HWSW Informatikai Kerekasztal: Windows fájlmegosztási hiba + lassú hálózat - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Windows fájlmegosztási hiba + lassú hálózat

#1 Felhasználó inaktív   Nightquest 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 08. 22. 01:58

Sziasztok!

Jó ideje küszködök a helyi hálózat problémájával, de nem jöttem rá a megoldásra, így ide fordulok.
A probléma az, hogy Windows XP-k között nem megy a fájlmegosztás, nem látszik a munkacsoportban se a saját, se a többi gép, windowsos keresésnél csak a saját gépet találja meg, pingnél ip cím alapján minden gépet pinggel, de név alapján nem, továbbá pl. játszani lehet a hálózaton több gép között TCP/IP-n át és a net is megy. Nem emlékszem, hogy bármi lényegeset változtattam volna akkor, amikor ez a hiba előjött és nem minden gépen van ez a hálózatban. Ha számít, router köti össze a gépeket, Win XP Prof. van mindegyiken és ugyanilyen hálózati beállításokkal ment sokáig jól (legalábbis azt hiszem, hogy ugyanilyennel). Nagyjából értek a hálózatokhoz, szerintem minden alapvető dolgot kipróbáltam, de azért bármilyen tanácsot fogadok.
Emellett egy kicsit idevágó gondot is megemlítenék: az utóbbi időben (szintén ''váratlanul'') a hálózat sebessége nagyon lelassult, főleg az egyik gépen, ami azt takarja, hogy az ADSL alig vánszorog, a router honlapja is lassan jön be, ahol lehet a hálózaton másolni, ott is nagyon lassú. Ami még érdekes, hogy az egyik gép lényegében jól megy, a második is, de ha a harmadik be van kapcsolva, lelassítja a második netsebességét is, mégha nem is használhatatlanra (nézegettem már spyware-t, stb., meg volt a harmadik gépen Windows újratelepítés is és van torrentezés, de cfos használata mellett). Korábban is azért hagyott némi kívánnivalót maga után a netsebesség, főleg a honlapok betöltődése (fájlletöltés csak a harmadik gépen nagyon lassú mostanában). Mi lehet ez, kábelhiba vagy a router hibája/rossz beállítása?

A válaszokat előre is köszönöm!

#2 Felhasználó inaktív   Borzas73 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 08. 22. 09:21

Idézet: Nightquest - Dátum: 2007. aug. 22., szerda - 1:58

Sziasztok!

Jó ideje küszködök a helyi hálózat problémájával, de nem jöttem rá a megoldásra, így ide fordulok.
A probléma az, hogy Windows XP-k között nem megy a fájlmegosztás, nem látszik a munkacsoportban se a saját, se a többi gép, windowsos keresésnél csak a saját gépet találja meg, pingnél ip cím alapján minden gépet pinggel, de név alapján nem, továbbá pl. játszani lehet a hálózaton több gép között TCP/IP-n át és a net is megy. Nem emlékszem, hogy bármi lényegeset változtattam volna akkor, amikor ez a hiba előjött és nem minden gépen van ez a hálózatban. Ha számít, router köti össze a gépeket, Win XP Prof. van mindegyiken és ugyanilyen hálózati beállításokkal ment sokáig jól (legalábbis azt hiszem, hogy ugyanilyennel). Nagyjából értek a hálózatokhoz, szerintem minden alapvető dolgot kipróbáltam, de azért bármilyen tanácsot fogadok.
Emellett egy kicsit idevágó gondot is megemlítenék: az utóbbi időben (szintén ''váratlanul'') a hálózat sebessége nagyon lelassult, főleg az egyik gépen, ami azt takarja, hogy az ADSL alig vánszorog, a router honlapja is lassan jön be, ahol lehet a hálózaton másolni, ott is nagyon lassú. Ami még érdekes, hogy az egyik gép lényegében jól megy, a második is, de ha a harmadik be van kapcsolva, lelassítja a második netsebességét is, mégha nem is használhatatlanra (nézegettem már spyware-t, stb., meg volt a harmadik gépen Windows újratelepítés is és van torrentezés, de cfos használata mellett). Korábban is azért hagyott némi kívánnivalót maga után a netsebesség, főleg a honlapok betöltődése (fájlletöltés csak a harmadik gépen nagyon lassú mostanában). Mi lehet ez, kábelhiba vagy a router hibája/rossz beállítása?

Szia!

Ha már XP Prof van a gépen, átállíthatod a Felügyeleti eszközök / Helyi biztonsági házirend / Helyi házirend / Biztonsági beállítások között a Megosztási és biztonsági modellt "klasszikusra".

Úgy sokkal jobban kezelhetők a megosztások, a vendégként történő megosztás csomószor sz@*akodik.  :(

Ugyanezt megvizsgálhatod a hálózati kártya beállításainál, a hitelesítés fülön: vendég elől pipa ki!  :)

Harmadikként a Windows/System32/drivers/etc-ben írd bele manuálisan a hosts fájlba a gépnév + IP címeket. Ez is jót tesz neki...  :D

A 3. gépet, ami tetű kezdd el behatóan vizsgálni, mert ha a másik kettő OK, ez pedig bekapcs után lassítja a hálót, akkor az valamiért veszettül forgalmazhat...  :think:
Lenon volt? Hát nem Lenin?

#3 Felhasználó inaktív   Captain Crash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 22. 10:30

Idézet: Nightquest - Dátum: 2007. aug. 22., szerda - 1:58

Sziasztok!

Szerintem a tekintetben, hogy nem tudsz NetBIOS név alapján megosztásokat elérni a te nyűgöd az, hogy pl statikus IP-t használsz és nincs engedélyezve a NetBIOS over TCP/IP. Engedélyezd!

A lassulás tekintetében érdemes lenne megnézni, hogy melyik gép okozza a lassulást, elképzelhető, hogy valamelyik esetleg például vírust szedett össze.

#4 Felhasználó inaktív   asdf 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 22. 21:21

Idézet: Borzas73 - Dátum: 2007. aug. 22., szerda - 10:21

A 3. gépet, ami tetű kezdd el behatóan vizsgálni, mert ha a másik kettő OK, ez pedig bekapcs után lassítja a hálót, akkor az valamiért veszettül forgalmazhat...  :think:

Jaja, egy netstat -a aztan vagy csodalkozik, vagy nem :)
Archív:
Akár 3*-os összegbe is kerülhet egy SMS elküldése egyes újabb telefonokon!
Info, kérdőív, petíció:  http://unicodesms.freeweb.hu

#5 Felhasználó inaktív   Borzas73 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 22. 22:20

Idézet: asdf - Dátum: 2007. aug. 22., szerda - 21:21

Jaja, egy netstat -a aztan vagy csodalkozik, vagy nem :)

No igen.  :D

Ha esetleg a fent említett parancs alapján nem láccc semmi +lepőt, valamint leirtottál mindennemű spam-nek és vírusnak látszó dolgot, de még mindig X-aktának tűnik a dolog:

CSERÉLD KI A HÁLÓKÁRTYÁT!!!  :p

Nekem volt már, hogy "bekattant" és elkezdett broadcast-olni, pedig abban az időben még nem volt divat a spam...  :(  Kirúgtam a cuccot, újat be, s láss csodát: kuss lett...  :cool:

#6 Felhasználó inaktív   Nightquest 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 08. 23. 18:05

Sziasztok!

Sajnos még nem sikerült megoldani a gondokat, de azért részletezem a helyzetet:
1. Klasszikus modellen volt eddig is.
2. Mi van, ha a hálózati kártyánál ki is veszem teljesen a hitelesítést?
3. Beírtam a hostsba, így már tudok név szerint pingelni, de semmi több. Total Commanderben és bármi más helyen is a Hálózati helyekben van Windows hálózat, meg látszik is a munkacsoport, de azon belül semmi. Ami érdekes, hogy ha keresek gépnév szerint a Windows keresőben, akkor a saját gépet megtalálja, bár ott már nem enged bele egy megosztásba, mert nincs hozzá engedélyem, stb.
4. A harmadik gépet még nem tudtam megnézni, de ha egyszer formatálva lett a Windows partíció, akkor sok vírus nem maradhatott, vagy azért van esélye?
5. Router DHCP által kapnak a gépek IP címet, de azért beállítottam a NetBIOSt, de semmi. Esetleg a statikus IP címek segítenek? Bár nem minden gépnél van ilyen hálózat gond...
6. Igazából azért egyik gépen se olyan gyors a net, szerintem egy jó ADSL mindig be kéne hozza a Google egy szemvillanás alatt és mondjuk egy index.hu-t se töltene be akár pár percig teljesen, nem? Szóval azért nekem gyanús, hogy van itt globális probléma is, amit okozhat egy rossz vagy rosszul beállított router, nem? A router beállító lapja is szinte sose jött be azonnal, pedig az aztán gyors kéne legyen szerintem.

#7 Felhasználó inaktív   Leni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 24. 14:00

Idézet: Nightquest - Dátum: 2007. aug. 23., csütörtök - 18:05

Sziasztok!

Sajnos még nem sikerült megoldani a gondokat, de azért részletezem a helyzetet:
1. Klasszikus modellen volt eddig is.
2. Mi van, ha a hálózati kártyánál ki is veszem teljesen a hitelesítést?
3. Beírtam a hostsba, így már tudok név szerint pingelni, de semmi több. Total Commanderben és bármi más helyen is a Hálózati helyekben van Windows hálózat, meg látszik is a munkacsoport, de azon belül semmi. Ami érdekes, hogy ha keresek gépnév szerint a Windows keresőben, akkor a saját gépet megtalálja, bár ott már nem enged bele egy megosztásba, mert nincs hozzá engedélyem, stb.
4. A harmadik gépet még nem tudtam megnézni, de ha egyszer formatálva lett a Windows partíció, akkor sok vírus nem maradhatott, vagy azért van esélye?
5. Router DHCP által kapnak a gépek IP címet, de azért beállítottam a NetBIOSt, de semmi. Esetleg a statikus IP címek segítenek? Bár nem minden gépnél van ilyen hálózat gond...
6. Igazából azért egyik gépen se olyan gyors a net, szerintem egy jó ADSL mindig be kéne hozza a Google egy szemvillanás alatt és mondjuk egy index.hu-t se töltene be akár pár percig teljesen, nem? Szóval azért nekem gyanús, hogy van itt globális probléma is, amit okozhat egy rossz vagy rosszul beállított router, nem? A router beállító lapja is szinte sose jött be azonnal, pedig az aztán gyors kéne legyen szerintem.

Hat akkor ott komoly problemak vannak:))

Huzd le egyesevel a gepeket a routerrol es ugy "teszteld" a sebesseget...mondjuk a router configjat probalgasd. Az is lehet, h ugyanazt a konfiguracios hibat kovetted el minden gepen, szoval kerd meg egyik haverodat, hogy hozza at a laptopjat es azzal is probald meg:))

Ha mindegyik geprol lassu, akkor valoszinu a router lesz a bunos....
bar kismillio oka lehet meg;)

#8 Felhasználó inaktív   Nightquest 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 08. 24. 15:06

Idézet: Leni - Dátum: 2007. aug. 24., péntek - 15:00

Hat akkor ott komoly problemak vannak:))

Huzd le egyesevel a gepeket a routerrol es ugy "teszteld" a sebesseget...mondjuk a router configjat probalgasd. Az is lehet, h ugyanazt a konfiguracios hibat kovetted el minden gepen, szoval kerd meg egyik haverodat, hogy hozza at a laptopjat es azzal is probald meg:))

Ha mindegyik geprol lassu, akkor valoszinu a router lesz a bunos....
bar kismillio oka lehet meg;)

Az is jó, ha csak egy gép van bekapcsolva egyszerre vagy jobb lehúzni őket?
Egyébként nem egészen mindenhol lassú, az egyiken gyakorlatilag tök jó, a másikon is egész jó, de a harmadikon borzalmas és ha az be van kapcsolva, akkor a másodikon is elég rossz. Lehet valahol valami sorrend a gépek között, ami ezt okozza vagy ilyesmi?

Megnéztem a netstatos dolgot és a legrosszabb gépen nem talált semmit, ellenőriztem mindenféle vírust, de semmi. Ezen mondjuk nem igazán csodálkoztam, mert format c: és Win újratelepítés után van nem sokkal az a gép.

Azt nem egészen értem, hogy ha a hálókártya rossz, az miért befolyásolná egy másik gép hálózatelérési sebességét?

Apropó, ki akartam próbálni a gépeket közvetlen neteléréssel, de valamiért nem engedte az XP, hogy létrehozzak ADSL csatlakozást, mert hogy ez a gép a hálózaton kap netet, vagy ilyesmi, pedig átállítottam a hálózat varázslóban, hogy ne ez a modell legyen. Mit kell tenni ilyenkor? Ezzel eléggé ki lehetne szűrni a routert.

#9 Felhasználó inaktív   Leni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 24. 16:21

Idézet: Nightquest - Dátum: 2007. aug. 24., péntek - 15:06

Lehet valahol valami sorrend a gépek között, ami ezt okozza vagy ilyesmi?

Nincs semmi sorrend.
Feljebb is irtak, probald meg egy masok halokartyaval is:)
Vagy esetleg a halokatya beallitasainal probald meg az "Auto-sense"-t allitgatni...mondjuk 100Mbit Full duplexre, stb..

#10 Felhasználó inaktív   Nightquest 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 08. 25. 12:31

Idézet: Leni - Dátum: 2007. aug. 24., péntek - 17:21

Nincs semmi sorrend.
Feljebb is irtak, probald meg egy masok halokartyaval is:)
Vagy esetleg a halokatya beallitasainal probald meg az "Auto-sense"-t allitgatni...mondjuk 100Mbit Full duplexre, stb..

Megpróbálhatom másik hálókártyával, de még mindig nem értem, hogy az miért befolyásolna egy másik gépet? Persze a vírus, stb. érthető lenne, de az meg nincs.

#11 Felhasználó inaktív   Leni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 25. 13:57

Idézet: Nightquest - Dátum: 2007. aug. 25., szombat - 12:31

Megpróbálhatom másik hálókártyával, de még mindig nem értem, hogy az miért befolyásolna egy másik gépet? Persze a vírus, stb. érthető lenne, de az meg nincs.

Mert ha "meghulyul" valamilyen eszkoz dobalhatja akapcsolatot, teleszemetelheti a halozatot, akarmi.
Lehet, h a router dobalja el miatta az arp tablajat sorun, es ez leterheli a cpujat..imho tobbi gep is lassu lesz.

De mint korabban irtam/irtak, kismillio oka lehet.

#12 Felhasználó inaktív   Brokkoli 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 25. 14:37

A hibakeresésnél le kellene ragadni az alapoknál.
Miért nem látják egymást a munkacsoport gépei?
Azután kellene törpölni a sebesség meg miegymással.

Gondolom:
a munkacsoport azonos, a címek mint fenn irtad dhcp-n osztottak,
minden gépen van megosztás,
egyiken sincs aktív tűzfal, internet security, egyéb hálózati biszbasz,
mind azonos xp, egyik sem angol,
a hiba gépszámtól független.

Nos ezek a kérdések.

#13 Felhasználó inaktív   Nightquest 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 08. 30. 18:45

Szerencsére sikerült megoldani a sebesség gondot, tényleg segített egy új hálókártya (illetve egyáltalán egy hálókártya, mert eddig integrált volt a gépben, az egyébként mennyire ajánlott?).
Viszont továbbra is várom a tippeket a megosztási problémára!

#14 Felhasználó inaktív   Laca 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 30. 19:56

Az integralt kartya is lehet jo, ha normalis ceg csinalja + jo a drivere.

Nekem most az a bajom, hogy ket gen ossze van kotve egymassal egy kabellel, semmi mas cumo, es gigas porton is csak 6Mbyte/sec -el tudok koztuk tolteni, mert a gyengebb gep (amd 2500+) cpu-ja 100%-on jar a masolas alatt... :) allitolag irq problema....

:)

laca

#15 Felhasználó inaktív   Borzas73 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 31. 09:20

Idézet: Laca - Dátum: 2007. aug. 30., csütörtök - 19:56

Nekem most az a bajom, hogy ket gen ossze van kotve egymassal egy kabellel, semmi mas cumo, es gigas porton is csak 6Mbyte/sec -el tudok koztuk tolteni, mert a gyengebb gep (amd 2500+) cpu-ja 100%-on jar a masolas alatt... :) allitolag irq problema....

laca

Szia!  :)

Van rá esély (IRQ). Bár olyankor hajlamosabb kék halállal lerohadni.  :(

A K-beled gyári, v. házi gyártmány??? Mert utóbbinál már a 100-as kötést is könnyű "kinyírni".
Elég, ha a sodrás kicsit megnyúlik, oszt' 100Mbit-nek qka.  :(

Amúgy a 6Mbyte az ugyi 48Mbit, ami a fele sávszélesség. Lehet, hogy érdemes lenne végigböngészni a hálóhártyák beállításait, hátha a full-duplex nem műxxik.

No meg érdemes megnézni, "ki" ül még azon az IDE tyúkbélen a gépben. Hátha már házon belül van a probléma...

#16 Felhasználó inaktív   Leni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 31. 16:07

Idézet: Laca - Dátum: 2007. aug. 30., csütörtök - 19:56

Az integralt kartya is lehet jo, ha normalis ceg csinalja + jo a drivere.

laca

Az is kerdes, hogy ez windows megosztas-e?
Az eroforrasigenyes, es sokszor lassu is.

Probaltad mar ftp-vel?

#17 Felhasználó inaktív   Laca 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 01. 18:29

Idézet: Leni - Dátum: 2007. aug. 31., péntek - 15:07

Az is kerdes, hogy ez windows megosztas-e?
Az eroforrasigenyes, es sokszor lassu is.

Probaltad mar ftp-vel?

Igen, wines megosztas, de FTP-vel is neztem, ugyanez, cpu fel, 6-7mbyte/sec.

Az UTP kabel eredeti is, meg gyari is, nem az a baja.

A diszk amirol toltok tud tobbet, nem azno mulik, 50Mbyte/sec-cel siman olvas :)

Ket halokari van, egy nvidia 100-as, es egy marvel 1000-res. Mindketton ugyanaz a sebesseg+cpu erdekesseg van...

Sajna a linuxom feldoglott, azzal nem tudom megnezni, hogy a samba mit csinalna... lehet lesz egy win ujrainstall... :D

laca

#18 Felhasználó inaktív   keton 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 14. 10:33

Sziasztok, én is hasonló problémával küzdök, de nem akartam új topikot nyitni...  Már kifogytam minden ötletből. A felállás a következő: a LAN-on van 4 gép, egy linux+samba szerver, egy laptop wifin (XP home), egy asztali gép UTP-n (XP pro), és egy PDA wifin. Ezek közül mindegyik tökéletesen működik, kivéve az asztali gép windows megosztását. A terv az, hogy a samba által megosztott meghajtók tartalmát minden gép könnyen elérje. Ez idáig működik is, mindenki lát mindenkit, megy is a megosztás. A gond ott van, hogy ha az asztali gépről elkezdek lejátszani mondjuk egy szerveren lévő mp3-at, akkor random idő után megszakad a lejátszás. A laptopon és még azon a szerencsétlen PDA-n is tökéletesen működik minden, így a samba hibáját kizárnám. Eddig kicseréltem a switchet, UTP kábelt, hálózati kártyát (3com, integrált realtek), tűzfalat kikapcsoltam, DHCP/fix IP-m is volt, minden maradt ugyanúgy. Nekem erősen úgy tűnik, hogy mintha a hálózati forgalomhoz lenne valami köze a dolognak, de ebben nem vagyok biztos (ha 0-nál nagyobb a forgalom, akkor sűrűbben szakad). A gépről minden más fajta forgalom tökéletesen működik, a sebesség is rendben van. Egyszerűen nem tudom megfogni a hibát, a múltkor 160 GB-ot másoltam át windows megosztáson a samba szerverre, és hiba nélkül zajlott minden, aztán két mp3 másolásánál megörvendeztet valamelyik kamu hibaüzenettel (network path is no longer available meg társai). De ez még nem is zavar annyira, viszont hogy nem mennek a zenék és a filmek rendesen, az annál inkább. Már belefáradtam a guglizásba, semmi értékelhetőt nem találtam... Segítség! :)

#19 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 09. 14. 10:45

Idézet: keton - Dátum: 2007. szept. 14., péntek - 11:33

a LAN-on van 4 gép, egy linux+samba szerver, egy laptop wifin (XP home), egy asztali gép UTP-n (XP pro), és egy PDA wifin. Ezek közül mindegyik tökéletesen működik, kivéve az asztali gép windows megosztását. A terv az, hogy a samba által megosztott meghajtók tartalmát minden gép könnyen elérje. Ez idáig működik is, mindenki lát mindenkit, megy is a megosztás. A gond ott van, hogy ha az asztali gépről elkezdek lejátszani mondjuk egy szerveren lévő mp3-at, akkor random idő után megszakad a lejátszás.

Aha, a wifi rész működik, az UTP-s nem. Dugd másik portba, vagy korlátozd le 10 megára, nézzük meg mit lép.
Make love not Wor.

#20 Felhasználó inaktív   schuberth 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 09. 14. 10:49

reinstall ;)

De gondolom az nem tetszik. Konfiguracios hibad van, lehet SW, de lehet HW is. Mondjuk rosszul konfigolt interruptok, es pont a hang kari INT-je rossz. Vagy szar a hangkari. Vagy a driverje. Meg a virusirto is lehet - legtobb az mp3-oskat is szkenneli. Halozati forgalom megfigyelese be van kapcsolva a virusitroban? BIOS-ban "Plug and Play OS" beallitas On vagy Off? Probald a masikat. Windows ACPI-t hasznal, vagy non-ACPI HAL van fenn? Device Manager->Computer alatt megnezheted.

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó