Idézet: JonesC - Dátum: 2014. 06. 25. 22:32
Akit megharapnak, az finnyás úrikisasszony, mert arréblöki a támadóját. Én személy szerint jól bele is rúgtam volna. Egyébként nem tudom erről mit ír a biblia, de amikor én fociztam, a törlesztés az volt, ha az adott történet után újraindított játék során törlesztett valaki. Az hogy reflexből lerúgod, az logikusan nem törlesztés, hanem védekezés.
A "törlesztés" gyakran azonnali, ilyet sokszor lehet látni a mérkőzéseken.
A szabály egyébként tilt minden nem sportszerű, a pályára és a labdarúgáshoz nem illő megmozdulást, és nem tér ki arra, hogy ezek időben (és térben) mikor történnek:
Idézet
"Kiállítandó, piros kártya felmutatásával, a játékos, csere vagy lecserélt játékos, aki elköveti a következő hét szabálytalanság valamelyikét:
súlyos sportszerűtlenségben vétkes;
durva játékban vétkes;
leköpi az ellenfelet vagy bármely más személyt;
szándékos labdakezezéssel gól elérésében gátolja meg az ellenfelet, vagy nyilvánvaló gólhelyzetet semmisít meg (ez nem vonatkozik a saját büntetőterületén lévő kapusra);
szabadrúgást vagy büntetőrúgást maga után vonó szabálytalansággal gól elérésében gátolja meg a kapura törő ellenfelet, vagy nyilvánvaló gólhelyzetet semmisít meg;
goromba, durva vagy sértő kifejezéseket illetve mozdulatokat használ;
ugyanazon a mérkőzésen egy második, figyelmeztetéssel (sárga lappal) járó szabálytalanságot követ el."
(Forrás:
http://hu.wikipedia.org)
Idézet
"Kiállítással járó szabálytalanságok
Ki kell állítani és piros lapot kell felmutatni annak a játékosnak, aki elköveti a
következő hét szabálytalanság valamelyikét:
• súlyos szabálytalanságban vétkes
• erőszakos cselekedetben vétkes
• leköpi ellenfelét vagy bármely más személyt
• a labda szándékos kezezésével gól elérésében gátolja az ellenfelet, vagy
nyilvánvaló gólhelyzetet semmisít meg (ez nem vonatkozik a saját
büntetőterületén lévő kapusra)
• szabadrúgást vagy büntetőrúgást maga után vonó szabálytalansággal gól
elérésében gátolja meg a kapura törő ellenfelet, vagy nyilvánvaló
gólhelyzetet semmisít meg
• goromba, durva vagy sértő kifejezéseket és/vagy mozdulatokat használ
• ugyanazon a mérkőzésen második figyelmeztetését kapja
A játékosnak, cserejátékosnak vagy a lecserélt játékosnak amennyiben
kiállították, el kell hagynia a játéktér környékét és a technikai zónát."
(Forrás: A FIFA hivatalos szabálykönyve)
A két változat csak a fordításban tér el egymástól.
Lényegtelen tehát, hogy rögtön az esetet követő másodpercben, "reflex-ből" követ-e el durvaságot egy játékos, a durvaság jogos büntetése minden esetben piros lap és kiállítás.
És ezért nincsen értelme azon tanakodni, hogy ki hogyan és mit cselekedett volna.
És nem azért "finnyás úrikisasszonyok" a mai játékosok, mert "arrébblökik" a támadót, hanem azért, amilyen "nagyhalált" képesek bemutatni szinte bármilyen sérülést követően. És nyilván nem az olyan extrém dolgokra gondolok, mint egy lábtörés, vagy agyrázkódás. De egy bekapott zsibbasztó "izompuszit követően is percekig fetrengenek a földön... vagy amikor elesnek egy gáncs miatt, akkor hangosan ordítanak (a TV közvetítésen keresztül is hallható sokszor), stb, stb, stb...
Mindazonáltal Suárez eltiltása jogos, és ez a minimum. Én 1 évet is adtam volna neki, és kötelező pszichiátriai vizsgálatra küldtem volna. Személyes véleményem szerint ugyanis nem normális.
(Persze azért adhatnának enni az uruguay-i játékosoknak!

)