Windows fájlmegosztási hiba + lassú hálózat
Elküldve: 2007. 08. 22. 01:58
Jó ideje küszködök a helyi hálózat problémájával, de nem jöttem rá a megoldásra, így ide fordulok.
A probléma az, hogy Windows XP-k között nem megy a fájlmegosztás, nem látszik a munkacsoportban se a saját, se a többi gép, windowsos keresésnél csak a saját gépet találja meg, pingnél ip cím alapján minden gépet pinggel, de név alapján nem, továbbá pl. játszani lehet a hálózaton több gép között TCP/IP-n át és a net is megy. Nem emlékszem, hogy bármi lényegeset változtattam volna akkor, amikor ez a hiba előjött és nem minden gépen van ez a hálózatban. Ha számít, router köti össze a gépeket, Win XP Prof. van mindegyiken és ugyanilyen hálózati beállításokkal ment sokáig jól (legalábbis azt hiszem, hogy ugyanilyennel). Nagyjából értek a hálózatokhoz, szerintem minden alapvető dolgot kipróbáltam, de azért bármilyen tanácsot fogadok.
Emellett egy kicsit idevágó gondot is megemlítenék: az utóbbi időben (szintén ''váratlanul'') a hálózat sebessége nagyon lelassult, főleg az egyik gépen, ami azt takarja, hogy az ADSL alig vánszorog, a router honlapja is lassan jön be, ahol lehet a hálózaton másolni, ott is nagyon lassú. Ami még érdekes, hogy az egyik gép lényegében jól megy, a második is, de ha a harmadik be van kapcsolva, lelassítja a második netsebességét is, mégha nem is használhatatlanra (nézegettem már spyware-t, stb., meg volt a harmadik gépen Windows újratelepítés is és van torrentezés, de cfos használata mellett). Korábban is azért hagyott némi kívánnivalót maga után a netsebesség, főleg a honlapok betöltődése (fájlletöltés csak a harmadik gépen nagyon lassú mostanában). Mi lehet ez, kábelhiba vagy a router hibája/rossz beállítása?
A válaszokat előre is köszönöm!
Elküldve: 2007. 08. 22. 09:21
Idézet: Nightquest - Dátum: 2007. aug. 22., szerda - 1:58
Jó ideje küszködök a helyi hálózat problémájával, de nem jöttem rá a megoldásra, így ide fordulok.
A probléma az, hogy Windows XP-k között nem megy a fájlmegosztás, nem látszik a munkacsoportban se a saját, se a többi gép, windowsos keresésnél csak a saját gépet találja meg, pingnél ip cím alapján minden gépet pinggel, de név alapján nem, továbbá pl. játszani lehet a hálózaton több gép között TCP/IP-n át és a net is megy. Nem emlékszem, hogy bármi lényegeset változtattam volna akkor, amikor ez a hiba előjött és nem minden gépen van ez a hálózatban. Ha számít, router köti össze a gépeket, Win XP Prof. van mindegyiken és ugyanilyen hálózati beállításokkal ment sokáig jól (legalábbis azt hiszem, hogy ugyanilyennel). Nagyjából értek a hálózatokhoz, szerintem minden alapvető dolgot kipróbáltam, de azért bármilyen tanácsot fogadok.
Emellett egy kicsit idevágó gondot is megemlítenék: az utóbbi időben (szintén ''váratlanul'') a hálózat sebessége nagyon lelassult, főleg az egyik gépen, ami azt takarja, hogy az ADSL alig vánszorog, a router honlapja is lassan jön be, ahol lehet a hálózaton másolni, ott is nagyon lassú. Ami még érdekes, hogy az egyik gép lényegében jól megy, a második is, de ha a harmadik be van kapcsolva, lelassítja a második netsebességét is, mégha nem is használhatatlanra (nézegettem már spyware-t, stb., meg volt a harmadik gépen Windows újratelepítés is és van torrentezés, de cfos használata mellett). Korábban is azért hagyott némi kívánnivalót maga után a netsebesség, főleg a honlapok betöltődése (fájlletöltés csak a harmadik gépen nagyon lassú mostanában). Mi lehet ez, kábelhiba vagy a router hibája/rossz beállítása?
Szia!
Ha már XP Prof van a gépen, átállíthatod a Felügyeleti eszközök / Helyi biztonsági házirend / Helyi házirend / Biztonsági beállítások között a Megosztási és biztonsági modellt "klasszikusra".
Úgy sokkal jobban kezelhetők a megosztások, a vendégként történő megosztás csomószor sz@*akodik.

