Sziasztok!
Van egy kisebb gondom, több topikban is elfért volna, de talán ez a legmegfelelőbb.
Adott egy céges levelező szerver, hardveres RAID5 tömb, Courier-IMAP a MUA, kb. 50GB az összes felhasználó szerveren levő levelezése. Napi mentés készül minden hajnalban. Vezetőség sokat utazik, nyílnak külföldi leányvállalatok is. Eddig úgy történt a mentés, hogy leállítottam az SMTP-be ágyazott víruskeresőt, valamint magát az IMAP démont, ezzel gyakorlatilag megakadályoztam azt, hogy az éppen mentés alatt levő könyvtárak tartalma megváltozhasson. Felhasználók nem tudták olvasott/nem olvasott státuszát változtatni a leveleiknek, nem tudták törölni őket, más mappákba mozgatni a leveleiket a mentés alatt. SMTP fogadta a kintről érkező leveleket, de mivel nem tudta átadni a szerveren futó, SMTP-be integrált víruskeresőnek, mert az szintén le volt állítva, queue-ban maradt. Amikor a mentés lezajlott, indítottam az IMAP démont, valamint a víruskeresőt, így az SMTP queue ki tudott ürülni, user megkapta a levelét, illetve lehetőség nyílt a postafiókot használni.
A mentés két lépcsőben zajlik, először csak egy-egy tar készül a felhasználók mailboxáról, erre az időre vannak csak leállítva az említett szolgáltatások. A gzip tömörítés pedig már a tar fájlokról készül. Azaz szerintem ennél rövidebb ideig nem állhatnak a szolgáltatások, de most már ez is gond. Mindig van olyan felhasználó a világ valamely pontján, aki éppen akkor akar marhára levelezni, amikor a mentés zajlik (kb. 1...1,5 óra ideig tart a tarolás).
Az egy szerveres megoldást megtartanám, ha mód van rá. Mit ajánlotok, hogyan tudnám úgy menteni a dolgokat, hogy a mentés biztonságos legyen, de közben működjenek a szolgáltatások
Nem tartottam szerencsésnek, ha a tarolás közben változhat az a könyvtár tartalma, melyről készül a tar. Mit tudtok erről, lehet ebből gond, vagy ez valami kernel/op.rendszer, stb. módon már kivédett dolog :confused:
Kérdezhetném úgy is, hogy (mert vagy ugyanerről van szó, vagy akár módosíthatom is a szkriptet) ha másolok egy könyvtárat, melynek tartalma változik, milyen eredményre számíthatok

Ha csak azok másolódnak át, mely a másolás megkezdésekori állapot volt, nekem az már tökéletes lenne, kérdés, mennyire eredményez ez stabil eredményt, használható lehet-e egy ilyen backup, ha szükség van rá