HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő LÁMÁK topicja - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő LÁMÁK topicja ahol a profik segítenek (reméljük:))

#1741 Felhasználó inaktív   PetruZ 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 06. 23. 11:20

Kanotix 2005_04_32, (Debian, kernel 2.6.14-9), xfonts-base már fent volt (1:1.0.0-3), a parancs eredménye csak egy warning ("warning: absolute path /usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/ was provided"), eredmény nuku.
/ Gigabyte H67M-UDH2-B3, Core2 i5-2300@2.8, 2x2GB A-Data DDR3/PC1333 Gaming, Asus HD6870/1GB, Samsung 1TB/SATA2 + HD200HJ, LG SATA dvd-rw, Asus TA-B71 + FSP Saga II 500W, Samsung 215TW, Sweex optikai/USB, noname bill.

#1742 Felhasználó inaktív   PetruZ 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 23. 11:49

Közben kipróbáltam az 'rfb' csomagot, az gond nélkül működik. Rájöttem arra is, hogy az XFS azért nem válaszol, mert nincs is telepítve. :) De ettől függetlenül is működnie kellene a "hagyományos" módszernek.
/ Gigabyte H67M-UDH2-B3, Core2 i5-2300@2.8, 2x2GB A-Data DDR3/PC1333 Gaming, Asus HD6870/1GB, Samsung 1TB/SATA2 + HD200HJ, LG SATA dvd-rw, Asus TA-B71 + FSP Saga II 500W, Samsung 215TW, Sweex optikai/USB, noname bill.

#1743 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 23. 12:51

Idézet: PetruZ - Dátum: 2006. jún. 23., péntek - 12:20

Kanotix 2005_04_32, (Debian, kernel 2.6.14-9), xfonts-base már fent volt (1:1.0.0-3), a parancs eredménye csak egy warning ("warning: absolute path /usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/ was provided"), eredmény nuku.

Akkor légy egy kicsit kreatívabb :)
cd /usr/X11R6/lib/fonts
update-fonts-alias misc

Így mit szól?

Ha így sem az igazi, akkor nézz körül, hogy az /etc/X11/fonts/misc könyvtárban van-e xfonts-base.alias file, és szerepel-e benne alias a fixed fontra. Ha nem, akkor csinálj.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#1744 Felhasználó inaktív   PetruZ 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 23. 13:07

Idézet: Friczy - Dátum: 2006. jún. 23., péntek - 13:51

Ha így sem az igazi, akkor nézz körül, hogy az /etc/X11/fonts/misc könyvtárban van-e xfonts-base.alias file, és szerepel-e benne alias a fixed fontra. Ha nem, akkor csinálj.

Tudom, közben már rájöttem. :)
Igen, van alias, megtaláltam az XOrg FAQ-ban azt is, hogy minek kellene ott szerepelnie, de nem az van. Átírtam, újrageneráltam a 'misc' alias-t, még az X-et is újraindítottam, de semmi változás, továbbra is baja van a 'fixed' fonttal.

Ha valakinél működik, megtenné, hogy az xfonts-base.alias, a <fonts>/misc/fonts.alias fájlokat, ill. a <fonts>/misc/fonts könyvtárról egy fájllistát elküld nekem (mondjuk összezipelve; elég kicsik, nem hiszem, hogy gondot okozna)? Nagyon megköszönném.

#1745 Felhasználó inaktív   envagyok 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 03. 12:02

sziasztok!
fedora 5 alá szeretném a squidguard-ot felrakni nem sok sikerrel
./configure
ezzel a hibaüzivel:
checking how to run the C preprocessor... /lib/cpp
configure: error: C preprocessor "/lib/cpp" fails sanity check

gcc van fent + cpp, glibc - minden amit hiányolt az fent van, még sem akar összejönni ...
rákerestem a hibára, mindenütt csak azt írják, hogy fel kell rakni a cpp-t a gcc-hez, de ezt megtettem, a hibaüzim pedig nem változik :(
találtam rpm csomagot, amit szintén nem hajlandó feltenni...
tudnátok segíteni merre induljak tovább?
--== envagyok ==--

#1746 Felhasználó inaktív   mocsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 03. 16:46

Idézet: envagyok - Dátum: 2006. júl. 3., hétfő - 12:02

sziasztok!
fedora 5 alá szeretném a squidguard-ot felrakni nem sok sikerrel
./configure
ezzel a hibaüzivel:
checking how to run the C preprocessor... /lib/cpp
configure: error: C preprocessor "/lib/cpp" fails sanity check

gcc van fent + cpp, glibc - minden amit hiányolt az fent van, még sem akar összejönni ...
rákerestem a hibára, mindenütt csak azt írják, hogy fel kell rakni a cpp-t a gcc-hez, de ezt megtettem, a hibaüzim pedig nem változik :(
találtam rpm csomagot, amit szintén nem hajlandó feltenni...
tudnátok segíteni merre induljak tovább?

ezek fenn vannak?

[oracle@flexora oracle]$ rpm -qa |grep cpp
cpp-3.3.2-1
[oracle@flexora oracle]$ rpm -qa |grep c++
gcc-c++-3.3.2-1
libstdc++-3.3.2-1
libstdc++-devel-3.3.2-1

Where you come from... is gone.
Where you thought you were going to... were never there.
Where you are ain't no good, unless you get away from there!

#1747 Felhasználó inaktív   Csokis 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 05. 21:37

Adott 80GB-os vinyó, amit egészében a Linux-ra szánnék. Partícionálási kérdésem lenne! Valahol régebben olvastam (sajnos nem tudom már hol :(), hogy érdemesebb pl. a /home-ot is külön partícióra rakni és még több is volt említve! Kérdésem ezzel kapcsolatos, hogy hogy a legcélszerűbb partícionálni? Elég csak 1GB swap és a többi a Linux-nak vagy valóban partícionáljam több részre pl.:
  • 21GB /
  • 26GB /usr
  • 26GB /home
  • 1GB  swap
Viszont ekkor felmerül a kérdés (amiben már abszolút :lama: vagyok), hogy hogyan, hol és mit kell átírni, beállítani, hogy ezek külön partícióra kerüljenek! :confused: :rolleyes: Ezek után már jó lesz nekem inkább első változat, ugye?! :Đ

Előre is köszönöm! :respect:
Desktop: Intel i7-3770, 16GB RAM, GeForce GTX 1050 Ti, Xubuntu 18.04 Linux - Linux User #586716
Laptop: Lenovo IdeaPad G500 (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD) --- Synology DS213j NAS
Music1: ncmpcpp ⇨ Supra USB ⇨ TEAC UD-301 DAC ⇨ Sommer Cable Aqua Blue XLR ⇨ Focal Alpha 65 + IsoAcoustics ISO-L8R155
Music2: ncmpcpp ⇨ Klotz USB ⇨ Acoustic Research AR-UA1 DAC/HeadphoneAmp
Headphone: HiFiMAN HE400S (FocusPad-A earpads + Forza AudioWorks HPC cable), Takstar TS-671, Sennheiser HD 451

#1748 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 05. 22:04

Idézet: Csokis - Dátum: 2006. júl. 5., szerda - 22:37

Adott 80GB-os vinyó, amit egészében a Linux-ra szánnék. Partícionálási kérdésem lenne! Valahol régebben olvastam (sajnos nem tudom már hol :(), hogy érdemesebb pl. a /home-ot is külön partícióra rakni és még több is volt említve! Kérdésem ezzel kapcsolatos, hogy hogy a legcélszerűbb partícionálni? Elég csak 1GB swap és a többi a Linux-nak vagy valóban partícionáljam több részre pl.:
  • 21GB /
  • 26GB /usr
  • 26GB /home
  • 1GB  swap
Viszont ekkor felmerül a kérdés (amiben már abszolút :lama: vagyok), hogy hogyan, hol és mit kell átírni, beállítani, hogy ezek külön partícióra kerüljenek! :confused: :rolleyes: Ezek után már jó lesz nekem inkább első változat, ugye?! :Đ

A /home-ot mindenképpen érdemes külön rakni, mert rendszerfrissítéskor/új telepítésnél a személyes beállításaid megmaradnak.
A root-nak miért kell ekkora hely? Nincs az a disztró, amelyik ilyen nagy rendszerterületet igényelne.

Tipp: (ahogy én csinálnám)
1GB swap
7GB /
A maradék a /home alá, ill. ha van másik oprendszer is a gépen:
8GB /home
58GB /local

A /usr külön partíción nem különösebben ésszerű, itt rendszerfájlok is vannak, frissítéskor plusz odafigyelést igényelne. (De minek? Lustaság fél egészség.)

#1749 Felhasználó inaktív   Csokis 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 05. 22:28

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2006. júl. 5., szerda - 23:04

A /home-ot mindenképpen érdemes külön rakni, mert rendszerfrissítéskor/új telepítésnél a személyes beállításaid megmaradnak.
A root-nak miért kell ekkora hely? Nincs az a disztró, amelyik ilyen nagy rendszerterületet igényelne.

Tipp: (ahogy én csinálnám)
1GB swap
7GB /
A maradék a /home alá, ill. ha van másik oprendszer is a gépen:
8GB /home
58GB /local

A /usr külön partíción nem különösebben ésszerű, itt rendszerfájlok is vannak, frissítéskor plusz odafigyelést igényelne. (De minek? Lustaság fél egészség.)

Rendben, akkor legyen pl ez:
10GB /
1GB  swap
A maradék pedig a /home

Viszont, ha telepítek programokat, akkor azok is az usr-be települnek, nem?!  :confused:  :think: Tehát nem akrok úgy járni, hogy ha telepítek 1 programot, akkor hirtelen nincs elég hely! :rolleyes: :)
Desktop: Intel i7-3770, 16GB RAM, GeForce GTX 1050 Ti, Xubuntu 18.04 Linux - Linux User #586716
Laptop: Lenovo IdeaPad G500 (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD) --- Synology DS213j NAS
Music1: ncmpcpp ⇨ Supra USB ⇨ TEAC UD-301 DAC ⇨ Sommer Cable Aqua Blue XLR ⇨ Focal Alpha 65 + IsoAcoustics ISO-L8R155
Headphone: HiFiMAN HE400S (FocusPad-A earpads + Forza AudioWorks HPC cable), Takstar TS-671, Sennheiser HD 451

#1750 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 07. 05. 22:42

Idézet: Csokis - Dátum: 2006. júl. 5., szerda - 22:37

• 21GB /
  • 26GB /usr
  • 26GB /home
  • 1GB  swap

Macskajancsi leírt mindent. Nem írtad milyen linuxot tervezel felrakni, de elvileg telepítés közben a particionáláskor meg lehet adni mi hova kerüljön. Hogy erre hogyan és mikor kérdez rá, az az adott rendszertől függ, egy ubuntu default install pl nem kérdez rá -ha jól emlékszem-, viszont expert módban biztosan. Én annó nem raktam külön, most pár napja viszont átköltöztettem az egész /home-ot egy külön 30GB-os partícióra. (Meg is lepődtem, hogy ment minden mint a karikacsapás :) Futó rendszer alól -ráadásul a gnome is futott, xgl meg minden- átpakoltam a /home-ot, és minden működött az utolsó linkig, mintha misem történt volna.) Most így néz ki:
  • 9GB /
  • 500MB swap
  • 30GB /home
  • a többi NTFS

-ZsOlTi-

#1751 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 07. 05. 22:48

Idézet: Csokis - Dátum: 2006. júl. 5., szerda - 23:28

Rendben, akkor legyen pl ez:
10GB /
1GB  swap
A maradék pedig a /home

Viszont, ha telepítek programokat, akkor azok is az usr-be települnek, nem?!  :confused:  :think: Tehát nem akrok úgy járni, hogy ha telepítek 1 programot, akkor hirtelen nincs elég hely! :rolleyes: :)

