HWSW Informatikai Kerekasztal: Elektromos gitár+PC - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Elektromos gitár+PC összekötés mikéntje Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 01. 03. 16:35

Idézet

Valaki azt mondta, hogy line-in-be dugjam, valaki azt, hogy mikrofonba
Nem akarok nagy pofájú lenni, de mivel az ember picit igényes arra, amit játszik, azt mondhatom, hogy mindketten tévedtek. Nem erre való egyik bemenet se.

A gond alapvetően a helyzet lehetetlen mivoltával van, merthogy:

Először is: a mikrofon bemenet, még ha a gitár jelszintje meg is tudja hajtani, nem olyan minőségű, ill. lehet, hogy a gitár simán túlhajtja. Asszem az aktív hangszedők ilyenek, bár majd valami szaki kijavít.
Másodszor: a vonalbemenet (line in) "minősége" alkalmas volna már, de annak jóval magasabb a jelszintje, mint amit a gitár "kiad", azaz ott egyszerűen nem hallatszik semmi, vagy akkora erősítéssel csak, ami hatalmas zajt képezne.

Szóval a mikrofonbemenetet a gitár ugyan "meg tudja szólaltatni", de minősége nem lesz jó, más a dinamikája, más célra való (a mikrofon karakterisztikája természetesen bőven más, mint egy gitáré, ha szabad így fogalmazni). A vonalbemenethez pedig a gitár által kiadott jel kicsi, azt erősíteni kellene. Ehhez vannak akár USB-s előfokok, amiken keresztül már "normális" szintű jel megy a gépbe (valójában digitális, mert hisz az USB is az). Pár ezer Ft-osak, s minőségi kifogás aligha merülhet fel, ezek után szoftverrel lehet effektezni, rögzíteni, stb. Illetve valamelyik X-Fi-nek van gitárbemenete is.

Azért tehát, mert a gitár jele NEM illeszkedik se a mikrofon-, se a vonalbemenetre!

Szerkesztette: Warrior 2011. 01. 03. 16:38 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#22 Felhasználó inaktív   Grizora 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2011. 01. 06. 22:41

Idézet: Latem2A - Dátum: 2010. 12. 30. 17:08

Latem2A

Én a line-in-ben használom. Nekem is volt, hogy torzult, vagy valami nem stimmelt a hanggal. Azt úgy oldottam meg Win 7 alatt, hogy a nem használt felvevőeszközöket (hangerő ikon jobb-klikk, rögzítőeszközök) letiltottam, és az ASIO4ALL-ban is csak azt a ki/bemenetet engedélyeztem amire szükségem van. Ha ilyesmi ott is a probléma, akkor ez remélhetőleg megoldja.

#23 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 06. 23:03

Idézet: Warrior - Dátum: 2011. 01. 03. 16:35

Nem akarok nagy pofájú lenni, de mivel az ember picit igényes arra, amit játszik, azt mondhatom, hogy mindketten tévedtek. Nem erre való egyik bemenet se.

Azért ha nincs más, ezzel is el lehet lenni.

#24 Felhasználó inaktív   gbr 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 11. 18:32

Valójában arról van szó hogy az audio jel az alacsonyabb impedancia felől a magasabb felé szeret haladni. A gitárból egy elég speciális magas impedanciájú de alacsony szintű jel jön ki. (főleg egytekercses hangszedőkből)
Ha a jelforrás ellenállása nagyobb mint a bemeneté akkor a különbséget ki kell egyenlítenie, ami a jel rovására megy. A line in esetében egy viszonylag magas impedanciájú bemenet találkozik egy valamivel magasabb (vagy közel azonos) forrásal (gitár) ezért szól, de halk, vagy torz mivel a maradék jel az ellenállás különbséget miatt nem megy át.

A helyzet mikrofonon sem jobb, mivel a pc-s mikrofon bemenetek csak névre azonos egy valódi erősített low, mid vagy high Z mikrofon bemenettel. De se az ellenállásuk se az érzékenységük nem elég egy gitárhoz.

Szóval a megodás egy olyan hangkártya amin van High Z hangszer bemenet, vagy gitár erősítő line out kimenetét kötni hangkártyára. Vagy usb-s gitár interface, Tartós modellezős számítógépes zenélésre mindenképp külső vagy belső instrument inputtal ellátott hangkártya javasolt. pl ESI maya vagy Infrasonic kártyái, nem beszélve az 5-10ms asio késletetésről. Használtan egész baráti áron be lehet szerezni.

A tévedés jogát fent tartom, régen foglalkoztam ezzel :p

#25 Felhasználó inaktív   pbando 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2011. 01. 12. 21:14

Es a szamitoget hogyan lehet visszakotni a gitarerositore (gitar->USB hangkartya->Amplitube-> ... -> gitar erosito.

Valahol azt olvastam hogy az erosito hatso Effect Return-jere kell kotni az USB hangkartya line-out jat.

#26 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 12. 21:43

Idézet: gbr - Dátum: 2011. 01. 11. 18:32

Valójában arról van szó hogy az audio jel az alacsonyabb impedancia felől a magasabb felé szeret haladni. A gitárból egy elég speciális magas impedanciájú de alacsony szintű jel jön ki. ...

Az impedancia az áramköri elemek tulajdonsága (gyk. "váltóáramú ellenállása"), a jelnek szintje van, a te fogalmazásodban.

Amiről írsz, egyrészt az impedanciaillesztés, ami elvben akkor a leghatékonyabb, ha a 2 illesztett áramkör impedanciája megegyezik. Persze minél nagyobb a hajtott fok bemenő impedanciája a meghajtó fokhoz képest, annál kevésbé fogja a meghajtó fokot "terhelni". Csak gitár esetében - ahogy írod is - a hangszernek hatalmas kimenő impedanciája van. Ill. a "terhelés" hangzásban is jelentkezik.

A mikrofon érzékenyebb, mint a gitár jelszintje, azaz simán "betorzít" a tiszta jel is rajta a gitárról.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#27 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 12. 21:55

Idézet: pbando - Dátum: 2011. 01. 12. 21:14

Es a szamitoget hogyan lehet visszakotni a gitarerositore (gitar->USB hangkartya->Amplitube-> ... -> gitar erosito.

Valahol azt olvastam hogy az erosito hatso Effect Return-jere kell kotni az USB hangkartya line-out jat.

Nem tudom, van-e értelme a gitárt hangkártyára kötni, amikor ott az amp gitárbemenete, arra való. Az amp SEND-jéről kimenő, ill. RETURN-jére visszajövő hurok a külső effekthurok, oda lehet bekötni pedálokat, PC-t, akármit. Így lehet pl. egy multit bekötni egy amp hurkába, merthogy az amp-nak lényegében gitárbemenete van, és hangszórói, aztán a multi "jelei" alapjában sehova sem stimmelnek. Ezért az amp SEND-jéről a jel kimegy a multira, majd a RETURN-jére visszajön, s megy a végfokba. Aztán ez csak 1, komoly multik tudnak ezt-azt, lehet vezérelni is (amp control), stb.

(le kéne már porolnom a multit nekem is, azt sem tudom már, melyik végén kell bekapcsolni...)

#28 Felhasználó inaktív   4rn0ld 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2011. 01. 14. 14:47

Én úgy tenném, hogy fognék egy mikit és beraknám a kombó elé. A dobozok nem véletlenül vannak úgy méretezve és építve, ahogy.

#29 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 14. 18:20

Idézet: 4rn0ld - Dátum: 2011. 01. 14. 14:47

Én úgy tenném, hogy fognék egy mikit és beraknám a kombó elé. A dobozok nem véletlenül vannak úgy méretezve és építve, ahogy.

Ez nekem kínai. Pontosan mire gondolsz?

#30 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 15. 00:01

Idézet: 4rn0ld - Dátum: 2011. 01. 14. 14:47

de ha ezt tisztességesen akarok megoldani, megint ott tartunk, hogy sokba kerül :) plusz ha pc-t akarnál használni torzítóként, effektként stb, akkor mégiscsak célszerű a hangszórót kihagyni a folyamat közepéről, ha azon akarod hallani a kész jelet, akkor a fentebb említett send-return kell.
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#31 Felhasználó inaktív   sarocker 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 17. 11:13

Mivel aktívan foglalkozom digitális stúdiótechnikákkal, ezért a saját tapasztalatom az, hogy egyszerű otthoni felhazsnáláshoz elegendő a line-in, ha a gitár megfelelő szintű jelet tud generálni. A jó hangszert sajnos itt sem lehet megspórolni.

Általában az integrált hangkártyák, amik valójában fizikailag nem létező hangeszközök, csak "codek"-ek, kevésbé alkalmasak arra, hogy egy egyszerű otthoni "stúdiót" építsünk köré. Azonban az is igaz, hogy ez az idő előrehaladtával egyre kevésbé igaz. Néhány éve még borzalmas minőségű, zajos és halk alaplapi hangkeltők léteztek, manapság már nem annyira borzasztó a helyzet. Ugyanakkor - tapasztalat - egy 5-6 ezer forintos valódi hangkártyával már egész jó dolgokat lehet múvelni, és ezeknek általában valódi erősítésük (nem csak digitális) van a bemeneteken és kimeneteken.

Azonban nem szabad feledni, hogy valós idejű effektezésre (Amplitube, Guitar Rig stb.) ezek sem alkalmasak, mert hardveresen nem támogatják, így aztán szoftveresen nem lehet megoldani. Vagyis az ASIOforALL és egyéb külső driverek sem tesznek csodát velük. Amit a legköltséghatékonyabban megtehet az ember, hogy beszerez potom pénzért egy régi 16 bites SB Live! hangkártyát, és azt a kx Project driverével meghajtja. Emlékeim szerint még régi P1-es gép mellett is közel valós időben ment vele az AmpliTube.

Ehhez komolyabb munkához már project stúdiókba tervezett hangkártyát kell venni (pl. a már említett ESI kártyák: Juli@, Maya44 MKII, de más cégek is gyártanak hasonló 2-4 bemenetes hangkártyákat).

#32 Felhasználó inaktív   Gyermekláncfürész 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2011. 01. 18. 20:42

Hello Mki!Nekem volt szerencsém egy ideig Les Paul barátomat összekötni pc-vel mikrofon bemeneten.A pc-n egy real time effect program is futott, ami valamelyest javított ugyan a hangszórón végeredményként megérkező hangon, de!Bátran állíthatom rettenetesen igénytelen hangminőséget produkál egy átlag hangkártya. (ilyen célra)Bocs,h belugattam a beszélgetésetekbe.Üdv!

#33 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 18. 21:24

Idézet: Gyermekláncfürész - Dátum: 2011. 01. 18. 20:42

...Bátran állíthatom rettenetesen igénytelen hangminőséget produkál egy átlag hangkártya. (ilyen célra)Bocs,h belugattam a beszélgetésetekbe.Üdv!

Persze, mert az átlag hangkártyán nincs gitár jelének fogadására alkalmas bemenet. Fentebb írtuk, hogy a mikrofon NEM alkalmas, akkor sem, ha megszólal rajta. Azt simán túlvezérli, mert más jelszintekre lett kitalálva.

#34 Felhasználó inaktív   Gyermekláncfürész 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2011. 01. 18. 21:58

Idézet: Warrior - Dátum: 2011. 01. 18. 21:24

Persze, mert az átlag hangkártyán nincs gitár jelének fogadására alkalmas bemenet. Fentebb írtuk, hogy a mikrofon NEM alkalmas, akkor sem, ha megszólal rajta. Azt simán túlvezérli, mert más jelszintekre lett kitalálva.

Nekem a hangminőség javításában különben az segített, mikor beiktattam egy "normál" multieffect eszközt (hardware-t) a gitár és a pc közé. S az abból érkező "kész" jelet küldtem a hangkártya line-in bemenetére. így tudtam pl a felvételt is készíteni a pc-n. (később több hangsávban kezelni a már feljátszott anyagot, stb...)És természetesen így kihagyható volt a realtime effect program is. A multieffect eszköz nyilván költség, meg a jobb hangkártya is, de hát milyen hobbi nem az ;-)Üdv! A mic bemenet valóban nem ilyesmire való.

#35 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 19. 19:20

Idézet: Gyermekláncfürész - Dátum: 2011. 01. 18. 21:58

Nekem a hangminőség javításában különben az segített, mikor beiktattam egy "normál" multieffect eszközt (hardware-t) a gitár és a pc közé. ...

Én is évekig egy régi, lehasznált gyenge multit használtam vonali erősítőnek a PC elé, illetve kompresszornak. Az természetesen vonali jelet ad ki, ami illeszkedik az erősítők vonalbemenetére.

#36 Felhasználó inaktív   tmtibor 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2011. 01. 19. 22:17

Én is sokat kísérleteztem a dologgal.
Első probléma: a gitár mono, a PC bemenetei pedig sztereo kimenethez valók. Tehát már a jack konvertálása sem egyszerű, és utána jönnek a jelszintek.
Elvileg a gitár kimenete mikrofon/lemezjátszó jelszintű. De a gitárerősítő NEM hifi erősítő, a jó hanghoz az erősítő is bele kell, hogy tegye a magáét, mindjárt itt a torzítás, ami ugye kell.
A gitárkombók egy részének van vonalszintű kimenete, az sztereó és simán "eszi" a hangkártya vonalbemenete. A titkos tipp azonban egy olyan elemes kis eszköz, amit fejhallgatóval gyakorláshoz csináltak. Annak van egy monó jack vége, ami a gitárba megy, és egy 3,5-es sztereó jack kimenete. Szabályozni a hangerőt és a gaint lehet rajta, és kb. 6kHUF. Na azzal jól lehet PC-t hajtani.
A legjobb megoldás azonban a kombó elé tett mikrofon, éspedig azért, mert a jó gitárkombó hangszórója nem hifi hangszóró, ezért van egy sajátos karaktere a hangjának, a legmagasabb felharmonikusokat egyszerűen nem sugározza le, hiába van még drótban meg a jel - és az így jó.

#37 Felhasználó inaktív   sarocker 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 26. 09:12

Idézet: tmtibor - Dátum: 2011. 01. 19. 22:17

Elvileg a gitár kimenete mikrofon/lemezjátszó jelszintű.

Ez így ebben a formában nem igaz. Az tény, hogy az 1V-os vonali feszültséget nem éri el a gitárból kiadott jel, de a mikrofonénál jelentősen erősebb. Ugyanakkor más az elektromos gitár tekercses hangszedőinek az impedanciája, mint a mikrofoné. Ha a gitár piezzo hangszedővel rendelkezik (ilyenek tipikusan az elektro-akusztikus gitárok), akkor már közelebb áll a kijelentésed a valósághoz, de itt meg az a probléma, hogy a jeadott jel erőssége még egy dinamikus mikrofonét sem éri el. Ám ezeknél a hangszereknél azért általában megoldják a problémát egy beépített aktív elektronikával.

Szóval, ha mindenképpen hangkártyába kell dugni a gitárt, akkor inkább a vonalbemenetre, mint a mikrofon bemenetbe, aztán szoftveresen felhúzni 0dB környékére a maximális jelszintet, és utána már mehet az effektezés a számítógépen. Csodákat nem kell tőle várni, de működik.

És mégegyszer: a technika részben igen, de a jó hangszer nem megspórolható. Rossz hangszerrel soha nem lesz jó hangzás, akármennyi kütyüt is köt az ember a girár jelére.

#38 Felhasználó inaktív   Robci 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2011. 01. 30. 20:15

A számítógép mikrofon bemenete tökéletesen alkalmas az elektromos gitár megszólaltatására!!!Én is ezt használom a basszusgitárommal!A lényeg az,hogy a számítógép vezérlőpultján az audió eszközök és mikrofon csatlakoztatása alatt a mikrofon beállításokat ellenőrizni kell!Itt még a mikrofon jel erősségét is erősebbre állíthatjuk!A hangkártya kimeneti aljzatát vagy a fülhallgató kimenetet a gitár erősítőre kötve tovább fokozhatjuk a dolgot!Ez akkor jó dolog,ha nincs a gitárhoz effekt pedálunk,mert akkor a számítógépre letöltött gitárprogramok (guitar rig,guitar track pro,guitar fx,stb)segítségével már effektezett hang megy át a gépről az erősítőbe!Megspóroljuk a pedálok árát...!
Persze ez csak gyakorlásra és magunk szórakoztatására elég,mert a minősége messze elmarad az igazitól!

#39 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 31. 17:35

Idézet: Robci - Dátum: 2011. 01. 30. 20:15

A számítógép mikrofon bemenete tökéletesen alkalmas az elektromos gitár megszólaltatására!!!...

Az lehet, de ha valaki meghallgatja az így felvett hangot, összehasonlítja az eredeti, gitárbemenetre küldöttel, akkor tapasztalni fogja, hogy ég és föld a különbség. Persze kinek milyenek az igényei, de azt mondom, ha mát ott egy villanygitár (esetleg gitárkombó), akkor felesleges azon a pár ezresen spórolni, mert a mikrofonbemenettel le fogja a hangzást rontani (hacsak nem az a célja persze).

A valósidejű effektprogramok meg spec hangkártyát igényelnek (mondjuk ASIO-kompatibilist legfőképp), különben hatalmas válaszidők lesznek, amik "nem játszhatóak". Akkor meg nem tudni, min érdemes spórolni, mert pénzbe fog kerülni.

Az elektromos szerkónál abszolút nem annak kellene a fő szempontnak lennie, hogy minél olcsóbb legyen, ugyanis akkor felesleges elektromos szerkót venni, ott a dobozgitár. A villanynak bizony ára van, amit megspórol az ember rajta, azt bukja a hangzáson, de nagyon.

Idézet

...A hangkártya kimeneti aljzatát vagy a fülhallgató kimenetet ...
<--- látom, nem teszel különbséget a vonalkimenet és a teljesítménykimenet között. Pedig épp ez a lényege az electro-lineage-nak: minden komponens, azok kötése, sorrendje, loopja számít!!

Szerkesztette: Warrior 2011. 01. 31. 17:39 -kor

#40 Felhasználó inaktív   neta 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2011. 02. 13. 20:01

Szerintem:
Ha csak összeköttetésre kell, viszonylag korrekt hanggal http://line6.com/podstudiogx/
Jobb kétszer pofára esni, mint egyszer mellé!

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó