Kockásodások, fagyások, újraindulások, X-akták Először itt kérdezz és olvass!
Elküldve: 2011. 01. 14. 00:21
A problémám, hogy sokszor villog, elsötétül a képernyő. Egyre gyakrabban adja elő ezt a gépem. Készenléti módból ha bekapcsolom a gépet, akkor elég sokat villog az első 10-30 percben. Magától is, de ablakváltásra, görgetésre különösen érzékeny. Próbáltam, hogy az Aero-t kikapcsolom, úgy kicsit jobb, de nem múlik el teljesen. Youtube videók teljes képernyőre váltásánál szintén elsötétül a kép. Ablakban indított játékoknál szintén (érdekes módon teljes képernyőnél nem nagyon vettem észre ilyet, bár keveset játszom). Szóval nem nagy terhelésnél van ilyen. Több driverrel is próbáltam.
Legjobb emlékeim szerint az egyel régebbi alaplapommal, és Windows XP-vel is volt ilyen gond, de elég ritkán. Kipróbáltam másik videokártyát a gépemben, azzal nem volt ilyen gond. Viszont! Átraktam a kártyát egy másik gépbe, és (bár csak keveset tudtam tesztelni) ott nem volt villogás.
Az egy elég régi rendszer, a PCI-Express sín is régebbi azt hiszem, és XP a rendszer.
Szerintetek mi lehet ez? Egyértelműen a kártya tűnik hibásnak, nem? Garanciális, viszont mivel a másik gépben nem produkálta a hibát, félek tőle, hogy ha visszaviszem, nem találnak semmit, és még a bevizsgálást is fizethetem...
Elküldve: 2011. 03. 15. 21:25
Nekem is lenne egy apró problémám a VTX3D Radeon 6850-nel. Igazából a kártya tökéletesen muzsikál, de alapon 33% a ventilátor fordulat, ami picit hangosabb az előző Sapphire 4830-nál. Ez persze csak 36-37C maghőmérsékletnél igaz (20C-os szobában), de ha felszökik 41-42C-ra, akkor már 39%-on pörög (pl youtube közben, illetve most, hogy melegebb idő lett az is rádobott pár fokot már alapból). A 39% sem életveszélyes, de nekem az már kicsit zavaró a csendes esti szobában. Ha lehúzom a csúszkát a Catalyst overdrive ablakában 25%-ra, akkor már igen kellemesnek mondható az alapzaj, ráadásul a GPU hőmérséklet sem melegszik jobban, mint 33 vagy esetleg 39%-os fordulaton (max 1C eltérés, ahogy nézem).
GPU-Z-vel kimenettem a BIOS-t és rászabadítottam az RBE-t, de ott meg azt látom, hogy a minimum küszöb 50C és addig 22% van beállítva, majd onnan fokozatosan kéne emelkednie a fordulatszámnak 102C-ig, ahol elérhetné elméletben a 100%-t. Vajon miért nem megy nekem 50C maghőmérsélet alatt 22%-on a fordulatszám és mivel tudnám rávenni, hogy így tegyen? Nem szeretném a csúszkát manuálisan állítgatni, ha beköszönt a nyár. Köszönöm az ötleteket
Elküldve: 2012. 02. 14. 20:08
Biztos volt már róla szó, nem létezik, hogy ne legyen rá megoldás. ATI Radeon, főleg Win XP-vel súlyosbítva. Nekem az a tapasztalatom, hogy a Catalyst driver eléggé finnyás arra, milyen alapokra települ. Ezt közli is: "Video hardware not found, try install standard VGA first. Setup exits." - vagy valami hasonló. A lényeg, hogy pl újabb driverre frissítésnél előbb le kell gyalulnom a régit és sima VGA-t ráerőltetni, arra hajlandó felmászni az új. Inkább a driverek bénaságának tulajdonítom, mint a kártyákénak (többel is ugyanez történt). Régi vindóznál (98) egyszerűbb drivert váltani, XP viszont önjáróbb: hiába veszem ki, állandóan visszarakja önhatalmúlag. Ráadásul standard VGA-t sem enged, mindig csak az ATI kategóriájú drivereket listázza.
