HWSW Informatikai Kerekasztal: Érdekes(?) backup - vélemények, javaslatok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Érdekes(?) backup - vélemények, javaslatok

#21 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2002. 12. 04. 10:37

Viszont más is eszembe jutott, talán nem offtopik a dolog (meg különben is én indítottam, szerintem belefér :) ).
Tehát az lenne még kérdés, hogy linux mennyire támogat már DVD írót? Azt láttam régebben, hogy CD írót parancssorból akár lehet használni, mennyire igaz ez egy DVD íróra? Van egyáltalán különbség? Sajna DVD íróhoz még nem volt szerencsém, így nem tudom, hogy lehetne-e különbség.
Eddigi rossz tapasztalataim (de úgy látom a tietek is) alapján arra gondoltam, mi lenne, ha egy újraírható DVD lemezre törénne crontabból a backup, amennyiben persze ez parancssorból megoldható (miért ne lehetne?) és a mentendő adat persze ráfér ekkora kapacitásra.

Erről mi a véleményetek?
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#22 Felhasználó inaktív   Do-It-Yourself 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 04. 10:52

A dvd író árából simán beállíthatsz egy egyszerű klienst, elég oda egy 300-as ceruza is.
Van egy jobb ötletem is: veszel egy vinyót+egy külső usb2-es házat hozzá (ViPower cuccokat lehet kapni asszem), és már csak egy vezérlőkártya kell a gépbe, ha nem tudja az usb2-t a lap.

[ 2002. december 04.: Do-It-Yourself szerkesztette a hozzászólást ]
"A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék."

#23 Felhasználó inaktív   mocsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 04. 11:06

idézet:
Ezt írta Do-It-Yourself:
A dvd író árából simán beállíthatsz egy egyszerű klienst, elég oda egy 300-as ceruza is.
Van egy jobb ötletem is: veszel egy vinyót+egy külső usb2-es házat hozzá (ViPower cuccokat lehet kapni asszem), és már csak egy vezérlőkártya kell a gépbe, ha nem tudja az usb2-t a lap.

[ 2002. december 04.: Do-It-Yourself szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

DVD irok ara most mar lassan 60-80k...
Where you come from... is gone.
Where you thought you were going to... were never there.
Where you are ain't no good, unless you get away from there!

#24 Felhasználó inaktív   Do-It-Yourself 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 04. 11:17

idézet:
Ezt írta mocsi:

DVD irok ara most mar lassan 60-80k...
[/quote]
T'om :), kérdés: elég-e neki a 4.2Giga a mentéshez? Másik: erre a célra (napi mentegetések) nem lenne jobb/strapabíróbb a DVD-RAM? Ott vmi tokban van a lemez, nem?
"A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék."

#25 Felhasználó inaktív   bibe 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 04. 11:42

En is mindenkepp masik gepet javasolnek, nem a vinyo kapcsolgatasat.
A mentest meg esetleg igy is meg lehet oldani: [url="http://"https://www.hwsw.hu/oldal.php3?cikkid=755&oldal=5"]https://www.hwsw.hu/...kid=755&oldal=5[/url]

Amugy szerintem is a "kazattara mentes + kazetta tuzbiztos pancelban esetleg masik epuletben/varosban :)" a legbiztonsagosabb megoldas.
Es sajnos nekem is rossz tapasztalataim vannak a DAT-okkal. Probaltatok mar fel evnel regebbi szalagrol visszaallitani? Az altalam probalt esetekben 98%, hogy nem mukodott, pedig a mentes akkor hibatlan volt, meg az ellenorzes is lefutott.
Viszont a DLT-vel nagyon jo tapasztalataim vannak. Nagyon gyors es megbizhato. Egy 40/80GB-os kazettara atlag 65-68GB fer es 7-8 ora alatt tele is irja. Az SDLT-rol nem is beszelve, ahol mar 100/200G-as szalagok vannak. Csakhat qrva draga mar a sima 40/80-as DLT drive is...
"Nincs izom, nincs izomláz!" (Garfield)

#26 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 04. 12:08

Egyelőre úgy tűnik, hogy elég lehet a DVD kapacitás.
DVD-RAM is jó lehet(ne), csak valóban az valami tokban egy lemez, viszont a DVD író eléggé jó áron van. Várható hogy még olcsóbb lesz, szerintem egy év múlva már eléggé kommersz eszköz lesz (30-40e áron). Ha DVD írót használok, annak médiája bárhol máshol, másik gépben olvasható (persze ahol van DVD ROM....van.) Mindemellett kibővülnek a rendszergazda lehetőségei, hiszen backup célra vásárolt DVD író nem csak backup anyagokat tud írni és nem csak éjjel tud írni :D

Másik PC-vel az a gond, hogy nincs. Venni kellene, de akkor egy _stabil_ gépet kellene venni rre a célra, mely nem a legolcsóbb háznál, alaplapnál kezdődik, azaz _minőségi_ gépet kellene venni, _minőségi_ alkatrészekből. Viszont annak szerintem fele, harmada már most a DVD író.
Adatbiztonság szempontjából ráadásul megoldható pl. hetente két példány készítése, amit házon kívül illene tartani, így tűz, víz, szél, lopás, rongálás, stb.-nek nincs kitéve a másik média.

#27 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 04. 12:14

idézet:
Ezt írta mocsi:
DVD irok ara most mar lassan 60-80k...[/quote]

Napi 10 lemezt a halal sem akarna kiirni. Plane, hogy 4.2G kiirasa kb 1 ora.
Az nevet utoljára, aki először üt.

#28 Felhasználó inaktív   mocsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 04. 12:29

idézet:
Ezt írta leslie:

Napi 10 lemezt a halal sem akarna kiirni. Plane, hogy 4.2G kiirasa kb 1 ora.
[/quote]

A kulcsszo az incrementalis mentes korul van ;)
Where you come from... is gone.
Where you thought you were going to... were never there.
Where you are ain't no good, unless you get away from there!

#29 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 04. 15:46

idézet:
Ezt írta mocsi:

A kulcsszo az incrementalis mentes korul van ;)
[/quote]

Én is ilyesmire gondoltam, bár nem tudom, hogy ez DVD-re v. CD-re mennyire megoldás, de tőlem formázhatja minden éjjel a lemezt, aztán teheti fel rá megint. Kb. 2 Giga most az adat, sokkal több nem lesz, inkább változik.

Szóval szerintetek megoldható linux alól konzolból DVD írás?

#30 Felhasználó inaktív   bibe 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 04. 16:11

idézet:
Ezt írta Mono:

...
Szóval szerintetek megoldható linux alól konzolból DVD írás?
[/quote]
Meg.

ftp://ftp.fokus.gmd....drecord/ProDVD/
"Nincs izom, nincs izomláz!" (Garfield)

#31 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 04. 19:31

idézet:
Ezt írta leslie:
50Gbyte cuccot hogy mentsek esszeru aron DAT-ra? :) Plane naponta?[/quote]
Amint irtad, inkrementalis mentessel:) Ha az ara nem lenne a 160gigas dlt-k pont megfelelnenek a celra (meg sebessegre sem lenne panasz...) :)
Amugy hol dolgozol, hogy napi 50g szemet keletkezik? :) Juzerek egesz nap /dev/random-ot cat-elik valami fileba? ;)

BTW, nalam egy dat sem volt gazos eddig, csak a kazettak hullottak, igaz, mar 4-5 eves volt mind... (amit egyszer kiirtam az mind visszajott hibatlanul)

Backup DVD-re:
Minek ujrairhato lemezre menteni? Ujrairhato cd is epp eleg szar, gondolom (sajnos) a dvd-rw (dvd+rw) sem jobb... imho egy nem tul nagy ceg osszes mentese heti 1 lemezen elfer (anyagilag sem nagyon gazos a legtobb ceg szamara heti egy lemez), es legalabb visszamenoleg minden megvan... (a lemezek elettartama megint mas kerdes, a cd-kbol kiindulva ez sem tul biztato...)

#32 Felhasználó inaktív   TC2 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2002. 12. 07. 05:50

idézet:
Ezt írta Mono:

Igen, ezzel tisztában vagyok. Viszont ez abban az esetben áll, ha viszonylag sűrűn történik mindez, pl. Windowsban kapcsolgatja 15 percenként ki-be (W98 default beállítása).

DE, ha naponta egyszer fél órára kapcsolom be, kontra egész nap megy, akkor szeintem fordított a helyzet.
Gondold végig, melyik gépben élne tovább a vinyó: amelyik gépet naponta fél órát használod, aztán kikapcs, v. éjjel-nappal (szó szerint!) megy?
[/quote]

:-) Amelyik 24 órát megy.

Én évek óta használok DATot, de semmi bajom nem volt azon kívül, hogy rossz kazettát dugtam a fejébe. A legkényelmesebb azonban egy tükörszerver, és arra a tükrözés.
Ez az aláírás...összefirkáltam a monitort, de nem látszik. Mit rontottam el ?mwp

#33 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 07. 13:34

idézet:
Ezt írta TC2:
A legkényelmesebb azonban egy tükörszerver, és arra a tükrözés.[/quote]
Ugye nem arra utaltal, hogy ilyen esetekben nem kell backup?

#34 Felhasználó inaktív   consono 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 07. 19:44

Az inkrementáli mentéstől mindenkit óvjon meg az ég, túl sok horrorsztorit hallottam arról, hogy az egyik DAT rossz volt, amire ment a mentés és bukott az egész... Nálunk full mentések mennek rotációban napi/heti/havi rendszerességgel, 20 kazival kivan egy év. (4 napi/4 heti/12 havi) Mondjuk nálunk elég sokat kell menteni, mert kb. 2x50 GB ami kimegy... Persze nem sima DAT-ot, hanem AIT-ot használunk.

#35 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 07. 20:51

idézet:
Ezt írta consono:
Az inkrementáli mentéstől mindenkit óvjon meg az ég, túl sok horrorsztorit hallottam arról, hogy az egyik DAT rossz volt, amire ment a mentés és bukott az egész...[/quote]
Igen, jobb helyeken ezert szokas _ellenorizni_ mentes utan...
Persze sok helyen leszarjak: 'aaa, ugyis jo, minek ellenorizni, eddig meg mindig jo volt, meg amugy is sok ido...'
Ezzel az erovel /dev/null-ba is lehetne menteni, az meg gyorsabban megvan, es ugyanannyi adat veszik el...

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó