HWSW Informatikai Kerekasztal: Processzorgyűjtők, ide! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Processzorgyűjtők, ide! Beszéljünk a kedvenceinkről Értékeld a témát: -----

#81 Felhasználó inaktív   TiWiNE 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 01. 22. 22:07

A feher tokos 4004 tenyleg baromi ritka?

#82 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 22. 22:25

Mindennapi processzorunk rovat:

Intel 4040

Az Intel 4040 mikroprocesszor a 4004-es továbbfejlesztett változata volt. Ugyanazon a 740 kHz-es frekvencián üzemelt, és ugyanúgy 92.000 utasítás/sec. sebességre volt képes (egyszavas utasítások esetén). Amiben fejlettebb volt elődjénél:

- 4 kB helyett max. 8 kB-os programméret,
- 3 helyett 7 szintű stack,
- 16 helyett 24 indexregiszter (16 + 8 extra),
- 16 új utasítás: AND és OR, interrupt kezelésével kapcsolatos utasítások, ROM és index kiválasztó utasítások, valamint két új, az akkumulátor töltésére való utasítás,
- van interrupt rendszere, a programfutást egy külső jel megszakíthatta,
- 6 új jel (STP, STP_ACK, INT, INT_ACK, CM-ROM, CY),
- 24 tűs DIP tokozás.

A 4040-est az Intellec 4/40 mikroszámítógép-fejlesztői rendszerben használták, továbbá beágyazott alkalmazásokban. Nincs az Intelen kívül más ismert gyártója.

A méretbeli összehasonlíthatóság kedvéért együtt fényképeztem le a 4004-est és a 4040-est.

Kép

Szerkesztette: Telcontar 2008. 01. 22. 22:29 -kor

... a trip back in time is all I need ...

#83 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 22. 22:28

Idézet: TiWiNE - Dátum: 2008. jan. 22., kedd - 23:07

A feher tokos 4004 tenyleg baromi ritka?

Nem. Ami baromira ritka, az a fehér kerámiatokos 4004-es látható vezetékezéssel. Van simán fehér kerámiatokos C4004-es, az "csak" ritka.

Kép

(A kép a CPU-World-ről való.)

#84 Felhasználó inaktív   vtb 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 01. 22. 22:54

Sztem nincs olyan,h goy csúnya processzor. Van ugye olyan ami eleve szép, mint pl az az IBM chip, van ami megépítettségében szép, mint egy Solt A-s AMD, van ami letisztultságában, mint egy Intel Pentium, ami meg nem az a ritkaságában, régiségében, modernségében, különlegességében, vagy ha más nem akkor minden szempontból való középszerűségében :)

#85 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 22. 23:09

Idézet: WaqWarYou - Dátum: 2008. jan. 22., kedd - 13:24

Szóval ha kell valakinek....

Most kerestem egy képet. Asszem, pont ilyen:

Kép

Mivel se a topiknyitót, se a másik főkolompost nem érdekelte a proci, így én lecsapnék rá. :Đ
Remélem nincs ellenvetés. :cool: A többit akkor meg PÜ-ben.
Nem szeretem az uborkát, de jó, hogy nem szeretem, mert ha szeretném, akkor megenném. PEDIG UTÁLOM!!!
"Egyszer életemben elsuhant mellettem egy gyönyörű lány, hagytam eltűnni könnyelműen, a szerelem volt talán !?!"
"Ha nem ezt vártad, Ha csalódtál bennem, Hogy későn jöttem, Mégis korán kell mennem, Az agyam játszana velem, De a szívem képtelen, Köszönöm nem!"

#86 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 22. 23:21

Idézet: vtb - Dátum: 2008. jan. 22., kedd - 23:54

Sztem nincs olyan,h goy csúnya processzor. Van ugye olyan ami eleve szép, mint pl az az IBM chip, van ami megépítettségében szép, mint egy Solt A-s AMD, van ami letisztultságában, mint egy Intel Pentium, ami meg nem az a ritkaságában, régiségében, modernségében, különlegességében, vagy ha más nem akkor minden szempontból való középszerűségében :)

:up:  :cool:

#87 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 23. 07:21

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. jan. 21., hétfő - 21:29

Na, erre le is csaptam, nekem megér ez a remek kis dísztágy 1400ft villámárat :)

Először tűnődésre késztetett az oldal, egy éve nem jártam ott, és :confused: fejet vágtam holmi ellenőrzés emlegetésére, de aztán kiszedtem belőlük azt az sms-t, amitől már létezőnek ismertek el, és megvehettem a hőn áhított Számítástechnika / PC alkatrész / Processzor / AMD kategóriájú terméket :D

Szerkesztette: alvaro 2008. 01. 23. 07:24 -kor

Shame on us, doomed from the start
May God have mercy on our dirty little hearts

#88 Felhasználó inaktív   fLeSs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 23. 11:17

Ha vki szerez egy Alpha/Compaq EV8-at (21464) - akár nekem, akkor hivatalosan is kikiáltjuk ISTENnek! :D

#89 Felhasználó inaktív   Piter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 23. 11:40

Gyűjteménynek nem nevezném, ezek csak így "vannak". :D

Csatolt képek:

• Csatolt kép: post-10-1201084816.jpg

#90 Felhasználó inaktív   WaqWarYou 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 23. 12:05

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. jan. 22., kedd - 22:51

És nekem is. :D

Nemcsak mutogatni lehet. De az indító hsz-ben leírtam a témát, bár nagyjából szabadon bővíthető. Egyetlen kérésem van csupán: üzletelni a Bolhán üzleteljünk, vagy priviben. Az arra való. Ne legyen itt licitálás, alkudozás. Itt csak annyit jelezzetek, hogy van eladó procitok (ha van), vagy ha kerestek specifikusan egy vagy több típust, akkor meg lehet kérdezni, hogy van-e valakinek eladó.

Természetesen. Nem is boltolási szándékkal tettem be ide, és remélem, hogy nem is indítottam el ilyen folyamatot ebben a topicban. Sorry, ha így jött le.  :omg: Odaírhattam volna, hogy: akit érdekel, az PÜ-zzön egyet.
"A bolondok háza. Nem hülyék háza. Nem véletlenül nem építenek hülyék házát. Felemésztené az építőanyag készletet"

#91 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 23. 12:56

Idézet: WaqWarYou - Dátum: 2008. jan. 23., szerda - 13:05

Természetesen. Nem is boltolási szándékkal tettem be ide, és remélem, hogy nem is indítottam el ilyen folyamatot ebben a topicban. Sorry, ha így jött le.  :omg: Odaírhattam volna, hogy: akit érdekel, az PÜ-zzön egyet.

Nem, nem, semmi bajom nem volt a hozzászólásoddal. Nem is neked válaszoltam.

Nagyon pofás WinChip-et tettél be ide, kérünk még, még!  ;)  :cool:

#92 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 23. 12:58

Idézet: fLeSs - Dátum: 2008. jan. 23., szerda - 12:17

Ha vki szerez egy Alpha/Compaq EV8-at (21464) - akár nekem, akkor hivatalosan is kikiáltjuk ISTENnek! :D

Alpháim vannak, de azok biza nem eladóak. Akkor is lehetek ISTEN? :D

#93 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 23. 12:59

Idézet: peti2mtag - Dátum: 2008. jan. 23., szerda - 12:40

Gyűjteménynek nem nevezném, ezek csak így "vannak". :D

De nem rossz kiindulási alap egy szép gyűjteményhez.  :smoker:

#94 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 23. 21:26

A Weitek Corporation egy volt chiptervező társaság, amely eredetileg a lebegőpontos egységekre koncentrált, melyeket számos kereskedelmi forgalomban kapható processzor mellé kínáltak. A korai-középső 1980-as években a Weitek-tervezésű chipek megtalálhatóak voltak számos high-end konfigurációban és párhuzamos szuperszámítógépekben. A korai 1990-es években a legtöbb  CPU-gyártó elkezdte az FPU-kat "grátisz" beépíteni a CPU-kba. A Weitek egy sor erőfeszítést tett, hogy betörjön a CPU-k és a grafikus kártyák piacára. 1995-re a társaság szinte teljesen halott volt. 1996 végén a maradékát felvásárolta a Rockwell Semiconductor Systems, és így gyorsan eltűnt.

A Weitek 1981-ben indult, amikor számos mérnök elhagyta az Intelt, és megalapították a saját társaságukat. A Weitek matematikai koprocesszorokat fejlesztett számos rendszerhez, mint a Motorola 68000-es családhoz az 1064-est, és az Intel-alapú i286-os rendszerekhez az 1067-est. Az Intel saját FPU-jának tervezése az i386 megjelenéséhez képest nagyon lemaradt, és a Weitek szállította a számára a 1167-est. Ennek a tervnek a későbbi módosításai vezettek el a 2167-hez, a 3167-hez és a 4167-hez. A Weitek később hasonló FPU-kat szállított a MIPS architektúrához, amelyet XL vonalként ismerünk. A Weitek FPU-i különlegesek voltak, csak egyszeres pontosságú matematikai műveleteket támogattak, de azt nagyon gyorsan.

Ahogy az igények megnőttek a szuperszámítógépek iránt, a Weitek komoly gyártási hátrányban találta magát, mert a gyára kezdett elavulni. A HP megkereste őket egy ajánlattal, hogy használják az ő újabb gyárát. Ez mindkét félnek előnyös volt, és a HP gyárai hamarosan mindenki számára nyitottak lettek. A Weitek szintén együttműködött a HP-vel a PA-RISC tervezésében, és a saját változatukat RISC 8200 néven beágyazott alkalmazásokban, például lézernyomtatók központi egységeként láthattuk viszont.

Az 1980-as évek végén a Weitek új lehetőséget látott meg, és elkezdett frame buffer-eket fejleszteni a Sun Microsystems munkaállomásaiba. A korai 1990-es években szintén bemutatták a SPARC POWER µP-t (mint "power-up", technikailag WTL 8601 néven emlegették), ami lábkompatibilis volt a SPARC processzorral. A µP beépíthető volt a SPARCStation 2 munkaállomásokba, és 40 MHz-es sebességével kb 50% -kal gyorsabb volt, mint az eredeti SPARC CPU. A 8701-es belső  órajele duplázott volt, kb. 50-60%-os sebességnövekedést nyújtva, bár a busza nem gyorsult. Mindazonáltal a későbbi SPARC processzorokban nem követték ezt a koncepciót.

A Weitek a frame-buffer-ek terén szerzett tapasztalatait a korai 90-es években vitte át a PC piacra, és egy sor SVGA multimédia chipsetet mutattak be, "POWER" néven. A két chipből álló VideoPower 5x86, amelynek egyik chipje, a P9000 felelt a rajzolásért, a másik a kimenetekért, számos cég kínálatában jelent meg, a VESA Local Bus szabványra épülve. A P9001 már PCI-s volt, és egészen népszerű lett 1994-ben a Diamond és az Orchid kínálatában, Viper néven. A legutolsó generáció, a P9100, egyetlen chipben kombinálta a P9001-et és az 5286-ot. A Weitek illesztői a korai 486-osok időszakában viszonylag népszerűek voltak, de kikerültek a használatból, miután olcsóbb rendszerek jelentek meg a piacon a 90-es évek közepén.

A Weitek megpróbált visszatérni az olcsó szegmensbe a W464-gyre (486) és a W564-gyre (P5) épülő rendszerekkel, amelyek az anyagép RAM-ját használták a költségek csökkentésére. Ezek voltak az egyedüli okai, amiért a csőd után a Rockwell hamarosan felvásárolta őket.

(A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából. Fordítás © by Telcontar. :) )

Ezt a kis fordítást a mai nap - egyik - új szerzeményének tiszteletére írtam.

Kép

#95 Felhasználó inaktív   Piter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 24. 09:23

:respect:
Tényleg, rémlik egy ilyen beállítás a 386-osom BIOS-ából, hogy Weitek coprocessor enabeld/disabled. :)

Koprocesszor témánál maradva a 387-es azért kedves a számomra, mert életem legelső gépbővítése egy ilyen matematikai egységgel történt, igaz nem Intel, hanem ULSI gyártmányúval (mellékelt kép). Emlékszem, a FRACTINT akkori verziója vagy 5-ször gyorsabb lett tőle, illetve azon tanultam meg x87 assemblyt kódolni (elég jól, persze azóta majd' mindent elfelejtettem :().

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Egy számítástechnikai fórumon felesleges ecsetelnem, inkább csak emlékeztetőül írom, hogy 386-ig bezárólag a 80x86 család nem tartalmazott lebegőpontos végrehajtóegységet, mint ahogy fentebb már elhangzott. Erre szolgált a melléjük külön foglalatba berakható x87-es párjuk, 8 db veremszervezésű regiszterrel, 80-bites belső pontossággal 32/64/80 bites adattípusokkal, illetve a 387 esetében már teljes IEEE754 kompatibilitással. 486-tól felfelé az összes x86 processzor beépítve tartalmazza ezt az FPU-t (a 486SX-ek letiltott FPU-jú DX-ek), kivéve a TI-Cyrix féle SLC/DLC-t (de azok meg nem procik :p). A legendás első Quake-engine nagymértékben erre az egységre támaszkodott. Használata az SSE2 megjelenésével jelentősen visszaszorult (a sok igénytelennek nem kell a 80 bites pontosság :Đ).

#96 Felhasználó inaktív   WaqWarYou 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 24. 14:25

:omg::omg::omg: Az előbb egy jó nagy hülyeséget írtam ide. Töröltem.

Szerkesztette: WaqWarYou 2008. 01. 24. 14:43 -kor

"A bolondok háza. Nem hülyék háza. Nem véletlenül nem építenek hülyék házát. Felemésztené az építőanyag készletet"

#97 Felhasználó inaktív   sli 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 01. 24. 14:50

Üdv!
Az én kis processzorgyűjteményem: (a leggyengébb a legelső :))
AMD AMD-X5-133ADZ (A) főbb infók:
133MHz
FSB: 33MHz
Szorzó: 4x
Feszültség: 3.45V
Hőmékséklet: 0-85 °C
Kép

Intel Celeron 333MHz (SL2WN) főbb infók:
333MHz
FSB: 66MHz
Szorzó: 5x
Feszültség: 2V
Max. hőmékséklet: 85°C
Kép

Intel Celeron 800MHz (SL4TF) (A) főbb infók:
800MHz
FSB: 100MHz
Szorzó: 8x
Feszültség: 1.7V
Max. hőmékséklet: 80°C
Kép
(ez a gép nemsokára össze lesz rakva számítási célokra!)

Intel Pentium D 805 (SL8ZH) (A) főbb infók:
2666MHz
FSB: 133MHz (*4)
Szorzó: 20x
Feszültség: 1.2-1.4V
Hőmékséklet: 5-64.1°C
Dual Core (kétmagos)
Kép
(desktop gép)

Amelyik mellett (A) van, ahoz van alaplapom is!
A képekért köszönet a cpu-world.com-nek és a 3dnews.ru-nak!
Hát, ennyi lenne...
Gép #1:
Asus P5VD2-VM SE, Intel Pentium D 805 - ArcticCooling Freezer 7PRO, 1GB Kingston 667MHz, Creative SoundBlaster Audigy SE

#98 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 24. 22:50

Őt ma hozta Holló néne. Semmi különleges, egy 2600+-os Barton. Hősi halott szegényke, az alján levő hupolykák arra utalnak, hogy megfőtt.

Kép

Nekrológként álljanak itt a típusadatai:

Frekvencia (MHz): 2600 (besorolás alapján), 1917 (valós)
FSB (MHz): 333 effektív, 166 MHz valós
Szorzó:    11.5
Tokozás: 453 tűs szerves PGA
Méret: 1.95" x 1.95" (4.95 cm x 4.95 cm)
Socket:    Socket A (Socket 462)
Stepping kódok:    ADYHA, AIUCB, AQUDA, AQXDA, AQXFA, AQYFA, AQYHA, AQZFA, KQYHA

Processzor mag:    Barton (Model 10)
Gyártási eljárás: 0,13 µm, rézalapú
Lebegőpontos egység: integrált
Level 1 cache méret: 64 KB kód, 64 KB adat
Level 2 cache méret: teljes sebességű, magba épített, 512 KB
Képességek   

* MMX technológia
    * SSE
    * 3DNow! Professional

Energiatakarékosság

* Halt state
    * Stop Grant states
    * Sleep state
    * Probe state

Vcore (V): 1,65
Min./max. működési hőmérséklet (°C): 0 - 85
Tipikus/max. hőleadás (W): 53.7 / 68.3

Szerk: most néztem csak, hogy gyűjteményem eme legújabb tagja nem egy közönséges AXDA2600DKV4D, hanem AXDL2600DLV4D. Vagyis ez 1,5V-os VCore-t igényel, és a disszipációja is kevesebb, kb. 55 W.

Szerkesztette: Telcontar 2008. 01. 24. 23:04 -kor

#99 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 24. 22:54

Láttátok a VIA processzorainak újjáéledéséről szóló cikket a főoldalon? Nagyon remélem, hogy tényleg sikerül nekik. És akkor lesz még több fincsi gyűjtenivalónk... :wub: :lollypop:

#100 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 24. 23:00

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. jan. 24., csütörtök - 22:54

Láttátok a VIA processzorainak újjáéledéséről szóló cikket a főoldalon? Nagyon remélem, hogy tényleg sikerül nekik. És akkor lesz még több fincsi gyűjtenivalónk... :wub: :lollypop:

via-nak a legutóbbi pénztárcaméretű egybegépe se volt semmi technológiailag se, meg árilag se.. ;)
Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

Téma megosztása:

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »