Idézet: megyocon - Dátum: 2009. febr. 10., kedd - 12:33
Ezek csak a frissítés után keletkeztek, előtte csak 9,5 GB-os volt az egész Vista mappám. Ez borzalom! Egyébként már próbálta valaki, hogy mi történik, ha kitörli ezeket?
Egy is info a winsxs mappáról.
"A WinSxS (Windows Side-by-Side) mappa a megoldás arra, hogy a feltelepített programok ne akadjanak össze. Ha bármilyen program telepítésekor felül akar írni valamilyen, már létező filet a saját mappáján kívül (pl. windows/system32-ben, vagy akárhol máshol), akkor a Vista nem engedi felülírni, hanem a winsxs-ben csinál neki egy "virtuális" windows/system32-t, ahova kedve szerint irogathatja a dolgokat. Ugyanígy a windows update által felülírt csomagoknál az előző verziótól függő programok számára félretesz egy előző változatot, stb....
Tulajdonképpen egy sereg fileváltozat minden program, update részére azért, hogy ne akadjon semmi össze.
Nem biztos, hogy a leginkább helytakarékos megoldás, mert nem figyel arra, hogy egy újabb verzió minek felel meg és minek nem, hogy újabb-e vagy sem, hanem egyszerűen csinál neki egy mappát, elrakja. De úgy voltak vele szerintem (és jogosan), hogy ezen a helyfoglaláson már nem múlik, és így megszűnnek a .dll problémák. (nekem több, mint 1 éves rendszeren 6.8 giga az sxs mappa) Más részről a programok telepítésekor minden program minden változata kap legalább 1 ilyen mappát, ami uninstallkor nem biztos, hogy eltűnik, így sajnos szemét is van benne. Ennek az az oka, hogy az új rendszerű telepítők (trusted installer) már el tudják maguk után takarítani azokat a dolgokat, amiket a régiek nem - régi programot telepítve és utána leszedve sajnos maradhat ott szemét.
Az Ultimate Vistánál ráadásul minden feltelepített nyelvi változat részére külön SxS állományok készülnek minden update-kor, ezért a méretnövekedés is gyorsabb.
A Vista Service Pack 1 telepítése után lefuttatható a csomagot véglegessé tevő, rengeteg előzetes változatot eltávolító program, a vsp1cln.exe - ez az egyetlen program jelenleg, ami biztonságosan el tud távolítani dolgokat a WinSxS mappából, a kézzel beleturkálás eléggé halálos lehet

"
forrás SG.hu Dzsini írása.