Megmondom az igazat, hogy nem tudom hogyan rakták anno, a ház vagy 50-55 éves, de km tégla az biztos.Nagyon bánom, hogy nem volt nálam gép és épp indulóban voltam itthonról - gondoltam ha hazajöttem majd fotózok, de addigra beborították.Elvileg körpillért lehet rakni téglából, csak frankón faragni kell, ez viszont úgy nézett ki, hogy sugárirányban álltak a téglák a pillér tengelyétől kifeléa fugák viszonylag keskenyek és az egymás fölötti sorok kötésben el voltak fordítva egymáshoz képest egy fél téglával. - remélem érthető amit mondok

.Na most vagy ezeket is faragták

vagy arra tudok még gondolni - bár elég elvetemült ötlet - hogy nincs messze a mátraderecskei téglagyár vagy az egri ahol lehet hogy 50-55 évvel ezelőtt gyártottak spec ilyen téglákat. Pár helyi épületen már megfigyeltem, hogy andezitből rakott pinceszint - ami elég magas - fogadja a felmenő falakat, ami kivétel nélkül km tégla falazat és szinte mindnél van körpillér a bejáratnál.Majd igyekszem fotózni és felrakni.
A fafödém milyen?Általában alulról van 5 cm nád rabicolva vakolva.Ez is ilyen - megnéztem - és nem szedték le a nádazást - hanem lécvázat raktak közé és gipszkartont rá alulról.Koszorú ugye nincs -csak valami fagerenda a falazat felső síkján - és a fagerendák simán túl vannak eresztve a külső falsíkon és alulról deszka rá és annyi.Felső síkon deszkázat és azon 5-8-10 cm törekes agyagtapasztás.Szóval olyan sok hőhíd nincs, a fa lambdája meg 0,13 - úgyhogy nincs kimondottan vészhelyzet.
Teljes falszélességben nincs vb koszorú, mert láttam leverve a vakolatot és a fal a lábazattól a födémgerendákig km tégla - mondjuk valami keskeny koszorú lehet, hogy van, előtte téglával, de azt meg leszigetelték.
Lényeg a lényeg, hogy más oka nem lehetett, csak az, hogy azt is könnyebb így vakolni.