Linux 7.3 gond S.O.S

Elküldve: 2003. 01. 10. 21:00
Segítségre lenne szükségem.
Telepítettem a fenti progit e hdd-re úgy, hogy az a hdd volt csak berakva. Elkészülés után a winowos-s hdd-t tettem be elsőnek a linux hdd került másodiknak. Ha a linuxot szeretném indítani akkor kernel panic hibaüzenettel megáll a bootolás, és villog a caps-, és scroll lock led.
Esetleg valakinek ötlete van kérem ossza meg velem.
Előre is köszönöm.
[ 2003. január 12.: gabor_b szerkesztette a hozzászólást ]
[ 2003. január 14.: gabor_b szerkesztette a hozzászólást ]

Elküldve: 2003. 01. 10. 21:22
idézet:
Ezt írta gabor_b:
Sziasztok!
Telepítettem a fenti progit e hdd-re úgy, hogy az a hdd volt csak berakva. Elkészülés után a winowos-s hdd-t tettem be elsőnek a linux hdd került másodiknak. Ha a linuxot szeretném indítani akkor kernel panic hibaüzenettel megáll a bootolás, és villog a caps-, és scroll lock led.
Előre is köszönöm.[/quote]
1. Telepítéskor a linuxos vinyó hda vagy hdb volt? (Primery master/slave?)
2. Most ő a hdb (primery slave)?
3. Telepítettél v.milyen bootmanagert (LILO vagy Grub)?
Linux for ever!!!!

Elküldve: 2003. 01. 10. 21:24
Gondolom amikor telepítettél, akkor beraktad a vinyót, partícionáltál, feltelepítettél. Ha máshová rakod a vinyót (másik IDE kábel, master -ból slave -et csinálsz) akkor az eredetileg kialakított partíciók már nem érvényesek. A linux másképp jelöli a partíciókat mint a win. A partíciók jelölésében benne van a winyó helye az IDE kábelen és az is, hogy melyik IDE csatornáról van szó.
/dev/hda -> első IDE, master
/dev/hdb -> első IDE, slave
/dev/hdc -> második IDE, master
/dev/hdd -> második IDE, slave
(És természetesen a /dev/hda1 az első partíció...)
Tehát ha az eredetileg IDE1 masteren lévő winyóra telepítetted akkor /dev/hda-n keresi a lilo a / partíciót, ami már nem ott van.
Legegyszerűbb megoldás: rakd vissza oda a winyót ahol volt...
(vagy rakd be mindkettőt, és reinstall, nem kell félni nem fogja bántani a linux a wint)
Vagy bútorozz a telepítő CD-ről (és ha az a 8.0 linux az SuSE) akkor válaszd a telepített rendszer indítását. Ekkor meg fogja találni, és ha szerencséd van átírja, ha nem akkor manuale át kell szerkesztened a lilo/grub konfigját...
[ 2003. január 10.: daxko szerkesztette a hozzászólást ]

Elküldve: 2003. 01. 10. 21:57
idézet:
Ezt írta daxko:
Ez igazán nem meglepő...
Gondolom amikor telepítettél, akkor beraktad a vinyót, partícionáltál, feltelepítettél. Ha máshová rakod a vinyót (másik IDE kábel, master -ból slave -et csinálsz) akkor az eredetileg kialakított partíciók már nem érvényesek. A linux másképp jelöli a partíciókat mint a win. A partíciók jelölésében benne van a winyó helye az IDE kábelen és az is, hogy melyik IDE csatornáról van szó.
/dev/hda -> első IDE, master
/dev/hdb -> első IDE, slave
/dev/hdc -> második IDE, master
/dev/hdd -> második IDE, slave
(És természetesen a /dev/hda1 az első partíció...)
Tehát ha az eredetileg IDE1 masteren lévő winyóra telepítetted akkor /dev/hda-n keresi a lilo a / partíciót, ami már nem ott van.
Legegyszerűbb megoldás: rakd vissza oda a winyót ahol volt...![]()
(vagy rakd be mindkettőt, és reinstall, nem kell félni nem fogja bántani a linux a wint)
Vagy bútorozz a telepítő CD-ről (és ha az a 8.0 linux az SuSE) akkor válaszd a telepített rendszer indítását. Ekkor meg fogja találni, és ha szerencséd van átírja, ha nem akkor manuale át kell szerkesztened a lilo/grub konfigját...
[ 2003. január 10.: daxko szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Nos próbálkoztam. Cd-ről elindult de nem írt át semmit. Ezek szerint manual kell elvégezni.
Ha lehet kicsit szájbarágósan tudtok útmutatást nyújtani?
Előre is köszönöm.

Elküldve: 2003. 01. 10. 22:31
idézet:
Ezt írta gabor_b:
Nos próbálkoztam. Cd-ről elindult de nem írt át semmit. Ezek szerint manual kell elvégezni.
Ha lehet kicsit szájbarágósan tudtok útmutatást nyújtani?
SuSE 8.0-ról van szó?
CD-ről akkor ezexerint el tudtad indítani a telepített rendszered.
Ha lilo-t használsz indításhoz (SuSE8.0 ezt használja), akkor miután elindítottad CD-ről, konzolon root -ként jelenkezz be. (Elindul a masina, megjelenik a grafikus bejelentkező felület, nyomsz egy Ctrl+Alt+F1-et, de akár F7-ig bármit, ez mind egy-egy külön konzol) Miután bennt vagy rootként: mc
Elindul a midnight commander, ez egy nagyon király Norton jellegű fájlkezelő.
Keresd meg a /etc/lilo.conf fájl, nyisd meg F4-el szerkesztésre.
Lesz benne egy ilyen bejegyzés:
boot=/dev/hdx
root=/dev/hdx
Ezt a kettőt kéne helyesen, a HDD-nek megfelelően kitölteni. Korábban már írtam melyik mit jelent. (hda, hdb stb...)
Ha átírtad akkor F2-vel ment. F10 ki az mc-ből. utána add ki a lilo parancsot. Írd be: init 6 (ez újraindítja a géped), és imádkozz, hogy jó legyen![]()
![]()

Elküldve: 2003. 01. 10. 23:08
Ha nincs igazam, akkor meg se szolaltam!
Debianer
A fenébe, megint benne hagytam a csavarhúzót!
-----------------------------
A lényeg, hogy a kacsák elött mindig legyen friss, tiszta ivóvíz!!!

Elküldve: 2003. 01. 11. 06:25
idézet:
Ezt írta Debianer, aki váltott Red Hat-re:
Bocs, hogy belepofázok, én is csak láma vagyok, de elég az hogy lilo? Vagy Te sem úgy értetted? Nekem vmi lilo -v remlik....
Ha nincs igazam, akkor meg se szolaltam!
Debianer[/quote]
Elég...
Linux for ever!!!!

Elküldve: 2003. 01. 11. 14:04
idézet:
Ezt írta gabor_b:
Sziasztok!
Ha nem sikerül, küldd el a mailemre az lilo.conf-ot, beállítom és visszaküldöm.

Elküldve: 2003. 01. 11. 17:43
A hdd-t bios-ban állítom, hogy melyiket szeretném használni. Most olyan probléma merült fel, hogy linux alatt nincs netem. Yast-al beállítok mindent, de csak az előttem lévő gépet tudom pingelni( Chello kábelnet két géppel, első gépben 2 hálókari). A neten nem tudok pingelni.
Tudna adni valaki támpontot, hogy mit állítsak a fenti gond megoldásához?

Elküldve: 2003. 01. 11. 18:46
idézet:
Ezt írta gabor_b:
Megoldódott a probléma!
A hdd-t bios-ban állítom, hogy melyiket szeretném használni. Most olyan probléma merült fel, hogy linux alatt nincs netem. Yast-al beállítok mindent, de csak az előttem lévő gépet tudom pingelni( Chello kábelnet két géppel, első gépben 2 hálókari). A neten nem tudok pingelni.
Tudna adni valaki támpontot, hogy mit állítsak a fenti gond megoldásához?[/quote]
Ha jól értelek van egy mnásik gép amin keresztül mennél ki a netre. Állítsd be a másik gép (ami közvtlen a neten van) IP-jét a közvetlen átjárónak (Default Gateway). (Yast2)

Elküldve: 2003. 01. 11. 19:25
idézet:
Ezt írta daxko:
Ha jól értelek van egy mnásik gép amin keresztül mennél ki a netre. Állítsd be a másik gép (ami közvtlen a neten van) IP-jét a közvetlen átjárónak (Default Gateway). (Yast2)[/quote]
Azt már megtettem, de nincs eredménye. Az ifconfigban megnéztem az adatokat, de nem látni az átjárót.
Itt van az a hibaüzenet amit induláskor kiír:
Setting up routing (using /etc/route.conf)
/sbin/route add -net 192.168.1.1 netmask 255.255.255.0 gw 192.168.1.1 dev eth0
route: netmask doesn't match route addres
Setting up routing falied
[ 2003. január 11.: gabor_b szerkesztette a hozzászólást ]
[ 2003. január 11.: gabor_b szerkesztette a hozzászólást ]

Elküldve: 2003. 01. 11. 23:44
Most már csak az a gondom, hogy pl. mc-ben nem tudok ftp-t használni, mert szeretnék egy böngészőt letölteni. De sajna nem megy.
Valakinek ötlete van?

Elküldve: 2003. 01. 12. 10:37
idézet:
Ezt írta gabor_b:
A fenti hibaüzenet kiküszöbölve.
Most már csak az a gondom, hogy pl. mc-ben nem tudok ftp-t használni, mert szeretnék egy böngészőt letölteni. De sajna nem megy.
Valakinek ötlete van?[/quote]
Ftp-re szvsz leginkább a KBear jön be. (Suséban benne van)
Milyen böngészőt akarsz telepíteni?

Elküldve: 2003. 01. 12. 11:26
idézet:
Ezt írta daxko:
Ftp-re szvsz leginkább a KBear jön be. (Suséban benne van)
Milyen böngészőt akarsz telepíteni?[/quote]
Netscape-t, vagy opera-t ha lehetséges. Netscape-t már letöltöttem a terminalról, de nem tudtam telepíteni.
Valamit szerintem elrontottam.

Elküldve: 2003. 01. 12. 12:11
idézet:
Ezt írta gabor_b:
Netscape-t, vagy opera-t ha lehetséges. Netscape-t már letöltöttem a terminalról, de nem tudtam telepíteni.
Valamit szerintem elrontottam.[/quote]
A netcápa 4.x illetve 6.x benne van a Suse disztribben. (Sőt valamelyik régebbi Opera is)
Szvsz Mozillával kéne inkább próbálkoznod. Töltsd le a telepítőkészletet [url="http://"http://mozilla.fsf.hu/"]-=innen=-[/url]

Elküldve: 2003. 01. 12. 12:22
idézet:
Ezt írta daxko:
A netcápa 4.x illetve 6.x benne van a Suse disztribben. (Sőt valamelyik régebbi Opera is)
Szvsz Mozillával kéne inkább próbálkoznod. Töltsd le a telepítőkészletet [url="http://"http://mozilla.fsf.hu/"]-=innen=-[/url][/quote]
Tegnap megtudtam, hogy ez a 7.3 suse egy ujságmelléklet 1 lemezes verziója. Sajna nem teljes.
Ezért nem találtam böngészőt.
Vagy csak vak volnék?
[ 2003. január 12.: gabor_b szerkesztette a hozzászólást ]

Elküldve: 2003. 01. 12. 12:31
idézet:
Ezt írta gabor_b:
Tegnap megtudtam, hogy ez a 7.3 suse egy ujságmelléklet 1 lemezes verziója. Sajna nem teljes.
Ezért nem találtam böngészőt.
Vagy csak vak volnék?
[ 2003. január 12.: gabor_b szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Ajjajjajjajjajj!!! Azzal fogsz szívni rendesen...
Szvsz: [url="http://"http://www.linuxuser.hu"]www.linuxuser.hu[/url] -ra regisztrálj be, és lesz ott egy menü: CD-írás, válaszd ki magadnak a legszimpatikusabb egyént aki megírja neked a normál 7CD-s 7.3-at, vagy valamelyik újabbat 8.0, 8.1...![]()

Elküldve: 2003. 01. 12. 13:59
[QB]
Valami nem okés a regisztrációnál. Emilt kéne kapnom? mert nem jött.

Elküldve: 2003. 01. 12. 14:15
idézet:
Ezt írta gabor_b:
Idézet
Ezt írta daxko:
[QB]
Valami nem okés a regisztrációnál. Emilt kéne kapnom? mert nem jött.
Mi a gondod vele?
Regisztrációt kitöltöd, aztán bejelentkezés...
(Nem a megadott nickeddel, hanem a registrált e-mailcímet + jelszót kell megadni!)

Súgó

A téma zárva.