Na igen, lehet, hogy 2 héttel korábban kellett volna elkezdenem, most már nyakunkon az ellenőrzés, jönnek fotózkodni az illetékesek, így gondolom aki amit akart azt már megcsinált.
Hát ami volt, sok azonos dektop miatt imagelési kérdések, win 10 tartományba léptetése; a kötelező nortonnal szűrni, ami tartományi usernél nem megy, csak helyivel (legalábbis az ingyenes); mi legyen a "régi" gépekkel. (Azért az idézőjel, mert valahol itt az alföldön i5-öket kellett lecserélni i3-okkal - lehet mosolyogni); aztán az a t20-as szerver 1 hálókártyával mire használható (és a Vegyünk.. kezdetű mondatok itt nem használhatóak. Már több, mint tíz éve alaplapokon integrálva vannak, így csak az ősi gépekből beraktározottakkal lehetne megoldani, ami csak 10 Mbps-os, de mivel a sulinet 4Mpbs/256kbps tulajdonképpen így is bőven túlméretezett lenne, már csak az ISA to PCI-E-re kellene megoldást találni - remélem fogtad az iróniát); win szervert nem adtak hozzá és plusz licenszet sem a tisztaszoftverben, így ingyenes linuxot hogyan telepítsünk. (A sulix szervert ajánlották, de az fel sem települ 1 hálókártyával). Viszont ha bele is tennél egyet, akkor a particionálónál akadnak el linuxok, mert nem látják a hdd-t (sem tömbben, sem ahci sem ata-ban).
Szóval kb. ezeket oldogattuk meg.
A szerver egyébként érdekes, mert kb fele az előzőnek, és nem csak lan-ban, hanem cpu-ban, ram-ban és hdd-ben is. A ház olyan kialakítású, hogy bele lehet erőszakolni még 2 hdd-t, hogy értelme is legyen, de az alaplapon csak az egyiknek jutna sata csati (!) - ez volna a dell-féle raid hidegtartalék? ha nem megy, minek pörögjön

(ez megint irónia volt) de cserébe raktak bele audio chipet (!). Lehet, hogy én maradtam le valamiről, de szerintem semmi keresnivalója egy szerverben. Nem értek a gyártástechnológiához, de sztem egy chip drágább, mint egy csati. Emlékszem a win2k szerver első sp-mentes kiadására, amikor a hangchippet le kellett tiltani a biosban, mert kifagyott a telepítő (ez persze tesztrenszereknél jött ki, amit desktopokból raktunk össze)
Ha már így rákérdeztél, akkor kérdeznék amire még nem volt időm agyalni. Szünetmentest sem adtak, és ebben a faluban, ahol dolgozok szinte heti rendszerességű az áramszünet. Tudom, hogy a linux nem windows, de attól még nem szereti, ha hirtelen elmegy a 230. Tehát, amikor pár %-os a töltöttség, akkor csak az egyik szervernek tud jelet küldeni, hogy álljon le szabályosan. Na de hogy áll le a másik?
És a win 10-ek is problémásak, ha 4 vagy több van bekapcsolva, akkor már telefonálnak az irodából, hogy nincs net (tulajdonképpen az egész iskolában használhatatlanul belassul, csak ők hamar felkapják a vizet, amikor nyakig vannak egy adatbázisban, aztán időtullépés miatt kidobja őket). Nagyon leterheli a külső hálózatot. Lehet, hogy ez csak 4Mbps-on jelent gondot, de nekem ezzel kell gazdálkodnom itt kell megoldanom. Az extra frissítéseket már lekapcsoltam, csak a kötelező biztonságikat erölteti. Azt sem forszírozná, ha fizetős internet elérésünk lenne (írta a súgó) Már csak valami reg. értéket kellene átbillenteni, hogy a lan-t fizetősnek lássa.
Hát most így ebéd előtt ennyi jutott eszembe
Azért jó, hogy valaki csak olvassa