HWSW Informatikai Kerekasztal: UPC chello: bővítések és korlátozások XII. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

UPC chello: bővítések és korlátozások XII. Értékeld a témát: -----

#1121 Felhasználó inaktív   Adam84 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 12. 08. 16:39

Idézet: shabba - Dátum: 2007. dec. 8., szombat - 16:03

- 5 éve tized annyi ügyfél volt mint most.
- 5 év 50-100-ad annyi adatforgalom volt mint most.
- 5 éve 10 ezer volt az egy főre vetített havi bevétel, most 7 ezer, ez 30% csökkenés, inflációval 45%.

Szóval az étkezős példádnál maradva, ha az óvodás gyerek időközben felnőtt és már 5-10x többet eszik és közben a csoport létszáma is 10x-ére hízott, de egy ember a menzáért már csak felét fizeti annak mint öt éve, akkor elég komoly gondba lennél hogyan is tömd meg úgy az összes ember hasát hogy mindenki jól lakjon.

:respect:

#1122 Felhasználó inaktív   Shadowman007 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 08. 17:01

Idézet: shabba - Dátum: 2007. dec. 8., szombat - 16:03

- 5 éve tized annyi ügyfél volt mint most.
- 5 év 50-100-ad annyi adatforgalom volt mint most.
- 5 éve 10 ezer volt az egy főre vetített havi bevétel, most 7 ezer, ez 30% csökkenés, inflációval 45%.

Ha ezzel elkezdesz számolgatni akkor 5 év alatt egy ügyfél adatforgalma 5-10x-ére nőtt, miközben ezért 45%-kal kevesebbet fizet. Vegyünk ez köztes értéket 7.5x-es fogalom növekedés fele ár mellett, azaz egy Mbps-nyi sávszél fajlagos költsége az elmúlt 5 év alatt 15-ödére csökkent.

Kérdés költség oldalon is volt e ezzel párhuzamosan hasonló mértékű csökkenés.
- Ugyanaz az eszköz ami 5 év X pénz volt, ma X/15-be kerül?
- Ugyanaz a melós aki 5 éve telepített, üzemeltetett az most 1/15-öd fizetés mellett is megteszi?
- Ugyanaz a bérelt sávszél ami 5 éve X pénz volt, ma csak X/15-be kerül.

Nos a fenti kérdések között van ami teljesül és van ami tuti biztos hogy nem. A bérelt sávszél biztos olcsóbb lett, bár mértéke nem tudom valóban ekkora e. Hogy a munkabérek nem csökkentek hanem inkább nőttek az tuti, bár jóval kevesebb embert is alkalmaznak a cégek, pont azért mert a munkabér pont-e miatt egy igen sarkallatos pont. Hogy az eszközárak valóban ekkora mértékben csökkentek volna az megint jó kérdés. Az biztos hogy csökkentek, mert ez a technológia fejlődésével elkerülhetetlen, de mértékében már közel sem lennék biztos hogy valóban ekkora mértékben.

Márpedig a bevételnek és a költségeknek arányban kell mozogniuk, a bevétel fölé nem nőhetnek a költségek mert az üzletileg nem igazán kívánatos. Azért jól látható hogy az adatforgalom ennek a képletnek egy igen jelentős pontja, ha az kevésbé nő, kevesebb eszköz beruházás kell, kevesebb bérelt sávszél és előmunka így a költségek is kisebbek. Ha az adatforgalom nagyon elszabadul, akkor mérleg oldala erősen a költségek felé billen és a gazdaságosság fejre áll. Ezt már csak a bevételek növelésével lehetne kompenzálni, de ott meg kicsi a mozgástér. Az erős verseny és a hatósági elvárások mind az árak mérséklődését eredményezik évről-évre. Vagyis a bevétel oldalhoz nem igazán lehet hozzányúlni, a költség oldalt kell egyensúlyba tartani. Ehhez viszont egyre költséghatékonyabb technológiák kellenek, amikker a fajlagos sávszélesség egyre olcsóbb, és amik egyre kevesebb ember, egyre kevesebb munkaórával képes beüzemelni, karbantartani is működtetni. Viszont ha ez a várt technológiai előrelépés(DOCSIS 3.0) késik, akkor valahogy máshogy kell megfogni a költségeket, ami ma leginkább az adatforgalomhoz köthető.