Ennek a problémának a habja, hogy a Catalyst valamiért nem megfelelően rakja be az OpenGL cuccost, így az a program aminek bizonyos függvények kellenek, egyszerűen nem találja. Egyszer bizonyos kártyához véletlenül sikerült rendesen telepíteni mindent, de nem került feljegyzésre mikéntje, talán addig klikkelgettem, amíg elindult. Nvidiánál ilyen gondok sosem voltak. Még fürkészem a témák között, hátha valahol felbukkan e probléma és megoldása. Egyébként ez még a régi 9xxx-es szériához kötődik, a maiknál nem tudom hogy van.
Elküldve: 2012. 02. 14. 20:31
"Szerencsére" nekem is sikerült elsőkézből megtapasztalnom a videokártya halálát. Rögtön kettőt szinte egyidőben, bár volt hozzájuk még másik kettő hasonló is. Tulajdonképp semmi más nem történt, mint néha moncsi kábel lehúz-visszadug (mert pl másik géphez kellett), alkalmo adtán video karesz kivesz, hűtője megpucol. Úgytűnik ez a rendszeres ki-be dugdosás előbb utóbb az agyára ment - hogy miért az még tovább rejtély, elvégre a kártya rözítve volt (csak a monitor le-föl kötésekor), meg a gép kikapcsolt állapotában (bár nem mindig). Na oszt, kábel visszakötés után amikor gép bekapcs és indul, akkor kifütyüli a kártyát. Kicsit megmozgat, újra ki-bedug, lehúz-felhúz és megint működik. Ez aztán egyre rendszeresebbé vált, néha akkor is, amikor nem volt előtte semmi mozgatás, kábelezés. Aztán egyszercsak már semmi. Előbb utóbb aztán visszatértek hamvaikból, de már csíkozva, szemetelve, windóz telepítő lefagyásával.
Persze ez a folyamat sem volt kellőképpen naplózva, merthogy ki számítana rá, hogy előbb utóbb ilyenek miatt elhal a kártya. így nem tudni, mi lett volna, ha... sosincsenek mozgatva (bár a port akkor is néha pucolni kell).
A hűtésük már rendben volt, igaz előtte jócskán volt melegük, emiatti géplefagyások. Mert az egyik passzív volt, a másiknak meg elhalt a ventillátora. Utólag talán már késő volt megspékelni a hűtésüket, legfeljebb halálukat késleltette, de megárthatott nekik a forró előélet.
Arra kéne rájönni, mi megy ilyenkor tönkre rajtuk? Főleg ilyen furcsa félig működős jelenséget produkálva. GPU? Más nem nagyon van rajtuk "sérülékeny". Tán még a BGA tappancsok kontaktja, vagy tán maga a nyák is vetemedik, a nagyon pici vékony lyukgalvánok elpattannak? Lévén a kábel ki-bedugdosása valamennyire hajlító erőt fejt ki a kártyára, hiába van a lemezzel a házhoz rögzítve.
Elküldve: 2012. 02. 15. 04:52
Idézet: Samuraj - Dátum: 2012. 02. 14. 21:31
Otthon amikor gépet szerelsz akkor nincs ESD védelem ha leülsz a szőnyegre, elég ha csak 1-2 kis ellenállás makkan meg a kártyán és utána már csíkozódik a kép a memória miatt.
Nem jött össze neki, továbbküldték...
Elküldve: 2012. 02. 15. 19:51
Idézet: Chabi - Dátum: 2012. 02. 15. 04:52
Bár valóban nem elhanyagolható tény, nem hinném, hogy kizárólag ez lenne a gond. Elég óvatosan szerelek gépet, nem simogatom végig a nyákot feltöltött kézzel. Főleg, amikor hozzá sem érek és csak a moncsi csatiját huzkodom és annak hatására nem megy. ... viszont a porecset... hm, igen, az már statikus lehet.
Driver. Fórum archívum szisztematikus átkutatása nem maradt eredmény nélkül.
https://forum.hwsw.h...van-a-gepemmel/
Már 2001-ben is megvolt (mármint a hiba ismerete). Na de nehogymá újjá telepítsem a szarfos vindózt minden driver frissítésnél/kártyacserénél!
Elküldve: 2012. 03. 15. 16:17
A régebbi játékoknál (MassEffect 1 , GTA IV ) fekete kockák ugrálnak főleg a Bloom-os felületeken.
próbáltam kikapcsolni a bloom-ot de nem segített, Driver volt fennt legujabb, HP által kiadott, egy régebbi de nem oldotta meg.
A kártya nem melegszik túlságosan és újabb játekoknál (CoD MW3, MassEffect 3 ) nem csinálja.
Hasonló problémaleírást találtam külföldi oldalakon de megoldást sehol sem.
Esetleg ha van valami ötlet szívesen veném
"A számítógép olyan, mint az ószövetségi Isten, tele van szabályokkal és nem ismeri az irgalmat."
Elküldve: 2012. 04. 30. 20:13
Van nekem egy cuki x-aktam, bar vegul is valoszinuleg nem egy akkora rejtely...
Szepen bootol a windows (7), majd amikor a login-kepernyo kovetkezne (azutan a kis osszeallo ablakos logo utan), szepen meghal az egesz. Vagyis nem, mert elvileg a win megy tovabb, de a monitor kikapcsol. Safe modban ha leszedem a vga-drivert, akkor utana normalisan bebootol, felall. Persze visszateszi a drirvert, igy ki kell kapni megint, hogy legkozelebb rendesen elinduljon. Ha ujrainditom a driverrel, akkor kifagy ugyanugy. Ha driver nelkul hasznalom, megy rendesen, persze semmi videoval kapcsolatos cucc nem mukodik (aero, directx), de a felbontast is lehet allitgatni, eleg tag hatarok kozt.
Feltelezem, hogy a videokartya (ati hd 4850) pusztult meg, de ilyen vicces formaban meg nem lattam, hogy valojaban megy, csak akkor nem, ha a sajat driverevel akarom meghajtani...
Tippek, a nyilvanvalo megoldason (vga --> kuka) kivul?
Elküldve: 2012. 05. 01. 00:42
Idézet: Before - Dátum: 2012. 04. 30. 21:13
Van nekem egy cuki x-aktam, bar vegul is valoszinuleg nem egy akkora rejtely...
Szepen bootol a windows (7), majd amikor a login-kepernyo kovetkezne (azutan a kis osszeallo ablakos logo utan), szepen meghal az egesz. Vagyis nem, mert elvileg a win megy tovabb, de a monitor kikapcsol. Safe modban ha leszedem a vga-drivert, akkor utana normalisan bebootol, felall. Persze visszateszi a drirvert, igy ki kell kapni megint, hogy legkozelebb rendesen elinduljon. Ha ujrainditom a driverrel, akkor kifagy ugyanugy. Ha driver nelkul hasznalom, megy rendesen, persze semmi videoval kapcsolatos cucc nem mukodik (aero, directx), de a felbontast is lehet allitgatni, eleg tag hatarok kozt.
Feltelezem, hogy a videokartya (ati hd 4850) pusztult meg, de ilyen vicces formaban meg nem lattam, hogy valojaban megy, csak akkor nem, ha a sajat driverevel akarom meghajtani...
Tippek, a nyilvanvalo megoldason (vga --> kuka) kivul?
Nem lehet, hogy csak olyan felbontásra és frekvenciára vált, amit a monitorod nem képes megjeleníteni?
Elküldve: 2012. 05. 01. 00:46
Idézet: Samuraj - Dátum: 2012. 02. 14. 21:31
Talán igen, BGA forrasztás.
Vagy, tipikusan az eleinte ritkábban, majd egyre gyakrabban, legvégül mindig jelentkező hibánál: elektrolit kondenzátor.
Elküldve: 2012. 05. 01. 06:20
Idézet: Sparow2 - Dátum: 2012. 05. 01. 01:42
Nem, dehogy, evek ota hasznalom ugyanabban a felbontasban.
Raadasul, mivel most a win rendesen fut, a most hasznalt felbontasban kene visszaallnia akkor is, ha felteszek egy vga-drivert.
Szerkesztette: Before 2012. 05. 01. 06:21 -kor
Elküldve: 2012. 05. 01. 13:00
Idézet: Before - Dátum: 2012. 05. 01. 07:20
Raadasul, mivel most a win rendesen fut, a most hasznalt felbontasban kene visszaallnia akkor is, ha felteszek egy vga-drivert.
Samsung móni?
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2012. 05. 01. 13:21
Idézet: Before - Dátum: 2012. 05. 01. 07:20
Hát akkor valami nagy valószínűséggel döglődik.
Másik számítógépen működik a monitor, vagy másik monitorral működik a számítógép?
Ha felteszel egy VGA drivert, akkor már általában nem az alap VGA felbontásban/frekvencián működik utána, hanem beállítja a maximumra, amit bír a monitor (ha ki tudja olvasni a monitor adatait).
Szerkesztette: Sparow2 2012. 05. 01. 13:22 -kor
Elküldve: 2012. 05. 01. 13:46
Idézet: didyman - Dátum: 2012. 05. 01. 14:00
Dell
Idézet: Sparow2 - Dátum: 2012. 05. 01. 14:21
Másik számítógépen működik a monitor, vagy másik monitorral működik a számítógép?
Ha felteszel egy VGA drivert, akkor már általában nem az alap VGA felbontásban/frekvencián működik utána, hanem beállítja a maximumra, amit bír a monitor (ha ki tudja olvasni a monitor adatait).
Valami biztos, kérdés, hogy mi... Nem a nagy felbontással van a baj, mert most is valami 1920×akármiben megy... Egyszerűen nem értem, nem tudom, mi a fene lehet.
Elküldve: 2012. 05. 01. 16:39
Idézet: Before - Dátum: 2012. 05. 01. 15:46
Valami biztos, kérdés, hogy mi... Nem a nagy felbontással van a baj, mert most is valami 1920×akármiben megy... Egyszerűen nem értem, nem tudom, mi a fene lehet.
Win7 SP1+frissítések fent van vagy csak az alap Win7 amit írtál ? Újabb vga driverrel csinálja csak ?
Elküldve: 2012. 05. 01. 18:34
Idézet: Chabi - Dátum: 2012. 05. 01. 17:39
Egyik napról a másikra csinálta, nem módosítottam semmit a gépen. Este kikapcsoltam, reggel be, és nem állt fel...
Próbáltam utána feltenni a legújabb ati drivert, de ugyanaz az eredmény.
Elküldve: 2012. 05. 01. 18:47
Idézet: Before - Dátum: 2012. 05. 01. 20:34
Próbáltam utána feltenni a legújabb ati drivert, de ugyanaz az eredmény.
Win7 SP1+frissítések fent van vagy csak az alap Win7 amit írtál ?
Elküldve: 2012. 05. 02. 07:31
Idézet: Chabi - Dátum: 2012. 05. 01. 19:47
Csak alap win7.
Elküldve: 2012. 05. 02. 08:23
Idézet: Before - Dátum: 2012. 05. 02. 09:31
Akkor nem csodálkoznék ha furcsaságokat csinál...
Idézet
Elküldve: 2012. 05. 03. 06:59
Idézet: Chabi - Dátum: 2012. 05. 02. 09:23
Azért én csodálkozom...

Súgó
A téma zárva.