Ugyanezt megvizsgálhatod a hálózati kártya beállításainál, a hitelesítés fülön: vendég elől pipa ki!

Harmadikként a Windows/System32/drivers/etc-ben írd bele manuálisan a hosts fájlba a gépnév + IP címeket. Ez is jót tesz neki...

A 3. gépet, ami tetű kezdd el behatóan vizsgálni, mert ha a másik kettő OK, ez pedig bekapcs után lassítja a hálót, akkor az valamiért veszettül forgalmazhat...

Elküldve: 2007. 08. 22. 10:30
Idézet: Nightquest - Dátum: 2007. aug. 22., szerda - 1:58
Szerintem a tekintetben, hogy nem tudsz NetBIOS név alapján megosztásokat elérni a te nyűgöd az, hogy pl statikus IP-t használsz és nincs engedélyezve a NetBIOS over TCP/IP. Engedélyezd!
A lassulás tekintetében érdemes lenne megnézni, hogy melyik gép okozza a lassulást, elképzelhető, hogy valamelyik esetleg például vírust szedett össze.
Elküldve: 2007. 08. 22. 21:21
Idézet: Borzas73 - Dátum: 2007. aug. 22., szerda - 10:21

Jaja, egy netstat -a aztan vagy csodalkozik, vagy nem

Akár 3*-os összegbe is kerülhet egy SMS elküldése egyes újabb telefonokon!
Info, kérdőív, petíció: http://unicodesms.freeweb.hu
Elküldve: 2007. 08. 22. 22:20
Idézet: asdf - Dátum: 2007. aug. 22., szerda - 21:21

No igen.

Ha esetleg a fent említett parancs alapján nem láccc semmi +lepőt, valamint leirtottál mindennemű spam-nek és vírusnak látszó dolgot, de még mindig X-aktának tűnik a dolog:
CSERÉLD KI A HÁLÓKÁRTYÁT!!!

Nekem volt már, hogy "bekattant" és elkezdett broadcast-olni, pedig abban az időben még nem volt divat a spam...

Elküldve: 2007. 08. 23. 18:05
Sajnos még nem sikerült megoldani a gondokat, de azért részletezem a helyzetet:
1. Klasszikus modellen volt eddig is.
2. Mi van, ha a hálózati kártyánál ki is veszem teljesen a hitelesítést?
3. Beírtam a hostsba, így már tudok név szerint pingelni, de semmi több. Total Commanderben és bármi más helyen is a Hálózati helyekben van Windows hálózat, meg látszik is a munkacsoport, de azon belül semmi. Ami érdekes, hogy ha keresek gépnév szerint a Windows keresőben, akkor a saját gépet megtalálja, bár ott már nem enged bele egy megosztásba, mert nincs hozzá engedélyem, stb.
4. A harmadik gépet még nem tudtam megnézni, de ha egyszer formatálva lett a Windows partíció, akkor sok vírus nem maradhatott, vagy azért van esélye?
5. Router DHCP által kapnak a gépek IP címet, de azért beállítottam a NetBIOSt, de semmi. Esetleg a statikus IP címek segítenek? Bár nem minden gépnél van ilyen hálózat gond...
6. Igazából azért egyik gépen se olyan gyors a net, szerintem egy jó ADSL mindig be kéne hozza a Google egy szemvillanás alatt és mondjuk egy index.hu-t se töltene be akár pár percig teljesen, nem? Szóval azért nekem gyanús, hogy van itt globális probléma is, amit okozhat egy rossz vagy rosszul beállított router, nem? A router beállító lapja is szinte sose jött be azonnal, pedig az aztán gyors kéne legyen szerintem.
Elküldve: 2007. 08. 24. 14:00
Idézet: Nightquest - Dátum: 2007. aug. 23., csütörtök - 18:05
Sajnos még nem sikerült megoldani a gondokat, de azért részletezem a helyzetet:
1. Klasszikus modellen volt eddig is.
2. Mi van, ha a hálózati kártyánál ki is veszem teljesen a hitelesítést?
3. Beírtam a hostsba, így már tudok név szerint pingelni, de semmi több. Total Commanderben és bármi más helyen is a Hálózati helyekben van Windows hálózat, meg látszik is a munkacsoport, de azon belül semmi. Ami érdekes, hogy ha keresek gépnév szerint a Windows keresőben, akkor a saját gépet megtalálja, bár ott már nem enged bele egy megosztásba, mert nincs hozzá engedélyem, stb.
4. A harmadik gépet még nem tudtam megnézni, de ha egyszer formatálva lett a Windows partíció, akkor sok vírus nem maradhatott, vagy azért van esélye?
5. Router DHCP által kapnak a gépek IP címet, de azért beállítottam a NetBIOSt, de semmi. Esetleg a statikus IP címek segítenek? Bár nem minden gépnél van ilyen hálózat gond...
6. Igazából azért egyik gépen se olyan gyors a net, szerintem egy jó ADSL mindig be kéne hozza a Google egy szemvillanás alatt és mondjuk egy index.hu-t se töltene be akár pár percig teljesen, nem? Szóval azért nekem gyanús, hogy van itt globális probléma is, amit okozhat egy rossz vagy rosszul beállított router, nem? A router beállító lapja is szinte sose jött be azonnal, pedig az aztán gyors kéne legyen szerintem.
Hat akkor ott komoly problemak vannak:))
Huzd le egyesevel a gepeket a routerrol es ugy "teszteld" a sebesseget...mondjuk a router configjat probalgasd. Az is lehet, h ugyanazt a konfiguracios hibat kovetted el minden gepen, szoval kerd meg egyik haverodat, hogy hozza at a laptopjat es azzal is probald meg:))
Ha mindegyik geprol lassu, akkor valoszinu a router lesz a bunos....
bar kismillio oka lehet meg;)
Elküldve: 2007. 08. 24. 15:06
Idézet: Leni - Dátum: 2007. aug. 24., péntek - 15:00
Huzd le egyesevel a gepeket a routerrol es ugy "teszteld" a sebesseget...mondjuk a router configjat probalgasd. Az is lehet, h ugyanazt a konfiguracios hibat kovetted el minden gepen, szoval kerd meg egyik haverodat, hogy hozza at a laptopjat es azzal is probald meg:))
Ha mindegyik geprol lassu, akkor valoszinu a router lesz a bunos....
bar kismillio oka lehet meg;)
Az is jó, ha csak egy gép van bekapcsolva egyszerre vagy jobb lehúzni őket?
Egyébként nem egészen mindenhol lassú, az egyiken gyakorlatilag tök jó, a másikon is egész jó, de a harmadikon borzalmas és ha az be van kapcsolva, akkor a másodikon is elég rossz. Lehet valahol valami sorrend a gépek között, ami ezt okozza vagy ilyesmi?
Megnéztem a netstatos dolgot és a legrosszabb gépen nem talált semmit, ellenőriztem mindenféle vírust, de semmi. Ezen mondjuk nem igazán csodálkoztam, mert format c: és Win újratelepítés után van nem sokkal az a gép.
Azt nem egészen értem, hogy ha a hálókártya rossz, az miért befolyásolná egy másik gép hálózatelérési sebességét?
Apropó, ki akartam próbálni a gépeket közvetlen neteléréssel, de valamiért nem engedte az XP, hogy létrehozzak ADSL csatlakozást, mert hogy ez a gép a hálózaton kap netet, vagy ilyesmi, pedig átállítottam a hálózat varázslóban, hogy ne ez a modell legyen. Mit kell tenni ilyenkor? Ezzel eléggé ki lehetne szűrni a routert.
Elküldve: 2007. 08. 24. 16:21
Idézet: Nightquest - Dátum: 2007. aug. 24., péntek - 15:06
Nincs semmi sorrend.
Feljebb is irtak, probald meg egy masok halokartyaval is:)
Vagy esetleg a halokatya beallitasainal probald meg az "Auto-sense"-t allitgatni...mondjuk 100Mbit Full duplexre, stb..
Elküldve: 2007. 08. 25. 12:31
Idézet: Leni - Dátum: 2007. aug. 24., péntek - 17:21
Feljebb is irtak, probald meg egy masok halokartyaval is:)
Vagy esetleg a halokatya beallitasainal probald meg az "Auto-sense"-t allitgatni...mondjuk 100Mbit Full duplexre, stb..
Megpróbálhatom másik hálókártyával, de még mindig nem értem, hogy az miért befolyásolna egy másik gépet? Persze a vírus, stb. érthető lenne, de az meg nincs.
Elküldve: 2007. 08. 25. 13:57
Idézet: Nightquest - Dátum: 2007. aug. 25., szombat - 12:31
Mert ha "meghulyul" valamilyen eszkoz dobalhatja akapcsolatot, teleszemetelheti a halozatot, akarmi.
Lehet, h a router dobalja el miatta az arp tablajat sorun, es ez leterheli a cpujat..imho tobbi gep is lassu lesz.
De mint korabban irtam/irtak, kismillio oka lehet.
Elküldve: 2007. 08. 25. 14:37
Miért nem látják egymást a munkacsoport gépei?
Azután kellene törpölni a sebesség meg miegymással.
Gondolom:
a munkacsoport azonos, a címek mint fenn irtad dhcp-n osztottak,
minden gépen van megosztás,
egyiken sincs aktív tűzfal, internet security, egyéb hálózati biszbasz,
mind azonos xp, egyik sem angol,
a hiba gépszámtól független.
Nos ezek a kérdések.
Elküldve: 2007. 08. 30. 18:45
Viszont továbbra is várom a tippeket a megosztási problémára!
Elküldve: 2007. 08. 30. 19:56
Nekem most az a bajom, hogy ket gen ossze van kotve egymassal egy kabellel, semmi mas cumo, es gigas porton is csak 6Mbyte/sec -el tudok koztuk tolteni, mert a gyengebb gep (amd 2500+) cpu-ja 100%-on jar a masolas alatt...

laca
Elküldve: 2007. 08. 31. 09:20
Idézet: Laca - Dátum: 2007. aug. 30., csütörtök - 19:56

laca
Szia!

Van rá esély (IRQ). Bár olyankor hajlamosabb kék halállal lerohadni.

A K-beled gyári, v. házi gyártmány??? Mert utóbbinál már a 100-as kötést is könnyű "kinyírni".
Elég, ha a sodrás kicsit megnyúlik, oszt' 100Mbit-nek qka.

Amúgy a 6Mbyte az ugyi 48Mbit, ami a fele sávszélesség. Lehet, hogy érdemes lenne végigböngészni a hálóhártyák beállításait, hátha a full-duplex nem műxxik.
No meg érdemes megnézni, "ki" ül még azon az IDE tyúkbélen a gépben. Hátha már házon belül van a probléma...
Elküldve: 2007. 08. 31. 16:07
Idézet: Laca - Dátum: 2007. aug. 30., csütörtök - 19:56
Nekem most az a bajom, hogy ket gen ossze van kotve egymassal egy kabellel, semmi mas cumo, es gigas porton is csak 6Mbyte/sec -el tudok koztuk tolteni, mert a gyengebb gep (amd 2500+) cpu-ja 100%-on jar a masolas alatt...

laca
Az is kerdes, hogy ez windows megosztas-e?
Az eroforrasigenyes, es sokszor lassu is.
Probaltad mar ftp-vel?
Elküldve: 2007. 09. 01. 18:29
Idézet: Leni - Dátum: 2007. aug. 31., péntek - 15:07
Az eroforrasigenyes, es sokszor lassu is.
Probaltad mar ftp-vel?
Igen, wines megosztas, de FTP-vel is neztem, ugyanez, cpu fel, 6-7mbyte/sec.
Az UTP kabel eredeti is, meg gyari is, nem az a baja.
A diszk amirol toltok tud tobbet, nem azno mulik, 50Mbyte/sec-cel siman olvas

Ket halokari van, egy nvidia 100-as, es egy marvel 1000-res. Mindketton ugyanaz a sebesseg+cpu erdekesseg van...
Sajna a linuxom feldoglott, azzal nem tudom megnezni, hogy a samba mit csinalna... lehet lesz egy win ujrainstall...

laca
Elküldve: 2007. 09. 14. 10:33

Elküldve: 2007. 09. 14. 10:45
Idézet: keton - Dátum: 2007. szept. 14., péntek - 11:33
Aha, a wifi rész működik, az UTP-s nem. Dugd másik portba, vagy korlátozd le 10 megára, nézzük meg mit lép.
Elküldve: 2007. 09. 14. 10:49

De gondolom az nem tetszik. Konfiguracios hibad van, lehet SW, de lehet HW is. Mondjuk rosszul konfigolt interruptok, es pont a hang kari INT-je rossz. Vagy szar a hangkari. Vagy a driverje. Meg a virusirto is lehet - legtobb az mp3-oskat is szkenneli. Halozati forgalom megfigyelese be van kapcsolva a virusitroban? BIOS-ban "Plug and Play OS" beallitas On vagy Off? Probald a masikat. Windows ACPI-t hasznal, vagy non-ACPI HAL van fenn? Device Manager->Computer alatt megnezheted.