Debian Linux II.
Elküldve: 2009. 05. 26. 16:36
Úgy értve, hogy vagy kiadhatom az adott parancsot egyszer távolról, és az lefut több gépen, vagy mondjuk automatizálni részben a biztonsági frissítéseket.
Rémlik hogy korábban láttam erre megoldást, de nem jegyeztem meg a nevét aztán mst persze nem ugrik be.
A feladat konkrétan az lenne, hogy több ubuntu virtuális gépet aptitude-al naprakészen tartsak, és szeretném elkerülni, hogy egyessével be kelljen slattyognom ssh-n és mindenhol kézzel frissítgetni.
Elküldve: 2009. 05. 26. 19:07
Idézet: Yv@n - Dátum: 2009. máj. 26., kedd - 17:36
Úgy értve, hogy vagy kiadhatom az adott parancsot egyszer távolról, és az lefut több gépen, vagy mondjuk automatizálni részben a biztonsági frissítéseket.
Rémlik hogy korábban láttam erre megoldást, de nem jegyeztem meg a nevét aztán mst persze nem ugrik be.
A feladat konkrétan az lenne, hogy több ubuntu virtuális gépet aptitude-al naprakészen tartsak, és szeretném elkerülni, hogy egyessével be kelljen slattyognom ssh-n és mindenhol kézzel frissítgetni.
Hat, ebben az esetben a legegyszerubb crontabba aptitude update && aptitude upgrade. Ha nemikepp dinamikusabban akarod, akkor van egy >dsh< nevu cucc, azzal lehet sok gepen ugyanazt futtatni tobb nodeon.
Our shadows taller than our soul.
“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”
Elküldve: 2009. 05. 30. 08:18
Idézet: kroozo - Dátum: 2009. máj. 26., kedd - 20:07
Ennél van elegánsabb is, cron-apt a csomag neve. Itt választhatsz, hogy upgrade-et is csináljon-e, vagy se. Nekem úgy van beállítva a gépeimen, hogy csinál egy update-et, ha van frissítés, azokat letölti, de nem teszi fel, és küld egy emailt, hogy az adott gépen frissíteni való van.
Az automatikus upgrade-et nem szeretem, nem akarok váratlan hibába belefutni egy upgrade miatt. Így viszont jól megy, és nem kell megvárnom, amíg a frissítés lejön, mert azt éjszaka lehúzza.
Elküldve: 2009. 05. 30. 13:15
Idézet: Friczy - Dátum: 2009. máj. 30., szombat - 9:18
Az automatikus upgrade-et nem szeretem, nem akarok váratlan hibába belefutni egy upgrade miatt. Így viszont jól megy, és nem kell megvárnom, amíg a frissítés lejön, mert azt éjszaka lehúzza.
Tenyleg, ez mar ki is ment a fejembol, hogy ilyen is van.
“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”
Elküldve: 2009. 06. 01. 14:31
Elküldve: 2009. 06. 04. 09:32
Idézet: kroozo - Dátum: 2009. máj. 30., szombat - 14:15
Én semmit nem akarok felügyelet nélkül telepíteni, így lehet, hogy az aptitude-nek van ilyen opciója, de nem akarom használni
Elküldve: 2009. 06. 05. 21:53
cssh (clusterSSH)-t találtam menet közben, mint működő megoldást, de ezeket is meglesem. köszi.
Elküldve: 2009. 06. 06. 07:27
Idézet: Friczy - Dátum: 2009. jún. 4., csütörtök - 10:32
Ez mar erosen attol fugg, hogy milyen a kornyezet
Vagy a masik oldalrol nezve, nem rohadt kritikus rendszereken sec update pl akar szolhat automatan is. De alapvetoen igazad van.
Elküldve: 2009. 06. 07. 09:34
Bár féligmeddig programozás, és más linuxokban is jó.. itt teszem fel kérdésem Köztetek (elnézést):
Van egy weboldal. Könyvtárak számozottak, és a bennük lévő fájlok is. Egymásután nőnek a fájlok számozásai is, és a könyvtár számozása is, pl:
http://valami.com/01/auto01.jpg
http://valami.com/01/auto02.jpg
http://valami.com/01/auto03.jpg
.
.
16 kép körül-után köv könyvtár:
http://valami.com/02/auto01.jpg
http://valami.com/02/auto02.jpg
.
.
Mindez kb. 130 könyvtárig.
Meguntam böngészővel tökölni mire leszedem őket. Szeretnék rá egy shell script-et, ami wget-tel leszedi mindet. Külön szépség lenne, ha NEM jpg (ergo html oldalra irányítás) esetén köv. könyvtárra váltana, például auto16.jpg az utolsó, auto17.jpg beütése esetén egy html oldalra visz a motyó.
De ha ez nincs implementálva az sem baj, pár wget error msg belefér ha 20-ig számozok..
Programoztam régen pascal-ban, c-ben, mindenfélében, de shell scripting még nem annyira..
Egy egyszerű ciklus kellene nekem tehát, mind könyvtárra, mind fájlokra, tehát két változó, értékük mindig 1-el nő, és e változók be vannak építve a wget-es parancs könyvtár- és fájlnevébe.
Istennek sem jön össze a for ciklusom.. az összehasonlítással van baja..
for (( k < 10 )) do
ez oké.. utána egy másik hasonló jön (for ciklus a for ciklusban) és hiba
Hogy lehetne ezt megoldani ?
Elküldve: 2009. 06. 07. 10:54
Szerkesztette: Eperkutyus 2009. 06. 07. 11:05 -kor
Elküldve: 2009. 06. 30. 14:51
Szóval nem tudom, lehet-e és ha igen, hogyan. Van egy Debian vas, alapvetően mail szerver, WEBMail felülettel, kicsi FTP is.
Olyat szeretnék, hogy lássam, mely IP címekkel, DNS-ekkel állt szóba, hova/honnan mennyi forgralom volt az adott protokollon. Olyasmi kellene, mint amit az iptraf valós időben csinál, viszont nekem valami off-line megoldás kellene. Ránézek, amikor akarom, lássam, hogy az elmúlt időszakban mi történt. Tudtok ebben segíteni
Elküldve: 2009. 06. 30. 15:53
Idézet: Mono - Dátum: 2009. jún. 30., kedd - 15:51
Szóval nem tudom, lehet-e és ha igen, hogyan. Van egy Debian vas, alapvetően mail szerver, WEBMail felülettel, kicsi FTP is.
Olyat szeretnék, hogy lássam, mely IP címekkel, DNS-ekkel állt szóba, hova/honnan mennyi forgralom volt az adott protokollon. Olyasmi kellene, mint amit az iptraf valós időben csinál, viszont nekem valami off-line megoldás kellene. Ránézek, amikor akarom, lássam, hogy az elmúlt időszakban mi történt. Tudtok ebben segíteni
Nem tudom van-e erre valami out-of-the-box (persze kiveve, ha app szinten akarod). Valoszinu azt lehetne, hogy pl az osszes syn csomagot logoltatod (illetve esetleg a vegehez a FINt RSTt) iptablessal, aztan valami scripttel beontod valami grafikonozos izebe, cacti, mrtg valami. Bar nem tunik trivialisnak.
Elküldve: 2009. 06. 30. 21:39
Ubuntu 9.04-en (azért bátorkodtam a Debian topikba írni...) van egy kis gondom a pureftpd-vel. 8.10-ről frissítettem, és úgy tűnik, hogy a virtualchroot opció ebben már nem default. Nem baj, bekapcsoltam a konfigban, el is indul, csakhogy a klienseket a jelszó elküldése után levágja. A logokban semmi értékelhető információt nem találtam, mintha egyszerűen eltűnne a kliens login közben. Ha visszaállítom a virtualchroot nélküli opcióra, akkor mindegy megy szépen, csak éppen nagyon kéne ez a funkció. Van valakinek ötlete?
Elküldve: 2009. 07. 01. 10:30
Idézet: kroozo - Dátum: 2009. jún. 30., kedd - 15:53
Köszi! App. szinten szeretném, valami egyszerű megoldással...
Elküldve: 2009. 07. 01. 10:43
Idézet: Mono - Dátum: 2009. júl. 1., szerda - 11:30
App szinten mindenfele appnak vannak logelemzo cuccai, azok kornyeken erdemes nezelodni
Elküldve: 2009. 07. 27. 14:39
Most tekintsunk el attól, h tegyek rá 64bites linuxot, ehhez nincs "kedvem".
Elküldve: 2009. 08. 06. 06:48
Van egy problémám egy Ubuntuval, ami szerverként üzemel egy szerverparkban. Nem én telepítettem a szervert, hanem az egyik ismerősöm, de ő sem nagy linux guru, csak innen onnan leírásokból telepítette.
Működött is minden szépen és jól, csak most van egy olyan problémám, hogy a VNC kapcsolat nem működik.
Az a hibajelenség, hogy a TigthVNC kliens azt mondja, nem tud csatlakozni. Hamachi-val megoldva a kapcsolat, de az a része működik szépen, lehet pingelni. Illetve webböngészőből a webszerver is elérhető, mert bejön a weboldal. Viszont a TightVNC kliens nem tud csatlakozni. Beléptem SSH-val, ez működik (igaz nem tudom a root jelszót), és sudo-val és a reboot paranccsal újra is tudtam indítani a szervert. És utána első alkalommal még csatlakozott is a VNC kliens, de a GUI olyan volt, mintha folyamatosan frissítené magát, és nem is töltődött be teljesen. Másik alkalommal a menü nem is látszódott, csak felül és alul egy szürke csík és a háttérkép. Aztán kidobott a VNC kliens és a következő csatlakozásig nem is engedett újra kapcsolódni a szerverhez. Asszem talán KDE van rajta, de passz. Nem igazán értek linuxhoz, csak 1-2 dolgot próbálgattam leírások alapján. Amit előtte próbáltam, az egy dimdim szerver telepítése, a következő leírás alapján:
http://forums.dimdim.com/forum/showpost.ph...438&postcount=4
Ebben van valami olyan, ami okozhatta? Elindítani nem sikerült a szervert az utolsó paranncsal, mert a környezeti változókat nem tudtam beállítani nem root felhasználóval. Így hibákat írt ki. De nem tudom, hogy összefügg-e a két dolog (VNC nem működik).
Sajnos most fejből nem tudom, milyen Ubuntu vagy VNC szerver van rajta pontosan, de hátha valaki ez alapján tud valamit javasolni, ahol el lehet indulni.
Amit előre is köszönök!
Bence
Elküldve: 2009. 08. 06. 07:28
Elküldve: 2009. 08. 06. 07:58
Idézet: leslie - Dátum: 2009. aug. 6., csütörtök - 8:28
Kicsit bővebben?
Grafikus felület pedig szintén emiatt kell: pár dolog egyelőre jobban kézreáll, mint a konzolban. De amúgy jogos, idővel majd beletanulok az ssh-ba és a konzol használatába, de addig "kényelmesebbnek" tűnik ha van grafikus felület is.

Súgó
A téma zárva.