HWSW Informatikai Kerekasztal: Debian Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 146
  • 147
  • 148
  • 149
  • 150
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Debian Linux

#2941 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 10. 11. 08:35

Idézet: critical_source - Dátum: 2007. okt. 10., szerda - 21:02

érdemes legalább egy Lennyre upgradelni? nincsenek benne olyan bugok általában, amik nagy gátat alkothatnak? Tudom, mindig vannak bugok, de men mindegy, hogy mekkorák és mire hatnak ki. Azért szeretnék upgradelni, mert legalább frissebb szoftvereket használhatnék.

Én nem vagyok bug-os.....  :Đ
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#2942 Felhasználó inaktív   critical_source 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 11. 18:10

Idézet: Friczy - Dátum: 2007. okt. 11., csütörtök - 9:33

Ez itt a distrib war helye :)

Ha frissebb de stabil rendszert akarsz használni, akkor akár Ubuntura is átállhatsz. Kevesebb szívás van vele, mint az állandó testing használattal, és félévenként van egy egész friss rendszered. Használni meg akár Debian-szerűen is lehet.

Nem tudom egyszerűen eldönteni, melyik legyen, mondjuk egyértelmű, hogy Ubuntuval kevesebb a gond. Még egy mély gondolkozás lesz ebből, de lehet, hogy sikerül áttérítened.  :)

#2943 Felhasználó inaktív   critical_source 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 11. 18:12

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. okt. 11., csütörtök - 9:35

Én nem vagyok bug-os.....  :Đ

És elvicceli... ilyen komoly téma, és elvicceli  :p

#2944 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 20. 15:55

Most legyetek okosok. Mit lehet tenni, ha adott volt egy debian rendszer egy szoftveres RAID1 -en. A raid szétcsúszott alatta, valamiért az egyik vinyót ledobta és nem is frissítette. Vagyis onnantól kezdve bármi hiba bejön adatvesztés lett volna. De nem ez a lényeg szerencsére kibújt a szög a zsákból és adatvesztés nem következett be. Viszont nem lehet felbootolni a rendszert, mert mbr 99 99 99 99 99 99 hiba jön elő. Állítólag a szoftveres raidet nem lehet újraépíteni csak telepítésnél lehet bekonfigolni. Ami nekünk nem jó, mert ez egy telepített rendszer levelezéssel, és sokminden más service-el. Amikre szükség lenne, inkább előbb mint később. A legégetőbb a cyrus imap levelezőrendszer ami rajta van, arról kellene gyorsan lehúzni a mailboxok tartalmát. Ezért kellene valahogy rávenni a rendszert, hogy felbootoljon és elérhető legyen rajta a levelezés, és át lehessen forwardolni a leveleket egy új szerverre. Vagy ha ez semmiképp nem megoldható, akkor arra van e megoldás, hogy anélkül, hogy beindul a rendszer valahogy kinyerni a leveleket a cyrus fájlokból.  :think:

Az az egy épképzláb ötlet él jelenleg, hogy telepítsünk egy friss rendszert, arra tegyünk fel egy cyrus-t és simán írassuk felül a config fájlait a régi rendszerből valókkal. Kérdés ez működne e  :think:

#2945 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 20. 16:00

ad1) menteni egy livecdvel siman tudsz, ha az epp dizket siman mountolod.
ad2) bootolni is tudsz, ha megmondod a bootmanagerednek, hogy az ep diszkrol bootoljon, ne a halottrol, vagy a tombrol.
ad3) ha ezzel nem boldogulsz, meg mindig chrootolhatsz livecdrol, ami kb a /proc mount --bind elese utan szinte gond nelkul mehet.
ad4) es termeszetesen, ha huzol egy olyan vasat, amin ugyanez van, akkor masolhatsz.

ad2 a javasolt :)

szerk: es termeszetesen a softraidet is ujra lehet epiteni, nem csak telepitesnel, csak masik diszk bele, azt hajra

Szerkesztette: kroozo 2007. 10. 20. 16:01 -kor

And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#2946 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 20. 16:22

ad1) Ebben nem kétkedett senki, menteni persze hogy lehet róla bármit, csak ez most nem segít.
ad2) hidd el megpróbálta több magát szakértőnek valló linuxos, mind csak pislogott és 1-2 nap próbálgatás után feladta, csak az a baj, hogy nekünk nincsenek 1-2 napjaink erre. Mivel boot manager nincs, mbr elszállt ezt írtam, hogy 99 99 99 hiba jön bootnál. Újra kéne írni. Ez nem ment ha md1 -et mint a raid array-t adtuk meg, akkor nem találta, de ez természetes mivel nem is létezik. Ha viszont a jó vinóyt adtuk meg, az üzenete a következő volt: egy cím "is a dangerous place for boot sector, but I'll assume you know what you're doing" Majd: Fatal: operation would destroy all data on disk. Lehet pontatlanul idéztem.
ad3) Ez nekem kínai, ezzel mit érnék el.
ad4) ha nem találunk más megoldást ez lesz.

soft raid újraépítése milyen módon lehetséges? Bár ez után a malőr után szinte biztos, hogy áttérünk valami hardveres megoldásra, de azért nem árt tudni.

kösz

#2947 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 20. 16:25

ad2-höz közben eszembe jutott, hogy lilo az csak hackeléssel tudja bebootolni a raid rendszert, és fizikai címre hivatkozik, amikor a bootot keresi, lehet, hogy a lilo.conf-ban benne van ez a cím, viszont ha nem md1-ra hanem sda1-ről szeretnék bootolni akkor ezt  afizikai címzést ki kéne írtani belőle  :think:  Én kb most láttam életemben először lilo.conf-ot úgyhogy lehet totál hülyeséget írok, de lehet, hogy ezért mondta, hogy dangerous place meg adatmegsemmisítés?

#2948 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 20. 16:37

Huh, de reg lattam mar lilot :) Valaki help me out. :) De igen, nagyjabol azt kellene, hogy betolni egy bootmanagert oda az sda1 elejere, nem md1rol bootolni (esetleg masik diszk be, oda feltolni egy grubot, ha parazol, kvazi /boot-nak, es ott megmondani, hogy a root az sda1.

ad3) van a chroot nevu parancs: change root, vagyis a felmountolt konyvtarba tudsz valtani, hogy az legyen a /. Utana innen tudod inditgatni az osszes mindenfele okossagodat, ami ott van, kvazi tudod hasznalni a gepet, mikozben mentesz. A mountos dolog annyi, hogy nem art, ha dolgok latjak a valodi /proc-ot, meg talan a valodi /dev-et, ezert ezeket mountal be kell bindelni a /mnt/jodiszk/proc ill /mnt/jodiszk/dev konyvtarba, kulonben lehetnek gondjaid a futo progikkal.

De ezt a bootolas dolgot kene megvakarni, teljesen biztos vagyok benne, hogy egy raid1 tomb egyik felerol nyugodtan fel lehet bootolni, csak en nem szoktam vele szenvedni, minketton van boot partico, rajta grub, aztan onnan bootolok, ahonnan akarok, ha gond van :)

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#2949 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 20. 16:38

softraid: hat, ujraepited a tombot, aztan megmondod, hogy onnan bootoljon :)

#2950 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 20. 18:42

Tartok tőle egy figyelmetlenség volt az, hogy csak az egyik vinyón volt mbr. Ez hiba. A lilo-t az mbr-be külön meg kell csinálni lemezenként.

De ha már megtörtént a baj, akkor célszerű próbálkozni a SysRescue distrib-bel. Nekem volt, hogy automatán felismerte a tömböt. Evvel érdemes próbálkozni utána nézni. Így hogy újra kell írni a lilo-t kicsit nehéz lenne tippet adni, miként és hogy mert már régen használtam.. :)
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)

#2951 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 22. 22:44

Gépben alaplapcsere volt. Valahogy lehetne frissíteni az Etchet rajta?
"Légy szerény mint én..."

#2952 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 23. 07:00

Idézet: zoli62 - Dátum: 2007. okt. 22., hétfő - 23:44

Gépben alaplapcsere volt. Valahogy lehetne frissíteni az Etchet rajta?

Milyen lap helyet, milyen lett?

Elvileg kibírja a lapcserét. Nekem anno hasonló chipset csere volt és szó nélkül elindult.

#2953 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 23. 10:37

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. okt. 23., kedd - 8:00

Milyen lap helyet, milyen lett?

Elvileg kibírja a lapcserét. Nekem anno hasonló chipset csere volt és szó nélkül elindult.

Más lap lett alatta. Chipset MSI, aztán Via.
"Légy szerény mint én..."

#2954 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 23. 16:03

Idézet: zoli62 - Dátum: 2007. okt. 23., kedd - 10:37

Más lap lett alatta. Chipset MSI, aztán Via.

MSI csipszet? az milyen ? :eek:

#2955 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 23. 16:46

Mumianak:
szerintem alapvetoen az a gond, hogy az elszallt elso winchesterrol probal bootolni, mikozben ott a jo masodik. en kicserelnem fizikailag a kettot, oszt lehet, hogy mar bootolna is.

az en lilo-mban ezek vannak, es mukodik winchester csere utan is (csak az ertelmes, nem kommentezett elejet idezem):
boot=/dev/md0
root=/dev/md0
raid-extra-boot=mbr-only

a tobbi mar biztos, hogy nem erdekes. amugy szerintem a debian szepen megcsinalja, ha installalaskor a raid-et valasztod. ja, es a telepitocd rescue modja valo arra, hogy problemas boot loader eseten javitson az ember, ha a default nem mukodik. szoval az ad1, amit nem lattal ertelmesnek pont erre lehet jo!

(igaz gyanitom, hogy mar kisse keson szolok, de azert lathato, hogy a software-es raid egyaltalan nem problemas. sot, valojaban sokkal kevesbe az, mint egy hardware-es! ha a hardware elszall, akkor meg azonos kartya beszerzese eseten sem biztos, hogy sikerul barmilyen adatot lementeni a rendszerrol, ha az nem tukrozve, hanem mondjuk raid-5-olve volt..)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2956 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 24. 05:58

Idézet: kroozo - Dátum: 2007. okt. 20., szombat - 17:38

softraid: hat, ujraepited a tombot, aztan megmondod, hogy onnan bootoljon :)

Hát ezaz, hogy építem újra, ez az alapkérdés  :Đ

#2957 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 24. 09:01

man mdadm?

(ranezesre a -a kapcsolo...)
a forum ma:

#2958 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 24. 09:03

illetve szerintem nem is ezt kerdezed! ez ugye akkor kell, amikor berakod majd a masodik winchestert a hibas helyere. a raid-et a hibas winchester nelkul is latod, azon nem kell semmit epiteni ugyebar.. ezt jelenti a raid.
a forum ma:

#2959 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 24. 11:57

Mondjuk ez logikus, akkor nem szóltam  :Đ

#2960 Felhasználó inaktív   Hülyesamu 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 24. 19:16

Üdv, van két, Debian Lenny-s kérdésem, ezekre sehol nem lelem a választ.

1. A bootolásnál kiírt szöveget (nem a kernel dumáját, hanem a különböző szolgáltatások indulását, a vége felé) melyik fájlba írja a rendszer?

2. Van egy Bluetooth dongle-m, ezt, ha bedugom, valahol lefut egy szkript, ami elindítha a GNOME BT kisalkalmazását. Hol van ez a szkript? Módosítanom kellene.

Thx.

Szerkesztette: Hülyesamu 2007. 10. 24. 19:16 -kor

Téma megosztása:

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 146
  • 147
  • 148
  • 149
  • 150
  • Utolsó »