HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő LÁMÁK topicja - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 126
  • 127
  • 128
  • 129
  • 130
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő LÁMÁK topicja ahol a profik segítenek (reméljük:))

#2541 Felhasználó inaktív   kepe 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 09. 04. 09:37

Sziasztok az lenne a kérdesem hogyan lehet iso 8859-2 -es kódolású könyvtárakat és fájlokat utf8-ra konvertálni?.

a felállás az, hogy van  rengetem  dokumentumom, konyvem könyvtárba rendezve, de ezt még windowsba csináltam és most ezeket szeretném átkonvertálni.

tudom hogy van egy iconv nevű program de amennyire én megnéztem az csak fájlokat konvertál át, javítsatok ki ha tévedek.   

:think:

előre is köszi a megoldást

üdv Kepe

#2542 Felhasználó inaktív   koma86 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 09. 04. 10:40

Idézet: Friczy - Dátum: 2007. szept. 4., kedd - 6:20

Az alábbit próbáld meg:
Bootolsz Windowst, ott kapsz IP címet, ott parancssorba mész, kiadod az ipconfig /release parancsot.
Ezt követően egyből indítsd újra a gépet Linux alatt, lehet, hogy megkapod a címedet.

Csupán a poén kedvéért:
http://support.micro...com/kb/q271455/
(eredetileg én is így oldottam meg, de nem gondoltam volna hogy nincs kultúráltabb megoldás:)

#2543 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 04. 20:51

Idézet: koma86 - Dátum: 2007. szept. 4., kedd - 10:19

Wow, skacok, nézzétek MŰKÖDIK:
http://users.hszk.bm...antelubuntu.png
Ez a "release" bejött. Köszi Friczy!!!! És a többieknek is az ötleteket!
Végre újra használhatom Linuxot:P És ha jól vettem ki, ha mostantól sosem bootolok át win-be, akkor nem is lesz gond:) Az elején gondolhattam volna hogy a win tesz majd keresztbe...:D
Köszönöm mégegyszer mindenkinek!!!

Pedig az általad linkelt doksi is említette a /release dolgot, igaz nem a linuxszal kapcsolatban :)
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#2544 Felhasználó inaktív   koma86 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 09. 05. 00:42

Idézet: Friczy - Dátum: 2007. szept. 4., kedd - 20:51

Pedig az általad linkelt doksi is említette a /release dolgot, igaz nem a linuxszal kapcsolatban :)

Igaz, ezt észre sem vettem, valahogy mellette a 'húzd ki meg dugd be' jellegű tanácsok elkerülték a figyelmem.
Most viszont ezt találtam:
http://homepage.ntlworld.com/robin.d.h.wal....html#dhcpmulti
Úgy tűnik ez még klasszabb megoldás lenne, csak nem igazán értem hogy a windows akkor milyen client_id-t használ, ezt hogyan tudom megnézni, linux alatt befolyásolni. Igazából azt sem tudom hogy milyen dhcp klienst használok, mivel a netet a GUI-n állítottam be, és nem parancssorból. (System/Administration/Network)
dhclient-em van, mint azt fentebb is láthattuk, dhcpcd meg nincs, tehát ha csak ez a kettő közül kell választani akkor az előbbi:) A man dhclient-ben pedig láttam hogy egy dhlient.conf filet használ, amiben van egy olyan sor hogy
#send dhcp-client-identifier 1:0:a0:24:ab:fb:9c;
tehát lehet h ezt kéne valahogy módosítanom? Vagy töltsem le valahogy azt a pump-ot amiről fogalmam sincs hogy mi..    Szerintetek?
Egyébként Ubuntu sem engedi el leállításkor az IP-t. Utána win alatt csak akkor működött ha linuxban kilépés előtt letiltottam a kapcsolatot.

#2545 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 05. 06:46

Idézet: koma86 - Dátum: 2007. szept. 5., szerda - 1:42

Igaz, ezt észre sem vettem, valahogy mellette a 'húzd ki meg dugd be' jellegű tanácsok elkerülték a figyelmem.
Most viszont ezt találtam:
http://homepage.ntlworld.com/robin.d.h.wal....html#dhcpmulti
Úgy tűnik ez még klasszabb megoldás lenne, csak nem igazán értem hogy a windows akkor milyen client_id-t használ, ezt hogyan tudom megnézni, linux alatt befolyásolni. Igazából azt sem tudom hogy milyen dhcp klienst használok, mivel a netet a GUI-n állítottam be, és nem parancssorból. (System/Administration/Network)
dhclient-em van, mint azt fentebb is láthattuk, dhcpcd meg nincs, tehát ha csak ez a kettő közül kell választani akkor az előbbi:) A man dhclient-ben pedig láttam hogy egy dhlient.conf filet használ, amiben van egy olyan sor hogy
#send dhcp-client-identifier 1:0:a0:24:ab:fb:9c;
tehát lehet h ezt kéne valahogy módosítanom? Vagy töltsem le valahogy azt a pump-ot amiről fogalmam sincs hogy mi..    Szerintetek?
Egyébként Ubuntu sem engedi el leállításkor az IP-t. Utána win alatt csak akkor működött ha linuxban kilépés előtt letiltottam a kapcsolatot.

Nincs túl nagy tapasztalatom a chclient programmal. Próbálgatni kell, elég jól konfigurálható.

A gép leállításoakor pedig rá lehet venni, hogy küldjön release-t, ehhez kell egy saját scriptet írnod, ha igaz.

man dhclient:

Idézet

The  client normally doesn’t release the current lease as it is not required by the DHCP protocol.  Some cable ISPs
    require their clients to notify the server if they wish to release an assigned IP address.  The -r flag  explicitly
    releases the current lease, and once the lease has been released, the client exits.

szóval szerintem szánj rá egy kis időt, hogy át tudd rágni magad rajta, egyszer kell rászánni, viszont többszörösen megtérül.
Friczy

#2546 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 05. 14:58

Sziasztok!

Fogalmam sincs, melyik topikba lenne a legjobb: ide írom :)

Van egy Debian szerverem, rajta command-line-os PHP szkriptet futtatok crontab-ból minden éjjel egyszer: home könyvtárak tartalmait tar.gz-zi, ftp-n felmásolja egy másik gépre az eredményt, azaz ez a napi mentő szkriptem. Tulajdonképpen írhattam volna bash-ben is, de sok dolgot könnyebben meg tudtam tenni PHP-ban, így ez lett belőle. Lényegi dolgok azonban bash parancsként vannak meghívva a php alól.

Most vettem észre, így igazából fogalmam sincs, mióta áll fent ez a helyzet.
Nos a helyzet a következő, process listát lekérve, annak nagyon az "alján", azaz szinte semmi CPU, vagy memória használata nincsen, megtaláltam "beragadva" a szkriptet, így néz ki:

jupiter:~# ps axf | grep mailm
17214 pts/0    S+     0:00          \_ grep mailm
25471 ?        Zs    20:39      \_ [mailmentes.php] <defunct>
jupiter:~# 

Látszik, hogy mailmentes.php a neve szkriptnek, csap hozzá még egy "<defunct>"-ot is. Semmi többet nem tudok, azon kívül, hogy látszólag szépen rendben fut le minden.

Valaki tudja, mit jelent akár linuxban, akár php-ban ez a <defunct> :think:
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#2547 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 05. 15:19

Idézet: Mono - Dátum: 2007. szept. 5., szerda - 15:58

Sziasztok!

Fogalmam sincs, melyik topikba lenne a legjobb: ide írom :)

Van egy Debian szerverem, rajta command-line-os PHP szkriptet futtatok crontab-ból minden éjjel egyszer: home könyvtárak tartalmait tar.gz-zi, ftp-n felmásolja egy másik gépre az eredményt, azaz ez a napi mentő szkriptem. Tulajdonképpen írhattam volna bash-ben is, de sok dolgot könnyebben meg tudtam tenni PHP-ban, így ez lett belőle. Lényegi dolgok azonban bash parancsként vannak meghívva a php alól.

Most vettem észre, így igazából fogalmam sincs, mióta áll fent ez a helyzet.
Nos a helyzet a következő, process listát lekérve, annak nagyon az "alján", azaz szinte semmi CPU, vagy memória használata nincsen, megtaláltam "beragadva" a szkriptet, így néz ki:

jupiter:~# ps axf | grep mailm
17214 pts/0    S+     0:00          \_ grep mailm
25471 ?        Zs    20:39      \_ [mailmentes.php] <defunct>
jupiter:~# 

Látszik, hogy mailmentes.php a neve szkriptnek, csap hozzá még egy "<defunct>"-ot is. Semmi többet nem tudok, azon kívül, hogy látszólag szépen rendben fut le minden.

Valaki tudja, mit jelent akár linuxban, akár php-ban ez a <defunct> :think:

Meg azt is tudod, hogy a process zombi

Valamiert odaragadt sajna...
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#2548 Felhasználó inaktív   vjp 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 09. 07. 11:42

Hali!

Linux (debian) alatt, hogyan tudom mountolni egy xp prof-os gép megosztott mappáját?
Köszi

#2549 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 07. 15:57

Idézet: vjp - Dátum: 2007. szept. 7., péntek - 12:42

Hali!

Linux (debian) alatt, hogyan tudom mountolni egy xp prof-os gép megosztott mappáját?
Köszi

Hálózaton keresztül? Samba, smbfs csomag kell hozzá, és smbmount parancs.
Friczy

#2550 Felhasználó inaktív   critical_source 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 07. 18:25

Miért van az, ha szeretném telepíteni az nvidia drivert (nvidia.com-ról) azt írja, nincs telepítve kernel-source és/vagy kernel-tree. Pedig telepítve van a: linux-tree-2.6.18; linux-source-2.6.18; nvidia-kernel-2.6.18-5-686.

Linux debian 2.6.18-5-686 a kernelverzióm. Továbbá a gcc is fent van, azzal nincs is baja.

#2551 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 07. 19:14

Idézet: critical_source - Dátum: 2007. szept. 7., péntek - 18:25

Miért van az, ha szeretném telepíteni az nvidia drivert (nvidia.com-ról) azt írja, nincs telepítve kernel-source és/vagy kernel-tree. Pedig telepítve van a: linux-tree-2.6.18; linux-source-2.6.18; nvidia-kernel-2.6.18-5-686.

Linux debian 2.6.18-5-686 a kernelverzióm. Továbbá a gcc is fent van, azzal nincs is baja.

lehet hogy a /usr/src/linux könyvtárban keresi... A /usr/src-ben az ls -n linux-2.6.18 linux paranccsal tudsz készíteni egy ún. "symlink"-et. és akkor elvben már meg kell találja.
De ha így akarod feltenni, akkor a kernel-headers (2.6.18-5) csomagra / vagy hogy hívják. :) / is val'szeg szükséged lesz.

#2552 Felhasználó inaktív   critical_source 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 07. 20:59

Csak felsiker. ubuntu livecdrol irok. debianomon nincs X. Nem indul. Sikerult feltenni, az volt a baj eloszor, hogz rootbol akartam, ott meg ugye nem talalta a source-t. Feltette szepen, de mondott valamit, hogy lehet, hogy majd az X nem talalja a nvdida uj filejait, ezert nem indul majd, de toltsem le a pkg-config es xorg-dev csomagokat, es probaljam ujra. Megtettem, de nem indul meg mindig a graf, korny. Csak villan lassan a monitor vagy 2x, utanna feketet mutat. Mi lehet a gond, kerlek segitsetek, nem akarom gyalulni a jo kis debianomat. Hogyan lehetne eltavolitani az nvidia.run-t, ha sh-val telepitettem?Bocsanat az iraset, de angol billnek veszi a livecd.

#2553 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 07. 22:38

Idézet: critical_source - Dátum: 2007. szept. 7., péntek - 21:59

Csak felsiker. ubuntu livecdrol irok. debianomon nincs X. Nem indul. Sikerult feltenni, az volt a baj eloszor, hogz rootbol akartam, ott meg ugye nem talalta a source-t. Feltette szepen, de mondott valamit, hogy lehet, hogy majd az X nem talalja a nvdida uj filejait, ezert nem indul majd, de toltsem le a pkg-config es xorg-dev csomagokat, es probaljam ujra. Megtettem, de nem indul meg mindig a graf, korny. Csak villan lassan a monitor vagy 2x, utanna feketet mutat. Mi lehet a gond, kerlek segitsetek, nem akarom gyalulni a jo kis debianomat. Hogyan lehetne eltavolitani az nvidia.run-t, ha sh-val telepitettem?Bocsanat az iraset, de angol billnek veszi a livecd.

Tettél fel csomagból nvidia driver-t?

Ha igen, akkor előszőr azokat kell teljesen legyalúlni...

Én így csináltam anno debian alatt:

* apt-get update
    * apt-get install binutils

Install Kernel Source

* apt-get install linux-source-2.6.12 - replace 2.6.12 with your kernel version ('uname -a' or 'uname -r')
    * cd /usr/src
    * tar -jxvf linux-source-2.6.12
    * ln -s linux-source-2.6.12 linux

Install Kernel Headers

* apt-get install linux-headers-2.6.12-1 linux-headers-2.6.12-1-386

Install nVidia Drivers

* sh NVIDIA-Linux-x86-******-pkg1.run

Természetesen jelen esetben a 2.6.18-as a forrás, illetve a headers pedig aktuálisan amit használsz.

