HWSW Informatikai Kerekasztal: Asztali TFT-k VI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (231 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Asztali TFT-k VI. Értékeld a témát: ****- 1 szavazás

#511 Felhasználó inaktív   Messor 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 10. 22. 16:39

Idézet: qqcs - Dátum: 2007. okt. 22., hétfő - 16:43

Sziasztok!
24colos Acer AL2416W monitorom van es egy jo ideje elojottek szemproblemak, jobban farad stb.
abban a hitben voltam hogy tft monitoroknal mar nincs gond frissitesi villogassal stb.
Nemreg feltunt hogyha pl egy ceruzat gyorsan mozgatok a monitor feher ablaka elott akkor faziskepeket latok a ceruzarol. ez azt jelenti hogy villog. A kartyam csak 60Hz-en hajtja meg gondolom a felbontas miatt 1920x1200 es mivel a response time 6ms ezert villog.(60Hz=16.6ms tehat 10ms-ot sotet a kep) Lehet ez masnak egyertelmu de nekem csak most esett le. Orvosnal is voltam de a fene gyanakodott a monitorra mert mikor bejottek mindenki ugy volt vele hogy nem villog de azok meg 20-25ms-osak voltak. Csak azert irom le mert hatha masnal is jelentkezett hasonlo.
A kerdes az hogy digitalis bemenettel is van ez a villogas?
A masik meg hogy mekkora memori kell a grafikus kartyara hogy ekkora felbontast is tudjon min 85Hz-el?

Szia!

Én most váltottam CRT-ről TFT-re, de én is úgy érzem, hogy jobban fárad a szemem, könnyezik, ég stb...
15 éven keresztül használtam CRT, de semmi bajom nem volt, még avval sem ami csak 60HZt-et tudott anno...

Ez meg fél óra után már érezhetően zavaró... :(
Mivel én még csak analóg bemeneten használom, nem tudok a DVI-ről nyilatkozni.

Szerintem talán a TFT-magasabb fényereje lehet a gond, én pl. a Windows színsémát mindig átállítom valami szürkésebb háttérre /az ablakokat is természetesen/, úgy kicsit kellemesebb... esetleg a /és ha itt agy butaságot mondok bocsásatok meg!/ CRT-katódsugárcsöve "melegebb fényt bocsát ki, mint a TFT-k.

"A TFT LCD panelek többségében hidegkatódos fénycsövet (cold cathode fluorescent light - CCFL) és egy közvetlenül a folyadékkristályos réteg mögött elhelyezkedő szórópanelt alkalmaznak."

Ha lehet, ne teljesen sötétben használd, mindig legyen egy alacsony háttérvilágítás /ne neon!/, lehetőleg szórt fénnyel, és inkáb a monitor mögött, vagy oldalt.

A képfrissítést nem a VGA-n található RAM fizikai mérete, hanem az ún. RAMDAC határozza meg, 400MHz-es RAMDAC bírná a magasabb felbontásban is a kellemes képfrissítést, de a TFT-k /általában/ alapból 60Hz-re vannak rendszeresítve./nekem is mindig szól, hogy overdrive.../
Mindazonáltal én a 19''-es TFT-et 75Hz-en hajtom, bár a leírások szerint a CRT-től való technológiai eltérésből fakadóan nincs különbség a 60, illetve a 75Hz-es képfrissítés között...  :think:

Idézem a Philips 190C monitorom manuálját:
"  A CRT képernyő technológiától eltérően, amelynél a sebesség, amellyel az elektronsugár végigpásztáz a képernyő tetejétől az aljáig, meghatározza a vibrálást, egy aktív mátrix képernyő aktív elemet (TFT) használ minden egyes képpont vezérléséhez, és így a frissítési gyakoriság nemigen alkalmazható az LCD technológiában. "  :think:

Talán segítettem...

Üdv:

M
"Fly away to a rainbow in the sky
gold is at the end for each of us to find
There the road begins where another one will end
Here the four winds know who will break and who will bend
All to be the master of the wind"

By: Manowar, Master Of The Wind...

#512 Felhasználó inaktív   Messor 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 22. 16:41

És ne nézd túl közelről!

#513 Felhasználó inaktív   Messor 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 22. 16:55

Sziasztok!

Esetleg valaki ezt megfejthetné:

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Azt hittem fordítási hiba, de az Angol manual is ezt írja:

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Akkor most az van, hogy 1 pixelhiba esetén is garanciális, ha jól értem?

Üdv:

M

#514 Felhasználó inaktív   qqcs 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 22. 16:59

Messor: mikor nekem uj volt majd megvakultam mert gondoltam milyen jo a max brightness aztan mikor megmertam a feluleti homersekletet ami 60fok volt :) levettem 0-ra es igy is tokeletes

gbr: A digigepen keresztul nem villog erdekes modon a tobbi igen de nem villogas inkabb vibralas de nem olyan mint a CRT. Viszont a ceruza mozgatas a monitor elott ami faziskepeket ad egyertelmuen annak a jele hogy villogas van ,de ha a tobbi monitor elott mozgatom a zeruzat vagy alig eszrevehato vagy szinte semmi.

#515 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 22. 17:17

Idézet: qqcs - Dátum: 2007. okt. 22., hétfő - 15:43

Sziasztok!
24colos Acer AL2416W monitorom van es egy jo ideje elojottek szemproblemak, jobban farad stb.
abban a hitben voltam hogy tft monitoroknal mar nincs gond frissitesi villogassal stb.
Nemreg feltunt hogyha pl egy ceruzat gyorsan mozgatok a monitor feher ablaka elott akkor faziskepeket latok a ceruzarol. ez azt jelenti hogy villog. A kartyam csak 60Hz-en hajtja meg gondolom a felbontas miatt 1920x1200 es mivel a response time 6ms ezert villog.(60Hz=16.6ms tehat 10ms-ot sotet a kep) Lehet ez masnak egyertelmu de nekem csak most esett le. Orvosnal is voltam de a fene gyanakodott a monitorra mert mikor bejottek mindenki ugy volt vele hogy nem villog de azok meg 20-25ms-osak voltak. Csak azert irom le mert hatha masnal is jelentkezett hasonlo.
A kerdes az hogy digitalis bemenettel is van ez a villogas?
A masik meg hogy mekkora memori kell a grafikus kartyara hogy ekkora felbontast is tudjon min 85Hz-el?

TFT-nél ez teljesen máhogy működik.
A 60Hz az csak az a freki, ahogy a VGA küldi a friss képeket a monitornak, semmi köze a villogásához. A a képernyő tartalmát ilyenkor másodpercenként 60x tudja változtani a VGA, de ez nem azt jelenti, hogy 60x villan a kép. A panelban lévő háttérvilágítás folyamatos, több kHz a frekvenciája, kizárt dolog, hogy villogni látod.
Magyarul van egy folymatosan világító lámpa a monitorban, előtte pedig az LCD panel. A panelon a pixelek átereszőképessége változik. Ha pl folyamatosan ugyanaz a kép, akkor semmit se változik, úgyanabban az állásban van minden pixel. Csak azok a pixelek frissünek, ahol változás van.
A ceruzát nem láthatod fázisonként, egyszerűen képtelenség.
Nem sötét a kép 10 ms időre se, folyamatos a háttérvilágítás.
A 20-25 ms se villogás, hanem a pixelek váltásának az ideje.
85Hz csak annyiban lesz más, hogy a képernyő tartalámt másodpercenként 85x tudod megváltoztatni, de ennek szintén semmi köze a villogáshoz.

Szerkesztette: Lipton 2007. 10. 22. 17:20 -kor

#516 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 22. 17:21

valakinek személyes élmény van az EIZO - FlexScan S2431WH-ról? olybá tűnik 190k-ért hozzájuthatnék 1hez. vegyem/nevegyem?
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#517 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 22. 17:28

Idézet: Lipton - Dátum: 2007. okt. 22., hétfő - 18:17

TFT-nél ez teljesen máhogy működik.
A 60Hz az csak az a freki, ahogy a VGA küldi a friss képeket a monitornak, semmi köze a villogásához. A a képernyő tartalmát ilyenkor másodpercenként 60x tudja változtani a VGA, de ez nem azt jelenti, hogy 60x villan a kép. A panelban lévő háttérvilágítás folyamatos, több kHz a frekvenciája, kizárt dolog, hogy villogni látod.
Magyarul van egy folymatosan világító lámpa a monitorban, előtte pedig az LCD panel. A panelon a pixelek átereszőképessége változik. Ha pl folyamatosan ugyanaz a kép, akkor semmit se változik, úgyanabban az állásban van minden pixel. Csak azok a pixelek frissünek, ahol változás van.
A ceruzát nem láthatod fázisonként, egyszerűen képtelenség.
Nem sötét a kép 10 ms időre se, folyamatos a háttérvilágítás.
A 20-25 ms se villogás, hanem a pixelek váltásának az ideje.
85Hz csak annyiban lesz más, hogy a képernyő tartalámt másodpercenként 85x tudod megváltoztatni, de ennek szintén semmi köze a villogáshoz.

