Idézet: szabi - Dátum: 2012. 04. 07. 11:44
Szóval ez a
master file table (MFT) lefoglal 71mb-ot.
Akkor is ha a pendrive-on nem tárolok adatokat.
Nagyszerű.
Hogy lehet törölni?
Fat32-n, hogy határozták meg a fájlokat mivel ott a kapacitás és a szabad terület azonos?
Minek mutatja a rendszer ntfs esetén, hogy több a kapacitás miközben a felhasználható hely 71mb-al kevesebb?
Semmi értelme olyat mutatni ami ellen nem tehetek semmit.
71mb egy pendrive esetében sok veszteség.
Végeredményképp ha több helyre van szükség a pendrive-on akkor inkább fat32-t kell használni.
üdv
szabi
Sok itt a félreértés még.
Az MFT-t nem tudod törölni, mert akkor az olyan, mint a FAT esetén a FAT tábla törlése kb. ...
Halkan jegyzem meg, hogy nem csak az MFT foglal helyet, hanem minden, az adott FS adminisztrációjához szükséges adat. (FS=filesystem)
FAT esetén azért lehet közel azonos a kapacitás meg a szabad terület, mivel a filesystem overhead kicsi. (na, most ha ez további kérdéseket fog szülni, inkább megelőzöm)
Azaz a filesystem által foglalt terület (tehát NEM a user file-jai által, hanem maga a filesystem által foglalt!!) kicsi, mivelhogy maga a filesystem elég szerény képességekkel bír pl. az NTFS-hez képest. Ha ez nem világos, akkor hülyeségen polemizálunk, értelmetlen folytatni, mert nem értjük egymás szavait sem.
Sőt, továbbmegyek, még azt is megelőlegezem, hogy akár a FAT esetén nem csak karekítéssel, hanem bájtra is egyenlő lehet a kapacitás a szabad területtel.
De akkor megintcsak ott a kérdés, ami a végén: tudod te, milyen képességekkel bír egy NTFS egy FAT-hoz képest? (na, ha utánanézel, s megérted, nem lesznek ilyen kérdéseid)
Egy naplózó, tranzakció alapú filerendszerről beszélünk, aminek hibatűrő képességei picit meghaladják a FAT-ét. (merthogy ott nem igazán volt ilyen)
Ennek viszont az az ára, hogy helyet fog enni a diszkből. Naplózó fájlrendszerek eszik a helyet. Az ext3 is többet eszik mint az ext2, lényegében a naplóval többet. Általánosságban: minél korszerűbb, több fícsörrel bír egy filerendszer, annál több helyet fog foglalni, + a tárolt adatok.
Idézet
Semmi értelme olyat mutatni ami ellen nem tehetek semmit.
Ezen filóztam 1 ideig, feladtam, b@szottul nem világos. Most mit akarsz ezzel mondani?
Idézet
71mb egy pendrive esetében sok veszteség.
Aha, hihető. Nézd csak meg, %-ban mennyi a 8 gigához képest...

Majd nézd meg, ha lesz azon a pendrive-on FAT32, pl. 16k clustermérettel, aztán lesz rajta kb. 5000 file+directory. Majd meglátod, TÖBBET fog enni 71MB-nál. Bejegyzésenként 16k, +a többi... (remélem, erre most nem indulnak el mindenféle gondolatok, pedig az állítás igaz, nézd meg nyugodtan)
Szóval az a nagy helyzet, hogy amit te sok veszteségnek nevezel, az kevesebb mit 1%, cserébe viszont korszerű fájlrendszer van a meghajtón.
Végeredményképp azt, hogy milyen fájlrendszer használsz, kegyetlenül nem az határozza meg, hogy mennyi szabad helyet akarsz látni (nem tudom, volt-e a világon másnak ilyen logikája, de akik megtervezték s fejlesztették, azok jobban értettek hozzá mint mi együttvéve), hanem az, hogy a fájlrendszer "mit tud". A FAT nagyjából semmit, az NTFS jóval többet.
Pendrive-ra meg - ha esetleg elsiklottál valami felett, nem baj, írom ismét, újra meg újra - mi a túrónak az NTFS? Sima FAT kell és kész. S NEM, NEM a mérete miatt, hanem az egyszerűsége miatt.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."