HWSW Informatikai Kerekasztal: Processzorgyűjtők, ide! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 146
  • 147
  • 148
  • 149
  • 150
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Processzorgyűjtők, ide! Beszéljünk a kedvenceinkről Értékeld a témát: -----

#2941 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 03. 25. 12:52

Üzenet megtekintéseIdézet: Joci - Dátum: 2010. 03. 25. 08:34

Jók ezek a kártyák, nekem van vagy' 4-5db ilyen, de működésre nem tudtam bírni őket, ja, igaz, hogy nem is nagyon próbáltam :D

Olyasmi, mint itt az első négy kártya, nem?

Vitázni meg szerintem kár rajta, hogy hány slot meg összeadódnak e, nem lényeg... kb. kismillió megoldás és rendszer volt.

Ezek csak a powert veszik a csatlakozóikról, nem?

Egyébként létezik ilyen most is, csak modernebben? Pl. PCI-os kártya, amin van 1-2 CPU foglalat, de a PCI buszon át elérik a memóriát is, így egy gépként üzemel az egész? Bár a PCI sávszélessége elég keskeny volna egy mai CPU-nak.

#2942 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 25. 14:03

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2010. 03. 25. 12:52

Ezek csak a powert veszik a csatlakozóikról, nem?

Egyébként létezik ilyen most is, csak modernebben? Pl. PCI-os kártya, amin van 1-2 CPU foglalat, de a PCI buszon át elérik a memóriát is, így egy gépként üzemel az egész? Bár a PCI sávszélessége elég keskeny volna egy mai CPU-nak.

Ja az isa/pci portrol ezek csak a delejt kapták,az eredeti alaplap+cpu ... ilyenkor nem volt használható hanem ez a másik kártyaprocesszoros rész működött magába mivel minden rávolt integrálva.Igy lehettt egy p1 es gépet is akár p3/4 re fejleszteni.
Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#2943 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 25. 18:15

Üzenet megtekintéseIdézet: Joci - Dátum: 2010. 03. 25. 08:34

Jók ezek a kártyák, nekem van vagy' 4-5db ilyen, de működésre nem tudtam bírni őket, ja, igaz, hogy nem is nagyon próbáltam :D

Olyasmi, mint itt az első négy kártya, nem?

Vitázni meg szerintem kár rajta, hogy hány slot meg összeadódnak e, nem lényeg... kb. kismillió megoldás és rendszer volt.

Eléggé hasonlít az elsőre, de ezen nem ALI, hanem VIA meg Chips vezérlőchipek figyelnek, és csak egy DIMM foglalata van. Majd megnézem, hogy működik-e. Van ugyan egy kis sérülése, de annyira a szélén, és annyira lényegtelen helyen, hogy talán nem befolyásolja érdemben. Egy csatlakozót téphettek le róla.

Azért 486-osokat többprocesszoros rendszerben üzemeltetni nem lehetett piskóta, mivel nem nagyon voltak felkészítve ilyesmire ezek a procik. Valaminek pl. biztosítania kellett a L2 cache koherenciáját (már ha volt ilyen a rendszerben, és ha megosztott volt), vagy megosztott L2 cache hiányában a rendszermemóriában kellett megoldani a feldolgozott és a feldolgozás alatt álló adatok összeférhetőségét.

Ha viszont mindegyik kártya kvázi önálló PC-ként funkcionált, akkor egyszerűbb lehetett elektronikai szempontból a feladat, mert az adatkoherenciákat szoftveresen oldhatták meg (pl az egyik CPU lehetett delegálva erre a feladatra).
... a trip back in time is all I need ...

#2944 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 25. 18:27

Naffiúk! Elnézelődtem AMD Athlon64 X2 socket 939 téma felé. Brutális. Mámint az ára. Ti mint gyűjtők, hogy hidaljátok át a problémát? Kissé k6-3+os dézsavűm van. Startaprón van lap+proci+mem konfig 25k-ért - 3800+ 2x512L2.
Használatra kellhet még valahova X2 régi X1-t lecserélni? vagy akkor már vegyen új konfigot?
A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!

#2945 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 25. 20:53

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2010. 03. 25. 18:27

Naffiúk! Elnézelődtem AMD Athlon64 X2 socket 939 téma felé. Brutális. Mámint az ára. Ti mint gyűjtők, hogy hidaljátok át a problémát? Kissé k6-3+os dézsavűm van. Startaprón van lap+proci+mem konfig 25k-ért - 3800+ 2x512L2.
Használatra kellhet még valahova X2 régi X1-t lecserélni? vagy akkor már vegyen új konfigot?

Az pont azért drága mert a régi gépböl minden más maradhat:)
Jót szívtam, amugy ma is kaptam egy s754 es 3000+athlonos konfigot és megint előjött a szokásos szivás a memóriamodulokkal :)1db modullal megy a tuning mint állat 2vel semmi és az az egy tökmindegy melyik.Most majd vehetek aranyáron 1gigás 1 modulos ddr-t ha 2500 mhz en akarom járatni ahogy illik :)
Jó találmány ez a prociba lévő kezdetleges memóriavezérlő ami az s754 ben van :)

Szerkesztette: djculture 2010. 03. 25. 20:54 -kor

Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#2946 Felhasználó inaktív   g@by 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 25. 21:38

Idézet

Ha viszont mindegyik kártya kvázi önálló PC-ként funkcionált, akkor egyszerűbb lehetett elektronikai szempontból a feladat, mert az adatkoherenciákat szoftveresen oldhatták meg (pl az egyik CPU lehetett delegálva erre a feladatra).

Mukodtek onallo gepkent, meg alaplapra sincs szukseguk, csak egy tapra.
Egyebkent az ehhez valo lapokon mindossze egy chip szokott lenni, ami fingom nincs mit csinal, nem melyedtm bele ennyire.:)
Altalaban viszont tenylep csap upgradre hasznaltak oket.
Belenyomtad egy 286-os, 386-os gepbe, azt csokolom.
A kesobbi verziokon mar pci es isa csati is volt, mentek at, es atx tappal is.

Idézet

A 939x2 mindig is draga volt, mert mint fentebb is irtak, semmit nem kellett hozza cserelni, es lett egy ketmagos geped, aranylag potom penzert.
Egy idoben 754-es procit volt lehetetlen szerezni, most inkabb a 939-es lap megy ritkasagszamba.
Es egyre kevesbe lehet am2-es procit is szerezni, ha megis, akkor is aranytalanul dragak.
Napkozben nincs idom netezni, ha surgos, hivj fel!
Egy oran belul mindent elfelejtek, ugyhogy ha surgos, hivj fel!
Nem postazok semmit, ha surgos, hivj fel!
Be is kaphatod, ha surgos, hivj fel!:D

#2947 Felhasználó inaktív   g@by 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 25. 21:43

Mas tema.
Hamarosan megyunk a procikert.
Par kilot kiszedek beloluk, de alapvetoen nem szeretnek tokolodni veluk.
Ha valakinek van valami igenye, az most jelezze, mert kulonben megy az egesz a levesbe.
Napkozben nincs idom netezni, ha surgos, hivj fel!
Egy oran belul mindent elfelejtek, ugyhogy ha surgos, hivj fel!
Nem postazok semmit, ha surgos, hivj fel!
Be is kaphatod, ha surgos, hivj fel!:D

#2948 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 25. 22:43

Üzenet megtekintéseIdézet: djculture - Dátum: 2010. 03. 25. 14:03

Ja az isa/pci portrol ezek csak a delejt kapták,az eredeti alaplap+cpu ... ilyenkor nem volt használható hanem ez a másik kártyaprocesszoros rész működött magába mivel minden rávolt integrálva.Igy lehettt egy p1 es gépet is akár p3/4 re fejleszteni.

Ha csak a tápot vette, akkor még működött az eredeti gép is mellette.
Meg gondolom olcsóbb lett volna venni egy asztali gépet, mint ilyen kártyával fejleszteni ...

#2949 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 25. 23:05

Üzenet megtekintéseIdézet: Telcontar - Dátum: 2010. 03. 25. 18:15

Azért 486-osokat többprocesszoros rendszerben üzemeltetni nem lehetett piskóta, mivel nem nagyon voltak felkészítve ilyesmire ezek a procik. Valaminek pl. biztosítania kellett a L2 cache koherenciáját (már ha volt ilyen a rendszerben, és ha megosztott volt), vagy megosztott L2 cache hiányában a rendszermemóriában kellett megoldani a feldolgozott és a feldolgozás alatt álló adatok összeférhetőségét.

Úgy tudom, hogy már a 386-os CPU-k is fel voltak készítve többprocesszoros használatra.
A 486-osokban biztos, hogy volt a cahce kohereciával foglalkozó rész a cache vezérlőben.

#2950 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 26. 05:50

Üzenet megtekintéseIdézet: g@by - Dátum: 2010. 03. 25. 21:43

Nekem P3celeron 600-633-asok kellenének. 100%-ig a felajánlásba menne, mert van két FX-es lapom amik csak 66-ot tudnak (illetve 83-at tuningban) és ahhoz gondolám passzintani. Illetve ha Tc-nek is vannak ilyenek fölösben, belerak6ja. 83/789mhz-t ki lehetne hozni, azért az már nem piskóta és az sse se utolsó szempont, sok mindenhez kellhet. Kicsit elhajolgatott lábúak se baj, visszalökdösöm. Jött nekem az utóbbi időben 600-asokból, de mindegyik döglött :( :grrr:

Más darabok esetleg nekem lenne gyűjteménybe. Jól látom, hogy sima P2-ból nem volt p-pga-s? Celeronból van 366-500-ig mindegyikből. Slotos P3 nekem gyűjteménybe jöhetne, se borda, se tok nem szükségeltetik, csupaszon is elég (persze tokkal-vonóval szebb).

Ja, és előre is köszi a fáradozásaidat!

Szerkesztette: Samuraj 2010. 03. 26. 06:00 -kor

A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!

#2951 Felhasználó inaktív   ace22 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 26. 07:59

Ha valakinek van valami igenye, az most jelezze, mert kulonben megy az egesz a levesbe.

Nekem annyi az igenyem, hogy kulon igenytartora van szuksegem. :-)

P I-bol minden johet a sakktabla projektemhez, kulonosen rezesfeju. 1-2 PPGA Celeron is.

PEter

#2952 Felhasználó inaktív   Picur 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 26. 11:03

Mas tema.
Par kilot kiszedek beloluk, de alapvetoen nem szeretnek tokolodni veluk.

Végül nem írtál sSpec ügyben, de amim még nincs az érdekel a múltkor említettek közül. Az átvét/fizetés dolgot el tudnánk húzni fizuig? Sokadika van. :(
Ha ezek közül bármely proci megszerzésében tudsz segíteni, akkor küldj PÜ-t! Köszi!

#2953 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 26. 16:29

Üzenet megtekintéseIdézet: djculture - Dátum: 2010. 03. 25. 20:53

Az pont azért drága mert a régi gépböl minden más maradhat:)
Jót szívtam, amugy ma is kaptam egy s754 es 3000+athlonos konfigot és megint előjött a szokásos szivás a memóriamodulokkal :)1db modullal megy a tuning mint állat 2vel semmi és az az egy tökmindegy melyik.Most majd vehetek aranyáron 1gigás 1 modulos ddr-t ha 2500 mhz en akarom járatni ahogy illik :)
Jó találmány ez a prociba lévő kezdetleges memóriavezérlő ami az s754 ben van :)

Neked legalább megy a két modul alapórajelen. Nejem gépében a Gigabájt alaplap kapásból köpi ki a Kingston, Samsung, Infineon ramokat, viszont a PQI az ízlik neki. Amíg egyedül van a modul. Jó, nem nagy tragédia, amennyit a nő használja azt a gépet, elég bele az 512 MB is, de eleinte bizony bökte a csőröm. Gigabájték meg, amikor felpanaszoltam nekik, azt írták vissza alig egy szűk hónap múltán, hogy használjak márkás ramokat. Mer' a PQI az aztán a memóriák Rolls-Royce-a, a Kingston meg legfeljebb Opel Astra... Ekkor fejeztem be a Gigával való kokettálást.

#2954 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 26. 16:33

Üzenet megtekintéseIdézet: Picur - Dátum: 2010. 03. 26. 11:03

Végül nem írtál sSpec ügyben, de amim még nincs az érdekel a múltkor említettek közül. Az átvét/fizetés dolgot el tudnánk húzni fizuig? Sokadika van. :(

Téged már akartalak kérdezni, hogy a HP PA-RISC proci érdekel-e még. Nem sürgős, eláll itt, kenyeret sem kér, csak nehogy od'adjam valakinek egy ajándékozós rohamomban... :p :)

#2955 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 26. 16:40

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2010. 03. 25. 23:05

Úgy tudom, hogy már a 386-os CPU-k is fel voltak készítve többprocesszoros használatra.
A 486-osokban biztos, hogy volt a cahce kohereciával foglalkozó rész a cache vezérlőben.

A 80386-osnak még biztos nem volt on-die cache-vezérlője, mert cache sem volt benne. Vagyis a mellé társított külön cache-vezérlőn múlott, hogy mit tud. A 80486-os egyik fontos újítása volt a 8 kB on-die cache, de eddig nem találkoztam arra való utalással sehol, hogy ez a beépített cache-vezérlő tudta volna a multiprocessinget támogatni (meg különben sem foglalkozott a processzortokon kívül, külön bankokban elhelyezett L2 cache-sel). Ha esetleg tudnál valami hivatkozást adni az állításod alátámasztására...

#2956 Felhasználó inaktív   Picur 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 26. 16:41

Üzenet megtekintéseIdézet: Telcontar - Dátum: 2010. 03. 26. 16:33

Téged már akartalak kérdezni, hogy a HP PA-RISC proci érdekel-e még. Nem sürgős, eláll itt, kenyeret sem kér, csak nehogy od'adjam valakinek egy ajándékozós rohamomban... :p :)

Sajnos lassan haladok otthon a szortírozással. Ajándékozd nyugodtan, én meg eladom a Tungsram procidat. :p
Ha ezek közül bármely proci megszerzésében tudsz segíteni, akkor küldj PÜ-t! Köszi!

#2957 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 26. 18:10

Üzenet megtekintéseIdézet: Telcontar - Dátum: 2010. 03. 26. 16:29

Neked legalább megy a két modul alapórajelen. Nejem gépében a Gigabájt alaplap kapásból köpi ki a Kingston, Samsung, Infineon ramokat, viszont a PQI az ízlik neki. Amíg egyedül van a modul. Jó, nem nagy tragédia, amennyit a nő használja azt a gépet, elég bele az 512 MB is, de eleinte bizony bökte a csőröm. Gigabájték meg, amikor felpanaszoltam nekik, azt írták vissza alig egy szűk hónap múltán, hogy használjak márkás ramokat. Mer' a PQI az aztán a memóriák Rolls-Royce-a, a Kingston meg legfeljebb Opel Astra... Ekkor fejeztem be a Gigával való kokettálást.

És konkrétan milyen márkákat ajánlanak? Valamivel csak kell mennie ...

A nejed aki a képen van?
Csini!

#2958 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 26. 18:36

Üzenet megtekintéseIdézet: Telcontar - Dátum: 2010. 03. 26. 16:40

A 80386-osnak még biztos nem volt on-die cache-vezérlője, mert cache sem volt benne. Vagyis a mellé társított külön cache-vezérlőn múlott, hogy mit tud. A 80486-os egyik fontos újítása volt a 8 kB on-die cache, de eddig nem találkoztam arra való utalással sehol, hogy ez a beépített cache-vezérlő tudta volna a multiprocessinget támogatni (meg különben sem foglalkozott a processzortokon kívül, külön bankokban elhelyezett L2 cache-sel). Ha esetleg tudnál valami hivatkozást adni az állításod alátámasztására...

Valóban, abban még nem volt a CPU-ba épített cache ...

A 486-os CPU-kban még write trough cache volt, azaz a főmemóriába rögtön visszaírta a módosításokat.
Csak valamiféle snooping logicra volt szükség, hogy ha más eszköz (másik CPU, vagy DMA) módosítja a főtár olyan részét, ami a cache-ben van, akkor invalidálja a cache bejegyzést. A Pentiumba már építettek MESI protokollt a write back cache miatt.
A késői 486-osok, amik már tudták a write back módot, azokba VAGY be volt építve a MESI (vagy valamiféle cache koherencia) protokoll, VAGY csak snooping logic volt és többprocesszoros módban ügyelni kellett rá, hogy write trough módban működjenek.

#2959 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 26. 18:51

Procikhoz még elfelejtettem: cyrix, ibm, idt, texas i, via C3, stb -ből jöhet minden 486, P1, P2, P3 tartományban. Minden spec és mhz-ből ugyan nem kell, de egy-egy működő mintadarab nem ártana. Továbbá K6 (az egyes) és K6-2+, K6-3 és +. Sóher árérzékenységem köztudott, de ezektől én se sajnálom azt az 500ft-ot.
De elsődlegesek a Felajánlásos cpuk!

P3 tualatinnal hogyáltok? Kell, nem kell? Minden specből és mhz-ből van mindenkinek?

#2960 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 26. 19:04

Gigabájjal nekem nincsen bajom, szeretem a lapjait (bár olyan sok nem volt, sőt tulajdonképpen csak egy SS7-es). Furcsa, szerintem inkább a chipset és bios dominál jobban ram hibáknál, tervező programmal összehuzalozni nem nagy kunszt. Nekem ilyet egy acorp sima sd-ramos P4 csinált. Visszavittem a bótba, adtak újat, ami elvileg már nem válogatott annyit, de teszteléshez mindenféle modulból nem volt kéznél. P3-ból meg Abittal szívtam (közvetlenül az acorp P4 előtt), én is kaptam a hírhedt durranós kondis szériából. Pedig haverom nagy abit b-úzy volt, akkor az biztos jó lehet. Ezekkel szemben még az acorp 5ali61 és a tomato p1-ek is csúcsminőség volt. (nagyjából ez volt a gépparkom evolúciója visszafele ismertetve).
Kedvencem az asus!

Téma megosztása:

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 146
  • 147
  • 148
  • 149
  • 150
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.