HWSW Informatikai Kerekasztal: Közoktatási rendszergazdák III. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (72 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 70
  • 71
  • 72
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Közoktatási rendszergazdák III. Értékeld a témát: -----

#1421 Felhasználó inaktív   tamy 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2014. 10. 25. 15:56

Sziasztok!

Szeretnék beüzemelni egy Zentyal szervert amolyan mindenesnek (DHCP, SAMBA, tartományvezérlő, átjáró, tűzfal, proxy, meg ami még épp nem jut eszembe :) ). Egy ideje kísérletezem vele virtuális környezetben, jelenleg három megoldásra váró problémám is van vele:

1./ Beállítottam a proxyt, próbaképp beledobtam pár tiltott webhelyet, megfelelően blokkolja is őket, viszont jó lenne ha transzparens módban is működne. Kliensen kikapcsoltam a proxyt, Zentyalon meg a 80-as portot a kliensek felől önmagára irányítottam, működik, viszont ebben a felállásban a https forgalmat nem blokkolja. A 443-as porttal hiába játszom el ugyanezt, nem segít rajta. Valami ilyesmit találtam, de nekem ez elég kínai: Link. Tényleg ilyen körülményes ezt megoldani?

2./ Beléptettem egy gépet a tartományba, szerveren létre vannak hozva a felhasználók, és a megfelelő csoporthoz hozzá is adtam őket. Azt szeretném, ha a csoporthoz tartozó megosztást is felcsatolná automatikusan bejelentkezéskor. Csináltam egy egyszerű login scriptet, amit betettem a Bejelentkezési parancsfájlhoz, viszont valahogy azt szeretném elérni, ha mindenkinek csak a saját csoportjához tartozó megosztás kerülne felcsatolásra.

3./ Mivel iskolai környezetről van szó, jó lenne valahogy egyszerűen elérni az évfolyamváltást. Ha az idén a kovacs nevű felhasználó a 4A csoport tagja, jövőre huszadmagával át kéne kerüljön az 5A csoportba. Ezzel igazán még nem foglalkoztam, de gondolom az nem elég, ha a csoportot egyszerűen átnevezem 4A-ról 5A-ra. Illetve még akkor is el kéne játszani a megosztásokkal is, bár ha ez így működőképes, akkor azt még simán bevállalom.

#1422 Felhasználó inaktív   gozso 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2014. 10. 26. 04:42

Üzenet megtekintéseIdézet: lacatar - Dátum: 2014. 10. 24. 20:03

dumálhatunk a tiop 111-ről ha valaki gondolja bár elég röhejes a dolog de nálam már kijöttek az eszközök

pontosan mit értesz a röhejes alatt? nálam is megérkeztek. kíváncsi lennék, mi lesz az átvett projektorokkal? tábla mikor érkezik hozzá?

#1423 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 12. 12. 19:24

Üzenet megtekintéseIdézet: tamy - Dátum: 2014. 10. 25. 15:56

...

3./ Mivel iskolai környezetről van szó, jó lenne valahogy egyszerűen elérni az évfolyamváltást. Ha az idén a kovacs nevű felhasználó a 4A csoport tagja, jövőre huszadmagával át kéne kerüljön az 5A csoportba. Ezzel igazán még nem foglalkoztam, de gondolom az nem elég, ha a csoportot egyszerűen átnevezem 4A-ról 5A-ra. Illetve még akkor is el kéne játszani a megosztásokkal is, bár ha ez így működőképes, akkor azt még simán bevállalom.

Erre az a bevált megoldás van, hogy nem az osztályt írod a csoporthoz, hanem a kezdés évét. Az ugye nem változik, fix marad végig. Tehát 4A helyett 2010A.

#1424 Felhasználó inaktív   tamy 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2014. 12. 12. 20:30

Üzenet megtekintéseIdézet: pgyafi - Dátum: 2014. 12. 12. 18:24

Erre az a bevált megoldás van, hogy nem az osztályt írod a csoporthoz, hanem a kezdés évét. Az ugye nem változik, fix marad végig. Tehát 4A helyett 2010A.

Időközben ezen már túl vagyok (nincs itt valami nagy élet, bár sokkal több segítséget máshol se kaptam). Pontosan erre a megoldásra jutottam én is, viszont így is van egy olyan problémám, hogy a végzetteket nem tudom "egy mozdulattal" törölni. A "samba-tools" paranccsal kitudom ugyan gyűjteni egy adott csoport felhasználóit, meg utána törölhetem is, de ottmarad a megosztott könyvtára, és ami a legnagyobb baj, hogy valahol bent marad a user is a rendszerben, mert ha újra létre akarom hozni, akkor azt mondja, hogy már létezik. Webes felületről természetesen szépen lehet törölni őket, csak ott meg nem tudom egybe törölni egy adott csoport összes felhasználóját. Vagy végig kéne néznem egyesével mind a kb. 450 diákot, hogy a végzős évfolyam csoportjába tartozik-e, vagy kiírkálni a csoportba tartozó összes felhasználót, majd utána egyesével törölni őket. És persze mindkét esetben elég könnyen becsúszhat, hogy valakit véletlenül törlök.

Mivel a Zentyal-nak gyakorlatilag semmilyen supportja nincs, így ismét a Sulixerver felé fordultam, ebbe elvileg minden megvan oldva, ráadásul normálisan működik a transzparens proxy is benne, csak a felületével nem bírok megbarátkozni. Egyszerűen nem bírom megszokni, az egész egy átláthatatlan katyvasz. Ráadásul a dokumentáció és a valóság teljesen más, valószínűleg valami ősrégi változathoz készült, aztán nemigazán frissítették. Meg vannak dolgai, amik random módon működnek. Próbálkoztam a proxyn szűrőszabályokat létrehozni, a végén már pozitív listával egyetlen oldal kivételével minden tiltva volt, ennek ellenére a user vígan mászkálhatott bármerre. Aztán egyszer csak észhez tért, elkezdett normálisan működni. A külső (wan felőli) elérést viszont egyszerűen nem bírom beállítani. Be van pipálva a http és a https is, ennek ellenére kívülről mind http-n, mind https-en csak a Sulixerveres weblap jön be, ki tudja miért.

Sajnos közben egyéb tényezők is nehezítik a dolgot: a server amit be kívántam üzemelni, korábban Sulixerverrel működött, de le lett állítva. Erre szánom majd valamelyik megoldást. Legutóbb mikor néztem, még rendben elindult, közben egy gyengébb vason kísérleteztem, pár napja gondoltam, akkor nekiesek, és rádobom élesbe a Sulixervert, bár igazán még mindig nem ismerem. Aztán bekapcsolás után se kép se hang. Ez egy duplaprocis Dell Poweredge 2900, az egyik procira panaszkodik, de alaposabban még nem volt időm foglalkozni vele. Most meg gőzerővel készülni kell a karácsonyi műsorokraq, úgyhogy az idén már nem lesz időm ezzel foglalkozni, az szinte biztos.

#1425 Felhasználó inaktív   stephan_derrick 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2016. 04. 05. 09:27

Kicsit felhoznám ezt a témát, ha nem baj.
Sok telefont kaptam, hogy az új rendszerekkel mit hogyan kell csinálni, kötelező programok inkompatibilitása, az új dell T20-as szerverekre történő free linux telepítések megvalósítása free linux támogatás nélkül (csak redhat van)... gondolom, ha ez a topik él, költséghatékonyabban segíthetünk egymásnak. Kép
"Unless that was a guitar in the rifle case." :-)

#1426 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2016. 04. 06. 14:25

Üzenet megtekintéseIdézet: stephan_derrick - Dátum: 2016. 04. 05. 10:27

Kicsit felhoznám ezt a témát, ha nem baj.
Sok telefont kaptam, hogy az új rendszerekkel mit hogyan kell csinálni, kötelező programok inkompatibilitása, az új dell T20-as szerverekre történő free linux telepítések megvalósítása free linux támogatás nélkül (csak redhat van)... gondolom, ha ez a topik él, költséghatékonyabban segíthetünk egymásnak. Kép

Engem érdekelne mivel szoptok, aztán max, sokat hozzátenni nem tudok, de abban sem vagyok biztos, hogy más rendesen olvassa itt a dolgokat.
Make love not Wor.

#1427 Felhasználó inaktív   stephan_derrick 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2016. 04. 07. 10:32

Na igen, lehet, hogy 2 héttel korábban kellett volna elkezdenem, most már nyakunkon az ellenőrzés, jönnek fotózkodni az illetékesek, így gondolom aki amit akart azt már megcsinált.
Hát ami volt, sok azonos dektop miatt imagelési kérdések, win 10 tartományba léptetése; a kötelező nortonnal szűrni, ami tartományi usernél nem megy, csak helyivel (legalábbis az ingyenes); mi legyen a "régi" gépekkel. (Azért az idézőjel, mert valahol itt az alföldön i5-öket kellett lecserélni i3-okkal - lehet mosolyogni); aztán az a t20-as szerver 1 hálókártyával mire használható (és a Vegyünk.. kezdetű mondatok itt nem használhatóak. Már több, mint tíz éve alaplapokon integrálva vannak, így csak az ősi gépekből beraktározottakkal lehetne megoldani, ami csak 10 Mbps-os, de mivel a sulinet 4Mpbs/256kbps tulajdonképpen így is bőven túlméretezett lenne, már csak az ISA to PCI-E-re kellene megoldást találni - remélem fogtad az iróniát); win szervert nem adtak hozzá és plusz licenszet sem a tisztaszoftverben, így ingyenes linuxot hogyan telepítsünk. (A sulix szervert ajánlották, de az fel sem települ 1 hálókártyával). Viszont ha bele is tennél egyet, akkor a particionálónál akadnak el linuxok, mert nem látják a hdd-t (sem tömbben, sem ahci sem ata-ban).
Szóval kb. ezeket oldogattuk meg.
A szerver egyébként érdekes, mert kb fele az előzőnek, és nem csak lan-ban, hanem cpu-ban, ram-ban és hdd-ben is. A ház olyan kialakítású, hogy bele lehet erőszakolni még 2 hdd-t, hogy értelme is legyen, de az alaplapon csak az egyiknek jutna sata csati (!) - ez volna a dell-féle raid hidegtartalék? ha nem megy, minek pörögjön :) (ez megint irónia volt) de cserébe raktak bele audio chipet (!). Lehet, hogy én maradtam le valamiről, de szerintem semmi keresnivalója egy szerverben. Nem értek a gyártástechnológiához, de sztem egy chip drágább, mint egy csati. Emlékszem a win2k szerver első sp-mentes kiadására, amikor a hangchippet le kellett tiltani a biosban, mert kifagyott a telepítő (ez persze tesztrenszereknél jött ki, amit desktopokból raktunk össze)
Ha már így rákérdeztél, akkor kérdeznék amire még nem volt időm agyalni. Szünetmentest sem adtak, és ebben a faluban, ahol dolgozok szinte heti rendszerességű az áramszünet. Tudom, hogy a linux nem windows, de attól még nem szereti, ha hirtelen elmegy a 230. Tehát, amikor pár %-os a töltöttség, akkor csak az egyik szervernek tud jelet küldeni, hogy álljon le szabályosan. Na de hogy áll le a másik?
És a win 10-ek is problémásak, ha 4 vagy több van bekapcsolva, akkor már telefonálnak az irodából, hogy nincs net (tulajdonképpen az egész iskolában használhatatlanul belassul, csak ők hamar felkapják a vizet, amikor nyakig vannak egy adatbázisban, aztán időtullépés miatt kidobja őket). Nagyon leterheli a külső hálózatot. Lehet, hogy ez csak 4Mbps-on jelent gondot, de nekem ezzel kell gazdálkodnom itt kell megoldanom. Az extra frissítéseket már lekapcsoltam, csak a kötelező biztonságikat erölteti. Azt sem forszírozná, ha fizetős internet elérésünk lenne (írta a súgó) Már csak valami reg. értéket kellene átbillenteni, hogy a lan-t fizetősnek lássa.
Hát most így ebéd előtt ennyi jutott eszembe :)
Azért jó, hogy valaki csak olvassa :)

#1428 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2016. 04. 07. 11:08

" Tehát, amikor pár %-os a töltöttség, akkor csak az egyik szervernek tud jelet küldeni, hogy álljon le szabályosan. Na de hogy áll le a másik?"

Másik szerverről shutdown script küldése.
Make love not Wor.

#1429 Felhasználó inaktív   stephan_derrick 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2016. 04. 07. 11:34

Na igen, de amikor nem szinkronban mennek?!

Téma megosztása:

• (72 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 70
  • 71
  • 72
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó