HWSW Informatikai Kerekasztal: Processzorgyűjtők, ide! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 176
  • 177
  • 178
  • 179
  • 180
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Processzorgyűjtők, ide! Beszéljünk a kedvenceinkről Értékeld a témát: -----

#3541 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2015. 02. 25. 18:45

Új szerzemény, ilyen még soha nem volt a kezemben (bár egyszer régen a szervizben láttam egy laptopot, amiben ilyen volt) - egy 266-os Tillamook MMX! És a legszebb az egészben, hogy tök jól megy az 5ALI61 lapban! Igaz ugyan, hogy a normál 4x-es szorzóját az istennek nem hagyja beállítani (2-3.5 szorzókat ad, de ha 4-et állítok be, visszatér 2-re), de 233-on megy, és 100fsb-vel 350-en is :D 2.1V-ot állítottam be neki, nem tudom, 2.0-t adna-e a lap, ha leszedném a jumpereket, nem akarok villamosszékbe ültetni még egy 250nm-es procit..

Szóval juhéj van. Sajnos kicsit belekaptam a csavarhúzóval a PPGA tok felső szélébe, mikor nem akart kijönni, de semmi fontos nem sérült meg, még demót is néztem rajta, szépen szaladt 350-en. Valamint kipipáltam az összes Intel gyártmányú socket 7-es példányt, mind fut, mindegyiknek lekérdeztem a CPUID-jét is.
Shame on us, doomed from the start
May God have mercy on our dirty little hearts

#3542 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 02. 28. 12:42

Egyelőre egy 810-es lapot sikerült szerezni a 370-es proccokhoz, mert az ALI chipes Slot 1 / Socket 370-es kombó lapot nem is számolom, annyira nem akar velem együttműködni... így sikerült végignézni a socketes Mendocino és Coppermine darabokat, és működnek. A lapról (GA-6WMM7) azt írják a neten, hogy 100 FSB-s procikat támogat, beleértve a Tualatin cerkákat is. Ehhez képest 133 FSB-s Coppermine P3-ak gyönyörűen mennek benne, viszont semmilyen Tualatin semmilyen módon nem indul benne.

Ja, és BIOS upgrade után a VIA C3-akat is megette!

K7 vonalon is kísérleteztem. A 'net ismét dezinformáció forrása volt. Egybehangzóan állították, hogy a KT7A v1.0 lappal semmi esélyem Thunderbirdnél újabb procikat kipróbálni, postolni se fog, belefagy a microcode update-be. Ehhez képest a Palominókkal teljesen jól szót értett, felismerte őket, mint Athlon XP, helyes szorzóval, FSB-vel... de az igazi poén, hogy bootolt még a két Bartonnal is, a fél marék Tbredről nem is beszélve. Persze ezekkel nem volt üzembiztos, ha rossz kedve volt rossz FSB-vel indultak, setup állítgatását fagyással és több nemindulással jutalmazta, unknown CPU-kat írt, de ezen tünetek ellenére mindegyiken sikerült végül elindítani legalább egy DOS-t, és örülni, hogy a legrázósabb 256byte intrók is milyen szépen hasítanak pl. a 2GHz-es T'breden :cool2: Még a Pulse is, bár annyira azért nem, mint a 3.8GHz-es Wolfdale-en- Nemröhög, mert a Retribution meg kifejezetten gyorsabb egy erősebb K7-en (20 fps/GHz), mint Core2-n (talán 5fps/GHz), azt valahogy nagyon eltaláltam anno :blink: P4-en viszont már nem is diavetítés, hanem függönyhúzkodás (~1 fps/GHz), majdnem olyan, mint DosBox alatt :D

A legmakacsabb ellenállók a 2600+ Barton és az 1800-as Applebred Duron voltak, a többi egy fokkal jobban viselkedett - de akkor már inkább a Palomino, azzal legalább stabil (1500+ és 2100+ is van kéznél, mindkettővel jó). És van alatta ISA, meg GUS PnP - ami persze épp meggárgyult és nem akarja az 1-es DMA-t magához ragadni, akármit állítgatok a programjában :angry:

Szóval K7 vonal kipipálva, a P6 sort viszont 2 lappal se sikerült lefedni. Majd még csereberélek.

Szerkesztette: alvaro 2015. 02. 28. 12:44 -kor

#3543 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 03. 01. 18:12

Az nem meglepő, hogy az i810-es lapban nem indultak a Tuák: ahhoz mod vagy i815 chipset kell. Viszont emlékeim szerint volt olyan Slot1 lap + slotket kombó, amivel megy minden PII-PIII (és a Celeron 1-2-esek). DGabor talán még pontosabb infókat tud erről.
... a trip back in time is all I need ...

#3544 Felhasználó inaktív   Dr. Evil 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 03. 01. 20:19

Idézet: alvaro - Dátum: 2015. 02. 28. 12:42

...

Tyű ember, te nem sz.rral gurigázol :)

GUS PnP meg... röviden és tömören: istenkirály.
Annál már csak az SB AWE32 1mb-ra bővítve volt istenkirályabb.

#3545 Felhasználó inaktív   DGabor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 03. 02. 12:12

Idézet: Telcontar - Dátum: 2015. 03. 01. 18:12

Az nem meglepő, hogy az i810-es lapban nem indultak a Tuák: ahhoz mod vagy i815 chipset kell. Viszont emlékeim szerint volt olyan Slot1 lap + slotket kombó, amivel megy minden PII-PIII (és a Celeron 1-2-esek). DGabor talán még pontosabb infókat tud erről.

így van, pl. Abit BE6-II (BX440) Slot1-FCPGA drótozott átalakítóval visz bármit. pláne RAID verzió egyik legjobb lap volt akkoriban.
Close the world. Open the nExt.

Megtudtam, hogy "Köcsög pösti" vagyok. Ujjé!

#3546 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 03. 03. 21:27

Idézet: DGabor - Dátum: 2012. 12. 15. 16:39

én meg P4et. sniccerből kiveszed pengét és óvatosan bevágsz gumi tömítésbe, széles, de vékony fejű csavarhúzóval alányúlva kis feszítéssel egyszerre feljön az egész.

Aha, en meg S604-es Xeont:D Ratapadt a rohadek a bordara, ugyhogy az ilyenkor szokasos eljaras szerint lapos csavarhuzoval alanyultam es a csavarhuzo elforditasaval probaltam leszedni a bordarol. Az elso reccsenes utan (az IHS es a NYAK kozotti gumi tomites elvalt) ugy voltam, hogy ennek mar ugyis mindegy, szoval elokerult a kettes szamu (ilyenkor szokasos) eljaras: ha nem megy esszel, majd megy erovel:D Igazabol a NYAK volt a leggyengebb lancszem, mert a bordan rajta maradt az IHS, a mag, es a NYAK-bol egy kb. 1x1.5cm-es darab:) A proci maradvanyait vegul ugy sikerult leszedni a bordarol, hogy oldalrol nekitamasztottam egy nagyobb csavarhuzot, es a csavarhuzo nyelere (szinten oldalrol) izombol rakurtam kalapaccsal. Vegul lejott, bar a borda alja is fel lett szantva egy kicsit. Nem tudom mi a tokomnek kell olyan hovezeto cuccot hasznalni ami kesobb nem bonthato roncsolas nelkul...

Igeny eseten csinalok kepeket, bar valoszinuleg ez a tortenet itt eleg keves embert dobott fel:)

#3547 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 03. 04. 11:53

Idézet: NEUROFiRE - Dátum: 2015. 03. 03. 21:27

Aha, en meg S604-es Xeont:D Ratapadt a rohadek a bordara, ugyhogy az ilyenkor szokasos eljaras szerint lapos csavarhuzoval alanyultam es a csavarhuzo elforditasaval probaltam leszedni a bordarol. Az elso reccsenes utan (az IHS es a NYAK kozotti gumi tomites elvalt) ugy voltam, hogy ennek mar ugyis mindegy, szoval elokerult a kettes szamu (ilyenkor szokasos) eljaras: ha nem megy esszel, majd megy erovel:D Igazabol a NYAK volt a leggyengebb lancszem, mert a bordan rajta maradt az IHS, a mag, es a NYAK-bol egy kb. 1x1.5cm-es darab:) A proci maradvanyait vegul ugy sikerult leszedni a bordarol, hogy oldalrol nekitamasztottam egy nagyobb csavarhuzot, es a csavarhuzo nyelere (szinten oldalrol) izombol rakurtam kalapaccsal. Vegul lejott, bar a borda alja is fel lett szantva egy kicsit. Nem tudom mi a tokomnek kell olyan hovezeto cuccot hasznalni ami kesobb nem bonthato roncsolas nelkul...

Igeny eseten csinalok kepeket, bar valoszinuleg ez a tortenet itt eleg keves embert dobott fel:)

A "Hogyan bontsuk meg a forrasztott kötést okosba'" című előadást hallottuk NEUROFiRE kartács előadásában. :D

#3548 Felhasználó inaktív   kettoc64elado 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2015. 03. 04. 17:16

Idézet: Telcontar - Dátum: 2015. 03. 04. 12:53

A "Hogyan bontsuk meg a forrasztott kötést okosba'" című előadást hallottuk NEUROFiRE kartács előadásában. :D

lal

#3549 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 03. 04. 18:53

Hát, nincs szerencsém ezekkel a 815-ökkel... a tegnapi halott volt, a mai meg már megint tualatin-ellenes, viszont még az öreg Mendocinóval se állt szóba... :angry:

Na sebaj, egyszer úgyis lesz valami...

Viszont kipróbáltam a socket 7-es Cyrix (&co) példányaimat is, és érdekes módon a 6x86L-ek nem indultak (de annyira nem, hogy tized ventifordulat után lelőtte magát alattuk a lap...) - most vagy ilyen szerencsém volt, hogy mindkét L-em döglött, miközben az összes sima, MX, MII jó, vagy a lappal nincsenek jóban :huh: Tesztmemóriákat is szedegetek, aztán lesz, ami lesz.

Igazából még 478, 775 (mert ne a főgépem dobáljam szét) meg valami belevaló 486-os lap lenne jó, ezekhez van számottevő tesztalanyom :) Régebbieknél túl szoros a kötődés a lap és a CPU közt, mindenféle egzotikus sockethez meg igazán nem tudok/akarok szekrényhelyet foglalni a lapokkal...

#3550 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 03. 04. 20:25

Idézet: Telcontar - Dátum: 2015. 03. 04. 11:53

A forrasztott kotest nem akartam bontani, sot, kivancsi sem voltam ra, de aztan igy alakult:)

#3551 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 03. 06. 21:25

Idézet: NEUROFiRE - Dátum: 2015. 03. 04. 20:25

A forrasztott kotest nem akartam bontani, sot, kivancsi sem voltam ra, de aztan igy alakult:)

Így szedtem már szét 478-as procit, az nem volt szép látvány... Viszont mikor Tualatinról jött le a sapka, ott még a mag is sértetlennek tűnik. Kipróbálni még mindig nem tudtam őket, viszont azóta a 775-ös sorozaton is túlvagyok... még ha az erre szerzett lapom az E6420-assal haragban is van. Bezzeg az E6300 az megy benne rendesen! (A 6420-ról tudom, hogy jó, a "fő" lapomban most is működik, meg hát 7.5 évig azt használtam...)

Bekészítettem egy 478-as lapot is, ha lesz kedvem, azoknak is nekiállok.

Mindenesetre érdekes volt látni a generációváltást, ami után a csumpi 1.8-as Celeron hozta minimum azt a teljesítményt (most DOS intrókról van szó persze), amit előtte a 3.3-3.4-es P4-ek...

#3552 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 03. 09. 16:17

....viszont szert tettem egy 450-es mobil P2-re (Dixon), ami több oldal szerint nem is létezik, csak az IBM alkatrészjegyzékében fordul elő. Na erről kéne valahogy leszedni a heat spreadert, ami nem szokásos sapka, hiszen az egyik alatt rendes "sapkás" IC lapul, csak a CPU csupasz magos. Azért se sapka, mert igazából csak két lap, amiket a sarkokon fűrészes szélű csapok tartanak a nyákon. Durván feszegetni nem mertem, mert még baja esik... de jobban nézne ki, ha látszanának a lényegi részei, nem csak két fémlap és az alján valami gugli nélkül megfejthetetlen felirat...

Van erre valami bevált módszeretek?

Szerkesztette: alvaro 2015. 03. 09. 16:19 -kor

#3553 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 03. 11. 18:11

Idézet: alvaro - Dátum: 2015. 03. 09. 16:17

Van erre valami bevált módszeretek?

Kép

#3554 Felhasználó inaktív   'Geri' 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 03. 15. 16:31

ráolvad a kezére

#3555 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 03. 15. 18:49

Talaltam az egyik gepemben egy TC85R4000SC-50 professzort (illetve nem csak ugy talaltam, eddig is tudtam, hogy ott van, de csak most banyasztam le rola a hutobordat, raadasul a linkelt postban pont egy R4600 van, de nincs jelentosege:). Majdnem ugy nez ki, mint ez, csak az enyemen kevesebb kondi van, de a kerdesem targya igy is latszik: a felso reszen levo SMD cuccok ugy neznek ki mintha kezzel taknyoltak volna oda oket.
Van valakinek otlete, hogy miert?