Szóval az étkezős példádnál maradva, ha az óvodás gyerek időközben felnőtt és már 5-10x többet eszik és közben a csoport létszáma is 10x-ére hízott, de egy ember a menzáért már csak felét fizeti annak mint öt éve, akkor elég komoly gondba lennél hogyan is tömd meg úgy az összes ember hasát hogy mindenki jól lakjon.

Veled aztán nem akarok vitázni, DE 5 éve 11.000ft volt a classic.
Most csak akkor 7.000ft, ha mind a 3 júpiszis terméket bekötteted!
Amúgy 9000-9500ft, ha jól tudom.
http://www.videa.hu/main.php?page=play&v=MQ54IAz46OIt1aXZ
Chello??? Az mi??? Az valami ütős hangszer??? ÁÁÁ dehogy inkább szivatós...

#1123 Felhasználó inaktív   Shadowman007 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 08. 17:28

Sziasztok exek. :cool: 

Szeretnék közzétenni nektek 1 kis sztorit.

2 hete vagyok Inviteles. (chello classic január 6.-án jár le)
Hétfőn beszóltam nekik, hogy nincs net. (szereléskor megtudtam hogy, meghalt az adsl modemem).
Nem mondták, hogy inditsam újra x-szer a modemet, telepítsem újra a gépem, mert biztos vírusos stb... (magyarán NEM néztek hülyének!)
Mondták másnapra kijönnek, majd hívnak.
Kedden délig nem hívtak (gondoltam ez tiszta júpiszi)
Felhívtam őket.
Hölgyike megnyugtatott mondta, hogy megy a szerelő délután és előtte hívni fog és nálunk 24óra alatt utánna kell járni a dolgoknak. (ha jól tudom 72óra a júpiszinél)

14 óra felé hív a szerelő, hogy 15 felé érkezik.
Utánna modemcsere és minden oké.
A megszokott stabilitással megy minden! :up: (torrent is  :cool: )

1. :a hibabejelentés várakozással együtt nem tartott 2 percig!!! :eek:  :D
2. :érdekes, hogy nem kelett őket hetekig, hónapokig hívogatnom, hogy gáz van. (mint példáúl....)

:lama: Kedves júpiszinek van mit tanulni, minden téren!!! :lama:

#1124 Felhasználó inaktív   Adam84 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 08. 17:32

Idézet: Shadowman007 - Dátum: 2007. dec. 8., szombat - 17:01

A kezdetekkor még csak egy csomag volt, a chello classic, ami 10 ezerbe került.

Ahogy kb. 2-3-4 éve folyamatosan jöttek be az új csomagok, úgy ez az átlagos havi bevétel elkezdett csökkenni.

Gondolj bele, hogy egy chello minimumért (ami szerintem az előfizetések jóval több mint felét teszi ki), csak kb. 5 ezer forintot fizet az előfizető, a médiumért kb. 7-et, az extreme-ért pedig kb. 9-et. Így jön ki átlagban az egy ügyfélre jutó ~7 ezer forint bevétel. Ami régebben "fix" 10 ezer forint volt...

#1125 Felhasználó inaktív   shabba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 08. 17:39

Idézet: Shadowman007 - Dátum: 2007. dec. 8., szombat - 17:01

Nyugodtan lehet vitázni. Én is csak egy mezei netező vagyok, aki a józan paraszti észt követve leírta a gondolatait. Én is tévedhetek, Ha valaki rávilágit mit az ellentmondás a gondolatmenetemben és racionálisan meg is indokolja én azt fogom fogadni.

Én nem a te személyes költségedről írtam, hanem a nagy átlagról. A szolgáltatót sosem az egyén érdekli, hanem a nagy összes. Régen valóban csak egy csomag volt ami 10900 körül volt, ma pedig már több csomag van 5-15 ezerig. Az ügyfelek döntő többsége, ahogy világszerte máshol is legtöbben a legolcsóbb, legkisebb csomagra fizetnek elő. A nagyobb drágább csomagra az előfizetők egyre kisebb százaléka fizet elő. Így a súlyozott átlag is alacsonyabb lesz.

Én semmi extrát nem csináltam, az NHH-nak lejelentett adatokból, vettem a legutolsó hónap "Kibocsátott távközlési előfizetői számlák" összegét és számát és ez alapján számoltam egy átlag havi bevételt(ARPU). Ez 2002-ben közel 10 ezerre jött ki, 5 évvel később meg 7 ezerhez közelire, a különbség az a 30% amit írtam. Az elmúlt 5 év inlációja a KSH oldalán megtalálható, ezt is bele lehet kalkulálni. Inflációt is figyelembe véve kijelenthető hogy ma egy átlag előfizetőre fele annyi bevétele jut az ISP-nek mint 5 éve, és ez nem csak a UPC-re igaz.

2002 I. félév http://webold.nhh.hu/hirszolg/szolg/a22Ada...281&jsback=true
2007 I. félév http://webold.nhh.hu/hirszolg/szolg/a22Ada...222&jsback=true

Szerkesztette: shabba 2007. 12. 08. 17:43 -kor

#1126 Felhasználó inaktív   Shadowman007 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 08. 17:56

Idézet: shabba - Dátum: 2007. dec. 8., szombat - 17:39

Nyugodtan lehet vitázni. Én is csak egy mezei netező vagyok, aki a józan paraszti észt követve leírta a gondolatait. Én is tévedhetek, Ha valaki rávilágit mit az ellentmondás a gondolatmenetemben és racionálisan meg is indokolja én azt fogom fogadni.

Én nem a te személyes költségedről írtam, hanem a nagy átlagról. A szolgáltatót sosem az egyén érdekli, hanem a nagy összes. Régen valóban csak egy csomag volt ami 10900 körül volt, ma pedig már több csomag van 5-15 ezerig. Az ügyfelek döntő többsége, ahogy világszerte máshol is legtöbben a legolcsóbb, legkisebb csomagra fizetnek elő. A nagyobb drágább csomagra az előfizetők egyre kisebb százaléka fizet elő. Így a súlyozott átlag is alacsonyabb lesz.

Én semmi extrát nem csináltam, az NHH-nak lejelentett adatokból, vettem a legutolsó hónap "Kibocsátott távközlési előfizetői számlák" összegét és számát és ez alapján számoltam egy átlag havi bevételt(ARPU). Ez 2002-ben közel 10 ezerre jött ki, 5 évvel később meg 7 ezerhez közelire, a különbség az a 30% amit írtam. Az elmúlt 5 év inlációja a KSH oldalán megtalálható, ezt is bele lehet kalkulálni. Inflációt is figyelembe véve kijelenthető hogy ma egy átlag előfizetőre fele annyi bevétele jut az ISP-nek mint 5 éve, és ez nem csak a UPC-re igaz.

2002 I. félév http://webold.nhh.hu/hirszolg/szolg/a22Ada...281&jsback=true
2007 I. félév http://webold.nhh.hu/hirszolg/szolg/a22Ada...222&jsback=true

Mondtam én, hogy veled nem akarok vitázni.  ;)
Ja a classic 2-3 évvel visszamenőleg 10900ft volt.
:respect:  :respect:  :respect:

#1127 Felhasználó inaktív   mozesapo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 08. 17:57

Azért ez a p2p korlátozás úgy lenne korrekt, hogy nem mindenkinek mondjuk max 1Mbitje van ha épp korlátozzák, hanem csomagfüggő legyen. Mert így akinek pl. csak minimum csomagja van, az torrentben is megkapja majdnem a csomag sebességet, míg pl. én csak a 10%-át. Ez így nem korrekt dolog. :think:
-Egész biztosan nem fogtok örülni - jegyezte meg Bölcs Elme.
-Ki vele! -Jó - mondta Bölcs Elme. - A Válasz a Nagy Kérdésre. . . -Nos?. . . -Az Élet, a Világmindenség Meg Minden. . . - mondta Bölcs Elme.
-Tehát?. . . -A Válasz. . . - mondta Bölcs Elme, és megállt.
-Igen?... -A Válasz. . .
-Igen???... -Negyvenkettõ - mondta Bölcs Elme végtelen méltósággal és hidegvérrel.

#1128 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 12. 08. 18:01

Idézet: Shadowman007 - Dátum: 2007. dec. 8., szombat - 17:28

2 hete vagyok Inviteles. (chello classic január 6.-án jár le)

:lama:   Kedves júpiszinek van mit tanulni, minden téren!!!    :lama:

Nekem meg a bizniszvonala nekilátott 3 megával menni, amire közölte a kedves kiváló szolgáltatós Invitel, hogy ennek még örülhetek is, de többel itt sosem fog menni semmi, még véletlenül sem.
Make love not Wor.

#1129 Felhasználó inaktív   Shadowman007 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 08. 18:06

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. dec. 8., szombat - 18:01

Nekem meg a bizniszvonala nekilátott 3 megával menni, amire közölte a kedves kiváló szolgáltatós Invitel, hogy ennek még örülhetek is, de többel itt sosem fog menni semmi, még véletlenül sem.

Ugyanez a biznisz a júpiszinél 2 mega. :p
Nem? :think:

Szerkesztette: Shadowman007 2007. 12. 08. 18:07 -kor

#1130 Felhasználó inaktív   moq 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 08. 18:19

Idézet: mozesapo - Dátum: 2007. dec. 8., szombat - 18:57

Azért ez a p2p korlátozás úgy lenne korrekt, hogy nem mindenkinek mondjuk max 1Mbitje van ha épp korlátozzák, hanem csomagfüggő legyen. Mert így akinek pl. csak minimum csomagja van, az torrentben is megkapja majdnem a csomag sebességet, míg pl. én csak a 10%-át. Ez így nem korrekt dolog. :think:

Jó reggelt :) Én ezt már leírtam kb 10x, szerinted érdekel itt valakit? Még NSD se reagál rá...
Szerk.: Ha jól tudom egyébként technikai korlátai vannak a megoldásnak. Az más kérdés, hogy én erre szarok. Megoldás? Mérlegelés után downgrade a jobb hatásfok érdekében.

Szerkesztette: moq 2007. 12. 08. 18:21 -kor

Nem azért vagyok vegetáriánus, mert szeretem az állatokat, hanem azért, mert gyűlölöm a növényeket.

#1131 Felhasználó inaktív   Dikri 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 08. 19:30

Az arányok tuti jok, de a mérték?!
Ugy gondolom ha a sávszélbérlet nem csökkent volna a 15. részére, hanem mondjuk emelték volna a 2xesére, ami nem valoszínű, még akkor is gennyesre keresnék magukat.... A többi költséget nem firtatom, bár azt hiszem egyik szolgáltato sem nonprofit!
A magyarázat pedig egészegyszerüen a monopol helyzet volt/van, talán mostanság változik a helyzet, de sok hely van ahol még mindig nincs semmi szélessávra sem lehetőség...

Szerkesztette: Dikri 2007. 12. 08. 19:35 -kor

#1132 Felhasználó inaktív   killa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 08. 19:36

Idézet: mozesapo - Dátum: 2007. dec. 8., szombat - 18:57

Ennek még "örülhetsz", nekem korlátozás alatt 2 (kettő)%.....  ja, és 15 k-ért.

#1133 Felhasználó inaktív   stark100 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 09. 10:53

Remélem ez a durva lekorlátozás csak most hétvégén van. Eddig délelőttönként szoktam nagyrészt "intézni" a letöltéseket, de az utóbbi 3 napban már tök mindegy mert egész nap fixen max 100 Kb. Most már NSD sem írhatja, hogy tőccsé hajnalban.  :(

szerk: szintén a feltöltés szinte egész nap maxon van. Mindegy, arányt javítunk, biztos panaszkodtak az upc-nek a a torrnetoldalak, hogy rossz az aránya a chellosoknak. :D

Szerkesztette: stark100 2007. 12. 09. 11:38 -kor

#1134 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 09. 11:10

Idézet: stark100 - Dátum: 2007. dec. 9., vasárnap - 10:53

Remélem ez a durva lekorlátozás csak most hétvégén van. Eddig délelőttönként szoktam nagyrészt "intézni" a letöltéseket, de az utóbbi 3 napban már tök mindegy mert egész nap fixen max 100 Kb. Most már NSD sem írhatja, hogy tőccsé hajnalban.  :(

Annyira, hogy a letöltés lassúbb, mint a feltöltés. Ha elengedem a gyeplőt, felfelé 120-szal is menne, lefelé csak 15-tel jön. 2-3-szoros arányokat érek el, holott még nálam sem kész az anyag.
Ha belövöm, hogy max 50/50 lehet, a net akkor is szaggat, a weboldalak alig nyílnak meg. 10 megás net.
Most valamivel jobb, mint tegnap este-éjszaka volt.
A web is, a torrent is használhatónak tűnik.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#1135 Felhasználó inaktív   meghaltam 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 09. 11:22

Idézet: csozsi - Dátum: 2007. dec. 9., vasárnap - 11:10

Annyira, hogy a letöltés lassúbb, mint a feltöltés. Ha elengedem a gyeplőt, felfelé 120-szal is menne, lefelé csak 15-tel jön. 2-3-szoros arányokat érek el, holott még nálam sem kész az anyag.

ugyanez nalam. feltoltes szuper ejjel-nappal, letoltes meg hajnalban is lassu. nem ertem  :think:

#1136 Felhasználó inaktív   mozesapo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 09. 12:11

Idézet: meghaltam - Dátum: 2007. dec. 9., vasárnap - 12:22

ugyanez nalam. feltoltes szuper ejjel-nappal, letoltes meg hajnalban is lassu. nem ertem  :think:

Lehet, hogy a nagytudású szagértőik valamit megint elkonfiguráltak, mint nemrég mikor még csak 2 db. 10G-s port volt a bixben. Akkor is 2 hétig szagértették, hogy mi lehet a baj.
Jó lenne, ha tényleg hozzáértő embereket dolgoztatnának.  :reklamacio:
-Egész biztosan nem fogtok örülni - jegyezte meg Bölcs Elme.
-Ki vele! -Jó - mondta Bölcs Elme. - A Válasz a Nagy Kérdésre. . . -Nos?. . . -Az Élet, a Világmindenség Meg Minden. . . - mondta Bölcs Elme.
-Tehát?. . . -A Válasz. . . - mondta Bölcs Elme, és megállt.
-Igen?... -A Válasz. . .
-Igen???... -Negyvenkettõ - mondta Bölcs Elme végtelen méltósággal és hidegvérrel.

#1137 Felhasználó inaktív   stark100 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 09. 12:21

Ez még a jobbik eset lenne, mert azt idővel megcsinálják. De ha az az eset áll fenn, hogy éjjel, és délelőtt is behúzták a gyeplőt,akkor lesz itt megint olyan anyázás, hogy....

#1138 Felhasználó inaktív   Nagy Sarga Domper 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 09. 12:29

Éjszaka megy a torrent korlátlanul, mint eddig, BIX-en is látszik az ugrás, amikor kinyílnak a csapok, és az is, hogy délben elkezd szűkülni. A free leech időszak megvan.

#1139 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 09. 12:35

Idézet: Nagy Sarga Domper - Dátum: 2007. dec. 9., vasárnap - 12:29

Éjszaka megy a torrent korlátlanul, mint eddig, BIX-en is látszik az ugrás, amikor kinyílnak a csapok, és az is, hogy délben elkezd szűkülni. A free leech időszak megvan.

Elfogadom, mert te közelebb vagy a tűzhöz, mint mi.
Csak épp a tapasztalat nem ezt mutatja.
Úgy mondanám, hogy nem csak a torrent nem ment tegnap este-éjjel (bár már délután is voltak jelei), hanem a net is meglehetősen döcögött, kikapcsolt torrent mellett is.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#1140 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 12. 09. 13:08

Idézet: mozesapo - Dátum: 2007. dec. 9., vasárnap - 12:11

Jó lenne, ha tényleg hozzáértő embereket dolgoztatnának.  :reklamacio:

Megnyugodhatsz, azok a népek ruhadtul értenek hozzá. Vagy ha esetleg Te majdnem ennyire kened, akkor esetleg van ajánlatom, addig meg kussolj nyugodtan a fenekeden.
Make love not Wor.

Téma megosztása:

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.