Lenne kérdésem grafikus kártyákkal kapcsolatban. Totál noob vagyok a jelenlegi kínálathoz, kábé egy évtizede raktam össze gépet alkatrészekből. De Karácsony környékén újra bele szeretnék vágni. A gép többnyire az alábbiakra lenne használva:
- Sony Vegas videó render amatőr szinten. FullHD filterekkel, kép a képben és pár effekt. Semmi komoly, csak hobbi.
- GIMP hobbi szinten
- HWSW hobbi szinten

- Aerofly Professional Deluxe RC szimulátor maximális kidolgozottságon
- Aerofly RC szimulátor maximális kidolgozottságon
- World of Tanks maximális kidolgozottságon
- World of Warships maximális kidolgozottságon
Korábban egy 2011-es i7-es iMacet használtam Radeon HD 6970 kártyával, az szépen vitte a dolgokat. Most megmurdalt az egész és gyakorlatilag gazdasági totálkár lett. A 2017-es évet kihúzom egy levetett laptopon, de 2018-ra akarok egy csendes (!) és könnyen szerelhető asztali gépet. Ha elromlik valami, akkor kihúzom a rosszat, bedugom a jót és kész. Legyen stabil és nagyon csendes. Ventis hűtés elég, nem akarok vizet és egyéb extrémumokat.
Teljesítményben sem kell extrémum. Az éppen aktuális kifutó teljesítményű grafkártya alighanem elég lesz nekem. Nem érdekel semmiféle 4K felbontású FPS vagy hasonló, csak a fenti minimál-játékok érdekelnek és pár még régebbi cucc, ami még kábé P3-on is megy Geforce1 kártyával.
A monitor, amit ki akarok hajtani 2D alatt egy 27"-os DELL IPS-paneles modell, a natív felbontása 2560x1440. Viszont 3D alatt nem zavar, ha kisebb a felbontás. Felőlem lehet 720p vagy 1080p is a felbontás 3D alatt, nincs igényem a natív felbontásra. Ha megy, akkor bónusz, de a felbontás nem a legsúlyosabb követelmény.
Tudtok tanácsokat adni, hogy manapság milyen kártyák vannak, amik:
- stabil drájverekkel jönnek
- minőségű és csendes hűtéssel (ha 2D alatt áll a venti az külön bónusz)
- a legmodernebb architektura alacsonyabb teljesítményű változatai (kevés melegedés, "elég" teljesítmény).
Ha totál hibásan gondolkodom, akkor szívesen veszek építő jellegű kritikát. Régen nem raktam össze gépet, kijöttem a gyakorlatból.
Mielőtt elfelejtem, ezt a konfigot terveztem összerakni:
Idézet
Fractal Design Define R5 (Titan)
FSP Group Hyper 500W
Asus H170-Pro
Corsair Vengeance LPX Black DDR4 PC24000/3000MHz CL15 2x8GB
be quiet! Pure Rock
Samsung 850 EVO Series MZ-75E250B 250GB
WD Black WD2003FZEX 64MB 2TB
Intel Core i5 7400 3,0GHz Socket 1151 Box