10GB bőven elég szerintem. Nálam most a 9 gigából 6 szabad, kicsit pazarlásnak érzem még így is, el nem tudom képzelni, hogy a full rendszer mellé még mi mindent tudnék feltelepíteni, ami elfoglalná a maradék 6 gigát (és most még tudnék takarítani).
-ZsOlTi-

#1752 Felhasználó inaktív   Csokis 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 05. 22:52

Idézet: zZsOlTi - Dátum: 2006. júl. 5., szerda - 23:48

10GB bőven elég szerintem. Nálam most a 9 gigából 6 szabad, kicsit pazarlásnak érzem még így is, el nem tudom képzelni, hogy a full rendszer mellé még mi mindent tudnék feltelepíteni, ami elfoglalná a maradék 6 gigát (és most még tudnék takarítani).

Köszönöm, akkor így lesz! Már csak azon filózok, hogy melyik disztrib legyen! ;) Gnome vagy Icewm-et használnék WM-nek és 1előre az Ubuntu fogott meg legjobban! Te mit használsz? :D

Szerkesztette: Csokis 2006. 07. 05. 22:53 -kor

#1753 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 07. 05. 23:04

Idézet: Csokis - Dátum: 2006. júl. 5., szerda - 23:52

Köszönöm, akkor így lesz! Már csak azon filózok, hogy melyik disztrib legyen! ;) Gnome vagy Icewm-et használnék WM-nek és 1előre az Ubuntu fogott meg legjobban! Te mit használsz? :D

Ubuntu 6.06 (Dapper Drake)  :up:

(Kis kiigazítás: a Gnome az egy komplett DE -Desktop Environment-, az IceWM meg csak egy ablakkezelő.)
-ZsOlTi-

#1754 Felhasználó inaktív   Csokis 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 05. 23:12

Idézet: zZsOlTi - Dátum: 2006. júl. 6., csütörtök - 0:04

Ubuntu 6.06 (Dapper Drake)  :up:

Hehe, köszi!  :respect: :)

Idézet: zZsOlTi - Dátum: 2006. júl. 6., csütörtök - 0:04

(Kis kiigazítás: a Gnome az egy komplett DE -Desktop Environment-, az IceWM meg csak egy ablakkezelő.)

Tudom, de számomra az is csak 1 ablakkezelő! De csak számomra, mint :lama:! :Đ

#1755 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 05. 23:21

Idézet: Csokis - Dátum: 2006. júl. 5., szerda - 23:52

Csak egy kis adalék:
süsülinuxot használok, aminek meglehetősen gazdag a telepítője (kétrétegű dvd 7,94GB)
Fórumtárstól tudom, aki MINDENT feltelepített, ami lehetséges volt, és így foglalt 6,5GB helyet.
(Persze ennek az égegyvilágon semmi értelme nincs, de kalkulációnak jó támpont.)
Nálam 4,4GB a telepített rendszer, de ebben rengeteg külső forrásból származó program is van.
Süsülinuxon az alaptelepítés kb. 2,1giga.

Nem szabad elfelejteni, hogy pl. a win alapértelmezésben a c: -ről veszi a virtuális memóriát, ami linuxon a bevett gyakorlat szerint külön partíció (swap), továbbá a winxp-ben van még egy "rendszervisszaállító" funkció is, ami alapértelmezésben is meglehetősen nagy helyet foglal - tehát ezeket a win-ben szükséges plusz lemezméreteket a linuxnál nem kell kalkulálni.

#1756 Felhasználó inaktív   S.N.I.P.E.R. 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 07. 06. 21:33

Üdv!

Képzeljétek ide a sablonszöveget (kezdő Linux-os vagyok, láma vagyok stb.). Azért fórumokat már olvasgattam :)

Kíváncsiságból feltettem az UHU 1.2-t. Tetszik! Rakás progi, szinte mindenre, megy a zene, film alapból. De...

Csak sztereóban szól a hang, pedig 5.1 -em van. Beállítások közt nem találok erre utaló dolgot, ebből gondolom, hogy driver kéne hozzá. Hát az alaplapi CD-t most pont nem találom :( Lehet hogy van rajta Linux driver? ASUS K8N integrált AC'97.
A másik dolog meg hogy már kezd kifolyni a szemem a 60 Hz-től. (GF 6600 AGP, LG 17" CRT)
Keresgéltem én a fórumban, el is olvastam nem egy oldalt, de csak ilyen válasz találtam, hogy xorg.conf-ot kell szerkeszteni.

Xorg.conf-ban van ilyen:

Section "Monitor"
Identifier "UHU-Monitor"
HorizSync 30-71
VertRefresh 50-87

Gondlom a VertRefresh lenne ami nekem kell, próbáltam átírni az 50-87-et, 75-re, 85-re, de valami kis felbontású lett a kép, meg kevés szín volt akkor és persze maradt a vibrálás.

Leszedtem a VGA-hoz a Linux drivert és egy szájbarágós leírás alapján ( https://hup.hu/wiki/index.php/Nvidia_videok...%C3%ADt%C3%A9se ) elkezdtem feltenni.

Maga a driver feltelepült vagy befordítódott vagy mi, de aztán erre (modprobe nvidia) a parancsra csak simán visszaadja a promptot, nem is tudom mit kéne látnom. Ja és aztán init 5 -re kikapcsol a monitorom. CTRL+ALT+DEL

Természetesen Root-ként csináltam, bár lehet amúgy nem is lehet, mind1, csak hátha megspóroltam ezzel egy ilyen kérdést, hogy: Ugye Root-kéntjelentkeztél be a terminálra?  :)

Bocs, de már kicsit belefáradtam, hogy ennyit kell utánajárni, annak, hogy ne 60 Hz-en menjen a monitorom. Ezért a keresgélés, olvasgatás helyett kérdezek mostmár.

Olyat lehetne, hogy mondjuk 5 percen belül kapjak választ?  :cool: Vasárnap este telepítettem fel az UHU-t és még mindig itt tartok. Nem akarok kiábrándulni belőle.  :)  Na jó csak vicc volt az 5 perc.

Előre is köszi, és bocs, hogy ilyen hosszú lett.

#1757 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 06. 22:36

Üdv!

Nagyon :lama: vagyok még linux témához, de igyekszem. :)
Telepítettem apach szervert suse 10.1 alá, frankón működik is. Azt hogyan lehetne elérni, hogy a felhasználók public_html mappája is elérhető legyen?
pl.: localhost/~felhasználónév/

Szerk.: Esetleg aldomaineket, hogy lehet beállítani?

Köszönöm!

Szerkesztette: Ndrew 2006. 07. 06. 22:40 -kor

#1758 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 06. 22:49

Idézet: S.N.I.P.E.R. - Dátum: 2006. júl. 6., csütörtök - 22:33

Csak sztereóban szól a hang, pedig 5.1 -em van. Beállítások közt nem találok erre utaló dolgot, ebből gondolom, hogy driver kéne hozzá. Hát az alaplapi CD-t most pont nem találom :( Lehet hogy van rajta Linux driver? ASUS K8N integrált AC'97.

Erre nekem is szükségem lenne.
Meg, hogyan lehet beállítani az egér és a billentyűzet bónusz gombjait? Drivert nem találtam.

'Ndrew

#1759 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 07. 10:19

Idézet: Ndrew - Dátum: 2006. júl. 6., csütörtök - 23:49

Erre nekem is szükségem lenne.
Meg, hogyan lehet beállítani az egér és a billentyűzet bónusz gombjait? Drivert nem találtam.

'Ndrew

Driver nem is nagyon szokott kelleni hozzá.
Persze függ attól, hogy melyik x-server fut nálad. Xfree86 vagy Xorg?

Jó lenne tudni, hogy mi a bill. és az egered típusa..
De addig is itt találsz pár lehetőséget.
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#1760 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 07. 10:33

Xorg

A4tech KB(S)-2348RP
http://www.tortrade..../sets/78683.jpg

'Ndrew

Téma megosztása:

• (137 Oldal)