egy Windows hálózat üzemeltetéséhez legalább olyan szakértelem kell, mint egy unix alapuhoz.

Bármelyik hálózathoz ugyanannyi szakértelem kell. :smoker:
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1271 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 11. 17:10

Idézet: charlie - Dátum: 2008. jan. 11., péntek - 16:38

izé, a linuxhoz van valami kiegeszites, vagy fájlrendszer, vagy pontosan nem tudom mi, amivel lehet ilyet.

de tényleg gáz az alap linuxos jogosultsag kezeles. ms-es megoldas sokkalta jobb, és sokrétubb jogosultsag kezelest enged meg.

Gondolom, az acl-re gondolsz. Az sem tud több jogosultságtípust kezelni (írás, olvasás, végrehajtás), tehát ilyen szempontból messze elmarad a Netware (a Novell ugyanis cég, nem pedig termék) és a Windows jogosultságaitól. Amiben többet tud a hagyományos jogosultsághoz képest, hogy finomabban lehet megmondani, hogy kinek legyen jogosultsága.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#1272 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 11. 17:14

Idézet: Naszta - Dátum: 2008. jan. 11., péntek - 15:12

Ehhez azért kéne egy olyan formátum, amit mind a két nagy rendszer ugyanúgy eszik meg...  :rolleyes: És: pl. Excel függvényekben vicc az OO...

vagy inkább fordítva az Excel vicc az OOohoz képest néha.

Én anno jártam úgy hogy Oooval mentett xls-be ms 97/2k formátumba vagy miben és excel nem nyitotta meg.

És mindössz az volt a probléma, hogy a CHOOSE() függvény OOoban 30 tételt tudott kezelni, az Office 2K meg csak 29et. úgyhogy ezt most hagyjuk.

Kiterjesztett Jogosultságok:

vannak, méghozzá most alapból, nem kell kernelt patchelni, alapból megvan az extended acl fájlrendszer attributum ext2 , ext3, reiserfs, nfs , stbhez. egyszerűen a fájlrendszer csatolási opciókhoz kell a "acl" szót odabiggyeszteni. Más egyéb nem kell.

Grafikus fájlkezelők is támogatják már. Pl. KDE.

Végül is marad "kiegészítés", csak már a rendszerek alapból tartalmazzák, nem kell utólag belegyömöszölni.

#1273 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 11. 17:17

Idézet: Friczy - Dátum: 2008. jan. 11., péntek - 17:10

Gondolom, az acl-re gondolsz. Az sem tud több jogosultságtípust kezelni (írás, olvasás, végrehajtás), tehát ilyen szempontból messze elmarad a Netware (a Novell ugyanis cég, nem pedig termék) és a Windows jogosultságaitól. Amiben többet tud a hagyományos jogosultsághoz képest, hogy finomabban lehet megmondani, hogy kinek legyen jogosultsága.

Ja hogy ez a gond. :)

Ez így jogos, de különféle kernel patch kiegészítőkkel lehet még finomítani a helyzeten. grsecurity-RBAC, RSBAC, stb... Nemcsak felhasználó, alkalmazásszintű ACL is beállítható. Akár úgy is, hogy egy egy adott alkalmazás milyen rendszerhívásokat használhat. Bár ezek már igen bonyolult jószágok.

#1274 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 11. 17:40

Idézet: Friczy - Dátum: 2008. jan. 11., péntek - 17:10

hát, azért az már nagyon jo dolog, hogy user szinten be tudom allitani a dolgokat.

ehhez képest a Linuxos mit tehet a tulaj-csoport-mindenki dolog kicsit rugalmatlan.

A novell netware megoldasat meg nem ismerem.

#1275 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 11. 18:55

Idézet

Pedig tök jó hálózati biztonsági szempontból szempontból.

#1276 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 11. 18:56

Idézet: Naszta - Dátum: 2008. jan. 11., péntek - 15:45

Én csak néhány helyen voltam, de 20 gép felett az volt a szokás, hogy hibrid a háló...

Kliens szinten valószínű, szerver szinten nem annyira.

#1277 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 13. 08:41

Idézet: zoli62 - Dátum: 2008. jan. 11., péntek - 18:55

Pedig tök jó hálózati biztonsági szempontból szempontból.

az lehet, de én windowsba meg linuxba utazom :)

még egy szerver os megirmerese tán már sok lenne, az talan a tobbi rovasara menne.

#1278 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2008. 01. 24. 11:17

Állami szoftvertenderek - Az oktatás krampusza
-ZsOlTi-

#1279 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 24. 11:38

Kedves carlie !

Idézet

hát, azért az már nagyon jo dolog, hogy user szinten be tudom allitani a dolgokat.

ehhez képest a Linuxos mit tehet a tulaj-csoport-mindenki dolog kicsit rugalmatlan.

Majd később:

Idézet

az lehet, de én windowsba meg linuxba utazom :)

még egy szerver os megirmerese tán már sok lenne, az talan a tobbi rovasara menne.

Szóval ne írd, hogy linuxban utazol. A linux elég régóta ismeri az ACL fogalmát. Régebben, mint a windows. Az tehát a helyzet, hogy file szinten:
- windows: read only, system, hidden ezeket tudja + ACL- linux: tulajdonos read, write, exec/change dir, csoport read, write, exec/change dir, egyebek read, write, exec/change dir tudja, plusz ACL

Ezért a fenti állításod, miszerint a linux rugalmatlanabb, mint az ablakozó bughalom, nem, hogy csak megtévesztő, de nevetséges is egy olyan ember tollából, aki "linuxban utazik". Utazz inkább cipőben, mint Al Bundy !  :D  :down:

Szerkesztette: debianforever 2008. 01. 24. 11:40 -kor

#1280 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 24. 11:45

nos, és ez alapbol benne van akármelyik linux disztroban? naugye, hogy nem.

a windowsban meg "gyárilag" benne van, nem kell kulon foglalkozni vele.

miota ismeri a linux az ACL fogalmat? nefeledd az nt 3.1 '93-ban jelent meg, abban már volt ACL-re lehetoseg. ekkor a linux még cska két éves volt.

nomeg kulonbenis, nem a windows tudja, hanem a fajlrendszer. és a linux sem tudja, hanem a fajlrendszer. szoval?

Téma megosztása:

• (81 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.