HWSW Informatikai Kerekasztal: Processzorgyűjtők, ide! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Processzorgyűjtők, ide! Beszéljünk a kedvenceinkről Értékeld a témát: -----

#1721 Felhasználó inaktív   ace22 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 02. 02. 07:42

A tegnapi termes:

PEter

Csatolt képek:

• Csatolt kép: post-10-1233556921.jpg

#1722 Felhasználó inaktív   Picur 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 02. 10:46

A szemem már nem a régi. A jobb oldalt milyen proci van?  :)
Ha ezek közül bármely proci megszerzésében tudsz segíteni, akkor küldj PÜ-t! Köszi!

#1723 Felhasználó inaktív   _Geri_ 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 02. 02. 11:29

ace22: IBM 6x68MX nekem is van, és azt vettem észre, hogy bizonyos feladatokra meglepően gyors. Jó kis procik voltak ezek, a hőskorban...

#1724 Felhasználó inaktív   ace22 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 02. 11:52

Idézet: _Geri_ - Dátum: 2009. febr. 2., hétfő - 11:29

ace22: IBM 6x68MX nekem is van, és azt vettem észre, hogy bizonyos feladatokra meglepően gyors. Jó kis procik voltak ezek, a hőskorban...

Az am, amig nem kellett a koprocit hasznalni, es az aruk is nagyon baratsagos volt az Intelehez kepest... A jobb oldali proci amugy az utolso PPGA-s celeron: 533MHz-et tud.

PEter

#1725 Felhasználó inaktív   _Geri_ 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 02. 02. 12:22

A beépített matematikai társprocesszorra gondolsz? Amúgy egy átlagos szoftvernek a logikai egység jobban kell, mint a matematikai, kivéve persze ha nekiállsz vele pl renderelni (vertexeket súlyozni, stb), de az IBM, ahogy láttam, ezt is kielégítő sebességgel vitte. Igazából a 3d-s enginemet eresztettem rá a pr166-ra, egy scenet, ami kb fél millió polygont tartalmazott, és gyakorlatilag a vga rosszul megírt drivere csuklott meg 1-2 helyen, de összevetve az ibm gyakorlatilag simán képes volt leszámolni az egész scenet, holott nem csak egy modell viewer funkcionalitáson volt a cucc. Persze ezt simán be lehet tudni annak is, hogy csak én tudok túlságosan jól optimizálni, de ezt nem tudom megállapítani most még, majd kb 2 hét múlva, amikor más kóddal is betesztelem a cuccot. Amúgy az egész cucc sajna egy kurva régi szarfos alaplapban van, ami csak 92 mega ramot hajlandó max felismerni összesen, bármennyit is rakok bele, és AGP sincs rajta.

#1726 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 02. 12:57

Idézet: ace22 - Dátum: 2009. febr. 2., hétfő - 12:52

A jobb oldali proci amugy az utolso PPGA-s celeron: 533MHz-et tud.

Kíváncsiságból utánanéztem a dolognak. Úgy néz ki hogy az 533MHz-es Celeron megjelenése után kb. egy évvel még megjelent egy 500MHz-es típus (SL3FY) 180nm-es technológiával.

#1727 Felhasználó inaktív   Picur 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 02. 13:45

Abból az 500-as cerkából valamelyik fiókban pihen egy. :)
Ha ezek közül bármely proci megszerzésében tudsz segíteni, akkor küldj PÜ-t! Köszi!

#1728 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 02. 21:39

Idézet: akosf - Dátum: 2009. febr. 2., hétfő - 13:57

Kíváncsiságból utánanéztem a dolognak. Úgy néz ki hogy az 533MHz-es Celeron megjelenése után kb. egy évvel még megjelent egy 500MHz-es típus (SL3FY) 180nm-es technológiával.

A CPU World szerint az SL3FY is 0,25 mikronos volt. Te hol láttad ezt a 0,180 mikronos infót?
... a trip back in time is all I need ...

#1729 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 02. 21:56

Idézet: _Geri_ - Dátum: 2009. febr. 2., hétfő - 13:22

A beépített matematikai társprocesszorra gondolsz? Amúgy egy átlagos szoftvernek a logikai egység jobban kell, mint a matematikai...

Állításod ezen része még igaz volt 1996-97-ben, de 1998-ban már nem. Ez tett be a Cyrix-nak, a Winchipnek és részben a K6-nak is, amelyek az egészpontos aritmetikára gyúrtak. De közben, amíg ezeket fejlesztették, a világ megváltozott. Egyre több programot optimalizáltak az FPU használatára. Ez a folyamat még a 80486DX-nél kezdődött el, amitől kezdve ugye mindig rendelkezésre állt egy beépített FPU. A folyamat eredményét jól jellemzi, hogy pl. a PowerDVD megnemmondom hányas változatának hivatalos hardverigénye min. 400 MHz-es Celeron, vagy bármilyen K7 alapú processzor. És tényleg: egy 400-as Celkával meg lehet nézni egy DVD filmet hardveres dekóder nélkül is (csak ne fusson semmi felesleges szolgáltatás a háttérben), de ugyanaz a film nem képes röccenés nélkül futni a K6-oson (én egy K6/2+-550-esen próbáltam), semmilyen szoftveres beállítással, trükkel sem.

#1730 Felhasználó inaktív   Valdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 02. 22:12

Idézet: Telcontar - Dátum: 2009. febr. 2., hétfő - 21:39

A CPU World szerint az SL3FY is 0,25 mikronos volt. Te hol láttad ezt a 0,180 mikronos infót?

http://processorfind...spx?sSpec=SL3FY
Asus M4A785TD-V Evo, AMD Phenom™ II X4 960T @ X6, 8GB Geil Leggera DDR3, MSI R6870 Hawk, OCZ Vertex 4 128 GB, WD Caviar Black 1TB, WD Caviar Green 1TB , Pioneer BDR-206D, Asus PA246Q, Corsair VX550, Antec Three Hundred

#1731 Felhasználó inaktív   _Geri_ 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 02. 03. 00:31

Telcontar: ez egy nagyon rossz példa volt a véleményem szerint, ugyanis a codekek oroszlánrésze köszönőviszonyban sincs a floatokkal, hisz egy RGB egész hármason alapuló technológiának ilyesmi természetesen abszolút nem kell, persze akadhatnak kivételek, de ettől még a videólejátszás idevonatkoztatása eléggé rossz dolog. A videó (de)kódolás egy tipikusan olyan folyamat, ahol számhármasokkal, számnégyesekkel kell dolgozni, ahhoz pedig MMX és egész számok kellenek de marhamód, nem pedig lebegőpontos számok. Épp emiatt a Cyrix processzorok gyengeségét nem lehet kizárólag az FPU gyengeségére fogni, sőt, egyáltalán nem, hisz az FPU sebessége egy bizonyos szint felett egy vegyes, átlagos bonyolultságú alkalmazást gyakorlatilag csak nagyon lagymatag mértékben gyorsít. A Cyrixnek egymillió más problémája is volt, amik azt a lassú videólejátszást eredményezték.
Hogy példának okáért modjak párat, ami a videódekódoláshoz kell: jó hatásfokú utasításbecslés, nagy memóriasávszélesség, MMX, marha mód gyors stack műveletek, marha gyors jump és return, JÓL MEGÍRT CODEC...

És mégegyszer, ami nem kell hozzá: spéci FPU.

#1732 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 03. 07:31

Idézet: Telcontar - Dátum: 2009. febr. 2., hétfő - 22:56

A folyamat eredményét jól jellemzi, hogy pl. a PowerDVD megnemmondom hányas változatának hivatalos hardverigénye min. 400 MHz-es Celeron, vagy bármilyen K7 alapú processzor. És tényleg: egy 400-as Celkával meg lehet nézni egy DVD filmet hardveres dekóder nélkül is (csak ne fusson semmi felesleges szolgáltatás a háttérben), de ugyanaz a film nem képes röccenés nélkül futni a K6-oson (én egy K6/2+-550-esen próbáltam), semmilyen szoftveres beállítással, trükkel sem.

Valószínűleg a PowerDVD 5-ös lesz az. CyberLink PowerDVD 5 System Requirements

Ha lesz időm, utánanézek ennek is. Úgy gondolom hogy a 400-as Celeron és az 550-es K6-2+ közel azonos teljesítményű processzorok, így érdekel a dolog hogy mégis min hasal el a K6-os.

#1733 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 03. 18:00

Idézet: _Geri_ - Dátum: 2009. febr. 3., kedd - 1:31

Telcontar: ez egy nagyon rossz példa volt a véleményem szerint, ugyanis a codekek oroszlánrésze köszönőviszonyban sincs a floatokkal, hisz egy RGB egész hármason alapuló technológiának ilyesmi természetesen abszolút nem kell, persze akadhatnak kivételek, de ettől még a videólejátszás idevonatkoztatása eléggé rossz dolog. A videó (de)kódolás egy tipikusan olyan folyamat, ahol számhármasokkal, számnégyesekkel kell dolgozni, ahhoz pedig MMX és egész számok kellenek de marhamód, nem pedig lebegőpontos számok. Épp emiatt a Cyrix processzorok gyengeségét nem lehet kizárólag az FPU gyengeségére fogni, sőt, egyáltalán nem, hisz az FPU sebessége egy bizonyos szint felett egy vegyes, átlagos bonyolultságú alkalmazást gyakorlatilag csak nagyon lagymatag mértékben gyorsít. A Cyrixnek egymillió más problémája is volt, amik azt a lassú videólejátszást eredményezték.
Hogy példának okáért modjak párat, ami a videódekódoláshoz kell: jó hatásfokú utasításbecslés, nagy memóriasávszélesség, MMX, marha mód gyors stack műveletek, marha gyors jump és return, JÓL MEGÍRT CODEC...

És mégegyszer, ami nem kell hozzá: spéci FPU.

Jó.

Akkor csak azt nem értem, hogy egy 66 MHz-es FSB-vel szaladgáló 400 MHz-es Celeron miként tudja megverni dekódolásban a 100 MHz-es FSB-vel hasító K6/2+-550-est. Ennyivel gyengébb lenne a K6-os elágazásbecslése? Vagy hiába a magasabb FSB, a memóriasávszélesség mégis kevesebb? A gyengébb MMX utasításvégrehajtás talán nem jön szóba, hiszen a K6/2-eseknek két MMX-végrehajtó egységük van.

#1734 Felhasználó inaktív   _Geri_ 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 02. 03. 18:30

Én sem tudom, a legjobb lenne lemérni. Ami miatt biztos hogy nem, az az fpu.
Ha gondolod, írhatok pár, bizonyos specifikus részegységekre rátehénkedő sebességmérő tesztet, amit aztán ráereszthetünk több processzorra, és megvizsgálhatjuk, melyik feladatot melyik processzor milyen sebességgel teljesíti. Már csak ki kellene találni, hogy mik legyenek ezek a feladatok, és találni kellene valakit, aki végigfuttatja vagy 10-20 processzoron őket, majd az eredményeket idemásolja.

#1735 Felhasználó inaktív   Valdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 03. 18:39

Idézet

Hardware Information:
  Processor: AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor 4000+ running at 1189 MHz
  3DNow! technology:  In Use
  Enhanced 3DNow! technology:  In Use
  3DNow! professional technology:  In Use
  IA MMX technology:  In Use
  IA sStreaming SIMD extensions:  In Use
  IA SSE 2:  In Use
  Video accelerator:  DirectX VA (not in use)
  Multispeaker audio device:  Creative SB Audigy (not in use)
  S/PDIF output device:  SB Audigy Audio [AC00] (not in use)

Ki kéne próbálni, hogy újabb powerdvd-vel (ami támogatja ezeket az utasításkészleteket) hogy viselkedik k6 alatt, hardveres mpeg2 gyorsítás nélkül.
Bár k6-nál nyilván csak a 3dnow, enhanced 3dnow (k6+ esetén) és az mmx jöhet szóba.

Szerkesztette: Valdy 2009. 02. 03. 18:40 -kor

Asus M4A785TD-V Evo, AMD Phenom™ II X4 960T @ X6, 8GB Geil Leggera DDR3, MSI R6870 Hawk, OCZ Vertex 4 128 GB, WD Caviar Black 1TB, WD Caviar Green 1TB , Pioneer BDR-206D, Asus PA246Q, Corsair VX550, Antec Three Hundred

#1736 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 03. 18:40

Idézet: Telcontar - Dátum: 2009. febr. 3., kedd - 19:00

Vagy hiába a magasabb FSB, a memóriasávszélesség mégis kevesebb?

Gyorsan belenéztem az Everest beépített eredményeibe.
Memória olvasás:
Celeron 266MHz: 360MB/mp PC66 SDRAM 3-2-2-5
K6-2 333MHz: 150MB/mp PC66 SDRAM 3-3-3-6

Valamint még megjegyezném hogy az Intel processzorok rendszeresen jobbak az elágazásbecslésben és általában az MMX utasítások végrehajtásában is.

Szerkesztette: akosf 2009. 02. 03. 18:45 -kor

#1737 Felhasználó inaktív   _Geri_ 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 02. 03. 18:47

No igen, ez a másik tévhit, hogy az emberek azt hiszik hogy a memóriaolvasás sebessége az minden processzor számára megegyezik az fsb bizonyos konstans szorosával, holott ez nagyon nem így van. Az olvasás sokkal erősebben függ attól, hogy a processzor egy memóriaszelet olvasásakor hány várakozó órajelet kénytelen eltölteni, mire a kívánt adatok megérkeznek. És ez nem 1-2 órajel, hanem platformtól, processzortól függően lehet akár 400-1500 is.

Szerkesztette: _Geri_ 2009. 02. 03. 18:47 -kor

#1738 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 03. 18:56

Idézet: _Geri_ - Dátum: 2009. febr. 3., kedd - 19:47

No igen, ez a másik tévhit, hogy az emberek azt hiszik hogy a memóriaolvasás sebessége az minden processzor számára megegyezik az fsb bizonyos konstans szorosával, holott ez nagyon nem így van. Az olvasás sokkal erősebben függ attól, hogy a processzor egy memóriaszelet olvasásakor hány várakozó órajelet kénytelen eltölteni, mire a kívánt adatok megérkeznek. És ez nem 1-2 órajel, hanem platformtól, processzortól függően lehet akár 400-1500 is.

Már csak az a kérdés hogy videodekódolásnál miért van szükség nagy memóriasávszélességre. Mondjuk egy képkocka 2MB-nyi adat írását igényli, akkor 25fps mellett ez 50MB/s. Ez azt jelenti hogy csak a kész képkockák videomemóriába juttatása 20-25%-ban is felemésztheti egy K6-2-550 erőforrásait. Ez jó hipotézisnek tűnik, nem? :)

#1739 Felhasználó inaktív   _Geri_ 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 02. 03. 19:00

Nem, ez nem így működik. Az, hogy egy 2 megabájtos kockát te 25 fps-en ki tudd tolni, nem 50 megabájt sávszélesség szűkséges, hanem legalább 500. Nem szorozni kell, a programok nem így működnek :p
Egy videó dekódoláshoz először a nyers adatokat át kell másolni a DMA-n keresztül egy központi tárolóba, dekódolni kell ezeket az adatokat gyakran úgy, hogy az előző frame vagy kulcsframe alapján kell bizonyos számításokat elvégezni, ezek röviden azt jelentik, hogy azon az ominózus 2 megabájtos kockán legalább 8x átméssz teljesen, mire odajutsz, hogy a driver DMA-n keresztül ismét csak mirrorozzon és strameljen rajta egy szépet.

#1740 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 03. 19:09

Idézet: _Geri_ - Dátum: 2009. febr. 3., kedd - 20:00

Nem, ez nem így működik. Az, hogy egy 2 megabájtos kockát te 25 fps-en ki tudd tolni, nem 50 megabájt sávszélesség szűkséges, hanem legalább 500. Nem szorozni kell, a programok nem így működnek :p
Egy videó dekódoláshoz először a nyers adatokat át kell másolni a DMA-n keresztül egy központi tárolóba, dekódolni kell ezeket az adatokat gyakran úgy, hogy az előző frame vagy kulcsframe alapján kell bizonyos számításokat elvégezni, ezek röviden azt jelentik, hogy azon az ominózus 2 megabájtos kockán legalább 8x átméssz teljesen, mire odajutsz, hogy a driver DMA-n keresztül ismét csak mirrorozzon és strameljen rajta egy szépet.

Úgy látszik csak elolvastad amit írtam, de dekódolnod nem sikerült.  :omg:

Nem arról beszéltem hogy mekkora sávszélesség igénye van egy dekódernek, hanem csak arról hogy a kész adatok videomemóriába írása mennyi időbe telik.

Téma megosztása:

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.