Idézet: qqcs - Dátum: 2007. okt. 22., hétfő - 16:43
24colos Acer AL2416W monitorom van es egy jo ideje elojottek szemproblemak, jobban farad stb.
abban a hitben voltam hogy tft monitoroknal mar nincs gond frissitesi villogassal stb.
Nemreg feltunt hogyha pl egy ceruzat gyorsan mozgatok a monitor feher ablaka elott akkor faziskepeket latok a ceruzarol. ez azt jelenti hogy villog. A kartyam csak 60Hz-en hajtja meg gondolom a felbontas miatt 1920x1200 es mivel a response time 6ms ezert villog.(60Hz=16.6ms tehat 10ms-ot sotet a kep) Lehet ez masnak egyertelmu de nekem csak most esett le. Orvosnal is voltam de a fene gyanakodott a monitorra mert mikor bejottek mindenki ugy volt vele hogy nem villog de azok meg 20-25ms-osak voltak. Csak azert irom le mert hatha masnal is jelentkezett hasonlo.
A kerdes az hogy digitalis bemenettel is van ez a villogas?
A masik meg hogy mekkora memori kell a grafikus kartyara hogy ekkora felbontast is tudjon min 85Hz-el?
Szia!
Én most váltottam CRT-ről TFT-re, de én is úgy érzem, hogy jobban fárad a szemem, könnyezik, ég stb...
15 éven keresztül használtam CRT, de semmi bajom nem volt, még avval sem ami csak 60HZt-et tudott anno...
Ez meg fél óra után már érezhetően zavaró...

Mivel én még csak analóg bemeneten használom, nem tudok a DVI-ről nyilatkozni.
Szerintem talán a TFT-magasabb fényereje lehet a gond, én pl. a Windows színsémát mindig átállítom valami szürkésebb háttérre /az ablakokat is természetesen/, úgy kicsit kellemesebb... esetleg a /és ha itt agy butaságot mondok bocsásatok meg!/ CRT-katódsugárcsöve "melegebb fényt bocsát ki, mint a TFT-k.
"A TFT LCD panelek többségében hidegkatódos fénycsövet (cold cathode fluorescent light - CCFL) és egy közvetlenül a folyadékkristályos réteg mögött elhelyezkedő szórópanelt alkalmaznak."
Ha lehet, ne teljesen sötétben használd, mindig legyen egy alacsony háttérvilágítás /ne neon!/, lehetőleg szórt fénnyel, és inkáb a monitor mögött, vagy oldalt.
A képfrissítést nem a VGA-n található RAM fizikai mérete, hanem az ún. RAMDAC határozza meg, 400MHz-es RAMDAC bírná a magasabb felbontásban is a kellemes képfrissítést, de a TFT-k /általában/ alapból 60Hz-re vannak rendszeresítve./nekem is mindig szól, hogy overdrive.../
Mindazonáltal én a 19''-es TFT-et 75Hz-en hajtom, bár a leírások szerint a CRT-től való technológiai eltérésből fakadóan nincs különbség a 60, illetve a 75Hz-es képfrissítés között...

Idézem a Philips 190C monitorom manuálját:
" A CRT képernyő technológiától eltérően, amelynél a sebesség, amellyel az elektronsugár végigpásztáz a képernyő tetejétől az aljáig, meghatározza a vibrálást, egy aktív mátrix képernyő aktív elemet (TFT) használ minden egyes képpont vezérléséhez, és így a frissítési gyakoriság nemigen alkalmazható az LCD technológiában. "

Talán segítettem...
Üdv:
M