HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő LÁMÁK topicja - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 131
  • 132
  • 133
  • 134
  • 135
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő LÁMÁK topicja ahol a profik segítenek (reméljük:))

#2641 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 11. 11. 11:26

Idézet: mzso - Dátum: 2007. nov. 11., vasárnap - 9:05

A partitiom magic valami hülye extended (vagy mi )partíciót akart létre hozni amikor létrehoztam az első ntfs partíciót úgyhogy azért nem használtam.

nem artyasna utananezned, mi az a "hulye extended" particio.. ;) nem art tudni annak, aki particionalasra adja a fejet..
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2642 Felhasználó inaktív   mzso 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 11. 11:37

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. nov. 11., vasárnap - 12:26

nem artyasna utananezned, mi az a "hulye extended" particio.. ;) nem art tudni annak, aki particionalasra adja a fejet..

Lehet. Csak fura volt hogy létrehozott magától mégegy ugyanakkora partíciót. Legalább is úgy látszott.

Egy kérdés:
Ha feltelepítem az ubuntut akkor az op rendszer kiválasztás hogy fog kinézni? Felrak valamit amivel ki lehet választani hogy melyik induljon vagy egszerűen csak beállítja hogy ő induljon?

#2643 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 11. 14:20

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. nov. 11., vasárnap - 12:26

Majd miután utánanézett hama' FELEJTSE EL A PQMAGICET!!!
Én már szoptam miatta 2 napot hogy azzalparticinonáltam fel előre mindent (fat,bts,ext3), aztán elvileg minden jó volt, gyakorlatilag még sem akartak indulnia dolgok. Majd XP diskpartjával megparticionálv a avinyót hirtelen mindenjó lett.
PQMagic monggyon le!!!
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?
[Konfig] [Hűtéstechnika]  [Képeim]  [Bringa]

#2644 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 11. 14:22

Idézet: mzso - Dátum: 2007. nov. 11., vasárnap - 11:37

Lehet. Csak fura volt hogy létrehozott magától mégegy ugyanakkora partíciót. Legalább is úgy látszott.

Egy kérdés:
Ha feltelepítem az ubuntut akkor az op rendszer kiválasztás hogy fog kinézni? Felrak valamit amivel ki lehet választani hogy melyik induljon vagy egszerűen csak beállítja hogy ő induljon?

Felrak valamit, (ugy hivjak hogy grub), es jo esellyel meg menni is fog rogton, de tenyleg jo lenne, ha olvasgatnal kicsit, hogy ne erjenek nagy meglepetesek :)
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#2645 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 11. 14:27

mcpite@mcpite-laptop:~/install$ sudo sh ati-driver-installer-8.28.8.run 
[sudo] password for mcpite:
Creating directory fglrx-install
Verifying archive integrity... All good.
Uncompressing ATI Proprietary Linux Driver-8.28.8...........................................................................................................
....................................................................................................................
.....................................................................................................................
.....................................................................................................................
............
-e ==================================================
-e  ATI Technologies Linux Driver Installer/Packager 
-e ==================================================
./ati-installer.sh: 165: Syntax error: Bad substitution

Most? :(
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?

#2646 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 11. 15:09

Szerkeszteném a men.lst-t, de nincs jogom hozzá, ez  idáig ok.

1, Hogy legyek root hogy úgy szerkeszthessem azt a nyomim fájlt.
2, linuxban nincs ilyen hülyementes mód? Tököm tele hogy mindig ilyen jogosultság, olyan jogosultság, oszt egyedül én használom a gépet  :mad: . Dolog hogy láma vagyok hozzá, de tök fölösleges hogy állandóan sudo kelljen mindenhez... :rolleyes:

#2647 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 11. 15:23

Hasznalhatod rootkent, de igencsak ellenjavalt, tessek megszokni, ez ilyen. (A windows is ilyen kene legyen, csak el van cseszve erosen az XPben meg a korlatozott mod, meg a progik).

Fogsz egy terminalt, sudo su -, mcedit, vagy amit akarsz.

vagy kdesu/gksudo vagy mi a fene a nevuk...

Atihoz nem vagom, de eleg cinkesnek tunik :think: Nezd meg talan mit akar csinalni az az sh a 165. sorban...

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#2648 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 11. 17:26

Idézet: MC Pite - Dátum: 2007. nov. 11., vasárnap - 14:20

Én már szoptam miatta 2 napot hogy azzalparticinonáltam fel előre mindent (fat,bts,ext3), aztán elvileg minden jó volt, gyakorlatilag még sem akartak indulnia dolgok. Majd XP diskpartjával megparticionálv a avinyót hirtelen mindenjó lett.
PQMagic monggyon le!!!

Aha, esetleg - ha már linuxot is tesz fel - partícionálhat azzal is, az is szokott menni simán.

#2649 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 11. 17:30

Idézet: MC Pite - Dátum: 2007. nov. 11., vasárnap - 16:09

Szerkeszteném a men.lst-t, de nincs jogom hozzá, ez  idáig ok.

1, Hogy legyek root hogy úgy szerkeszthessem azt a nyomim fájlt.
2, linuxban nincs ilyen hülyementes mód? Tököm tele hogy mindig ilyen jogosultság, olyan jogosultság, oszt egyedül én használom a gépet  :mad: . Dolog hogy láma vagyok hozzá, de tök fölösleges hogy állandóan sudo kelljen mindenhez... :rolleyes:

Nem felesleges. Amúgy is csak négy betű meg egy szóköz, nem hiszem el, hogy nem lehet megszokni. Ha meg nem, akkor nem neked való a Linux.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#2650 Felhasználó inaktív   mzso 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 11. 18:54

Idézet: kroozo - Dátum: 2007. nov. 11., vasárnap - 12:11

hat, akkor majd ezt meg kene nezni, mert az lehet gaz :)

Elébiggyesztettem egy sudo-t és úgy már ment. Viszont nem igazán tetszik ez az ubuntu. Lehet hoegy egy másik disztrinúciót kéne fel tenni. Vmi KDE-set esetleg

Van valakinek ajánlata egy Kezdő LÁMÁ-nak?

Idézet: MC Pite - Dátum: 2007. nov. 11., vasárnap - 15:20

PQMagic monggyon le!!!

Nekem a paragornnal való partícionálás után most egész jól megy minden. Bár az ext3-as partíciót nem nagyon néztem.

#2651 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 11. 18:56

hat, ehhez nehez hozzaszolni igy, ha nem mondod el mi bajod. Altalaban en ubit szoktam ajanlani kezdoknek is :)

egyebkent apt-get install kubuntu-desktop, es maris van kde-d.

#2652 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 11. 19:31

Ha egyedül használom a gépet akkor miért jó? :think: (Winben beállíthatod ugye hogy su vagy 1r user, családban is úgy jó hogy userek a többiek - cégnél is. De lehet hogy csak ehhez vagyok szokva és nem áltom hogy mért jó nekem... elvileg tudom mit indítok, ha meg nem akkrop a, hülye vok megérdemlem  b, sudoval akkor is elindítom. Elsőre nekem ez úgy tűnik mint a spybot search and destroy progi, amit hülye elődöm tett fel a cégnél, mert persze az összes user állandóan mindent engedett, ezzel az erővel felesleges volt feltenni.)

Köszi kroozo!
Az sh-t is akkor meg tudom nyitni vmi szövszerkesztővel? (Ez olyan mint az ini?)

(KDE-t én is le akartam szedni, parancsorban ai I betű után azt mondta soroljam fel a csomagokat (mert a kubuntu-desktop nem volt elég? :think:) aztán synapticból elvileg felraktam a kde-t, gyakorlatilag meg azzal ment el a wifi és az x restartja eg rendes után sem volt KDE...

Szerkesztette: MC Pite 2007. 11. 11. 19:33 -kor

#2653 Felhasználó inaktív   lacyc3 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 11. 11. 19:46

Idézet

Viszont nem igazán tetszik ez az ubuntu. Lehet hoegy egy másik disztrinúciót kéne fel tenni. Vmi KDE-set esetleg

Esetleg letöltöd a Kubuntu CD-t. Sokak szerint az OpenSuse is felhasználó barát (VPC-n átfutottam, nem rossz) és a Fedora 8 is jó :) Fontos, hogy az xUbuntu-k Debian alapúak, így jó néhány (pl. apt-get) parancs nem fog menni a többi disztróban, más a csomagkezelésük, de a "logika" ugyanaz.

Én QTparttal partícionálok az esetek jó részében, és működik :)

Idézet

Az sh-t is akkor meg tudom nyitni vmi szövszerkesztővel? (Ez olyan mint az ini?)

Az sh-t futtatni tudod, van amikor bináris van benne, de van amikor egy - windowsos elgondolással - script van benne, mellyet ugyanúgy futtatni lehet, de vi -vel meg is lehet nyitni, módosítani. Az .ini fileoknak megfelelő a /home/username/.programneve/ könyvtárban szokott lenni, pl. a FireFox beállító állományok a /home/username/.Mozilla könyvtárban vannak, a wxDownloaderFast beállítóállománya viszont csak egy file. A konfig állományok fontos jellemzője hogy rejtettek, így nem nagyon tudod őket véletlenül megtalálni, ergo nem tehetsz bennük kárt, sőt a rendszert komolyabban befolyásoló konfig fileokat a /etc -ben találsz, melyeket csak a root jogosultásgú felhasználó módosíthat. (Tehát a felh. neved alatti konfig fileok csak rád, a /etc -ben lévők a rendszerre vonatkoznak).

Mc Pite:

A legújabb (7.10) Kubuntuban állítólag a KDE is sokat fejlődött, főleg funkciókban, illetve kezdi utolérni a Gnome-os bátyját.
Software is like sex: it's better when it's free. - Linus Torvalds / Weboldalam

#2654 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 11. 19:47

Idézet: MC Pite - Dátum: 2007. nov. 11., vasárnap - 19:31

Ha egyedül használom a gépet akkor miért jó? :think: (Winben beállíthatod ugye hogy su vagy 1r user, családban is úgy jó hogy userek a többiek - cégnél is. De lehet hogy csak ehhez vagyok szokva és nem áltom hogy mért jó nekem... elvileg tudom mit indítok, ha meg nem akkrop a, hülye vok megérdemlem  b, sudoval akkor is elindítom. Elsőre nekem ez úgy tűnik mint a spybot search and destroy progi, amit hülye elődöm tett fel a cégnél, mert persze az összes user állandóan mindent engedett, ezzel az erővel felesleges volt feltenni.)

Köszi kroozo!

(KDE-t én is le akartam szedni, parancsorban ai I betű után azt mondta soroljam fel a csomagokat (mert a kubuntu-desktop nem volt elég? :think:) aztán synapticból elvileg felraktam a kde-t, gyakorlatilag meg azzal ment el a wifi és az x restartja eg rendes után sem volt KDE...

Azert jo, mert ha hulyeset csinalsz (vagy a tesod), az lokalizalodik, tovabba ha hozza kell nyulni a rendszerhez, akkor tudataban vagy annak, hogy mit csinalsz. Es igazan nem nagy vasziszdasz.

Nem olyan mint egy ini, az sh egy futtathato shell script... program, de nem kell leforditani, a shell ertelmezni, lehet olvasni a kodjat :)

kdevel nem tudom, mit csesztel el, apt-get install kubuntu-desktop meg kell oldja gond nelkul (ezt csinalja a telepito is)...

#2655 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 11. 23:18

Idézet: mzso - Dátum: 2007. nov. 11., vasárnap - 11:37

jol latszott. pont ezert kene utanaolvasni, hogy mi is ez!

nem mellesleg amugy semmi, de semmi koze linuxhoz: pont ugyanez van Windows-tol kezdve a DOS-ig bezarolag, szoval nem art ismerni ezeket, ha az ember tobb op rendszert hasznal.

a "nem vagy alapbol root" filozofianak meg az a lenyege, hogy kulon erofeszites kell ahhoz, hogy barmit root-kent csinalj. azaz ne tegy valamit root-kent akkor, ha nem akkeppen akarod. kitorolnel egy directory-t, ami rendszerfile-okat tartalmaz, pedig azt hiszed, hogy valami szugsegtelent torolsz. ha alapbol root vagy, akkor menni fog. ha nem, akkor visszaszol a gep, hogy nem-nem..

masfelol a linux rendszer integritasa az, ami azt mondja, hogy jogok vannak. se programot, se shell utasitast nem root-kent futtatunk a mindennapokban, mert minek? a windowsban igen, oszt csodalkozunk, hogy minden szemet virus, spy es egyebek feltelepultek? persze, hiszen minden root-kent fut. nos szerencsere a linuxon ez azert nem igy van.
a forum ma:

#2656 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 12. 18:38

OK, de ha kárt teszek valamivel a rendszerben az hogy elé írjam hogy sudo nem fog megakadályozni :) :cool: Mindegy.

Szal XP nem indul kérdés még AKTUÁLIS :(

Másik: Már van megint wifi (KDE-s cuccok levétele után :confused:), de... névfeloldás van, szerinte 71%os jelerősség (érdekes, win szerint 15-25 között mozgott és az tényleg ilyen sovány jelszint volt, valamit nagyon elmérhet ez...), mégsincs net. Ping itt megáll. Most DHCP... akarom mondani barangoló módban van, de kézzel ha megadtam az átjárót akkor sem lettem előrébb. Tipp?

#2657 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 12. 18:52

abban megakadalyoz, hogy veletlenul tegyel kart, mert nem is rendszerfeladatokat csinalsz eppen.
a forum ma:

#2658 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 12. 19:07

Idézet: MC Pite - Dátum: 2007. nov. 12., hétfő - 19:38

OK, de ha kárt teszek valamivel a rendszerben az hogy elé írjam hogy sudo nem fog megakadályozni :) :cool: Mindegy.

Szal XP nem indul kérdés még AKTUÁLIS :(

Másik: Már van megint wifi (KDE-s cuccok levétele után :confused:), de... névfeloldás van, szerinte 71%os jelerősség (érdekes, win szerint 15-25 között mozgott és az tényleg ilyen sovány jelszint volt, valamit nagyon elmérhet ez...), mégsincs net. Ping itt megáll. Most DHCP... akarom mondani barangoló módban van, de kézzel ha megadtam az átjárót akkor sem lettem előrébb. Tipp?

(sudo) dhclient eth0 (vagy ha másként hívják a wirelesst, akkor az), és nézd erősen a kimenetét, hogy talál-e bármit.

Előtte iwconfig eth0 (értelemszerűen módosítandó), és nézd meg, hogy milyen paraméterekkel van a hálókártya. essid-t megadtál neki?

(wirelessel csak tapogatózom, mert nincs vele igazán tapasztalatom, mindeneestre ha jó jelerősséget mutat, az biztató arra nézve, hogy menni is fog...)
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#2659 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 13. 10:47

Vagy egy 300GB megosztás. Sajnos az emberkék lusták, hogy rendbe tartsák.

Meg akarom nézni, hogy vannak-e file duplicate-k. Tehát név és méret (estleg időpont) alapján akarom megvizsgálni a rendszert és ha talál azonosakat, akkor azt kiírja nekem. Erre valami ötlet?

Előre is thx...  :respect:
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#2660 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 13. 11:11

fdupes

Téma megosztása:

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 131
  • 132
  • 133
  • 134
  • 135
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.