HWSW Informatikai Kerekasztal: UPC chello: bővítések és korlátozások XI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (130 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

UPC chello: bővítések és korlátozások XI. Értékeld a témát: -----

#301 Felhasználó inaktív   shr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 06. 11. 15:55

Idézet: Pangea65 - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 16:09

Átlagos profit az, amit én kapok. Extraprofit: ami több, mint az enyém és más kapja. :Đ

milyen bölcs válasz, jobbat nehéz  :Đ

az "átlagos" nem értelmezhető így önmagában, az "irreális" az elég szubjektív... úgyhogy minimum síkos az extraprofit kifejezés... s lehet nagy és reális és becsületes is a profit, adott esetben.

Szerkesztette: shr 2007. 06. 11. 15:56 -kor

#302 Felhasználó inaktív   moq 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 16:04

Idézet: asdf - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 15:52

OFF
Ismet csak a roaming cuccal tudok elojonni. Egy db. SMS kuldese magyar halon belul dijcsomagtol fuggoen kb. 20-35 Ft.  Ugyanezt kulfoldrol kuldeni kb. 100 Ft. Mar itt is csunya nagy kulonbsegek vannak a ket osszeg kozott, ha hozzatesszuk, hogy ez az egy szem sms kevesebb, mint 1 kbyte-nyi adat /de a jarulekos adatforgalom sem lehet tobb oda-vissza tokkvono 5 kbyte-nal/, szerintem szepen deklaralva vagyon hol is keletkezik az extraprofit :)
ON

Ha külföldről küldesz sms-t, akkor a költség ezekből tevődik össze:
-külföldi szolgáltató díja, amiért a magyar sim használhatja a hálózatát (már jellemzően ez is több mint a saját sms-ei)
-adattovábbítás díja a magyar hálózat felé
-itthoni szolgáltató sms díja

Természetesen attól még sok a 100 Ft, de nem véletlen hogy a világ minden szolgáltatója próbálja fent tartani a végződtetési díjakat, különben senki nem kötne náluk szerződést, hanem mindenki a saját hozott simjét használná. Az EU pont ebbe szólt most bele, de az csak a percdíjakra vonatkozik.

ON :)
Nem azért vagyok vegetáriánus, mert szeretem az állatokat, hanem azért, mert gyűlölöm a növényeket.

#303 Felhasználó inaktív   HJM 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 16:26

Idézet: shabba - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 15:53

Gyönyörű megfogalmazás. Azonnal felveti a kérdést és mi számít akkor átlagos profitnak?....

:offtopic:

[2006-09-03 22:44]
átlagprofit

A teljes profit és a termelési egység hányadosa, vagyis az egy termékre jutó profit.

http://209.85.129.104/search?q=cache:1l58B...clnk&cd=1&gl=hu

Bocsi, de ez kezd off lenni...

free by NSD....
elő kell venni egy alapfokú közgazdasági ismereteket tartalmazó irományt...
( http://users.static.freeblog.hu/z/s/i/zsig...mikro_puska.doc )
;)

Szerkesztette: HJM 2007. 06. 11. 16:36 -kor

#304 Felhasználó inaktív   csimpok 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 16:47

Idézet: HJM - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 17:26

[2006-09-03 22:44]
átlagprofit

A teljes profit és a termelési egység hányadosa, vagyis az egy termékre jutó profit.

http://209.85.129.104/search?q=cache:1l58B...clnk&cd=1&gl=hu

Bocsi, de ez kezd off lenni...

free by NSD....
elő kell venni egy alapfokú közgazdasági ismereteket tartalmazó irományt...
( http://users.static.freeblog.hu/z/s/i/zsig...mikro_puska.doc )
;)

Nem zavar hogy ennek a definíciónak semmi köze ahhoz, amiről itt szó van?

#305 Felhasználó inaktív   HJM 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 16:59

Idézet: csimpok - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 17:47

Khmmm...
khmmm...

Nem...
mivel NSD egy válasza szerint nincs extraprofit, főleg nem a UPC esetében...
és ő ezt "alap közgazdasági ismereteire" alapozva deklarálta....
szerintem és mások szerint pedig van....
(akára UPC-nél is, akár még monopolhelyzetben is lehet/van a UPC..., akár P2P, vagy egyéb priorizálás a UPC extraprofitja érdekében )
ezt közöltem válaszként, kicsit rövidebben mint most...
mire volt aki nem értette a válasz egy definícióját...
erre kapott ő is választ....

Te mit nem értesz?
vagy mit nem olvastál?
;)

#306 Felhasználó inaktív   maxt 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 17:16

Idézet: csimpok - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 16:47

Sajnos ez jogos!

Viszont hamár itt  tartunk, és kicsit elkezdjük összehasonlítani az európai internet árakat a magyarokkal, akkor a forgalom leszabályozásának ellenére az emeléssel most kerültünk bele az átlagos árkategóriába!
2 évvel ezelőtt amikor ugyanennyi pénzért a jelenlegi sebesség töredéke volt elérhető, abszolut jogosan lehetett használni az extraprofit szót. (télleg milyen borzalmasan pontatlan kifejezés)
Természetes, hogy a cégek magas bevételekre törekednek, de ennek láttuk gyöníörű magyar példányát (aki immár rózsaszínben tetszeleg), aki kihasználta a monopóliumát, és alapvető szolgáltatásokért, a reális (értsd európában átlagos) árának akár a 10szeresét is elkérte. A liberalizáció lassú volt, és sok területen még mindíg elérhetetlen az alternatíva, hiszen minden jogi eszközzel igyekezett ellehetetleníteni az alternatívokat.
Jelenleg (sajnos) még mindíg ő diktál, ő lép először. (Itt kétségtelen, hogy a UPC kivárása egyértelműen annak tudható be, hogy rá tudjon ígérni)

A verseny mindenképpen a fogyasztóknak kellene, hogy kedvezzen, de a hűségnyilatkozat nevű jogi dolog az egészet lebénítja. Hűségnyilatkozat nélkül lhehetne csábítgatni az ügyfelet, és nem extra terhekkel riogatva ottartani, hanem rendesen kiszolgálni.
Ha valahol korrektek velem, akkor lojalitást és korrektséget kapnak viszont.

maxt

#307 Felhasználó inaktív   HJM 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 18:05

Idézet: maxt - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 18:16

Sajnos ez jogos!
....

Attól függ, hogy mire érted...

Mert amennyiben a UPC nyeresegéhez(profitjához és annak mértékéhez) akár szemernyi köze is van a bővítésnek/fejlesztésnek vagy ezek elmaradásának/ forgalom prirorizálásának úgy helye van a hibásan használt fogalmak egyértelmű tisztázásának is...

Minimum annyira,  mint a hónapok óta folyamatos "reklamációnak" a P2P miatt...
;)

Nos?
Te hogy látod a kérdésnek ezt az oldalát?
;)

#308 Felhasználó inaktív   HJM 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 18:10

Idézet: maxt - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 18:16

...
A verseny mindenképpen a fogyasztóknak kellene, hogy kedvezzen, de a hűségnyilatkozat nevű jogi dolog az egészet lebénítja. Hűségnyilatkozat nélkül lhehetne csábítgatni az ügyfelet, és nem extra terhekkel riogatva ottartani, hanem rendesen kiszolgálni.
Ha valahol korrektek velem, akkor lojalitást és korrektséget kapnak viszont.

Ebben viszont maximálisan egyetértünk!

Annál is inkább mert a visszatérő morgásaim ellenére - figyelembe véve a UPC 13. kerületi kvázi monopolhelyzetét is - a UPC szolgáltatásait veszem igénybe (TV, Internet, telefon) inkább több mint kevesebb megelégedéssel.

Még az is lehet, hogy ha lenne valódi választási lehetőségem akkor is a UPC szolgáltatásait venném igénybe, az összes itt felsorolt (és fel nem sorolt) probléma ellenére.
;)

#309 Felhasználó inaktív   HJM 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 18:15

http://hvg.hu/Tudomany/20070610_torrent_p2..._bit/page3.aspx

No Comment!

#310 Felhasználó inaktív   adam.k 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 18:56

Idézet: asdf - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 15:52

Ismet csak a roaming cuccal tudok elojonni. Egy db. SMS kuldese magyar halon belul dijcsomagtol fuggoen kb. 20-35 Ft.  Ugyanezt kulfoldrol kuldeni kb. 100 Ft. Mar itt is csunya nagy kulonbsegek vannak a ket osszeg kozott,

Vegre nem nyammog a retardalt p2p reszleg, akkor most jon a temaba nem vagas ideje.

Szoval kicsit demagog az, hogy jossz a kulfoldi dijszabassal :)  Egyreszt a stoptablas (bocs, nem jut eszembe a nick, es nincs szem elott) megvilagitotta, hogy mibol tevodik ossze.  Masreszt a hozzaszolasod azt sugallja, hogy attol draga a 100 ft, hogy itthon 20-35 ft kozott van.  Aha.  Tehat szerinted a 20-35 az rendben van?  Szerintem baromira nincs rendben, tekintettel arra, hogy a szolgaltatonak _nagyjabol_ (az smsek nagy darabszama es valtozatos iranya miatt nehez pontos szamot mondani) 2-3 ft egy sms koltsege, amit 20-35 kozott ad el.

Tehat Szerinted, a 100 forintos kulfoldi sms dij (ami az itthoni atlag mindossze 3.7-szerese (=100/27) ) az tul sok, de a 27 forintos atlagos itthoni dij, ami a koltseg 10.8-szorosa (=27/2.5) az nem sok?  Raadasul a 100 forintert meg a tengerparton is ulhetek, labamat a tengerbe logatva, mig a 10.8 -szoros dijert a budapesti dugoban szivom a gazt.

Szoval en allatira nem latom be, hogy miert a kulfoldi SMS a draga, amikor a 100 forinton sokkal kisebb haszon van, mint a home networkben ervenyes dijszabason.

#311 Felhasználó inaktív   Nagy Sarga Domper 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 18:57

Idézet: HJM - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 17:59

Khmmm...
khmmm...

Nem...
mivel NSD egy válasza szerint nincs extraprofit, főleg nem a UPC esetében...
és ő ezt "alap közgazdasági ismereteire" alapozva deklarálta....
szerintem és mások szerint pedig van....
(akára UPC-nél is, akár még monopolhelyzetben is lehet/van a UPC..., akár P2P, vagy egyéb priorizálás a UPC extraprofitja érdekében )
ezt közöltem válaszként, kicsit rövidebben mint most...
mire volt aki nem értette a válasz egy definícióját...
erre kapott ő is választ....

Te mit nem értesz?
vagy mit nem olvastál?
;)

Az általad idézett deficíció szerinti átlagprofit az egy termékre átlagosan jutó nyereség.

A vita szövegkörnyezetében keletlezett átlagprofit az elég képlékeny extraprofit kifejezés ellentéteként lett említve, 'átlagos profitként', a befektetéshez képest százalékosan nem magas, társadalmilag elfogadott mértékű profitként. Nevezzük akkor mezei profitnak :) Csakhogy ilyen nincs, mert mi az, hogy társadalmilag elfogadott mértékű profit. Más a kereskedelemben, az egészségügyben, az infrastrukturális szolgáltatásokban, más a kereskedőnél realizálódó profit még szektron belül is (ha Daciat vagy ha Astom Martint veszel), és a profit pont annyira magas, amennyire magas lehet a termék kereseétének visszaesése nélkül (lásd még tej árának különbsége Tescoban meg a sarki éjjelnappaliban - utóbbiban pofátlanul magas, mert tudják, hogy ha te szombaton hajnali 3-kor egy buli után akarsz tejet venni, akkor neked arra nagy szükséged van).
Ráadásul egy gazdálkodó leszarja a társadalmi elfogadottságot és annyit próbál kihozni a befektetéséből, amennyit csak tud.

Továbbra sem vagyok közgazdász, de szerintem az extraprofit kifejezés akkor is sántít.

#312 Felhasználó inaktív   Nagy Sarga Domper 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 19:06

Idézet: HJM - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 19:10

Még az is lehet, hogy ha lenne valódi választási lehetőségem akkor is a UPC szolgáltatásait venném igénybe, az összes itt felsorolt (és fel nem sorolt) probléma ellenére.
;)

Ugye, hogy RPC nélkül is meg tudod oldani, amit akarsz? ;)

#313 Felhasználó inaktív   maxt 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 19:10

Idézet: HJM - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 18:05

Attól függ, hogy mire érted...

Mert amennyiben a UPC nyeresegéhez(profitjához és annak mértékéhez) akár szemernyi köze is van a bővítésnek/fejlesztésnek vagy ezek elmaradásának/ forgalom prirorizálásának úgy helye van a hibásan használt fogalmak egyértelmű tisztázásának is...

Minimum annyira,  mint a hónapok óta folyamatos "reklamációnak" a P2P miatt...
;)

Nos?
Te hogy látod a kérdésnek ezt az oldalát?
;)

"Nem zavar hogy ennek a definíciónak semmi köze ahhoz, amiről itt szó van?"

A jogost, erre a mondatra értettem, majd továbbfűztem a gondolatokat.
Az a bizonyos hányados nemigazán az az átlag, amire az ember először gondol, átlagosnak inkább egy reális  haszonkulcsot tartalmazó árat neveznék, mely átlagos profitot termel a cégnek. (méretéhez viszonyítva)
De nem vagyok közgazdász,  csak az én logikám mentén haladok.

maxt

#314 Felhasználó inaktív   crescent 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 19:44

Idézet: HJM - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 19:15

No Comment, de a lényeg (vastagon) szerintem:

A TorrentFreak kérdésére, hogy mit gondol Cohen az internetszolgáltatók közt egyre népszerűbb húzásról, amivel korlátozzák a torrentezéshez használható sávszélességet, azt mondta: „A szolgáltatókat arra kell ösztönözni, hogy mind jobb és gyorsabb elérést nyújtsanak, és nem szabad engedni, hogy tiltsák a megosztást a hálózatukon, csak mert jelentős erőforrást igényel. Váltson szolgáltatót, aki ilyet tapasztal" – teszi hozzá Cohen, aki szerint a szolgáltatók szemében nem a torrent bizonytalan jogi státusza a szálka, hanem az, hogy jelentős sávszélességet fogyaszt, s a többi peer-to-peer rendszerhez képest a feltöltési sávszélesség-igénye is sokszoros.
Merida TFS 300D@Rock Shox Reba Race@Full SLX

#315 Felhasználó inaktív   moq 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 19:45

Asztakurva, picit nem nézek ide és hirtelen mindenki mindenhez ért  :eek:
Nem azért vagyok vegetáriánus, mert szeretem az állatokat, hanem azért, mert gyűlölöm a növényeket.

#316 Felhasználó inaktív   HJM 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 19:52

Idézet: Nagy Sarga Domper - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 19:57

...
Továbbra sem vagyok közgazdász, de szerintem az extraprofit kifejezés akkor is sántít.

Szerinted...
mások és a definíció szerint + helytálló.
;)

#317 Felhasználó inaktív   HJM 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 19:58

Idézet: Nagy Sarga Domper - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 20:06

Ugye, hogy RPC nélkül is meg tudod oldani, amit akarsz? ;)

Nem arról van szó, hanem arról, hogy előfizettem/tünk valamire, amit aztán ti önkényesen korlátoztok/priorizáltok...

Mint többször is említettem anno az ügy kapcsán...
de úgy látszik elkerülte a figyelmed....
;)

a kérdés elvi jelentőségű..
nem megy valami...
tagadtok...
bizonyítjuk...
elismeritek nagy nehezen...

DE! konkrétan soha nem meritek az ÁSZF-be beírni!, csakis "gumiszabály" módjára!
azért, hogy a "gumiszabály" örve alatt bármit meg lehessen tenni...
hiábá szeretné bárki is, hogy ne védjétek, ha nem akarja!

Naaa....
;)

#318 Felhasználó inaktív   ZXer 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 19:59

Idézet: Nagy Sarga Domper - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 19:57

'átlagos profitként', a befektetéshez képest százalékosan nem magas, társadalmilag elfogadott mértékű profitként.

Fentebb valaki Marxtól eredeztette az extraprofit kifejezést. Ha innen indulunk ki, akkor viszont az átlagprofit nem a "társadalmilag elfogadott" profit, hanem az a profit, ami hosszú távon a piaci szereplők versenyéből kialakul. Persze ahhoz sok szereplő, meg korlátlan választási szabadság, meg ilyenek kellenének. De a (tiszta) közgazdaságtan tudományának egyik fő ismertetőjele, hogy a társadalmi/szociális dolgokkal nem foglalkozik, így nem is fordulhat elő semmiféle definicíóban az, hogy "társadalmilag elfogadott".

Egyébként szvsz kvára fölösleges jelen topikban közgáz definíciókon vitatkozni :)

#319 Felhasználó inaktív   HJM 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 20:02

Idézet: maxt - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 20:10

De nem vagyok közgazdász,  csak az én logikám mentén haladok.

Én sem vagyok az, de anno tanították, ha akartam, ha nem...
a definíció az + definíció...
és pontosan azt jelenti amit jelent a definiciója szerint...
;)

#320 Felhasználó inaktív   csimpok 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 20:04

Idézet: HJM - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 20:52

Szerinted...
mások és a definíció szerint + helytálló.
;)

Na most már mindegy ha már úgyis ennyire elmentünk offtopic irányba...

Egyrészt Shabbának is igaza van, azaz (kicsit leegyszerűsítve a dolgokat) minél nagyobb a befektetés kockázata, annál nagyobb az elvárt hozam, hiszen kinek érné meg a céggel nyűglődni, ha jó esetben csak annyit hozna, mint egy sima bankbetét...
Másrészt meg egy cég feladata, hogy minél nagyobb nyereségre tegyen szert (Rt-knél a részvényesi érték maximálása), a társadalmi jótékonykodás stb nem az ő feladata (kórházak támogatása stb is általában azért népszerű, mert javítja a vállalatról alkotott képet és hosszú távon KIFIZETŐDŐ). Innentől kezdve milyen alapon beszél valaki "extraprofitról"? Ezzel együtt előfordul, hogy az átlagnál jóval magasabb egy adott vállalat profitmarzsa, de ezt legfeljebb a gyenge versenytársaknak vagy a gazdasági szabályozásnak (pl monopólium) lehet betudni.

Szerkesztette: csimpok 2007. 06. 11. 20:06 -kor

Téma megosztása:

• (130 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.