HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő LÁMÁK topicja - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 112
  • 113
  • 114
  • 115
  • 116
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő LÁMÁK topicja ahol a profik segítenek (reméljük:))

#2261 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 04. 02. 15:53

Idézet: Silver - Dátum: 2007. ápr. 2., hétfő - 14:05

Igazán nem szeretnék disztrib-war-t kirobbantani, de ha egy picivel jobban ismernéd a Red Hatet, akkor nem lenne ennyire sommás a véleményed. Érdemes megnézni mindkettőt kicsit komolyabb körülmények között...

Velem nem tudsz ilyesmin háborúzni, egyrészt mert hülyeségnek tartom, másrészt azért, mert nem ismerem a redhatet, lévén egyszer volt nálam egy gépen, de akkor is a hazai terep előnyére szavazva leszedtem és debian szaladt fel. Én a debianról viszont tapasztalati úton tudok véleményt alkotni és nekem öléggé stabilnak és rugalmasnak is tűnik. Kis színesként megemlítem, hogy van olyan szerverem, amit öt kerek esztendeje nem láttam, mert nem kellett vizitálnom. Egyébként szívesen olvasok a redhatzről is, ha valaki veszi a fáradtságot és ír róla ide tapasztalati tényeket. Jelenleg pont a sun solaris-t fogom tesztelni, pont egy hwsw-s kimerítő vélemény okán. Egészen egyszerűen úgy írtak róla, hogy érdemesnek találom, hogy megismerkedjek vele, és ha pár hónapos buzera után úgy látom, éles alkalmazására is sort kerítek, lévén pár sun szerver is beesett a látómezőmbe ! :) Tehát ha gondolod én érdeklődve várom az írásodat.

Amit én írtam, az csak és kizárólag a supportról szólt, ettől a rendszer lehet jó, nem kizárt, akkor sem, ha ismerünk olyan rendszert, ahol maga a rendszer is véres, mert elborítják a sebek és a support is nulla.

#2262 Felhasználó inaktív   Nowa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 07. 14:49

Valaki segítsen plz: letöltöttem a www.knoppix.org -ról egy iso-t, ami elvileg linux live cd-t jelent.
Kérdés, mi a teendő ezután? simán írjam ki egy cd-re, és majd arról bootoljak, vagy mást is kell csinálni (tekintve h ez ilyen image file gondolom)? Fontos lenne, köszi előre is.
INSERT COIN(S)

#2263 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 07. 15:28

Idézet: Nowa - Dátum: 2007. ápr. 7., szombat - 15:49

Valaki segítsen plz: letöltöttem a www.knoppix.org -ról egy iso-t, ami elvileg linux live cd-t jelent.
Kérdés, mi a teendő ezután? simán írjam ki egy cd-re, és majd arról bootoljak, vagy mást is kell csinálni (tekintve h ez ilyen image file gondolom)? Fontos lenne, köszi előre is.

Hali, kiírod, rábootolsz és kész.
Amúgy miért pont knoppix?
In Flames We Trust

#2264 Felhasználó inaktív   Nowa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 08. 10:25

Idézet: pascal - Dátum: 2007. ápr. 7., szombat - 16:28

Hali, kiírod, rábootolsz és kész.
Amúgy miért pont knoppix?

Tanár mondta, igziból programozáshoz kell, mert suliban linux környezetben kell c-ben programozni. Gyakorolni, meg házifeladatokhoz kéne.
Amúgy sima datadisk-be kell kiírne? mert van olyan opció neróban hogy "bootable data disk", esetleg nem azzal kéne?
a rábootoás meg annyi, hogy kikapcs előtt beteszem, és arról bootol, vagy kell majd csinálni vmit?
Amúgy köszi a segítéget.
INSERT COIN(S)

#2265 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 08. 16:25

Idézet: Nowa - Dátum: 2007. ápr. 8., vasárnap - 11:25

Tanár mondta, igziból programozáshoz kell, mert suliban linux környezetben kell c-ben programozni. Gyakorolni, meg házifeladatokhoz kéne.
Amúgy sima datadisk-be kell kiírne? mert van olyan opció neróban hogy "bootable data disk", esetleg nem azzal kéne?
a rábootoás meg annyi, hogy kikapcs előtt beteszem, és arról bootol, vagy kell majd csinálni vmit?
Amúgy köszi a segítéget.

jujj itt erőteljes PC alapismeretek hiányoznak. lehet jobban jársz ha segítséget kérsz a tanártól ha már elvárja hogy linuxban kódoljatok. segíteni segítek de lehet kicsit szenvedős lesz ez neked.
A CD-t "CD kép kiírása" vagy ehhez hasonló parancsot használva kell kiírni egy lemezre, ha kész a lemez és a BIOSban jó a bootsorrend akkor amikor a meghajtóban van erről fog bootolni a gép, knoppixot nem használtam jó ideje, gondolom kérdez majd pár dolgot aztán elindul, innentől tied a terep, sok sikert.
In Flames We Trust

#2266 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 10. 11:53

Si3112a chipes pci sata karihoz mit szól a linux? Van vkinek tapasztalatja?
Az nevet utoljára, aki először üt.

#2267 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 10. 16:22

Idézet: pascal - Dátum: 2007. ápr. 8., vasárnap - 17:25

jujj itt erőteljes PC alapismeretek hiányoznak. lehet jobban jársz ha segítséget kérsz a tanártól ha már elvárja hogy linuxban kódoljatok. segíteni segítek de lehet kicsit szenvedős lesz ez neked.
A CD-t "CD kép kiírása" vagy ehhez hasonló parancsot használva kell kiírni egy lemezre, ha kész a lemez és a BIOSban jó a bootsorrend akkor amikor a meghajtóban van erről fog bootolni a gép, knoppixot nem használtam jó ideje, gondolom kérdez majd pár dolgot aztán elindul, innentől tied a terep, sok sikert.

Ergo az isot kell kiírni, mint disc image cuccot.
"Egy macskát mindenre megtaníthatsz, amit ő szeretne csinálni."
"Ha nem kérdeznek, ne válaszolj."

#2268 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 10. 19:23

Idézet: 7of9 - Dátum: 2007. ápr. 10., kedd - 17:22

konkluzió: ne írj postot húsvétkor...
természetesen az iso-t kell kiírni.
In Flames We Trust

#2269 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 10. 21:49

Idézet: leslie - Dátum: 2007. ápr. 10., kedd - 12:53

Si3112a chipes pci sata karihoz mit szól a linux? Van vkinek tapasztalatja?

A sil gond nélkül illene menjen 3112 és 3114 egyaránt. (ha nem tévesztettem el a típusszámot)
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#2270 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 17:06

Idézet: Friczy - Dátum: 2007. ápr. 10., kedd - 21:49

A sil gond nélkül illene menjen 3112 és 3114 egyaránt. (ha nem tévesztettem el a típusszámot)

Elgondolkodtam azon, h a letöltő gépembe vehetnék egy sata raid vezérlőt, és akkor sata viccmestert tennék bele. De aztán rájöttem, h hulla felesleges, a PATA még jó pár évig megmarad, a Celeron400-as letöltő gépembe meg tuti jó lesz. :)

#2271 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 12. 07:54

Idézet: leslie - Dátum: 2007. ápr. 11., szerda - 18:06

Elgondolkodtam azon, h a letöltő gépembe vehetnék egy sata raid vezérlőt, és akkor sata viccmestert tennék bele. De aztán rájöttem, h hulla felesleges, a PATA még jó pár évig megmarad, a Celeron400-as letöltő gépembe meg tuti jó lesz. :)

Én a letöltő gépbe/tűzfalba/routerbe :) egy notebook winchestert vettem, halk és keveset eszik. Bevált.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#2272 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 12. 08:05

Idézet: Friczy - Dátum: 2007. ápr. 12., csütörtök - 7:54

Én a letöltő gépbe/tűzfalba/routerbe :) egy notebook winchestert vettem, halk és keveset eszik. Bevált.

Najó, de a 180-as kicsi volt, most 320-as lett benne, ennek a legjobb az ár/érték aránya. Maga a gép kegyetlen hangos, de a pincében van, így lexarom. :D

#2273 Felhasználó inaktív   Nowa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 13. 08:01

Idézet: 7of9 - Dátum: 2007. ápr. 10., kedd - 17:22

Oké, én is először erre gondoltam, hétvégén meg is csinálom, utána azt hiszem még lesz pár kérdés...
INSERT COIN(S)

#2274 Felhasználó inaktív   Nowa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 13. 15:24

Idézet: pascal - Dátum: 2007. ápr. 10., kedd - 20:23

konkluzió: ne írj postot húsvétkor...
természetesen az iso-t kell kiírni.

Na de hol tudom megcsinálni a CD-kép-kiírást?
Neroban pl nem láttam ilyen opciót, tudom hogy mindenféle alapismeret hiányzik de ilyet még nem csináltam.
INSERT COIN(S)

#2275 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 13. 15:58

Idézet: Nowa - Dátum: 2007. ápr. 13., péntek - 15:24

Na de hol tudom megcsinálni a CD-kép-kiírást?
Neroban pl nem láttam ilyen opciót, tudom hogy mindenféle alapismeret hiányzik de ilyet még nem csináltam.

Pedig a nero-ban pont így hívják és benne van: cd kép felírása lemezre.

#2276 Felhasználó inaktív   Nowa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 13. 23:17

Idézet: debianforever - Dátum: 2007. ápr. 13., péntek - 16:58

Pedig a nero-ban pont így hívják és benne van: cd kép felírása lemezre.

Aha, az akkor ezek szerint a legalsó menüpont, a Disk image... (record a disc from disc image previously burned onto the hard drive ->írja ha rámutatok).
Na de ha erre megyek, ki sem jelöli azt az iso file-t, vagyis nem is látja... márpedig azt mondjátok hogy azt kell kiírni.
Tehát nemértem..élő segítség meg nincs sajna :(

Szerkesztette: Nowa 2007. 04. 13. 23:18 -kor

INSERT COIN(S)

#2277 Felhasználó inaktív   Jimie5 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 04. 14. 07:44

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy fel tudok-e úgy telepíteni a Linuxot, hogy az nem piszkál bele a C:-s (Linuxos nyelven hda) MBR-ébe, így ha véletlen le akarom később szedni, megúszom a Windows újratelepítést.
Van 3 db HDD-m, ebből a legkisebb 80-as (hdb), windowsmentesre szerettem volna felnyomni a Fedora 6-ot, de a bootloaderes résznél azt kérdezte, hogy rakja-e a hda-ra, vagy ne legyen bootloader.

Ha BIOS-ban beállítom, hogy a 2. HDD-ről bootoljon, akkor is kell bootloader?

Üdv.
Jimie

#2278 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 14. 11:46

Idézet: Jimie5 - Dátum: 2007. ápr. 14., szombat - 8:44

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy fel tudok-e úgy telepíteni a Linuxot, hogy az nem piszkál bele a C:-s (Linuxos nyelven hda) MBR-ébe, így ha véletlen le akarom később szedni, megúszom a Windows újratelepítést.
Van 3 db HDD-m, ebből a legkisebb 80-as (hdb), windowsmentesre szerettem volna felnyomni a Fedora 6-ot, de a bootloaderes résznél azt kérdezte, hogy rakja-e a hda-ra, vagy ne legyen bootloader.

Ha BIOS-ban beállítom, hogy a 2. HDD-ről bootoljon, akkor is kell bootloader?

Üdv.
Jimie

Nem tudom mennyire ismered magát a linux és windows rendszert, de én a következőt csináltam:

Fent volt a windows a C: meghajtóm.
Mikor telepíted a linux-ot a boot-ra kérdez, akkor nem azt mondod neki, hogy az MBR-be tegye, hanem arra a particióra amin a linux van.
Ezek után fogd és a bootsector-t lemented file ba a következő dódon. Természetesen még mielőtt újraindulna a telepítés után.

pl.:

hda3 = / (root partició)

dd if=/dev/hda3 count=1 bs=512 of=/home/linux.boot

Ezután a linux.boot file-t átmásolod a windows c: meghajtójára.

Átmész win-re és a boot.ini file.hoz ami a c: gyökerébe van, hozzáírod a következőt:

c:\linux.boot="Linux"

újraindít és lám ott egy plusz menüpont.. :)  :smoker:
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#2279 Felhasználó inaktív   Nowa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 14. 15:53

Na végre sikerült kiírni és elindítani a Knoppix-ot!
Semmi probléma nem volt, sőt azt kell 'mondjam hogy még tetszik is :)
Viszont neki kéne állni a "melónak", tehát e környezetben c progikat firkálni vagy legalábbis próbálkozni.
Annyi a gáz, hogy nem tudom létrehozni a file-t, mert a console ill a m. commander megnyitása után a 'touch valami.c'  parancsra azt írja, hogy nem tudja végrehajtani mert csak olvasni tudja a filerendszert -vagy vmi ilyesmi. Ezt hol lehet átállítani, hogy létre tudjak hozni file-t?
INSERT COIN(S)

#2280 Felhasználó inaktív   anyaanya 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 14. 17:17

Idézet: Nowa - Dátum: 2007. ápr. 14., szombat - 16:53

Ezt hol lehet átállítani, hogy létre tudjak hozni file-t?

Ember, a CD-R az read only!!!
"Minden lány királylány, és a lányok cukorból meg virágból vannak." Zsul

Téma megosztása:

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 112
  • 113
  • 114
  • 115
  • 116
  • Utolsó »