HWSW Informatikai Kerekasztal: Fonerók egyesüljetek! III. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

 • (68 Oldal)
 • +
 • 1
 • 2
 • 3
 • Utolsó »
 • Nem indíthatsz témát.
 • A téma zárva.

Fonerók egyesüljetek! III. Wi-Fi-router meghívóval fillérekért! Értékeld a témát: ***** 1 szavazás

#1 Felhasználó inaktív   Krinyo 

 • Őstag
 • PipaPipaPipaPipaPipa
 • Csoport: Fórumtag
 • Hozzászólások: 13.253
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2008. 02. 07. 13:27

Folytatás innen: https://forum.hwsw.hu/index.php?showtopic=125654

Jelenleg a router ára körülbelül 15 euró postaköltséggel együtt. Promóciós kódot tartalmazó meghívót kérhetsz itt a fórumban egy e-mailcim megadásával (privatban, vagy mailben!)!!!


FON, La Fonera FAQ v0.21 (08.02.07, 13:33)

1. Mi a rák ez az egész?
2. Mit kell tennem, hogy a rendszer magába szippantson?
3. Mikor tudok én is meghívni?
4. Hogyan tudom megrendelni a routert?
5. Hogyan tudom beregisztrálni a routert?
6. Miért kérdezi a router regisztrálásánál hogy Linus vagy Bill?
7. Hallottam, hogy forrófejű a La Fonera, igaz ez?
8. Mi ez a "Friends and Family" a FON weboldalán lévő konfigurációs felületen?
9. Mire jó ez a "Personalize your Access Portal"?
10. Hogyan tudok torrentklienst, vagy adott játék portjára továbbítást beállítani?
11. Milyen kötelezettsegeim vannak?
12. Mi ez a FreeWLAN okosság?


1. Mi a rák ez az egész?

A FON-t (http://www.fon.com) Martin Varsavsky álmodta meg, akiről elég annyit tudni, hogy sok bilibe belelóg a keze, azaz egy rakás webes dologban benne van. A lényeg, hogy be tudott húzni a csőbe néhány nagy céget (köztük a Skype-t, a Google-t és legutóbb a japán Excite-ot is), hogy segédkezzenek neki egy világméretű wifihálózat létrehozásában, ami közösségi elven működik: én megosztom a netemet másoknak, cserébe másokét használhatom, ha a nagyvilágot járom. Kellő számú routert elhelyezve a rendszer tagjainál szép nagy wifi-lefedettséget lehet elérni, ami később üzletileg is jó lehet (hiszen pl. olyanok is használhatják most, akik nem üzemeltetnek FON routert, de nekik fizetni kell, illetve gondolkoznak az ingyen neten reklám ellenében, aminek bevételeiből talán te is részesülhetsz), de most nem ez a lényeg.

A FON kezdetben csak külső cégek, pl. Linksys adott típusú routereire készített el firmware-eket, tavaly ősszel kezdte el árusítani saját fejlesztesű routerét, a La Fonerát. Ez a kicsi, alig tenyérnyi router két SSID-t (hozzáférési pontot) csinál, egyet neked, privátot, keményen védve a külső támadások ellen, és egy védelem nélkülit, amire a többi FON-tag, illetve bárki más is csatlakozhat, majd az azonosítást kovetően (felhasználói név/jelszó) internetezhet azon keresztül. Ennek a nyilvános SSID-nek korlátozható a sávszélessége, így nem szipkázhatja le senki a teljes sávszélességedet.

A La Fonerához csak wifin keresztül lehet csatlakozni, egyetlen ethernet portján keresztül kapja a netedet, támogat minden fontosabb internethozzáférési módot (PPPoE, PPTP, DHCP, Fix IP), így fő routerként is használható, de ha már van valamilyen vezetékes routered, ahhoz csatlakoztatva is tökéletesen működik.

A La Fonera kezdetben igen olcsón, 15 euróért volt megvásárolható postaköltséggel együtt, aztán felment az ára, jelenleg közel 40 euró + 5 euró posta lenne a kütyü. Ezt azonban meg lehet felezni, jóideje fut ugyanis egy "piramisjáték", egy meghívásos rendszer, amikor a meghívott egy kedvezményes routert kap. Kezdetben teljesen ingyeneset adtak, postaköltséggel, adóval, mindennel együtt egy fillérbe sem került - jelenleg kedvezménnyel lehet megrendelni a routereket a kapott meghívóval, mindennel együtt 11 eurót, azaz körülbelül 2800 forintnak megfelelő összeget kell fizetned érte PayPallal, illetve dombornyomott bankkártyával.
A meghívott is meghívhat másokat, 20 meghívót te is kapsz a megérkezett router beregisztrálása után.

2. Mit kell tennem, hogy a rendszer magába szippantson?

Kérned kell itt egy meghívót. Amióta nem ingyenes a router, rengeteg szabad van. A jelenleg működő hazai La Fonera hozzáférési pontok jelentős része ezen a fórumon keresztül jött létre, a jelentkezők a meghívásainkon keresztül kaptak kedvezményes wifi-routert, növelve ezzel a hazai FON hotspotok számát.

3. Mikor tudok én is meghívni?

Ha a megrendelt La Fonera router megérkezik (általában egy, esetleg két héttel a megrendelést követően kopogtat a futár) és be is regisztráltad a megkapott routert. Ekkor a FON weboldalán, a vezérlőpultodban a "Fonero gets Fonero" banner alatt megtalálod a meghívási lehetőségeket. Figyelem, a sima ajánló küldése nem ugyanaz!

4. Hogyan tudom megrendelni a routert?

Ha megérkezett a meghivód a megadott e-mailcímre, rákattintasz a benne levő linkre, majd a weboldalon az "ide nekem a kedvezményes routert" szövegre, ami persze angolul van. Ezután a bal oldali az új felhasználó regisztrálása, itt létrehozod a FON-os azonosítódat (később ezzel tudod majd használni a mások megosztott internetét is), majd továbbkerülsz a shopba, ahol rögtön egy 11 euróra leárazott La Fonera van a kosaradban. A La Fontennat, kültéren is használható, részben irányított antennát csupán 2 euró plusszért (~ 500 Ft!) is hozzáadhatod! Ezután szimplán mész tovább addig, amíg kifizetheted (ezt rögtön meg kell tenned, nincs utánvételes postázás!),lepontosíthatod a címet - ezt érdemes megtenni, mert nem mindig tölti ki jól a rendszer a regisztraciónál megadott adatokkal.

Szállítási címnek megadhatsz munkahelyit is, ha napközben ott vagy elérhető, a futár általában munkaidőben érkezik, ciki, ha nincs otthon senki. Mész tovább, tovább, aztán bepipálod, hogy legalább egy évig a közösséget szolgálod a router üzemeltetésével, végül üdvözölnek és letöltheted PDF-ben a routered számláját, mely egyben 2 év garanciát is biztosít. Ekkor mar biztos lehetsz benne, hogy a router hamarosan útra kel a megadott címre. A postázás körülbelül egy hét, UPS futár hozza a csomagot.

5. Hogyan tudom beregisztrálni a routert?

Ez sem egy bonyolult feladat. Először is kell hozzá maga a router és egy wifi-s eszköz, legyen az noteszgép, vagy asztali gép, mindegy. A routert legjobb egy már meglévő vezetékes router mögé dugni, ez esetben csak meg kell várni, amíg a FON_AP és a MyPlace nevű SSID-k feltűnnek az éterben. Erre akár 2-3 percet is kell esetenként várni, előfordulhat, hogy a router rögtön a firmware-je frissitésével kezdi a legújabb változatra.

Ezután hozzácsatlakozol a FON_AP-hez és megpróbálsz behívni egy bármilyen oldalt. A FON weboldalának kell megjelennie, ahol be tudsz lépni a MEGRENDELESKOR MEGADOTT eléréseddel, tehát emailcímmel és jelszóval, ezt követően rögtön a routered beregisztráló oldalára jutsz. Itt kitöltöd az adatokat és továbblépsz, ezzel a router be is lett regisztrálva, ezentúl a bal oldali menü "Configure my social router" menüje alatt tudod állítgatni, akár távolról is bizonyos paramétereit.

Ezeket érdemes rögtön beállítani (ha mar úgyis be vagy lépve), megváltoztathatod a privát és nyilvános SSID-t, azaz a hozzáférési pont "nevét", a router helyi adminisztrációs felületének jelszavát (mert olyan is van ám neki, pl. portforwardolás beállításához) és a privát elérés jelszavát is (ami alapesetben a router alján olvasható sorozatszám). Beállíthatod a megosztott sávszélesség mennyiségét, illetve lepontosíthatod a router helyét a térképen. Minden szekciót külön le kell okézni az ott megjelenő "save" gombbal, érdemes szekcióról-szekcióra haladni.

Amikor mindent beállítottál, húzd ki a routert és 10 másodperc múlva dugd vissza. A router bootoláskor letölti azokat a beállításokat, amit az előbb elmentettél, ettől kezdve használhatod rendesen, az általad megadott jelszavakkal, sávszélességmegosztással.

Amennyiben nem egy már megosztott internetre csatlakoztatod elsőként a routert, olvasd el a mellékelt telepítési útmutatót, vagy kérj segítséget itt a fórumban, mert egy kicsit bonyolultabb lehet a helyzet.

6. Miért kérdezi a router regisztrálásánál hogy Linus vagy Bill?

Ezt csak mint elméleti kérdést vetjük fel, ma már közel mindegy, hogy valaki Bill vagy Linus. Illetve annyira mégsem mindegy. Kezdetben úgy volt, hogy a Linus felhasználók ingyen használhatták mások La Foneráját az azonosítójukkal, a Billeknek azonban fizetni kellett érte ugyanúgy, mintha idegenek lennének. Cserébe Billek a saját routerükön realizált FON-bevételeknek a felére jogosultak, tehát a csatlakozott felhasznalónként napi 3 dollár/eurós díj felét bezsebelhetik, amit a FON adott összeg összegyűlése után kifizet számukra.

Ezt a dolgot megszüntették egy huszáros vágással, ma a Billek is nyugodtan, ingyenesen hasznalhatjak masok FON-os internetét. Ha van PayPal azonosítód, megadhatod, de túl nagy bevételre nem hiszem, hogy számíthatsz.

Azzal viszont számítanod kell ebben az esetben, hogy a Linus megosztások felett szemet hunyó (sőt, támogató, pl. TVNet!) hazai szolgáltatók a Billek tevékenységet már garantáltan nem nézik jó szemmel, ez ugyanis az internetszolgáltatás továbbértékesítésének mínősül, alapvetően sérti az aláírt ÁSZF-et.

7. Hallottam, hogy forrófejű a La Fonera, igaz ez?

Bizony igaz, bár tehetsz is ellene. Annyira azért nem, mint amennyire a neten keringő kamu, hamis képekből gondolnád, de meglehetősen melegen működő eszköz volt az első generáció, azóta napvilágot látott egy hűvösebb második, ma már csak ebből kaphatsz. Ha már a tervezők (illetve a kínai gyártók) nem voltak képesek normális ventillálást biztosítani neki, simán fordítsd a hátára (a talpával felfelé), vagy ha látni szeretned a szép logót es ledjeit, állítsd az oldalára. Ezzel máris átjárja a levegő rendesen és sokkal hűvösebb lesz. Zárt helyre ne nagyon telepítsd, mindig legyen elég levegő körülötte.

8. Mi ez a "Friends and Family" a FON weboldalán lévő konfigurációs felületen?

A FON_AP hozzáférési pontot nem csak a FON rendszer tagjai és az Alienek, azaz a FON-nak fizető "vendégek" használhajták, de a saját routeredre te magad is meghatározhatsz felhasználói név/jelszó párosokat, amivel ismerőseid, családtagjaid használhatják a vezeték nélküli internetedet. Ez azért előnyös, mert nem kell kiadnod a privát hálózati kulcsodat (vagy éppen a FON-os azonosítódat!) egy idegen gépnek, illetve azért is, mert így a renitenskedő családtagok nem tudják teljesen elszívni a sávszélességedet, fenn tudsz tartani magadnak egy meghatározott mennyiséget, hiszen a FON-os azonosítóra meg tudsz szabni limitet. A FON_AP bejelentkező oldala cookie-ban képes eltárolni a számukra készített felhasználói nevet és jelszót, így nem kell állandóan a bejelentkezéssel bajlódniuk.

9. Mire jó ez a "Personalize your Access Portal"?

Itt tudsz részben egyéni üdvözlő, beléptető oldalt csinálni, saját szövegezéssel. Ez akkor jelenik meg, amikor valaki fellép a routered nyilvános hozzáférési pontjára (FON_AP) és éppen belépne a rendszerbe. Egyrészt megadhatod a saját weboldalad (vagy bármilyen, szabadon választott oldal) címét, melyet a FON-os azonosítás nélkül is, teljesen ingyenesen meg lehet tekinteni. Megadhatod egy Google Video azonosítóját, mely akár a saját videód is lehet, illetve a Flickr képmegosztó oldalon szereplő albumodhoz, vagy egy adott fotóhoz vezető linket. Ez utóbbiaknak nem sok értelmét látom, de ízlések és pofonok.
Azokat a routereket, melyek személyre szabott üdvözlőoldalakkal vannak ellátva, a térképen fehér csillagos zöld paca jelzi.

10. Hogyan tudok torrentklienst, vagy adott játék portjára továbbítást beállítani?

Ez egyáltalán nem nehéz, csak két paramétert kell tudnod, az IP-címedet, illetve a beállítani kívánt port számát. Utóbbit a torrentkliensből, vagy a játék dokumentációjából tudhatod meg, előbbit pedig a vezeték nélküli hálózatot kezelő szoftverből. A La Fonera minden kliensnek minden csatlakozáskor ugyanazt az IP-címet osztja ki.

Ezután már csak be kell lépned a routered adminisztrációs felületére - alapesetben a 192.168.10.1-es címen találod, admin/admin a felhasználói név/jelszó -, majd az "Advanced" alatt a Port Forwardingot kell behívni. Itt válaszd az "Add" opciót, add meg a géped IP-jét, mint "Destination IP", a porthoz pedig a megnyitni kívánt portot, vagy tartományt - mindkét helyen. A portokollnál válaszd a TCP/IP-t vagy az UDP-t, annak megfelelően, ami kell, ha nem tudod melyik kell, válaszd a "both"-ot. Add hozzá az adatokat, ezt követően az adott portra érkező kérések a gépedhez lesznek irányítva, így torrentkliensed is aktív lehet.

Amennyiben a La Fonera előtt is van egy routered, a porttovábbítást ott is be kell állítani a La Fonera IP-címére. Amennyiben ezt a metódust használod, a La Fonerának is érdemes fix IP-t beállítani, így a port forwardolása garantáltan működni fog. 

11. Milyen kötelezettsegeim vannak?

Először is tartsd be, hogy aláírtad a rendeléskor, hogy legalább egy évig üzemelteted (24/7, azaz éjjel-nappal!) a routert, illetve alatta az internetet. Ha nem akarod, akkor továbbadhatod másnak, aki megteszi. Mást nem kérnek tőled, ennyi igazan nem sok, ha már kedvezményesen kaptad. A La Fonerat érdemes olyan helyre tenni, ahol más is elérheti a jelét, mondjuk ablakba (persze ne a tűző napra), onnan is szépen besugározza az egész lakást. Ezen kívül még egy "kötelezettseged" van: legalább az első meghívódat ide, a fórumos jelentkezőknek add majd vissza. Ez utóbbit előre is köszönjük, ettől is közösségi a dolog.

12. Mi ez a FreeWLAN okosság?

A FreeWLAN német fejlesztők gyermeke, egy kiegészítő csomag, mely sokkal-sokkal okosabbá teszi alapból butácska La Fonerádat. Folyamatosan frissítik, olyan funkciókat nyújt, mint MAC-klónozás (Chello esetén előnyös), DynDNS-támogatás, kisebb terhelés, így kisebb hőtermelés = hűvösebb La Fonera, de még sok-sok minden más is bővíti a lehetőségeket.

Az egyik legnagyobb okosság azonban az, hogy meglévő Wi-Fi-hálózatodat a La Fonera segítségével tovább terjesztheted, ugyanis a FreeWLAN legutóbbi változatával a router képes lett arra, hogy WLAN-kliensként is működjön, tehát az internetet szintén Wi-Fi-n keresztül kapja (akár WPA titkosított hálózattól is). Ezt a WLAN-on kapott internetet oszthatja tovább FON_AP és privát csatornára. Egyszerre három Wi-Fi-hálózatot kezelünk egyetlen eszközben!

A csomag telepítése és törlése rendkívül egyszerű, törléshez elég, ha reseteljük a Fonerát, és nem adunk neki internetet a betöltődés alatt. Telepítéshez a következőt kell tennünk, bármilyen szoftver is fusson a La Fonerán:

Figyelem, a FreeWLAN csomagok nem hivatalos kiterjesztések! Senki sem vállal garanciát a működésére, és arra sem, ha valami balul törne ki, és a routeredből papírnehezék lett! Csak saját felelősségre telepítsd!

- állítsuk át a DNS-t a 88.198.165.155 címre. Ehhez fix IP-t kell konfigurálni az internet kapcsolathoz, kellhet egy másik router.
- állítsuk át a publikus SSID-t a FON_ADDON névre
- csatlakoztassuk a La Fonerát az internethez és indítsuk újra. A FreeWLAN csomagok feltelepülnek, a beállításaink változatlanul megmaradnak. A telepítés eltarthat egy ideig.
- élvezzük az új lehetőségeket

Kép

Krinyo a főHunFONguru
72792 óra, 6649 anyag, 11 376 878 karakter (6772 A4-es oldal) = az én HWSW-m

#2 Felhasználó inaktív   Krinyo 

 • Őstag
 • PipaPipaPipaPipaPipa
 • Csoport: Fórumtag
 • Hozzászólások: 13.253
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2008. 02. 07. 13:29

Kicsit tulhaladt mar az elozo tema...
72792 óra, 6649 anyag, 11 376 878 karakter (6772 A4-es oldal) = az én HWSW-m

#3 Felhasználó inaktív   bor 

 • Újonc
 • Pipa
 • Blog megtekintése
 • Csoport: Alkalmi fórumtag
 • Hozzászólások: 32
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2008. 02. 07. 15:19

Az előző téma végén vetette fel mclier, hogy egy kis öszefogással megnehezíthetnénk a FON akciójával pofátlanul nyerészkedők üzletelését.

Összegyüjtöttem pár helyet, ahol előfordulnak az 5-8 ezer Ft-os Fonerák és a 3000 Ft-os Fontennák.
A linkek a fonera, fon, fontenna  kulcsszavakkal végzett keresések eredményeit mutatják.
Ha időnként megnéznétek és az adott oldalon felhívnátok a figyelmet a pofátlanságra, talán elmenne a kedvük, hogy az akciós FON cuccokkal kereskedjenek.
1.
http://href.hu/x/4lvm
http://href.hu/x/4lvn
http://href.hu/x/4lvp

2.
http://href.hu/x/4lvq
http://href.hu/x/4lvr
http://href.hu/x/4lvs

3.
http://href.hu/x/4lvt
http://href.hu/x/4lvu
http://href.hu/x/4lvv

Szerkesztette: bor 2008. 02. 07. 15:19 -kor


#4 Felhasználó inaktív   mclier 

 • Újonc
 • Pipa
 • Csoport: Alkalmi fórumtag
 • Hozzászólások: 42
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2008. 02. 07. 16:16

Idézet: bor - Dátum: 2008. febr. 7., csütörtök - 16:19

Az előző téma végén vetette fel mclier, hogy egy kis öszefogással megnehezíthetnénk a FON akciójával pofátlanul nyerészkedők üzletelését.

Összegyüjtöttem pár helyet, ahol előfordulnak az 5-8 ezer Ft-os Fonerák és a 3000 Ft-os Fontennák.
A linkek a fonera, fon, fontenna  kulcsszavakkal végzett keresések eredményeit mutatják.
Ha időnként megnéznétek és az adott oldalon felhívnátok a figyelmet a pofátlanságra, talán elmenne a kedvük, hogy az akciós FON cuccokkal kereskedjenek.

Na ezt akkor szerintem el is kezdhetjük, bár az egyik csóka már válaszolt is a felvetésemre, hogy szerinte mit szólnának a FON.com üzemeltetői a 3x-os áron kínált routerekre. Szerinte kérdezzem meg...
Persze a kérdést gyorsan kitörölte! Valaki írjon már be neki megint, aztán előbb-utóbb csak elmegy a kedve.

#5 Felhasználó inaktív   mclier 

 • Újonc
 • Pipa
 • Csoport: Alkalmi fórumtag
 • Hozzászólások: 42
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2008. 02. 07. 19:35

Na valamit csak ért a hozzászólásom, mert a másik vaterás hirdetést sietősen törölte a csávó! :)

#6 Felhasználó inaktív   glugi 

 • Tag
 • PipaPipa
 • Blog megtekintése
 • Csoport: Fórumtag
 • Hozzászólások: 159
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2008. 02. 07. 19:59

csak igy tovább :)

freewlannal kapcsolatban: azt hogyan lehet megoldani, hogy etherneten keresztül is lehessen kapcsolodni vele a netre, qrm modban?
network settingsnél van olyan, hogy wan interface, enabledre állitom, beirok egy statikus ip cimet(192.168.10.180/255.255.255.0, a pc-nek a fon .185 végüt ad, a foné pedig .1 végű, az alap routeré pedig .1.60) és semmi, ujra is inditottam a reboot pont alatt, plusz ki is huztam a konnektorbol, hogy igy álljon fel a cucc. xbox360-ra dugtam rá, kiváncsiság képpen egyébként(ott is probáltam manual meg automatic ip cimmel is). biztosan én bénázok el valamit, de mit?  :)

#7 Felhasználó inaktív   maxt 

 • Tag
 • PipaPipa
 • Blog megtekintése
 • Csoport: Fórumtag
 • Hozzászólások: 401
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2008. 02. 07. 21:21

Idézet: mclier - Dátum: 2008. febr. 7., csütörtök - 19:35

Na valamit csak ért a hozzászólásom, mert a másik vaterás hirdetést sietősen törölte a csávó! :)

Tesz-vesz-en meg van róla győződve az eladó (merthogy ő még régen vette... hahaha) hogy ennyi az ára, mert az oldalon is ez van kint. Ha meg kód nélkül vette, az kellemetlen, de utánna kellett volna olvasni...

#8 Felhasználó inaktív   bestlex 

 • Újonc
 • Pipa
 • Blog megtekintése
 • Csoport: Alkalmi fórumtag
 • Hozzászólások: 2
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2008. 02. 07. 21:24

Sziasztok?
A T-kabeles 8mbit-es internetem van . Gondolom ezen is lehet hasznalni a fonerat?
Amig nem leptem be a rendszerbe hol lathatom hogy merre vannak fonerasok?

#9 Felhasználó inaktív   glugi 

 • Tag
 • PipaPipa
 • Blog megtekintése
 • Csoport: Fórumtag
 • Hozzászólások: 159
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2008. 02. 07. 21:39

Itt
t-kabellel is megy, legjobb ha van routered. de biztosan a modemböl is lehet közvetlenül, majd a szakik kijavitanak.

Szerkesztette: glugi 2008. 02. 07. 21:40 -kor


#10 Felhasználó inaktív   gmweb 

 • Tag
 • PipaPipa
 • Csoport: Fórumtag
 • Hozzászólások: 131
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2008. 02. 08. 00:07

Fontenna teszt:

Gondoltam, hogy tesztelem ma egy kicsit a fontennát. Két bicircle antennát fogok házilag gyártani, de még sok kellék hiányzik, így a levágott, és hajlított acéllapokat betettem a Fontenna mögé. Így 250m-re a háztól még jött a net. Aztán tovább tesztelve 600m-en még szivárgott valami. Rálátás viszonylag jó volt, illetve az irányítást nem tudom, mert a fák miatt nem tudtam pontosanbelőni az utat. A QRM módban levő foneránál azt vettem észre, hogy amint nem kap netet, azaz nem éri el a hálózatot, lényegében kifagy addig, amíg ez nem változik. Sajnos kocsiban ülve ment a tesztelés, és így 600m-ről a kocsiban levő fonera státusz oldala bejött, amiből arra következtetek, hogy még látta a hálózatot.

Volt már amúgy, aki tesztelt még fontennát? Illetve szedte má szét valaki? Mert nekem ez nem nagyon ment, erőltetni nem akartam.

Amúgy szerintem 250m-re simán elvisz a fontenna, ha ott is fontenna van.

Olvastam a https://forum.hwsw.h...showtopic=94390 fórumon, hogy a dupla bicircle 7km-is elvisz. Ezt Fonerával is meg lehetne oldani, vagy legalább 1km-re kiterjeszteni?

#11 Felhasználó inaktív   glugi 

 • Tag
 • PipaPipa
 • Blog megtekintése
 • Csoport: Fórumtag
 • Hozzászólások: 159
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2008. 02. 08. 00:30

gmweb: Itt irod, hogy beállitottad azt, hogy lanon is legyen net. leirnád ezt picit részletesebben, mert nem akar összejönni-bénázok valszeg.
nálam most ugy van, hogy van fon1 és fon2, mindkettön freewlan 0.9.3a. qrm-ben, fon1 csatlakozik a főrouterhez, fon2 fon1-hez.
hogy lehessen csatlakozni hozzá és internetezni, onnan, hogy bedugom a konnektorba, a fon1-nek kell 2 perc, fon2-nek 5-6 perc. ha fon1 kilöve, akkor fon2-nek csak a public része látható, és a wlan led villog párat, majd ég 5 mp-ig folyamatosan, és ismét villog. amit még észrevettem, hogy ha a private wifinél wpa/wpa2-t választok, akkor eléggé belassul(több netes sebességmérővel mértem), wpa alatt ez elhanyagolható. ip-cimekkel kellett picit játszanom, hogy fon1-hez is lehessen csatlakozni, ha fon2 is felállt( amugy egyértelmű volt, csak nem vagyok egy szaki ebben a témában) :)
remélem segithettem a vállakozobb kedvüeknek valamiben.

szerk: ami még feltünt, hogy qrm-ben mintha nem lehetne resetelni a fon-t, nyomtam vagy 30 mpig a gombot, de semmi.érdekes.visszaállitani dhcp-re meg nem merem  :D  bár most nem is kell reset, mert müködik minden, ahogy kell.

Szerkesztette: glugi 2008. 02. 08. 00:35 -kor


#12 Felhasználó inaktív   bestlex 

 • Újonc
 • Pipa
 • Blog megtekintése
 • Csoport: Alkalmi fórumtag
 • Hozzászólások: 2
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2008. 02. 08. 09:16

Igen van routerem egy D-link DI-524 tipusu es szoban belul is eleg nehezen mukodik a szomszedok gepeit hamarabb megtalalja mint a mienket. Ezert is kezdtem el nezelodni es igy akadtam ra a fonerara.

#13 Felhasználó inaktív   Krinyo 

 • Őstag
 • PipaPipaPipaPipaPipa
 • Csoport: Fórumtag
 • Hozzászólások: 13.253
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2008. 02. 08. 09:40

glugi: elmeletileg siman kellene a qrm-ezo foneranak a wan-porton IP-t osztania a notebookodnak, xboxodnak, barminek, az az alap beallitas, ilyenkor a WAN port atalakul LAN portta.

Krinyo
72792 óra, 6649 anyag, 11 376 878 karakter (6772 A4-es oldal) = az én HWSW-m

#14 Felhasználó inaktív   charlie 

 • Őstag
 • PipaPipaPipaPipaPipa
 • Csoport: Fórumtag
 • Hozzászólások: 14.481
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2008. 02. 08. 09:51

Idézet: maxt - Dátum: 2008. febr. 7., csütörtök - 21:21

Tesz-vesz-en meg van róla győződve az eladó (merthogy ő még régen vette... hahaha) hogy ennyi az ára, mert az oldalon is ez van kint. Ha meg kód nélkül vette, az kellemetlen, de utánna kellett volna olvasni...

a nem promosat szabadon felhasznalhatod, azért én is tobbet kérnék.
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#15 Felhasználó inaktív   Krinyo 

 • Őstag
 • PipaPipaPipaPipaPipa
 • Csoport: Fórumtag
 • Hozzászólások: 13.253
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2008. 02. 08. 10:08

A nem promosat nyilvan en sem 3e-ert adnam tovabb, de azert nem vennek ra merget, hogy eredeti aron vette barki az elmult 1 evben a routeret, folyamatosan akcio volt... :D

Krinyo
72792 óra, 6649 anyag, 11 376 878 karakter (6772 A4-es oldal) = az én HWSW-m

#16 Felhasználó inaktív   maxt 

 • Tag
 • PipaPipa
 • Blog megtekintése
 • Csoport: Fórumtag
 • Hozzászólások: 401
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2008. 02. 08. 10:10

Idézet: charlie - Dátum: 2008. febr. 8., péntek - 9:51

a nem promosat szabadon felhasznalhatod, azért én is tobbet kérnék.

Bízzunk benne, hogy így van, és teljes árú eszközről van szó... Bár egyszerűbb akciósat rendelni, mint teljes árút...

Szerkesztette: maxt 2008. 02. 08. 10:11 -kor


#17 Felhasználó inaktív   Intellimouse 

 • Újonc
 • Pipa
 • Csoport: Alkalmi fórumtag
 • Hozzászólások: 22
 • Csatlakozott: --

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2008. 02. 08. 10:31

Szasztok!
Gondoltam megosztom, mert szerintem más "Chellosoknak" is hasonló gondja volt/van/lesz FON regisztrálással:
nem volt kis "chata", de végülis sikerült beregisztráltatni a FON router MAC címet (enélkül nem működött a publikus FON_AP hálózat, ahol a FON helyet be lehet regisztrálni. Amíg nem regisztálod, nem tudod a saját "MyPlace"-t sem használni: logikus, de ördögi kör).
Míg a Chello telefonos ügyfélszolgálaton tartottam a vonalat, a 15. perc körül elkottyintották, hogy még legalább 10 perc operátorig, de van már Helpdesk chat is. Annyira nem volt eccerű megtalálni (UPC oldalról nyilik, https://help.upc.hu/...ustomer_client), de végül sikerült meggyőzni öket, hogy a prov.chello.hu oldalon nem lehet átírni a PC MAC-et így voltak olyan kedvesek és átírták. :respect:

Üdv
K

UI: Amúgy az én FON routerem csekély egy hét alatt ideért: nem csak az ár miatt érdemes most rendelni.

#18 Felhasználó inaktív   csapdani 

 • Törzsvendég
 • PipaPipaPipa
 • Csoport: Fórumtag
 • Hozzászólások: 1.017
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2008. 02. 08. 10:33

Szerintem nem nagy dolog, hogy pár szerencsétlen így próbál fagyipénzhez jutni. Hagyjuk, hadd próbálkozzanak. Aki bedől nekik, megérdemli.
Phenom II 955 Black Edition + Scythe Mugen 2 cooler | Gigabyte MA-770T-UD3 | Kingmax 2x2048 MB DDR3 1333MHz | Gigabyte Radeon HD6970 2GB OC version + Windforce cooler | OCZ Vertex Plus 120 GB SSD + WD 1000GB | Corsair HX650W | Coolermaster RC-335-KKN1-GP Elite | Dell U2412M | Samsung UE-46F5000 | Razer DeathAdder 3.5G | Windows 7 64bit

#19 Felhasználó inaktív   Vaffi 

 • Tag
 • PipaPipa
 • Blog megtekintése
 • Csoport: Fórumtag
 • Hozzászólások: 163
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2008. 02. 08. 11:22

Idézet: glugi - Dátum: 2008. febr. 7., csütörtök - 20:59

freewlannal kapcsolatban: azt hogyan lehet megoldani, hogy etherneten keresztül is lehessen kapcsolodni vele a netre, qrm modban?


Én QRM nélkül használom, nálam így néz ki:

Kép

A közös hálózatot Hamachi-val oldom meg.
Lesz még itt 3,60 -as kenyér............., mihelyt bevezetik az euró-t!

#20 Felhasználó inaktív   gmweb 

 • Tag
 • PipaPipa
 • Csoport: Fórumtag
 • Hozzászólások: 131
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2008. 02. 08. 12:33

Újabb tesztet végeztem, emiatt kicsit hosszabb lesz ez a hozzászólásom, de megéri szerintem.
Velünk szemben, úgy 200m-re, erdőben, és nem tudom, hogy pontosan hol, van egy nyitott hotspot, amúgy legális, mert a hotspotteren is fent van. Na eddig ezt csak saját készítésű biquad antennával értem el, de gondoltam, tesztelem a fontennát. 6 tesztet készítettem: a gépemben levő edimax kártyával, a panel mögő tett horganyzott lemezzel, illetve nélküle, illetve a Fontennát függőlegesen, illetve vízszintesen állítva. Ezt a teszet a Fonerával is megcsináltam, ott már csak lemez nélkül, mert azzal rosszabb értékeket mértem az edimax esetében. Íme az eredmények:

Edimax hálókártyával, vízszintesen állítva panellel:
Kép

Edimax hálókártyával, vízszintesen állítva panel nélkül:
Kép

Edimax hálókártyával, függőlegesen állítva panellel:
Kép

Edimax hálókártyával, függőlegesen állítva panel nélkül:
Kép

FONERÁVAL vízszintesen állítva (panel nélkül):
Kép

FONERÁVAL függőlegesen állítva (panel nélkül)  :dance:  :
Kép

Következtetés: Vagy a fonera visz sokkal jobban, ha nem úgy szereli fel az ember, ahogy logiskusnak tünik, azaz hogy a hosszabb oldala vízszintes, hanem hogy a rövidebbik oldala vízszintes, vagy a szemben levő antenna polaritása miatt ugrik így meg a jel. Olvastam, hogy a függőleges, és vízszintes polaritás a hatótávolság szempontjából fontos. Sajnos nem tudtam szétkapni a Fontennát, mert nem akartam elcseszni, így nem tudom, melyik állásban milyen a polaritás, de ma este megcsinálom a távolságtesztet panel nélkül, függőlegesen állítva, hiszen ha panellel vízszintesen állítva elvitt simán 400m-t, akkor panel nélkül függőlegesen lehet, hogy a km-t is viszi. Amúgy hozzá tartozik, hogy a mostani méréseknél nincs rálátás magára a hotspotra. Illetve mivel a nap sütötte a fontennát, és az már csaknem izzott az ablak mögött, így a redőnyt is leengedtem, s a letöltési sebeség így is 440Kb/s (a sima netemmel 100Kb/s). Közben a ping eredménye: 569 küldött csomagból csak 4 veszett el, ami 0%. Szóval érdemes játszani a dologgal. :)
A letöltési sebesség:
Edimaxszal 130Kb/s vízszintesen, 200Kb/s függőlegesen.
Fonerával: 280Kb/s vízszintesen, 480Kb/s függőlegesen -ez amúgy szerintem a hotspot, amiről veszem a netet, annak a határa.

QRM beálítás:
Kép
A lényeg, hogy a Fonerában nem lehet ugyanaz az IP-tartomány kétszer. Ami a 192.168.x -et jelenti. Azaz nem lehet két olyan háló, ahol az x ugyanaz. (persze ez nem csak a 192.168-ra igaz, de ez a szabványos lanos hálózat IP tartománya). Azaz ha egy Fonerás hálóra csatlakozol (privátra), akkor a saját privát IP tartományod nem lehet 192.168.10, ezt akkr le kell cserélni. És emiatt nem lehet fonerás nyílvános wifire csatlakozni, mert ott az IP 192.168.182-vel kezdődik, de a saját fonerádon nem tudod ezt átállítani, s ilyenkor bibi van.

Amúgy a kábelen csak akkor kapsz IP-t, ha a fonera sikresen csatlakozott a vezeték nélküli hálózatra. Amíg ez nem történik meg, a legtöbb esetben nm kapsz IP-t, és csak a nyílvános wifi háló látszik, amire nem tudsz csatlakozni.

Így pl. azt vettem észre, hogy a fonera sosem fagy ki. Azaz ha kifagyna, akkor nem éri el azt a hálózatot, amit beírtál nekik. Ilyenkor hozz létre magad egy olyan paraméterű hálóatot, amit beírtál. ekkor a fonera erre csatlakozik, s ezután rá tudsz lépni (elvileg újra sem kell indítani). Azaz ha nekem most a fonerám nem érné el az erdő túloldalán levő 3Com hálózatot, akkor az itthoni routeremen beállítanék egy kódolatlan 3Com hálózatot, akkor a fonera erre csatlakozna rá, és máris megszűnne a kifagyási effektus. Régebben olvastam, hogy a hálózat kódolásának megváltoztatásával megoldható a probléma, nekem ezzel eddig sosem sikerült a gondot megoldani.

The End. Nem írom tovább könyvemet most... :D :D Remélem nem volt unalmas. Ja és tesztelt fonera a 2200-ás új széria volt.

Téma megosztása:


 • (68 Oldal)
 • +
 • 1
 • 2
 • 3
 • Utolsó »
 • Nem indíthatsz témát.
 • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó