HWSW Informatikai Kerekasztal: Windows 7 - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (365 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 335
  • 336
  • 337
  • 338
  • 339
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Windows 7 Értékeld a témát: **--- 18 szavazás

#6721 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2012. 01. 02. 15:27

Sziasztok!

Melyik a legegyszerűbb megoldás arra, hogy Windows XP-t és Windows 7-et (64 bit-es változat) is használjak a számítógépemen?

Utoljára sok-sok éve dolgoztam egyszerre két operációs rendszerrel. A Win98 és WinME párosnál a PQ Boot Magic program segítségével oldottam meg a két operációs rendszer egymás "mellé" történő telepítését, használatát, majd később a Win98 SE és WinXP az utóbbi oprendszer saját boot menedzserének köszönhetően működött együtt.

A Windows7 esetében mi a két fent említett operációs rendszer telepítésének menete, helyes sorrendje?

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv: Piftuka
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#6722 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2012. 01. 02. 16:29

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2012. 01. 02. 15:27

A Windows7 esetében mi a két fent említett operációs rendszer telepítésének menete, helyes sorrendje?

XP-t felrakod, hagysz partíciónak helyet, utána a Win7 mindent megcsinál magától. Semmi külön bohóckodás, felrakod és tudja.
Make love not Wor.

#6723 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 02. 21:05

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2012. 01. 02. 16:29

XP-t felrakod, hagysz partíciónak helyet, utána a Win7 mindent megcsinál magától. Semmi külön bohóckodás, felrakod és tudja.

Köszönöm a választ! :up:

Ebben az esetben még egy-két kérdés felmerült bennem...

1. Van-e bármilyen akadálya/hátránya, ha mindkét operációs rendszert NTFS fájlrendszerre formázott partícióra telepítem?

2. Jelenleg egy 100 Gbyte-os partícióra van a Win7 telepítve. Ha ebből szeretnék leválasztani valamennyit az XP-nek, akkor az jelenthet-e problémát? Tehát, ha a jelenleg szabadon lévő ~48 GB-ból leválasztok mondjuk 10 GB-ot?
(Azért kérdezem, mert a WinXP anno nem szerette, ha bármilyen programmal az ő saját, "használatba vett" partíciója át volt méretezve. Hajlamos volt "elszállni" még akkor is, ha az ember csak a szabad területet módosította alatta.)

3. Amennyiben a jelenlegi partíciót megosztom, hogyan tudom legegyszerűbben a merevlemez elejére mozgatni a WinXP-nek fenntartott partíciót?
(Figyelembe véve, hogy ez az egyetlen működő gépem van, ezért a Win7 alól kell elvégeznem a dolgot, avagy fontos, hogy legalább addig működjön a Win7, amíg a WinXP és Win7 telepítési procedúrának neki nem állok.)

Hiszen a WinXP-t kell elsőnek telepítenem, s akkor már annak kell lennie a merevlemez elején, majd azt követően a Win7 partíciónak, nemde?

4. Jelent-e bármilyen sebességbeli lassulást, ha a WinXP partíció van a merevlemez elején, a Win7 pedig utána? Egyáltalán a mai gépeken (lásd a konfigurációmat) észrevehető bármilyen sebességkülönbség ahhoz képest, ha a Win7 csak önmagában, a lemez elejére van telepítve?

Továbbra is köszönöm a segítséget!

#6724 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 05. 02:04

Valaki? :unsure:

#6725 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 05. 09:01

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2012. 01. 02. 21:05

1. Van-e bármilyen akadálya/hátránya, ha mindkét operációs rendszert NTFS fájlrendszerre formázott partícióra telepítem?

Nincs. Ez a normális, az NTFS-NTFS felállás.

2. Jelenleg egy 100 Gbyte-os partícióra van a Win7 telepítve. Ha ebből szeretnék leválasztani valamennyit az XP-nek, akkor az jelenthet-e problémát? Tehát, ha a jelenleg szabadon lévő ~48 GB-ból leválasztok mondjuk 10 GB-ot?
(Azért kérdezem, mert a WinXP anno nem szerette, ha bármilyen programmal az ő saját, "használatba vett" partíciója át volt méretezve. Hajlamos volt "elszállni" még akkor is, ha az ember csak a szabad területet módosította alatta.)

3. Amennyiben a jelenlegi partíciót megosztom, hogyan tudom legegyszerűbben a merevlemez elejére mozgatni a WinXP-nek fenntartott partíciót?
(Figyelembe véve, hogy ez az egyetlen működő gépem van, ezért a Win7 alól kell elvégeznem a dolgot, avagy fontos, hogy legalább addig működjön a Win7, amíg a WinXP és Win7 telepítési procedúrának neki nem állok.)

Az ingyenes MiniTool Partition Wizard (Partition Magic klón) elvileg megcsinálja adatvesztés nélkül. Mégis azt javaslom, hogy az érintett partíciókról mindent mentsél le, az XP telepítőjével töröld őket, majd hozd létre a jó kiosztást, ez a tuti biztos.

Hiszen a WinXP-t kell elsőnek telepítenem, s akkor már annak kell lennie a merevlemez elején, majd azt követően a Win7 partíciónak, nemde?

De, ez így van.

4. Jelent-e bármilyen sebességbeli lassulást, ha a WinXP partíció van a merevlemez elején, a Win7 pedig utána? Egyáltalán a mai gépeken (lásd a konfigurációmat) észrevehető bármilyen sebességkülönbség ahhoz képest, ha a Win7 csak önmagában, a lemez elejére van telepítve?

Nem jelent semmilyen lassulást.

Elárulnád amúgy, hogy minek neked XP a 7-es mellé? Ha meg mindenképp kell XP, mondjuk tesztelésre, akkor miért nem jó XP mode-ban vagy más virtuális gépen? Jobb, mint partíciókat bolygatni.

Szerkesztette: Raynes 2012. 01. 05. 09:20 -kor

„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#6726 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 05. 12:23

Köszönöm a válaszokat!

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2012. 01. 05. 09:01

Az ingyenes MiniTool Partition Wizard (Partition Magic klón) elvileg megcsinálja adatvesztés nélkül. [..]

Én a szintén ingyenes "EaseUS Partition Master Home Edition" szoftvert használom a célra. A MiniTool mennyiben jobb/más, mint az?

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2012. 01. 05. 09:01

Elárulnád amúgy, hogy minek neked XP a 7-es mellé? Ha meg mindenképp kell XP, mondjuk tesztelésre, akkor miért nem jó XP mode-ban vagy más virtuális gépen? Jobb, mint partíciókat bolygatni.

Azért kell az XP, mert a Win7 Home változata van meg nekem, és azon nincsen XP mode. Viszont van egy munkára használt szoftver, amelyből egyszerűen nem létezik Win7 változat, és sajnos a Win7 Home alatt semmilyen kompatibilitási módban nem indul el.

Mivel a szoftver nem helyettesíthető, így muszáj feltelepítenem a WinXP-t. Azon ugyanis működik.

BTW... egyébként a Win7 Professional és Ultimate változatokban megtalálható "XP mode" mennyire megbízható? Úgy értem, azon garantáltan működik minden WinXP-re, illetve azt megelőző Windows operációs rendszerre írt program?

#6727 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 05. 13:15

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2012. 01. 05. 12:23

Én a szintén ingyenes "EaseUS Partition Master Home Edition" szoftvert használom a célra. A MiniTool mennyiben jobb/más, mint az?

Az EaseUS is jó, bőven megteszi a feladatra.

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2012. 01. 05. 12:23

Azért kell az XP, mert a Win7 Home változata van meg nekem, és azon nincsen XP mode. Viszont van egy munkára használt szoftver, amelyből egyszerűen nem létezik Win7 változat, és sajnos a Win7 Home alatt semmilyen kompatibilitási módban nem indul el.

Próbáltad rendszergazdai és kompatibilis módban futtatni? Az XP mode nem kötelező. Tölthetsz le más ingyenes virtuális gépet is, VMware Player, VirtualBox. Ezekben is elmegy a WinXP és nem kell mindig újrabootoltatni miatta a gépet, meg partíciókkal, bootmanagerrel szopni.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#6728 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 05. 14:24

Igen, próbáltam rendszergazdai és kompatibilitási módokban (ezt említettem is fentebb), de nem működik. :-(

A virtuális gépek használatával nekem semmi problémám nincsen, de tekintettel arra, hogy az adott szoftvert nem én használom, hanem más, aki nem ért ezekhez, így ez a megoldás nem jöhet szóba.

Úgyhogy azt hiszem úgy fogok tenni, ahogyan javasoltad. Előkészítem a merevlemezt a WinXP telepítésére, azzal megformázom a partíciókat. Annyira nem "macerás" ám mindezt megcsinálni. :-)

Ha ez szükséges hozzá, akkor ez szükséges.

Még egy kérdés:

Érdemes a lemez elején létrehoznom egy-egy pár GB-os partíciót a WinXP és a Win7 lapozófájloknak? Azokon természetesen csak az lenne.

#6729 Felhasználó inaktív   Lugi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 05. 15:15

Sziasztok!

Hangbeállításokkal kapcsolatos kérdésem lenne:
Win 7 64bit van a gépen. Van egy 8ch Realtek integrált, valamint egy 8ch Audigy2-es kártya a gépben. XP alatt be lehetett úgy állítani, hogy a hangkimeneteket egyenként sztereó csatornaként kezelje a win (Driver?). Tehát a meglévő 3(-4)db kimenet az 3x(-4X) sztereó kimenet volt. Ez zenehallgatáshoz volt kiváló. Win 7 alatt viszont semmi ilyesmit nem találok, így pedig a zenék úgy szólnak, hogy a hátsó hangszórókból "hátsó" hangok szeretnek csak kijönni. Nem mondom, van amikor jópofán hangzik, de jobban szeretném, ha úgy menne, mint XP alatt. Van tippetek?

Köszi!

#6730 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 05. 17:54

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2012. 01. 05. 14:24

Úgyhogy azt hiszem úgy fogok tenni, ahogyan javasoltad. Előkészítem a merevlemezt a WinXP telepítésére, azzal megformázom a partíciókat. Annyira nem "macerás" ám mindezt megcsinálni. :-)

Ha ez szükséges hozzá, akkor ez szükséges.

Nem szükséges, de ezzel biztosra lehet mennni. Ezzel szemben a partícióátméretező programok megcsinálják adatvesztés nélkül ELVILEG... vagy NEM. Ha meg már adatot mindenképp kell menteni, meg a Wineket is újra kell telepíteni, akkor érdemes tiszta megoldást választani, kivéve ha rendszergazda több gépes megoldást keres és nem akar a gépekkel egyenként szarakodni.

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2012. 01. 05. 14:24

Érdemes a lemez elején létrehoznom egy-egy pár GB-os partíciót a WinXP és a Win7 lapozófájloknak? Azokon természetesen csak az lenne.

Szerintem nem érdemes. A legjobb másik lemezre tenni a lapozófájt, ha van. Azonos lemez másik partíciója épp úgy lassú, mintha a Win-nel azonos partíción lenne a szerencsétlenje.

#6731 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 05. 23:19

Üzenet megtekintéseIdézet: Lugi - Dátum: 2012. 01. 05. 15:15

Sziasztok!

Hangbeállításokkal kapcsolatos kérdésem lenne:
Win 7 64bit van a gépen.[..] Nem mondom, van amikor jópofán hangzik, de jobban szeretném, ha úgy menne, mint XP alatt. Van tippetek?

Melyik illesztőprogramot használod az Audigy2 hangkártyádhoz? Azt ugye tudod, hogy Windows7 alatt ez már nem működik - terméktámogatás hiányában - tökéletesen?

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2012. 01. 05. 17:54

Nem szükséges, de ezzel biztosra lehet mennni. Ezzel szemben a partícióátméretező programok megcsinálják adatvesztés nélkül ELVILEG... vagy NEM. Ha meg már adatot mindenképp kell menteni, meg a Wineket is újra kell telepíteni, akkor érdemes tiszta megoldást választani, kivéve ha rendszergazda több gépes megoldást keres és nem akar a gépekkel egyenként szarakodni.

Jogos, amit írsz. Egyébként az általad említett MiniTool Partition Wizard programnak van "Boot CD" változata is, amely segítségével könnyedén el lehet végezni a partíciókkal kapcsolatos műveleteket akkor is, ha operációs rendszer nincsen a gépen. (Mert már letöröltem, esetleg a telepítő rosszul formázta meg a partíciókat, stb.)

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2012. 01. 05. 17:54

Szerintem nem érdemes. A legjobb másik lemezre tenni a lapozófájt, ha van. Azonos lemez másik partíciója épp úgy lassú, mintha a Win-nel azonos partíción lenne a szerencsétlenje.

Igazából azért kérdeztem, mert ha a lemez elején, egy külön partícióra kerül (akár ugyanazon a lemezen), és csak és kizárólag az kerül oda, akkor nem tud töredezni. Ez jelenthet valami sebességtöbbletet, nemde?

#6732 Felhasználó inaktív   Lugi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 06. 06:20

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2012. 01. 05. 23:19

Melyik illesztőprogramot használod az Audigy2 hangkártyádhoz? Azt ugye tudod, hogy Windows7 alatt ez már nem működik - terméktámogatás hiányában - tökéletesen?

Huhh, 1 éve telepítettem, akkor találtam valami hellyel-közzel megfelelő drivert (creative). De tisztában vagyok vele, hogy nem tökéletes megoldás, a programok közül sem telepített fel mindent a driver, ahogy azt XP esetében tette annó. Viszont nem ragaszkodom az Audigy-hez, az integrált realtek HD is megfelelne, ha tudná azt, amit szeretnék. MSI P6N a lap egyébként.

Lugi

#6733 Felhasználó inaktív   Chabi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 06. 07:08

Üzenet megtekintéseIdézet: Lugi - Dátum: 2012. 01. 06. 07:20

Huhh, 1 éve telepítettem, akkor találtam valami hellyel-közzel megfelelő drivert (creative). De tisztában vagyok vele, hogy nem tökéletes megoldás, a programok közül sem telepített fel mindent a driver, ahogy azt XP esetében tette annó. Viszont nem ragaszkodom az Audigy-hez, az integrált realtek HD is megfelelne, ha tudná azt, amit szeretnék. MSI P6N a lap egyébként.

Lugi

Az Audigy-hez vannak Win7 alá is PAX mod-driverek amik többet tudnak mint a saját driver.
Az igazi mazochista az, aki közúti ellenőrzésnél leáll mögéd, pedig le se intették!
Nem jött össze neki, továbbküldték...

#6734 Felhasználó inaktív   Lugi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 06. 07:55

Üzenet megtekintéseIdézet: Chabi - Dátum: 2012. 01. 06. 07:08

Az Audigy-hez vannak Win7 alá is PAX mod-driverek amik többet tudnak mint a saját driver.

Köszi, máris utánanézek!

#6735 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 06. 09:39

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2012. 01. 05. 23:19

Igazából azért kérdeztem, mert ha a lemez elején, egy külön partícióra kerül (akár ugyanazon a lemezen), és csak és kizárólag az kerül oda, akkor nem tud töredezni. Ez jelenthet valami sebességtöbbletet, nemde?

Ez igaz, picit lassabban töredezik, de olyan pici lenne a sebességtöbblet, hogy szintetikus tesztekben sem lenne jelentős, nemhogy a hétköznapi használat során.

#6736 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 06. 09:48

Ha nem fix a mérete, miért is „nem töredezik"? (Mellékesen a lemez közepén a leggyorsabb a hozzáférés, mindehol máshol többet kell pozicionálni.) :lollypop:

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#6737 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 06. 10:08

Idézet: Eleanor - Dátum: 2012. 01. 06. 09:48

Ha nem fix a mérete, miért is „nem töredezik"? (Mellékesen a lemez közepén a leggyorsabb a hozzáférés, mindehol máshol többet kell pozicionálni.) :lollypop:

Azért mert a terv szerint kettő lapozófájl lenne egy partíción.

#6738 Felhasználó inaktív   worxland 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 06. 13:01

Idézet: Eleanor - Dátum: 2012. 01. 06. 09:48

Mellékesen a lemez közepén a leggyorsabb a hozzáférés, mindehol máshol többet kell pozicionálni.

Nem. Ez tévedés. Ha ugyanazon a lemezen van a Win partíció és a lapozófájlnak fenntartott partíció akkor az optimális eset:
- elöl (a lemez szélén) a swap partíció
- utána a Win partíció, a gyakran használt dolgok a partíción belül előlre pakolva valami defrag programmal
Ekkor a pozícionálás is kisebb és az átvitel is magasabb (mondjuk ez utóbbi számít kevesebbet).
 aláírás
Spoiler

#6739 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 06. 14:51

Idézet: worxland - Dátum: 2012. 01. 06. 13:01

Nem. Ez tévedés. Ha ugyanazon a lemezen van a Win partíció és a lapozófájlnak fenntartott partíció akkor az optimális eset:
- utána a Win partíció, a gyakran használt dolgok a partíción belül előlre pakolva valami defrag programmal
Ekkor a pozícionálás is kisebb és az átvitel is magasabb (mondjuk ez utóbbi számít kevesebbet).

Kösz a bizonyítást…

Kép

Biztos benne van a szövegedben valahol, hogy miért is gyorsabb valahonnan, valamelyik cilinderből kimászni a lemez széléig, mint valamelyik cilinderből elmenni a közepéig, ugye?

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#6740 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 06. 21:45

Idézet: worxland - Dátum: 2012. 01. 06. 13:01

...

Vigyázz, mert sokkal, mondom, sokkal optimálisabb, ha másik vezérlőre rakod a lapfájlt, mert ugye az alaplapi vezérlők egész jól működnek szimultán, optimális esetben tényleg párhuzamosan. Tehát a fenti, másik lemezre eset a legjobb.

Az, hogy adott lemezen, ahol a rendszer is van, hova érdemes rakni, már kevesebbet számít. De ugyanarra a lemezre nem lehet optimális, hisz ugyanazon vezérlőn keresztül megy a data stream, nem történhet egyszerre/átlapoltan a lapozófájl és a rendszer adatainak áramlása. Ha másik diszkvezérlőre kerül, akkor meglátod, agresszív lapozásnál bizony nagy különbség is lehet, bár másik filozófia, hogy a mai gépeken bizony nem a lapozási teljesítmény a szűk keresztmetszet...

Abban megegyezhetünk, hogy a lapfájlnak az az optimális, ha a mérete fix, illetve a létrehozásakor egybefüggő területre kerül, azaz nincs töredezés, s a fix méret miatt nem is lesz.

Megj.: most nézem, hogy te "lapozófájlnak fenntartott partíció"-t írsz. Nem mindegy pl. hogy linuxban swap partíció van, azazhogy komplett lap-partíció, hogy hogy azon még a rendszer csinál egy kisebb méretű fájlt, azaz maga a partíció nincs rendszer-szinten lapozásnak dedikálva; nem mindegy, bár talán kis kérdéseket vet fel, sok különbség nem lesz egy normálisan kialakított fájlhoz képest sem.

Az meg, hogy a lemeznek a szélén, közepén, vagy hol van a fájl, s hol optimális, az bizony fájlrendszertől is függ, illetve a cache-eléstől, mivelhogy amit fentebb kolléga említett, van jelentősége pl. a tartalomjegyzéket , vagy MFT, FAT, akármit olyan helyre rakatni, ahol kevés szervómozgással el lehet érni. De ez megint csak fájlrendszerfüggő.

Szerintem amúgy mivel nem kell világot váltani a lapozással, elegendő egy megfelelő, fix méretű, egybefüggő területet biztosítani neki, lehetőleg külön fizikai diszkvezérlőn, akkor nagyjából mindent megtettél a lapozás optimalizálása érdekében. De szerintem a kérdező kolléga már rég máshol sörözik. :)
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

Téma megosztása:

• (365 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 335
  • 336
  • 337
  • 338
  • 339
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.