Utána simán telepítette a driver-t. Esetleg Xorg.log-okat leírhatnád... legláabbis végét. Esetleg benne maradt valami opció ami miatt leakad...
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#2554 Felhasználó inaktív   critical_source 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 08. 07:49

mar volt font az nvidia-glx. nvidia oldalrol letoltottem az nvdia 100.14.valamelyiket, legfrissebbet. kimentem ctrl+alt+f1-el, bejelentkezes a nevemmel/jelszavammal. utanna killall gdm, sudo sh /home/nevem/Desktop/nvidia.run. ok, bejon, elfogadom licence-t, keresne az elore leforditottat, nincs, aztan megkerdi h forditok e en, mondom ok, csinalja, aztan irja ugye, h lehet, h nem fogja az x talalni a drivert, akkor toltsem le az xorg-dev-et meg a pkg-configot, es probaljam ujra. ok, vegzett installal, kerdi, hogy frissitse e azthiszem az xorg.conf-ot, mondom ok, utanna kesz kilepett a parancssorba, en meg resetet nyomtam, es utanna nem indult az x. letoltottem azt a ket csomagot, ujratelepitettem, ugye mondta, h mar fentvan, folul fogja irni, okeztam, megcsinalta, sudo reboot, es semmi.

Lenny, akkor minden csomagot amit irtal irtsak ki? vagy csak az nvidia-glx-et?

Szerk.: Köszönöm szépen Lenny, nem gondoltam volna, hogy olyan egyszerű a dolog, hogy csak az nvidia-glx-nek nyomok egy remove-t és indul. Most már szerintem az általam telepített, nvidia oldalas driver üzemel, mert már a beléptetés előtt a "menőbb":) nvidia logó jelent meg, mint ubuntun. Huhh, jó kis gyakorlás volt, meg tapasztalatszerzés, csak azért aggodtam egy kicsit, hogy pont az éles rendszerem rendetlenkedik :)

gekmage: nem az volt a gondom, hogy nem voltak a megfelelő source meg tree csomagok telepítve, hanem az, hogy mindig rootként léptem be parancssorból ,nem pedig az én jelszavammal/felhasználó nevemmel....mekkora hülye vagyok :D 

Szerkesztette: critical_source 2007. 09. 08. 08:01 -kor

#2555 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 08. 07:59

Idézet: critical_source - Dátum: 2007. szept. 8., szombat - 8:49

Lenny, akkor minden csomagot amit irtal irtsak ki? vagy csak az nvidia-glx-et?

Nvidia-glx-et.
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#2556 Felhasználó inaktív   critical_source 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 08. 15:50

Végül is lényegtelen kérdés: debianban hogy lehet az asztalról eltüntetni azt a 3 ikont? (szgép, énmappám, kuka)

#2557 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 09. 15:49

Idézet: critical_source - Dátum: 2007. szept. 8., szombat - 15:50

Végül is lényegtelen kérdés: debianban hogy lehet az asztalról eltüntetni azt a 3 ikont? (szgép, énmappám, kuka)

KDE alatt a /home/(felhasználónév)/Desktop mappában vannak az ikonok.De biztos van valami "menüvezérelt móka" is, meg a kijelölés (shift+delete) is tán műxik :smoker:

Gnome-t nem tudom 2001ben használtam utoljára. :confused:

#2558 Felhasználó inaktív   critical_source 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 09. 16:26

Mindkét lehetőséget próbáltam, rootfiókból is, egyik nem működik, másiknál meg nem látok ikonokat a desktop mappában.

#2559 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 10. 08:41

Idézet: critical_source - Dátum: 2007. szept. 9., vasárnap - 16:26

Mindkét lehetőséget próbáltam, rootfiókból is, egyik nem működik, másiknál meg nem látok ikonokat a desktop mappában.

Akkor vagy nem debiant használsz, vagy nem KDE-t :down:

Lásd mellékelt fotót... :up:

http://www.freeweb.hu/oscon/inda2.jpg

#2560 Felhasználó inaktív   critical_source 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 10. 12:29

Idézet: gekmage - Dátum: 2007. szept. 10., hétfő - 9:41

Akkor vagy nem debiant használsz, vagy nem KDE-t :down:

Lásd mellékelt fotót... :up:

http://www.freeweb.hu/oscon/inda2.jpg