Lipton ne vitassuk el a júzer tapasztalatait. télleg léteznek ratyi, vibráló háttérvilágítású TFTk, főleg ebben az olcsó kategóriában.
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#518 Felhasználó inaktív   Uuncsiii 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 22. 17:44

Idézet: Messor - Dátum: 2007. okt. 22., hétfő - 17:55

Akkor most az van, hogy 1 pixelhiba esetén is garanciális, ha jól értem?

Nem, zéró pixelhiba csak teljes pixel meghibásodása esetén van.
Viszont a subpixel-hiba is pixelhiba, abból meg több is lehet a monitoron többfelé, és még nem garis.
Szóval ugyanazt tudom csak elismételni, ami oda is le van írva.

#519 Felhasználó inaktív   qqcs 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 22. 18:27

szoval akkor monitor csere :( de megis az aron kivul hogy lehet eldonteni hogy gagyi hatttervilagitas van e benne vagy nem? errol semmi infot nem talalok a leirasokban es mitol fugg ez? a hidegkatod stb-nek szabvanyos a frekvenciaja?
Csak kivancsisagbol jo lenne megmerni mennyi hz-vel villog ,van ottlet?

#520 Felhasználó inaktív   memberjoe 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 10. 22. 19:05

Idézet: gbr - Dátum: 2007. okt. 22., hétfő - 15:15

...tekintve hogy a gyári profil sincs túl pontosan kalibrálva.

Köszönöm a részletes választ! A gyári profil valóban egy kalap ***** sem ér.  ;)

#521 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 22. 20:44

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. okt. 22., hétfő - 17:28

Lipton ne vitassuk el a júzer tapasztalatait. télleg léteznek ratyi, vibráló háttérvilágítású TFTk, főleg ebben az olcsó kategóriában.

Hát nem tudom, de ha tényleg vibrál a háttérvilágítás, az nagyon gáz lenne. Elég nagy frekin "villogó" cső van a monitorkba, el se tudom képzelni, hogy van olyan amelyik vibrál.
Nekem a lassan 3 éves Samsungon semmi ilyen nincs, mondjuk ez akkoriban a drágábbak közé tartozott.
Ha tényleg vibrál, akkor nincs mit tenni. Meg kell szokni, vagy le kell cserélni egy jobbra.

#522 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 22. 20:50

Idézet: qqcs - Dátum: 2007. okt. 22., hétfő - 18:27

szoval akkor monitor csere :( de megis az aron kivul hogy lehet eldonteni hogy gagyi hatttervilagitas van e benne vagy nem? errol semmi infot nem talalok a leirasokban es mitol fugg ez? a hidegkatod stb-nek szabvanyos a frekvenciaja?
Csak kivancsisagbol jo lenne megmerni mennyi hz-vel villog ,van ottlet?

Vásárláskor viszel magaddal egy cerkát és kipróbálod. ;)
Pontos értéket nem tudok, de nagyon gyorsan "villog", olyan gyorsan, hogy a gáz folyamatosan izzik benne, emiatt elvileg nem villoghatna semmiképpen, de ezekszerint mégis létezik ilyen.

#523 Felhasználó inaktív   Messor 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 22. 21:05

Idézet: qqcs - Dátum: 2007. okt. 22., hétfő - 17:59

Messor: mikor nekem uj volt majd megvakultam mert gondoltam milyen jo a max brightness aztan mikor megmertam a feluleti homersekletet ami 60fok volt :) levettem 0-ra es igy is tokeletes

Szia!

Hogyan mértél hőmérsékletet?

Üdv:

M

#524 Felhasználó inaktív   Messor 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 22. 21:07

Idézet: Lipton - Dátum: 2007. okt. 22., hétfő - 21:50

Vásárláskor viszel magaddal egy cerkát és kipróbálod. ;)
Pontos értéket nem tudok, de nagyon gyorsan "villog", olyan gyorsan, hogy a gáz folyamatosan izzik benne, emiatt elvileg nem villoghatna semmiképpen, de ezekszerint mégis létezik ilyen.

QQCS:

Csak arra vigyázz, hogy ne bizonyítsa be a nystagmus hiányát... :)

Csak vicc volt...

Biztosan végzett a szemész ENG vizsgálatot?

Nem hinném, hogy a szemed rossz, vagy ilyesmi, de jobb kizárni az organikus okokat.

Üdv:

M

Szerkesztette: Messor 2007. 10. 22. 21:17 -kor

#525 Felhasználó inaktív   Messor 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 22. 21:26

Idézet: Uuncsiii - Dátum: 2007. okt. 22., hétfő - 18:44

Nem, zéró pixelhiba csak teljes pixel meghibásodása esetén van.
Viszont a subpixel-hiba is pixelhiba, abból meg több is lehet a monitoron többfelé, és még nem garis.
Szóval ugyanazt tudom csak elismételni, ami oda is le van írva.

Nem értesz...

Itt a "kevesebb"-en van a hangsúly...

Üdv:

M

#526 Felhasználó inaktív   qqcs 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 22. 21:56

Messor: egy egyszeru erzekelos digitalis homerovel. mikor uj volt a monitor arra lettem figyelmes hogy eg az arcom, pont mint amikor egy infralampa elott ulsz. akkor egy masik topikban irtak hogy vegyem le a fenyerot es lass csodat 0 brightnessel kb 36 fok.

En nem ertek a hattervilagas fizikajahoz de ha ket ujjad kozott lengetsz egy ceruzat es nem sima szurke legyezoalakzatot latsz hanem csikosat akkor bizony az villogas. lehet valami szurokondi vagy mittomen eloregedett es beinterferral a vilagitas elektronikajaba.
Nem hinnem hogy mas baja lenne a szememnek mert ha begyullad (kb.napi 10-12 ora monitorbamulas utan) egyszeru szemcseppel megjavul meg persze visszaveszek a munkatempobol. de azert elag aggaszto hogy mindenki azt hiszi ezzel nincs semmi gond aztan megis:(

#527 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 22. 22:01

Idézet: Messor - Dátum: 2007. okt. 22., hétfő - 21:07

Üdv:

M

Ezt miért nekem címezted? :)

#528 Felhasználó inaktív   Messor 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 22. 22:02

Idézet: qqcs - Dátum: 2007. okt. 22., hétfő - 22:56

Messor: egy egyszeru erzekelos digitalis homerovel. mikor uj volt a monitor arra lettem figyelmes hogy eg az arcom, pont mint amikor egy infralampa elott ulsz. akkor egy masik topikban irtak hogy vegyem le a fenyerot es lass csodat 0 brightnessel kb 36 fok.

En nem ertek a hattervilagas fizikajahoz de ha ket ujjad kozott lengetsz egy ceruzat es nem sima szurke legyezoalakzatot latsz hanem csikosat akkor bizony az villogas. lehet valami szurokondi vagy mittomen eloregedett es beinterferral a vilagitas elektronikajaba.
Nem hinnem hogy mas baja lenne a szememnek mert ha begyullad (kb.napi 10-12 ora monitorbamulas utan) egyszeru szemcseppel megjavul meg persze visszaveszek a munkatempobol. de azert elag aggaszto hogy mindenki azt hiszi ezzel nincs semmi gond aztan megis:(

csak azt mondtam, ha lehetőséged van rá /és miért ne lenne/ végezz el egy ENG /látóideg vezetés/ vizsgálatot a szemésznél.

Ártani nem árt, és nem hiszem, hogy bármi organiokus baja lenne a szemednek, de jobb az óvatosság!

Azt, hogy melegedést tapasztalsz, nem igazán értem, hiszen nem valószínű, hogy a monitorod az infra tartományban sugározna...  :think:
Ám, ha mégis, akkor csere, de sürgősen! :)

Üdv:

M

#529 Felhasználó inaktív   Messor 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 22. 22:03

Úgy érted, hogy a hőmérőt hozzáérintetted a monitor paneljéhez, és az mutatott 36C0-ot?

Üdv:

M

#530 Felhasználó inaktív   Messor 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 22. 22:04

Idézet: Lipton - Dátum: 2007. okt. 22., hétfő - 23:01

Ezt miért nekem címezted? :)

Kicsit félreérthető, de arra gondoltam, hátha a ceruzát nézi, nem a mögötte lévő monitort...

Talán voltatok már olyan helyzetben, hogy egy orvos, a szemetek előtt egy ceruzát mozgatott.
A nystagmust /szemteke-rezgést/ vizsgálta...

Üdv:

M

Szerkesztette: Messor 2007. 10. 22. 22:09 -kor

Téma megosztása:

• (231 Oldal)
  • +