HWSW Informatikai Kerekasztal: Asus P5B-E --> 4GB helyett csak 3GB? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Asus P5B-E --> 4GB helyett csak 3GB? Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 06. 28. 11:13

Idézet: Balageeee - Dátum: 2007. jún. 28., csütörtök - 12:07

Ezek szerint ezért látszik a biosban is 3GB, mert alapból ez a védelmi határ?

szvsz nyugodan kikapcsolhatod, mert mashol nincs is ilyen.

#22 Felhasználó inaktív   BoGab 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 28. 11:17

Idézet: Balageeee - Dátum: 2007. jún. 28., csütörtök - 12:07

Ezek szerint ezért látszik a biosban is 3GB, mert alapból ez a védelmi határ?

Igen. Megpróbáltam tegnap kimásolni a szöveget, de az adobe reader nem engedte :omg: Aztán meg a fórum állt le.

Átolvastam, de én nem találtam meg a beállítást, amivel ezt ki lehetne lőni. Talán egy kolléga írta fljebb mi a neve, ha arra rákeresel a pdfben.

Más lapoknál én ilyet nem hallottam, szvsz marha nagy ökörség :omg:  :D

Szerkesztette: BoGab 2007. 06. 28. 11:37 -kor

Khef: ebből az lesz, hogy nem lesz semmi értelmes...

We are the swarm. But we are becoming ... much... much more. For the final metamorphosis, has only just begun.

Nem őszinteségre, meg bizalomra kell alapozni egy kapcsolatot, hanem tcp/ip-re!

#23 Felhasználó inaktív   Balageeee 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 28. 12:58

Idézet: BoGab - Dátum: 2007. jún. 28., csütörtök - 10:17

Igen. Megpróbáltam tegnap kimásolni a szöveget, de az adobe reader nem engedte :omg: Aztán meg a fórum állt le.

Átolvastam, de én nem találtam meg a beállítást, amivel ezt ki lehetne lőni. Talán egy kolléga írta fljebb mi a neve, ha arra rákeresel a pdfben.

If you install four 1 GB memory modules, the system may detect less than
3 GB of total memory because of address space allocation for other critical
functions. This limitation applies to Windows XP 32-bit version operating
system since it does not support PAE (Physical Address Extention) mode.

Vázácska..... ez az írás tényleg ezt mondja...hm....

És akkor ezt a limitációt mivel is lehet kikapcsolni?

Memory Remap Feature [Disabled]
Allows you to enable or disable the remapping of the overlapped PCI memory
above the total physical memory. Enable this option only when you install 64-
bit operating system.Coniguration options: [Disabled] [Enabled]

ezt állítom át?? Vagy hogy?
A szövöget még értem, de nem tom mit jelent. :)

Szerkesztette: Balageeee 2007. 06. 28. 13:01 -kor

Úgy is mindig  nekem van igazam! :)

#24 Felhasználó inaktív   BoGab 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 28. 13:54

Próbáld meg :D
Khef: ebből az lesz, hogy nem lesz semmi értelmes...

We are the swarm. But we are becoming ... much... much more. For the final metamorphosis, has only just begun.

Nem őszinteségre, meg bizalomra kell alapozni egy kapcsolatot, hanem tcp/ip-re!

#25 Felhasználó inaktív   Nezzus 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2007. 07. 05. 19:54

Ezt szerezd meg Mobimause, tökéletes fordító.

#26 Felhasználó inaktív   szilay23 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 03. 19. 10:23

Hello, egy olyan kérdésem lenne, hogy a DUAL-CHANNEL kikapcsolása érdemes-e a 4*1 GB esetében.
2. kérdésem pedig az hogy ha érdemes akkor hol kell kikapcsolni?:s mert nem igazán vagyok otthon a biosban. A memory remap, boot és a hardware monitor amit vágok többet nem:D
Előre is kösz!

#27 Felhasználó inaktív   FragMaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 19. 10:29

Idézet: szilay23 - Dátum: 2009. márc. 19., csütörtök - 10:23

Hello, egy olyan kérdésem lenne, hogy a DUAL-CHANNEL kikapcsolása érdemes-e a 4*1 GB esetében.
2. kérdésem pedig az hogy ha érdemes akkor hol kell kikapcsolni?:s mert nem igazán vagyok otthon a biosban. A memory remap, boot és a hardware monitor amit vágok többet nem:D
Előre is kösz!

Miért akarod kikapcsolni? :think:
Gigabyte GA-P35-DS3, Core2Quad Q9550 + CM TX2, 2*1gb Adata 800+, 2*1gb Supertalent, MSI GeForce GTX460 Cyclone OC 1GB, SB Audigy, Chieftec CFT-550, Pioneer DVR-216D, Samsung SH-D163B, Samsung 320gb, Dell U2311H

#28 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 14. 02:47

Idézet: Balageeee - Dátum: 2007. jún. 28., csütörtök - 12:58

If you install four 1 GB memory modules, the system may detect less than
3 GB of total memory because of address space allocation for other critical
functions. This limitation applies to Windows XP 32-bit version operating
system since it does not support PAE (Physical Address Extention) mode.

Vázácska..... ez az írás tényleg ezt mondja...hm....

És akkor ezt a limitációt mivel is lehet kikapcsolni?

Memory Remap Feature [Disabled]
Allows you to enable or disable the remapping of the overlapped PCI memory
above the total physical memory. Enable this option only when you install 64-
bit operating system.Coniguration options: [Disabled] [Enabled]

ezt állítom át?? Vagy hogy?

Igen, ezt kell átállítani ahhoz, hogy áthelyezze a memóriát a PCI eszközök memóriaterületeivel közös területektől máshová (mert ha elég sok memóriát teszel bele, akkor előfordul olyan eset, hogy ugyanazon a címen is lesz főtárad, ahol pl. a videokártya memóriája van. Ekkor, hogy ne legyen gáz, hogy két memóriát használnánk egyszerre (más-más időzítések, vagy pl. a videokártya töltögeti "belül" a saját memóriáját, a főtárban meg egész más van ugyanott), a főtárat nem használjuk, csak az eszköz memóriáját, ezért látsz ennyivel kevesebb memóriát. Egyébként ez nem újkeletű dolog, mindig eljátszák, amikor egy nagyobb címtartományra térnek át: pl. a 286-os időkben el lehetett tolni a 640 kB és 1 MB közötti részt, mivel ott vannak a ROM-ok; később a 386-os időkben a 15 és 16 MB közötti részt lehetett kihagyni vagy odébbtenni, mert a 286-osnak ott volt a memória "vége", és lehettek oda bemappelve I/O portok. Manapság már nincs ilyen probléma, mert a PCI eszközöknek meg lehet mondani, hogy hová mappeljék magukat (persze amikor már nincs nekik elég hely, akkor kezdik "kiszorítani" a főtárat). Egyébként nem volna ezzel semmi gond manapság, mert a processzorok a Pentium Pro óta tudnak olyan címzési módot, amivel 4GB-nál több memóriát is tudnak használni, csak ezt az XP-ből kihagyták).
De csak akkor állítsd át, ha 64 bites oprendszered van. Ha 32 bites XP-d van, akkor hiába minden, az ennyit "tud".

Idézet: Balageeee - Dátum: 2007. jún. 28., csütörtök - 12:58

A szövöget még értem, de nem tom mit jelent. :)

Értem, értem, csak fel nem foghatom :)

Szerkesztette: Sparow2 2009. 05. 14. 02:51 -kor

#29 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 14. 06:04

Idézet: BoGab - Dátum: 2007. jún. 28., csütörtök - 12:17

De még mekkora...  főleg, hogy be is lehet állítani.  ;)

Ha a "remap" engedélyezett, a teljes 4GB látszik, ha nem... hanem.

Csatolt képek:

• Csatolt kép: post-10-1242277469.jpg

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#30 Felhasználó inaktív   HavocS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 04. 20. 09:56

Bocs, hogy felhozom az ezer éves topicot, de én még 2012 közepén is ezzel szívok :D
P5B, C2D E6600-zal. 2x1 GB volt benne, vettem egy 2 gigás modult. Dolgok ahogy fent, BIOS-ban remap bekapcsolva, felismeri, de winxp 32 bit bootkor kékhalált dob, vagy lefagy. Friss install kéne neki a PAE miatt? Reinstall nem nagyon opció, úgyhogy a "próbáld ki" kevés, konkrét tapasztalat kéne. Elvileg a BIOS nem probléma mert csak 3 modul, azt gyárilag is támogatja.
|Asus P5B|C2D E6300@7x430|2x1GB DDR2|Asus ATi HD3870|

#31 Felhasználó inaktív   Chabi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 04. 20. 10:21

Üzenet megtekintéseIdézet: HavocS - Dátum: 2012. 04. 20. 11:56

Bocs, hogy felhozom az ezer éves topicot, de én még 2012 közepén is ezzel szívok :D
P5B, C2D E6600-zal. 2x1 GB volt benne, vettem egy 2 gigás modult. Dolgok ahogy fent, BIOS-ban remap bekapcsolva, felismeri, de winxp 32 bit bootkor kékhalált dob, vagy lefagy. Friss install kéne neki a PAE miatt? Reinstall nem nagyon opció, úgyhogy a "próbáld ki" kevés, konkrét tapasztalat kéne. Elvileg a BIOS nem probléma mert csak 3 modul, azt gyárilag is támogatja.

Tehát a 2x1GB mellé vettél még egy 2GB-os modult. Így 3 modullal nem működik a dual-channel, a biosban állítsd át single-channelre. A kékhalál még lehet az eltérő memória időzítési problémák miatt is. Ha az "új" modul nincs benne az alaplapi memória kompatibilitási listában akkor nem kell csodálkozni hogy nem kezeli rendesen.
Az igazi mazochista az, aki közúti ellenőrzésnél leáll mögéd, pedig le se intették!
Nem jött össze neki, továbbküldték...

#32 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 04. 20. 13:30

Üzenet megtekintéseIdézet: HavocS - Dátum: 2012. 04. 20. 10:56

32 bites oprendszernél nem kellene a remap-nak bekapcsolva lennie :think:
Különben a PCI memóriát a 4 GB fizikai memóriád fölé teszi, és az oprendszer nem éri el.

#33 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2012. 04. 21. 23:34

Üzenet megtekintéseIdézet: Chabi - Dátum: 2012. 04. 20. 11:21

Tehát a 2x1GB mellé vettél még egy 2GB-os modult. Így 3 modullal nem működik a dual-channel, a biosban állítsd át single-channelre. A kékhalál még lehet az eltérő memória időzítési problémák miatt is. Ha az "új" modul nincs benne az alaplapi memória kompatibilitási listában akkor nem kell csodálkozni hogy nem kezeli rendesen.

Má mé ne működne? Az a lényeg, hogy per csatorna azonos mennyiségű RAM legyen jelen (itt bankszervezés, lapkák száma szokott dönteni), újabban pedig az sem (aszinkron dual channel). A DC-t meg BIOS-ban én még az életben nem láttam tilthatóként. Ez automatikus ficsőr, ha aszinkront nem tudó lapnál tiltani akarnád (ami tök értelmetlen), akkor aszinkron modulrendezéssel lehet.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#34 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2012. 04. 21. 23:45

Üzenet megtekintéseIdézet: HavocS - Dátum: 2012. 04. 20. 10:56

Remap 32biten tiltandó. A PAE-nak ehhez nincs köze, ha engedélyezed, a használatához szükséges a Windows boot.iniben a /PAE kapcsolót alkalmazni, de ez csak azt teszi lehetővé, hogy az alkalmazások számára kiosztható RAM korlátja ne 2GB legyen, nincsen más (kompatibilitási) hatása. Azok a RAM-ok tuti jók így együtt? Éjen át tartó memtest86/Goldmemory remélhetőleg megmondja.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#35 Felhasználó inaktív   actapman 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2012. 06. 25. 20:10

Sziasztok,
alighanem rossz topicba írok, de hátha ...
Szóval nekem is P5B, DualCore e5800, a 2x0,5 mellé kapott 2x1 G memoriát. Azóta néha (de nem mindig)
- a gép nem indul (a bios sem, a monitor ledje sem vált zöldre), de kikapcs-bekacs után minden rendben;
- vagy hármat csippan (memóriahiba), de 10-15 másodperc múlva elindul és minden rendben.
(Abszolút laikusként olyan, mintha mondjuk valami lassan ébredne néha.)
Memóriamodult kiveszem-beteszem megvolt; alaplapot/tápot kitakarítom megvolt; a ramokat memtest jónak mondja.
Van-e valakinek ötlete, mit tehetnék (már persze a bal vállon keresztüli íves illesztést leszámítva)? Nem vagyok hozzáértő; tudom-e valahogy ellenőrizni az alaplapot és/vagy a tápot?
Köszönettel, act

#36 Felhasználó inaktív   laciba96 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2012. 11. 04. 18:44

Az egy dolog hogy a BIOS mennyit lát, ha XP-d van próbáld meg ezt:

1, C:\boot.ini megnyitása (azon a meghajtón van ahol a Windows)
2, Total Commanderrel szedd le a boot.ini-ről az írásvédettséget (Fájl->Attribúmok, vagy intézőben jobbklikk-> tulajdonságok)
2, Utolsó sor (valami ilyesmi) "multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(5)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional - magyar" /noexecute=optin /fastdetect"
Módosítani így: "multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(5)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional - magyar" /noexecute=optin /fastdetect /pae"
3, Újraindítani az XP-t, ha beindul megnézni mennyi a memória, ha nem csökkentett módban visszacsinálni
4, Ha a memória ami lát több mint 3GB célszerű kipróbálni még a "/3GB" kapcsolót is, így a programok akár 3GB ramot lefoglalhatnak
5, még egy próba, ha nem indul el csökkentett módban visszacsinálni

Az hogy a BIOS mennyit lát az valószínűleg beállítás kérdése lesz, (egész rejtett helyeken is szokott lenni), Windows alól így lehet megcsinálni és elvileg így a Windows látni fogja mind a 4-et.
Windows Vista/7/8-nak a 4-et látnia kell (kéne), azoknál elvileg nincs ilyen probléma ez kifejezetten Windows XP-hez van

#37 Felhasználó inaktív   Chabi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 11. 04. 19:00

Üzenet megtekintéseIdézet: laciba96 - Dátum: 2012. 11. 04. 19:44

Windows Vista/7/8-nak a 4-et látnia kell (kéne), azoknál elvileg nincs ilyen probléma

32bit-es Vista/Win7 és Win 8 is létezik. Azoknál ugyanez a "probléma". ;)

>> olvasni való <<
Az igazi mazochista az, aki közúti ellenőrzésnél leáll mögéd, pedig le se intették!
Nem jött össze neki, továbbküldték...

#38 Felhasználó inaktív   laciba96 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2012. 11. 04. 19:57

Üzenet megtekintéseIdézet: Chabi - Dátum: 2012. 11. 04. 19:00

32bit-es Vista/Win7 és Win 8 is létezik. Azoknál ugyanez a "probléma". ;)

>> olvasni való <<

próbáltam már velük azok a 4GB-t még látják (úgy ahogy), az XP nem is látja, többnyire 3-at vagy 2-őt írja. A /PAE kapcsolóval látta már a XP a laptopban a 4-et (na hogy használni is tudta e az már kérdés), előtte 2-nek jelezte (2,00 -> 3,74) .

azért múlt időben írtam mert most egy Win7 van a gépen 32bites, és látja alapból: "Telepített memória (RAM): 4,00GB (3,74 használható)"
valóban helyesbítenem kell: "nálam még Vista/7/8 nem produkált ilyen hibát" - ez valszeg biosfüggő is

Szerkesztette: laciba96 2012. 11. 04. 20:01 -kor

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó