HWSW Informatikai Kerekasztal: Windows 7 - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (365 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 337
  • 338
  • 339
  • 340
  • 341
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Windows 7 Értékeld a témát: **--- 18 szavazás

#6761 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2012. 01. 16. 11:02

Üzenet megtekintéseIdézet: INT21H - Dátum: 2012. 01. 12. 10:09

[..]
Esetleg más tippek a DISM.exe-én kívül?

Én nem tudom a választ, de engem is érdekel. :-)

Üzenet megtekintéseIdézet: Misi_D - Dátum: 2012. 01. 16. 01:42

Nem haragszom, de... Először is már rég nem win7 problémáról beszéltek, megy a hangkeltés mindkettőtöknek valamilyen módszerrel, egyéb extra funkciókra "vadásztok" - tehát off. Talán hangkártyás topicban kellene, nem? Másodszor, egymásnak küldözgetitek a különböző működő-nem működő fájlmegosztós linkeket postokon keresztül. Ez is nagyon témába vág, és minden idetévedőt rohadtul érdekel... Erre mondtam, h próbáljátok már meg priviben.

OFF: Ne haragudj, de abszolút nem értek egyet. A Creative hangkártyák Windows7 alatti működése, az azzal kapcsolatos összes probléma abszolút ebbe a témába vág. Sőt, bármilyen szoftver és hardver Windows7 alatti korrekt beállítása, vagy éppen működési "anomáliája" ide tartozik.

Egyébként, ha most mondjuk 2002-t írnánk, akkor még talán... mondom, talán aláírnám, hogy érdemesebb lenne a hangkártyákkal foglalkozó témák valamelyikében beszélgetni erről. (Bár akkor sem lenne "OFF TOPIC" itt a beszélgetés.)

De tekintettel arra, hogy azok a témák, a fórum szakmai részének csaknem 100%-val egyetemben jelenleg "tetszhalott" állapotban vannak, az általad említett "problémát" kicsit megmosolyogtatónak tartom, ne is haragudj. Sőt... majdnem csak azt mondom, hogy a fórum szakmai topic-jait "read only" módba lehetne kapcsolni, és elég lenne a "Sziget"-en mondjuk a "Keresek és segítek" témát nyitva tartani.

Ott aztán meg lehetne beszélni azt a néhány kérdést mindig, ami felmerül. (Amúgy már egy jó ideje én is eleve inkább ott kérdezek, akár hardver és szoftver témában, és messze nem vagyok ezzel egyedül.) Igen napjainkra... ennyire kevés az aktív fórumtag, aki pedig szakmai témákról beszélget még annál is kevesebb.

Mindezeken túl... ha és amennyibe ide téved még bárki (újonc, törzstag, régi "visszatérő"), akinek esetleg Creative hangkártyája van, és esetleg van problémája vele Win7 alatt (márpedig mindenkinek van), akkor nagyon is hasznos azt a beszélgetés, illetve annak végeredménye, ami itt olvasható. :cool:

Summa summarum: a tapasztalataimat - fentiek miatt - igenis itt fogom megosztani a Lugi által ajánlott dirvercsomaggal kapcsolatban. Akinek nem tetszik, átlépi az adott hozzászólást.

És nem kívánok még egyszer ezzel kapcsolatban ide írni, mert ez itt viszont tényleg "OFF TOPIC". Béke veled! ;-) /OFF

Ezzel a kérdéskörrel kapcsolatban viszont továbbra is szívesen látom és várom a segítő szándékú válaszokat! :respect:
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#6762 Felhasználó inaktív   mckay 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 16. 20:39

Sziasztok!

Kezdem ledobni az ékszíjat. Két éve használom ezt a Win7-et a laptopomon, tök jó, de most el kezdte az ethernet kártyára az írni, hogy Nem azonosított hálózat.
És persze nem is kap ip címet.
Sőt, ha adok neki, akkor is azt írja rá, hogy Nincs internetkapcsolat.

Ugyanakkor a másik csatolón, a wifin szépen megy a dolog, hibátlanul kapcsolódok ugyanarra a routerre.
Ha letiltom a wifi csatolót, és kézzel adok az ethernetnek ip-t, akkor sem talál ki normálisan a netre. Ping sem jön össze rendesen, weboldalak sem töltődnek be normálisan, nagyon pinduri átvitelt mérek.

A hardver közben jó, mert átbootolok a WinXP partícióra, és remekül szakít a net, szépen kommunikál az ethernet.

Letiltás-engedélyezés volt.
Eltávolítás-telepítés volt.
netsh winsock reset volt.
netsh int ip reset volt.

Mit lehet egy Win7-tel még tenni???
:(

#6763 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 16. 21:37

Leszedni vírust/tűzfalat/egyéb csodaprogramot.
Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#6764 Felhasználó inaktív   Chabi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 16. 22:45

Üzenet megtekintéseIdézet: VKP - Dátum: 2012. 01. 16. 22:37

A régi szomszédom akivel megosztottam a netet az is úgy bekonfigurálta magának a ZoneAlarm tűzfalat hogy 4 napig nem tudott netezni. Aztán amikor mentem beszedni a fele pénzt akkor meg pampogott hogy már mióta nincs net. :)
Az igazi mazochista az, aki közúti ellenőrzésnél leáll mögéd, pedig le se intették!
Nem jött össze neki, továbbküldték...

#6765 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 16. 22:53

Annak volt egy olyan warez változata, amit ha nem jól crackeltél, akkor olyan szinten szétütötte a hálózatkezelést, hogy lehetett újratelepíteni a windowst :)
Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#6766 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 16. 23:08

Üzenet megtekintéseIdézet: VKP - Dátum: 2012. 01. 16. 22:53

Annak volt egy olyan warez változata, amit ha nem jól crackeltél, akkor olyan szinten szétütötte a hálózatkezelést, hogy lehetett újratelepíteni a windowst :)

Aki feltört tűzfalat használ, az meg is érdemli.

#6767 Felhasználó inaktív   mckay 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 16. 23:22

Üzenet megtekintéseIdézet: VKP - Dátum: 2012. 01. 16. 20:37

Köszi, de ennél valami precízebb megoldáson töröm a fejemet.
Csodaprogramok egyébkén nem futnak ezen a Windowson...
:mellow:

A rakoncátlankodó hálókártya adatait is bújtam a registryben, semmi extrát nem láttam.
Aztán próbálkoztam ezzel is: http://support.micro...om/kb/928233/hu - nem segített.

Ehh, találtam valamit.
A hálókártyán találtam egy ilyen protokollt, hogy Connectify LeightWeight Filter.
Na innen kivettem a pipát.
Most szép gyors lett újra a net!
Ezek szerint mégis volt egy csodaprogramom: Connectify.
Nem gondoltam volna, hogy ez okozza...

Köszi a hozzászólást!

#6768 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2012. 01. 17. 00:31

Üzenet megtekintéseIdézet: mckay - Dátum: 2012. 01. 16. 23:22

Ezek szerint mégis volt egy csodaprogramom: Connectify.
Nem gondoltam volna, hogy ez okozza...

Ezek ilyenek. Ráadásul az a rosszabb, mikor az esetek 80%-ban szopás, a maradék 20nak meg elég nehéz megmondani a tutit.

Amúgy meg röhögés ON: "Gyakorlatilag feleslegessé teheti az otthoni és kisirodai routereket az az alkalmazás,"

Ez is halott, befellegzett.
Make love not Wor.

#6769 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 17. 21:25

Még továbbra is az előző kérdéskörben felvetett problémára várom a választ köszönettel...

Tehát:

1. Külön partíció kell-e a fix méretű Win7 lapozó fájlnak, vagy sem?
2. Ha kell, akkor a lemez elején, vagy közepén érdemes elhelyezni?

MÁS:

Amióta ez az új konfigurációm megvan, gyakran tapasztalom (átlag kb. minden 4. leállítás után), hogy a következő "hideg" indításkor nem indul el a Windows. Hibát ír ki ("A Windows nem tudott elindulni...."), majd betölti a javítási segédletet. (Ami amúgy soha nem oldja meg a problémát.)

A log fájlok között utánanéztem, és a hiba oka az, hogy az indítást megelőző előző leállításkor "túl gyorsan" kapcsol le a gép; a Windows7 nem tud minden futó alkalmazást, rendszerfájlt leállítani.

Ez ellen lehet/kell valamit tenni? Esetleg ne törődjek vele?

Ez egyébként ezeknek az új, nagyon gyors PC-knek a sajátja. Hogy maga a hardver gyorsabban "dolgozik", mint azt az operációs rendszer megkívánnák.
(Mert tény, hogy nem ritkán pár másodperc alatt teljesen lekapcsol a gép, miután Windows7-ben rákattintok a "leállítás"-ra, a "Start menü"-ben.)

Erről van szó? :think:

#6770 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 17. 23:43

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2012. 01. 17. 21:25

Még továbbra is az előző kérdéskörben felvetett problémára várom a választ köszönettel...

Tehát:

MÁS:

Amióta ez az új konfigurációm megvan, gyakran tapasztalom (átlag kb. minden 4. leállítás után), hogy a következő "hideg" indításkor nem indul el a Windows. Hibát ír ki ("A Windows nem tudott elindulni...."), majd betölti a javítási segédletet. (Ami amúgy soha nem oldja meg a problémát.)

A log fájlok között utánanéztem, és a hiba oka az, hogy az indítást megelőző előző leállításkor "túl gyorsan" kapcsol le a gép; a Windows7 nem tud minden futó alkalmazást, rendszerfájlt leállítani.

Ez ellen lehet/kell valamit tenni? Esetleg ne törődjek vele?

Ez egyébként ezeknek az új, nagyon gyors PC-knek a sajátja. Hogy maga a hardver gyorsabban "dolgozik", mint azt az operációs rendszer megkívánnák.
(Mert tény, hogy nem ritkán pár másodperc alatt teljesen lekapcsol a gép, miután Windows7-ben rákattintok a "leállítás"-ra, a "Start menü"-ben.)

Erről van szó? :think:

Külön partíciót lehet csinálni, a fix méret még jobb, a kettőt lehet ötvözni, de a legjobb ha külön diszkvezérlőn is van, mert akkor kvázi párhuzamosabb a swap kezelése. Annak meg majdnem mindegy, milyen a partíció. Tehát külön diszkvezérlő, mert a legtöbb teljesítményt akkor hozza. A partíciókkal lehet játszani, de lényegeset nemigen fog otthon hozni, merthogy nem a swap a szűk keresztmetszet, ha meg igen, akkor az nem otthoni gép...

Nem tudom, ez a "túl gyorsan kapcsol le" nem-e valami acpi dolog, pontosabb infó kellene. De nem sok közét látom a swap-hoz. Ha kikapcsolod a swap-ot majd meglátod, hogy lehet, hogy megmarad a hiba.

Idézet

Hogy maga a hardver gyorsabban "dolgozik", mint azt az operációs rendszer megkívánnák.
Na azért ezt nagyon ne terjeszd, mert a hardvert az oprendszer működteti! Az 1 dolog, hogy lehet, hogy bugos a rendszer, de hogy ha gyors gépet teszel alá, akkor az nem fog sietni a kikapcsolással, merthogy maga az oprendszer vezérli. Kapizs? Ott valami más lesz, nem a "gép sebessége" az, ami ezt okozza, ezt jól vésd be. Mert elindulnak a pletykák, oszt dőlnek a hülyeségek.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#6771 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 18. 07:52

1. Nem kell.
2. Az az egy segít legtöbbet, ha másik lemezen van a lapozófile, ha ez nem teljesül, akkor mindegy, hogy azonos lemezen hová teszed, elejére, közepére, külön partíció, gyorsulást nem fog hozni.

Nem sajátja az új gépeknek. Driver vagy ACPI beállítás lehet rossz. Be kéne várnia a Win7-nek (már az NT4, 2000, XP, Vista esetén is így volt), míg az alkalmazások bezáródnak.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#6772 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 18. 22:20

Köszönöm a válaszokat!

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2012. 01. 17. 23:43

Nem tudom, ez a "túl gyorsan kapcsol le" nem-e valami acpi dolog, pontosabb infó kellene. De nem sok közét látom a swap-hoz. Ha kikapcsolod a swap-ot majd meglátod, hogy lehet, hogy megmarad a hiba.

Nem mondtam, hogy a swap-hez van köze. Azért kezdtem úgy a probléma ismertetését, hogy "MÁS:". :-)

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2012. 01. 17. 23:43

Na azért ezt nagyon ne terjeszd, mert a hardvert az oprendszer működteti! Az 1 dolog, hogy lehet, hogy bugos a rendszer, de hogy ha gyors gépet teszel alá, akkor az nem fog sietni a kikapcsolással, merthogy maga az oprendszer vezérli. Kapizs? Ott valami más lesz, nem a "gép sebessége" az, ami ezt okozza, ezt jól vésd be. Mert elindulnak a pletykák, oszt dőlnek a hülyeségek.

Én nem "terjesztek" semmit. Ismertettem egy hibajelenséget. Ettől függetlenül enyhén szólva is "vicces", hogy amióta az új gép megvan, és Win7-et használok, az operációs rendszer lekapcsolja magát annak ellenére, hogy még bizonyos rendszerfájlok (tehát az operációs rendszer korrekt működéséhez szükséges saját fájlok) futnak. Aztán ennek következményeként a következő indításkor nem boot-ol be a Windows.

Ez nagyjából olyan, mintha valaki saját maga alól rántaná ki a szőnyeget, miközben éppen azon áll. :-)

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2012. 01. 18. 07:52

1. Nem kell.
2. Az az egy segít legtöbbet, ha másik lemezen van a lapozófile, ha ez nem teljesül, akkor mindegy, hogy azonos lemezen hová teszed, elejére, közepére, külön partíció, gyorsulást nem fog hozni.

Értem. Akkor mindegy. :-) (Mindenesetre fura, hogy milyen ellentmondásosak a vélemények ezzel kapcsolatban.)

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2012. 01. 18. 07:52

Nem sajátja az új gépeknek. Driver vagy ACPI beállítás lehet rossz. Be kéne várnia a Win7-nek (már az NT4, 2000, XP, Vista esetén is így volt), míg az alkalmazások bezáródnak.

Azt honnan tudom meg, hogy ha az ACPI beállítás a ludas?

Ha esetleg driver probléma, akkor majd a Windows7 újratelepítése talán megoldja a problémát. Újabb (a legfrissebb) alaplapi drivereket telepítek majd fel ugyanis.

#6773 Felhasználó inaktív   KoLaMan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 19. 08:50

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2012. 01. 18. 22:20

Értem. Akkor mindegy. :-) (Mindenesetre fura, hogy milyen ellentmondásosak a vélemények ezzel kapcsolatban.)

Nem igazán vannak ellentmondások.
Gyakorlatban csak az számit, amit Raynes is tanácsolt (másik fizikai meghajtón legyen a swap). Ez érezhető sebességnövekedést ad (már persze intenzívebb lapozás mellett).
A többi tipp (A lemez szélén, külön partíción, stb.) inkább csak elméleti síkon érdekes. Mai gépeken észrevehetetlen gyorsulást okoz csak.

... Újabb (a legfrissebb) alaplapi drivereket telepítek majd fel ugyanis.

Mindig minden driverből a legfrissebbet (még úgy is, hogy egy esetleges bug még benne van a legújabban - javítják azt hamar).

#6774 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 19. 21:48

Üzenet megtekintéseIdézet: KoLaMan - Dátum: 2012. 01. 19. 08:50

Nem igazán vannak ellentmondások.
Gyakorlatban csak az számit, amit Raynes is tanácsolt (másik fizikai meghajtón legyen a swap). ...

Nem. Másik diszkvezérlőn. Nagy különbség, SATA-nál persze kvázi mindegy, de pl. IDE esetén (ami persze win7-nél nem divat már) nagyon nem mindegy, mert ha ugyanarra a kábelre megy, de másik vinyón, akkor még lassabb is lesz, mint ha ugyanazon a vinyón lenne...

Szerintem tehát jobb a külön vezérlő. Más kérdés, hogy az külön diszk is, de fordítva nem biztos.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#6775 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 20. 09:25

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2012. 01. 19. 21:48

Szerintem tehát jobb a külön vezérlő. Más kérdés, hogy az külön diszk is, de fordítva nem biztos.

Ez igaz, de Piftuka gépe új, és nem hiszem, hogy PATA vinyókat madzagolt rá.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#6776 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 20. 09:48

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2012. 01. 05. 09:01

Nem jelent semmilyen lassulást.

De, igen-kérdés, hogy ez látványos, vagy nem adott szituban. A lemez eleje olvasható a leggyorsabban, ehhez képest a vége 20-30%-ot veszt-ha összevetsz két, alapból ekkora eltérést adó, azonos fordulatú lemezt, ott is érezhető lesz elég látványosan. A keresési időt persze nem érinti, de amennyiben a lapozófájl messzebb van fizikailag, akkor lapozáskor eléggé le fog lassulni esetleg. A másik lemezre tett lapozófájl meg durván érezhető, még azonos IDE-vezérlőn is (gyorsabb a két lemez között váltani, mint a fejnek keresni).
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#6777 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 20. 09:52

Üzenet megtekintéseIdézet: KoLaMan - Dátum: 2012. 01. 19. 08:50

Mindig minden driverből a legfrissebbet (még úgy is, hogy egy esetleges bug még benne van a legújabban - javítják azt hamar).

Én csak akor, ha telepítek, de olyankor sem mindig. A stabil, kiforrott, működő illesztőt nem kell megbolygatni, hacsak az új nem ígér 15% teljesítménynövekedést. Ez a rutin főleg a videokártyák elhamarkodott, kapkodva megírt szarjai miatt alakulhatott ki, ott a mai napig érvényes is, de amúgy ha valami működik és jól, minek lessem véreres szemekkel az aktuális illesztőket, használni akarom a gépet, nem izgulni, hogy vajon az aktuális friss illesztőben milyen, addig nem ismert bug ugrik elő..
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#6778 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 20. 10:35

Ha esetleg driver probléma, akkor majd a Windows7 újratelepítése talán megoldja a problémát. Újabb (a legfrissebb) alaplapi drivereket telepítek majd fel ugyanis.

Most miért nem telepíted az újabb drivereket? Nem kell ahhoz feltétlenül új Win.

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2012. 01. 20. 09:52

Én csak akor, ha telepítek, de olyankor sem mindig. A stabil, kiforrott, működő illesztőt nem kell megbolygatni, hacsak az új nem ígér 15% teljesítménynövekedést. Ez a rutin főleg a videokártyák elhamarkodott ... brekkkkggg

Aztán, ha böngészőnek vagy új játéknak kell az új driver? Nem mindenki csak brekeg a konyhai számítógépén.

#6779 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 20. 11:06

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2012. 01. 20. 09:52

A stabil, kiforrott, működő illesztőt nem kell megbolygatni, hacsak az új nem ígér 15% teljesítménynövekedést.

Pedig egy LAN kártya vagy egy nyomtató mennyit is tud ebből profitálni… :)

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#6780 Felhasználó inaktív   INT21H 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 01. 20. 15:06

Üzenet megtekintéseIdézet: INT21H - Dátum: 2012. 01. 12. 10:09

Sajnos más megoldást nem találtam, de fentit kipróbáltam. Működik, legalább 3 GB régi vackot kitakarított. Probléma még nem volt eddig belőle.
Ha csak biztonsági frissítéseket tesz fel az ember, valszeg nem is lesz.
"Hanyatló kultúránknak az egyik legkórosabb eleme a járandósági felfogás (entitlement culture) ami szerint az állampolgárnak jár minden, az is, amiért soha életében nem fizetett."

"I meditate diligently every morning. The subjects are life and love. I quit after 3 seconds."

Téma megosztása:

• (365 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 337
  • 338
  • 339
  • 340
  • 341
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.