#3556 Felhasználó inaktív   kettoc64elado 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2015. 03. 15. 19:00

Idézet: NEUROFiRE - Dátum: 2015. 03. 15. 19:49

...
Van valakinek otlete, hogy miert?

szók kici ócó
trololo

#3557 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 03. 27. 20:53

Hogy egy kis siker is legyen: megnéztem pár demót egy i486SX20 procival, 33 MHz-en. Zokszó nélkül vette az akadályt. A gép (20 éves Hipro táp, SiS chipsetes alaplap, 16MB FPM RAM, PCI S3 Trio64V+, GUS PnP, 1GB CF kártya "vinyó", PS/2 billentyű átalakítóval) 23 wattot evett közben. Teljesen függetlenül attól, hogy éppen mit csinált :D

Persze ez is úgy kezdődött, mint a P75 esetében - hogy 20 MHz-es FSB-t már nem tud a lap. Aztán ha már 25-ön jó volt, kipróbáltam 33-on is...

Persze egy csomó cucc, amit meg akartam lesni rajta, el se indult vagy még inkább hülyeséget csinált, hiányzott a látvány és hasonlók... hiába, olyasmit kell nézni SX-en, amit még nem írtak szigorúan FPU-val ellátott gépre... jellemzően 386-os korszakból való dolgokat, asszem...

Érdekes szerezmény: Playstation 2 v3 alaplap, rajta az Emotion Engine procival :banana:
Csak azt nem tudom, ezen melyik változat van, mert azt is gyártották valami 4 különböző csíkszélességen :fuck:

Szerkesztette: alvaro 2015. 03. 27. 20:59 -kor

#3558 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 04. 14. 18:29

Eztet hozta ma Holló néne:

Csatolt kép: d2a7_1_300.jpg

Nomnom Kép Kép

#3559 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 04. 14. 20:33

Finom!

Itt is gyűlnek a darabok, elég sokat ki is tudtam próbálni. A sok közül alig néhánnyal nem sikerült egyáltalán zöld ágra vergődni, tehát lehet, hogy rossz. Egyik közülük sajnos pont az ide képeken feltöltött Cyrix szendvics 487 része :( A 6x86L-ek viszont olyan egyöntetűen nem akartak indulni az 5ALI61-ben, hogy inkább arra gyanakszom, hogy a lap nem hajlandó velük szót érteni. Egy AMD DX4-100 volt még problémás (az NT8V, a két SB8V simán megy). Annak mindenféle jumperelést próbáltam alátenni, de mindennek ellenállt. Talán még rossz is lehet. Tualatinokkal még mindig nem értem célba, ma is próbáltam egy lapot, de halottnak bizonyult. Hiába, a hulladék csak hulladék. Van viszont 486 (PCI), Slot 1, Socket 7, 370, 462 (ISA slottal), 478, 939, LGA775 (PATA-SATA, PCIE, BIOS upgrade után felismerte a Wolfdale penyát, mi kell még? :)) lap összetornyozva, ezekkel tudok játszani. AM2 is akad, ha nagyon muszáj. Sőt még pár cseredarab is alakul, bár nem igazán utazok arra, hogy legyenek, csak szerényen működök. A lista most:

Motorola MC68020RC16E
AMD 486DX4-SV8B (kipróbált, működik)
Intel Pentium 60 Socket 4 (felirat sajnos szinte teljesen lekopott róla - ezt nem is értem, hogyan)
IBM 6x86MX PR166 (kipróbált, működik)
Intel Celeron 533 Mendocino (kipróbált, működik)
Intel Celeron M 420 (Yonah-1024, 1.6GHz)
AMD Athlon64 3200+ (Socket 939, Venice, kipróbált, működik)

Esetleg van még így Pentium Pro-200/256, meg egy-két Xeon (Foster 1.4, Prestonia 2.4, Nocona 2.8 ), amik párban akadtak horogra. Viszont ezeket az egzotikusabb darabokat nem tudom tesztelni, szóval passzolom, hogy működnek-e. A statisztikám alapján elég valószínű: döglött lappal, kártyával nagyon sűrűn találkozom, a halott proci viszont kifejezetten ritka.

Kártyák: akadt PCI Voodoo2 és 3. Fogalmam sincs, mit csináljak valük, sose volt ilyesmim, de tetszenek :D

Különösen örült darabok: Motorola 68020 hozzá való 68881 FPU-val, egy MacIntosh II-ből. Nom!

Szerkesztette: alvaro 2015. 04. 14. 20:36 -kor

#3560 Felhasználó inaktív   DGabor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 04. 15. 01:30

ha gondolod azoktól a Voodoo kártyáktól megszabadítalak némi ellenjuttatásért cserébe :)
Close the world. Open the nExt.

Megtudtam, hogy "Köcsög pösti" vagyok. Ujjé!

Téma megosztása:

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 176
  • 177
  • 178
  • 179
  • 180
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.