HWSW Informatikai Kerekasztal: Microsoft kontra linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (81 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Microsoft kontra linux Értékeld a témát: -----

#481 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 07. 10. 17:30

Idézet: Szabcsi - Dátum: 2007. júl. 10., kedd - 17:22

Nem tudom feltűnt-e hogy ezt a kifejezést rajtad kívül nem sokan használták ebben a topicban, elhivatottságtól függetlenül, hozzáértő ember ilyenekkel nem járatja le magát.
USB-s tárolóeszköz csatolás is lehet bibis valamiért a windowsos gépen (a nincs lemez a meghajtóban ennek tipikus esete). Gondolom WinPE alapú Rescue CD-vel meg nem próbáltad, hogy kiderüljön az igazság... :)

Kb. most használtam először és mint látod idézőjelben van. Amúgymeg nem csak én vagyok az első, aki ilyen formában használja. ;)
Lehet bibis, de ugye nem sok vizsgálási esélyt látok. Mivel mindent automatán hajlandó csinálni.
Látni látja a meghajtót a lemezkezelőben, sőt a particiót is látja, infót ad, hogy NTFS-re van formázva. Ez mind ok, de miért nem férek hozzá?  :think:

Linux alatt pedig mindenféle opció nélkül felcsatoltam. (pontosabban magától csatolta fel, de kézzel is ment volna:) )
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#482 Felhasználó inaktív   Sipi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 10. 19:13

Idézet: Zsugabubus2 - Dátum: 2007. júl. 10., kedd - 15:04

Oda adok írási jogot, ahová akarok. Akkor se a /filmek, /mp3, /svn könyvtárakat (bocs mappákat) használok. Egyszerűen a home használata tűnik természetesnek. Win-en meg nem.

Természetesen. Csak kötekedésképpen írtam. Egyébként ha már ítt tartunk, szerintem sokkal jobb elnevezés a könyvtár, mint a mappa, de ez már ízlés kérdése. És még jobb megoldás, ha a /home könyvtárat külön partícióra is teszem.

#483 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 11. 09:31

Nekem ezzel az a gondom, hogy pl. miért van az automatikus újraindítás bekapcsolva alaphelyzetben, "gyárilag"? Ha én lennék a béna, akkor meg tudná valaki mondani, hogy amikor ilyen esetekben (pl. kékhal) újraindul a gép, HOL lehet megnézni, PONTOSAN mi is volt a gond? Ugyanis az eseménynaplóba nem kerül bele pl. MELYIK fájl-ban, modulban észlelte a hibát, az pedig elég jó támpont lenne...  A kékhalál képernyőjén kissé több infó olvasható, mint az eseménynaplóban. Ez fura. Esetleg a loggolás "szintje" változtatható? :smoker:

ps.: a hibajelentő szolgáltatás, ill. súgó és támogatás biztos szép és jó, de pl. ha nincs net, egyszerűen használhatatlan, ami a kékhalálokat illeti. Pontosabban a kékhalálokOt... Akkor inkább lenne valami szövegesebb infó a képernyőn, nem baj, ha nem érti a user, de egy hibakód nagyon rejtelmes tud lenni, főleg a "system error"-oknál, gyakorlatilag semmitmondó a hibaüzenet. Az eseménynaplóba egyébként miért kerül be debug info?
Szerintem nem az a filozófiája a rendszernek, hogy a felhasználónak is legyen esélye hibát keresni, inkább fel akarják tolni "ezt az ügyet" a fejlesztők felé, ami önmagában még nem baj, de ebből a felhasználó vajmi keveset fog megtanulni, ill. rengeteg tapasztalat kell ahhoz, hogy hibaüzenet alapján pontos diagnózist adjon valaki.
A linux hibaüzenetei (nem csak a kernelére gondolok) teljesen "másak", lényegretörőek, még ha sokszor nem is érthetők, de valóban szövegesen elmagyarázzák, hol találtak gondot, s nem "rejtenek" el semmit. Sokkal használhatóbbak, s szerintem közelebb viszik magát a usert a géphez, annak működésének megértéséhez. Ez az őszinteség (mint annyiszor mondtuk már) egyszerűen össze sem mérhető a Windows "interaktivitásával".

Aki használ Unixot nagygépes környezetben, kritikus alkalmazásokkal, magas rendelkezésre állással, az jól tudja, hogy egyszerűen pl. újraindítani tilos, mindent futó környezetben kell elintézni. Azt is jól tudja, mit jelent MEGBÍZNI a hibaüzenetekben, ráutalni magunkat azokra az állításokra, amiket a rendszer közöl velünk. Asszem világos, hogy ilyen esetekben ha az üzenet félrevezető vagy semmitmondó, milyen következményei lehetnek.

ps/2.: anno amikor nagygépek közelébe kerültem (ezt a felelőtlenséget...), azt mondták, hogy a Unix hibaüzenetei (plusz a vas saját oprendszerének üzenetei) kőkemény valóságot tükröznek, s általában feltétlenül meg lehet bízni bennük. Mondjuk ott nem is nagyon van ilyen, hogy "system error". <--- ezt tartom komolytalannak.

Lehet, hogy csak én vagyok elfogult, de valahogy úgy érzem, a linux használata során a hibaüzeneteken keresztül egyre jobban megismerjük a rendszer és a gép működését, Windows használatakor sajnos nem nagyon kerülünk közelebb ezen infókhoz, legalábbis a hibaüzeneteken keresztül... Olyan meg ugyebár nincs, hogy ne hibázzunk, ill. ne lássunk hibaüzenetet. Szerintem rossz filozófia az MS részéről a rejtés. Nagyon rossz. Így se értenek hozzá az emberek sokszor. Ezután még kevésbé fognak? Vagy az oprendszer tényleg meg "akarja" oldani a problémákat, nem pedig csak egy eszköz? Itt azért szerintem súlyos fogalmak hangzottak el. Ez alapvető.

Bocs, nem lelkizem tovább (most).

Szerkesztette: Warrior 2007. 07. 11. 09:48 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#484 Felhasználó inaktív   Zsugabubus2 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 11. 09:40

Ja, pont ezt fejtegettem én is pár nappal ez előtt...a loggolás egy katasztrófa a Win-ben.

#485 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 07. 12. 17:40

Idézet: debianforever - Dátum: 2007. jún. 28., csütörtök - 7:21

Nyilván az indulat mondatta vele ezt a példát....

100 000 000 user - ha feltételezzük, hogy egyről csak 2048 byte adatot tárolunk - felhasználói adatai 190 Gbyte-ot tesznek ki indexek

Majd kérdezd meg bogdant, mert ittam Vele söröt. Meg sem fájtoltunk, jó csávó, csak mutattam Neki működő Wines hálózatot, pár sessionnel. A céges titkokról úgysem bír beszélni, legfeljebb annyit mond, mint hókusz, hogy hát baze, vindózosnak vindózos, meg nem oprendszer, nem is szeretjük, de be kell vallami, úgy néz ki, mint ami működik...
Make love not Wor.

#486 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 12. 17:41

Ebből 1-szer tényleg sör lesz. Jó az eszmecsere...  :smoker:
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#487 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 12. 20:04

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. júl. 12., csütörtök - 17:40

Majd kérdezd meg bogdant, mert ittam Vele söröt. Meg sem fájtoltunk, jó csávó, csak mutattam Neki működő Wines hálózatot, pár sessionnel. A céges titkokról úgysem bír beszélni, legfeljebb annyit mond, mint hókusz, hogy hát baze, vindózosnak vindózos, meg nem oprendszer, nem is szeretjük, de be kell vallami, úgy néz ki, mint ami működik...

Amire én reagáltam, olyat két rekesz sör után sem tudsz mutatni, pedig olyankor én már mindenfélét látok erősen.  :D

#488 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 07. 12. 22:17

Idézet: debianforever - Dátum: 2007. júl. 12., csütörtök - 21:04

Amire én reagáltam, olyat két rekesz sör után sem tudsz mutatni, pedig olyankor én már mindenfélét látok erősen.  :D

Ha nem most mutatom, akkor az eddigi statok alapján mondjuk beszéljünk jövő tavasszal. Hivatalos linket raktam be, addig lesz 6-8millió plusz júzer, amit azért ki is kell szolgálni mindenfélével...
Make love not Wor.

#489 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 14. 20:15

Nekem most lett elegem az XP-ből!!! De nagyon! :reklamacio:
Sok hülyeséget csinált már nekem is, de ez már több a soknál...
Szerintem azért egy Linux ilyet soha nem csinál.

Annyi választott el a "format C:\"-től, hogy féltettem az éppen letöltés alatt levő Fedora 6-ot, meg a Linuxos oktatófilmet. Most jöttem vissza éppen egy félórás "XP kékhalál kikerülési akcióból", melynek végén már csak a reset maradt. Nem akartam használni, de fél óra után már elegem volt. Pedig szívesen közöltem volna a fórumon is a képet az esetről. Na de mindegy...

Az egész úgy kezdődött, hogy unaloműzés ellen elindítottam egy mindeddig hibátlanul működő játékomat (Panzer Elite Action Fields Of Glory). Furcsáltam már az elején, hogy a játék elején nem reagált a gép a SPACE, ESC, ENTER billentyűkre (játék előtti videók átugrására) sem az ALT+TAB-ra, miközben az egér mozgatásakor a Windows-os verzió mozgott állandóan (mintha a Windows-ban lennék). Gondoltam, ha bejön a játék majd elmúlik az anomália. A játékot aránylag elég hosszú videók előzik meg, ezért mondom CTRL+ALT+DELETE, és megpróbálom mégegyszer elindítani a játékot, akkor már biztos jó lesz. Gép lefagy...Eltelik 2 perc, de változatlan a helyzet. Megpróbáltam STAND-BY-ba tenni a gépet egy multimédiás gombbal a billentyűzeten. Sikerült is (Task Manager-ből lehetetlen volt). Bejelentkezéskor jelszó begépelés után visszajött a régi helyzet azzal a különbséggel, hogy még egy CTRL+ALT+DELETE-tel bejött a Windows és simán ki X-eltem a lefagyó alkalmazást. Ismét elstartoltam az említett játékot. Megint ugyanazt csinálta, de most már egy pillanatban megfagyott a játék elővideója is.  Furcsa módon ugynabban a pillanatban, amelyben azelőtt lenyomtam a CTRL+ALT+DEL-et. Biztos akkor is ugyanezt csinálta volna. Megpróbáltam tehát megint az előző jól bevált módszert. Na persze, hogy nem vált be! Jelszó begépelés után megint visszajön az azelőtti állapot. Az előbb ilyenkor mégegyszer lenyomtam a CTRL+ALT+DEL-et, ezután kimentem a szobából, reménykedve, hogy majd bejön a kép. Hát nem így történt. Eltelt fél óra :eek:  és a helyzet változatlan volt. Ezután ismételt C+A+D lenyomások voltak, közben próbáltam a lefagyó játékot bezárni, de a Task Manager(-ek) világos fejléccel jelent(-ek) meg, így a kurzorra nem nagyon reagált a billenytűkombinációkra (a C+A+D-en kívül) szintén nem. Időközben a Task Managerek száma elérte a 150-et!!!  :eek: , de semmi változás. Már nagyon ideges voltam, de már csak azért sem reset-eltem, hogy megmutathassam a képet. Megint C+A+D. Hirtelen kijött egy felkiáltójeles üzenet, miszerint a Task Manager legyott  :omg: , leírta a memóriaterület is, meg azt, hogy bezáráshoz kattintson az OK-ra. De persze a kurzorra továbbra sem reagált az egész, így maradt megint minden ugyanúgy. Ekkor jött a reset.
Azt furcsáltam az egész közben, hogy a proci kihasználtsága folyamatosan 20%-on belül maradt (lefagyáskor ez nem mindennapi).

Biztos, hogy másnak csinált már komolyabb problémát is a Windows, de nekem talán eddig ez volt a legidegesítőbb.
Lassan egy éve már, hogy próbálgatom a Linuxot, de még egyszer nem sikerült lefagyasztani, pedig voltak olyan komoly folymatok, mint pl. ez.
Gondoljunk bele, ha választanunk kellene egy stabilan, állandóan működő operációs rendszert , akkor melyiket választanánk: MS Windows Server Edition vs. Linux, Solaris....(UNIX).  Meggondolandó.

#490 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 14. 20:27

Pedig a linux-ot is le lehet fagyasztani, mint minden oprendszert.

Mindenesetre az tény, hogy ha van egy alkalmazás ami épp nem működik megfelelően, akkor azt a "kill" paranccsal az etesek 99%-ban ki lehet lőni. Nekem is általában a játékok csinálják ki a gépet. Telenyomják a registryt és fokozatosan belassul. Hiba csinálok játék reinstall-t. Egy idő után, már csak a win reinstall marad.
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)

#491 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 14. 21:37

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. júl. 14., szombat - 20:27

Mindenesetre az tény, hogy ha van egy alkalmazás ami épp nem működik megfelelően, akkor azt a "kill" paranccsal az etesek 99%-ban ki lehet lőni. Nekem is általában a játékok csinálják ki a gépet. Telenyomják a registryt és fokozatosan belassul. Hiba csinálok játék reinstall-t. Egy idő után, már csak a win reinstall marad.

És tudod mi a legjobb az egészben? Az, hogy ezt a "játékfutás, miközben nem vagy játékban" dolgot a MS Train Simulator kezdte el, azóta szomorodikaz egész. Lehet, hogy ebben is annak van benne a keze. Az is gondol eggyet, aztán játékbó ki aztán vissza végül megint a Windows-ban kötök ki. Eleinte még a restart segített, most már az se segít, mindemellett persze a registry-t karbantartom, még egy pár mesterfogást is elvégeztem benne, hogy stabilabb legyen a rendszer, hát olvashattad, mi lett a vége.

#492 Felhasználó inaktív   padawan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 14. 22:25

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. Jul. 14., Saturday - 21:27

OFF: Errol jut eszembe: a Magic SysRq Key support eletmento tud lenni, tegye bele mindenki a kernelbe :p
ON:
Lenovo N200 /w Ubuntu x64 -- Playstation 3 /w Samsung LE37A656 -- Nokia E63 /w BH-606

#493 Felhasználó inaktív   Silver 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 15. 06:40

Idézet: padawan - Dátum: 2007. júl. 14., szombat - 23:25

Errol jut eszembe: a Magic SysRq Key support eletmento tud lenni, tegye bele mindenki a kernelbe :p

Szerintem viszont azok ne tegyék bele (pontosabban ne aktiválják), akiknek a szervere nincs fizikailag védve (pl. minimum zárt szoba, vagy hülye kollégákat elzavaró eszköz), ui. akkor bárki bármit megtehet a géppel...

#494 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 15. 12:42

Idézet: padawan - Dátum: 2007. júl. 14., szombat - 23:25

OFF: Errol jut eszembe: a Magic SysRq Key support eletmento tud lenni, tegye bele mindenki a kernelbe :p
ON:

Miért lenne ez off? Linux alatt 1 csomó életmentő dolog létezik. Azért az egész rendszer nem nagyon dől össze még olyan vasakon sem, ahol a windows-ok haldokolnak általában. Bár tudom, ez nem szempont, de azért mégiscsak statisztika, 1 rakás megtörtént eset alapján. :smoker:

#495 Felhasználó inaktív   padawan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 15. 13:12

Idézet: Silver - Dátum: 2007. Jul. 15., Sunday - 7:40

Szerintem viszont azok ne tegyék bele (pontosabban ne aktiválják), akiknek a szervere nincs fizikailag védve (pl. minimum zárt szoba, vagy hülye kollégákat elzavaró eszköz), ui. akkor bárki bármit megtehet a géppel...

Jo, most nekem itthon ki hekkeli meg fizikailag? :)
BIOSjelszo,cdromrol nemlehet bootolni, lilo nem jon fel (hogy init=/bin/bash-elni lehessen), utana meg loginprompt van :)
Lenovo N200 /w Ubuntu x64 -- Playstation 3 /w Samsung LE37A656 -- Nokia E63 /w BH-606

#496 Felhasználó inaktív   Silver 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 15. 20:03

Idézet: padawan - Dátum: 2007. júl. 15., vasárnap - 14:12

Jo, most nekem itthon ki hekkeli meg fizikailag? :)

Akkor nem neked szólt :D

#497 Felhasználó inaktív   dash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 20. 13:05

Úgy látom egy picit lecsendesült a vita. Pedig ez az egyik egész értelmes, tényleg színvonalas topik az egész fórumon. Már alig várom hogy folytassátok.  :Đ :cool:
For every friend who joins Dropbox, we'll give you both 250 MB of bonus space (up to a limit of 3 GB)!

Nem a linuxot nehéz megtanulni, hanem a windows "hülyeségeit" elfelejteni.

Köpött a maci, fújt a bőrgyár.

#498 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 20. 13:43

Mondd, hogy a Windows nem stabil és egyből jön Jahno cáfolni.. :D

#499 Felhasználó inaktív   critical_source 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 20. 16:32

Jaj, ne is mondd ki a windows szót Lenny, ma nemtudom, hogy olvastad-e a Vista topicot, de volt egy kis  :D  flém :Đ

UI.: ma éles bevetésen volt Ubuntu alatt az Abev, ha valakit érdekel, tokka-vonóval ment minden, nyomtatványt vagy mit is tudtam beolvasni, küldeni, update is megy, meg azok a bővítményeket is fel lehet telepíteni.

Szerkesztette: critical_source 2007. 07. 20. 16:34 -kor

#500 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 20. 16:34

Idézet: critical_source - Dátum: 2007. júl. 20., péntek - 17:32

Jaj, ne is mondd ki a windows szót Lenny, ma nemtudom, hogy olvastad-e a Vista topicot, de volt egy kis  :D  flém :Đ

Még nem olvastam, de mindjárt megkukkantom.. :)

Téma megosztása:

• (81 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.