HWSW Informatikai Kerekasztal: Kétkeréken VII. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (139 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kétkeréken VII. a bringás különítmény Értékeld a témát: ***** 1 szavazás

#341 Felhasználó inaktív   Iguana 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 11. 06. 20:59

Lensver (BikeMag/velo)

R.I.P.

:(

Szerkesztette: *Iguana* 2008. 11. 06. 21:02 -kor

Egy alkoholista nyakpárna kalandjai amarra, meg túl: phulop.wordpress.com BBM channel: C00490982 Twitter: @phulopblog

#342 Felhasználó inaktív   obersmith 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 06. 21:14

Idézet: *Iguana* - Dátum: 2008. nov. 6., csütörtök - 21:59

ő volt az? :OOO
Idézet (*Iguana*)
Ennek kb. annyi köze van a bringázáshoz, mint Obersmithnek.

---------------------------------
aamási szerint világít a szemem ha tökönvernek.

#343 Felhasználó inaktív   -NoVa- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 07. 15:05

R.I.P.  :bringa:
...
"Lelkem sötét odvában megdöglött a bagoly."
"Bringa által vész mind, ki bringát ragad."

#344 Felhasználó inaktív   Coppermine 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 08. 00:30

Nyugodj Békében Nati!

-C0pp3rM!n3-

#345 Felhasználó inaktív   Amea 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 10. 18:47

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
"...vannak csalók és vannak hazugságok. Ezért is lenne fontos minél előbb megalkotni a Nagy Forrásanyag-ReferenciaMátrixot." (by Dex)

#346 Felhasználó inaktív   obersmith 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 10. 20:10

Idézet: Amea - Dátum: 2008. nov. 10., hétfő - 19:47

nemmegmondtam hogy ne hagyd szét a játékaidat?
Idézet (*Iguana*)
Ennek kb. annyi köze van a bringázáshoz, mint Obersmithnek.

---------------------------------
aamási szerint világít a szemem ha tökönvernek.

#347 Felhasználó inaktív   blash 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 11. 06:43

bringas szotar http://bringaut.hu/?q=node/570

bekopipasztazva:

Idézet: ]

lásd AGA cikke[/url].

Katapult – Szórakozóhely, de akár fekvőrendőrt is jelenthet :).

Kazetta – Lásd racsni.

Kígyómarás (vagy ugyanez angolul: snakebit) – Felütésből adódó defekt. Azért ez a neve, mert részben ugyanolyan meglepő, részben, ha nem jó a felniszalag, a küllőanya a tömlő külső és belső felére négy picike lukat csinál, ami olyan, mint a kígyóharapás nyoma.

Kónusz – Csapágyaknak az a kúpos felületű része, ami rátekeredik a tengelyre, és rajta futnak a golyócskák. Középrészben nincs, mert ott a tengely maga kúpos két oldalról, és a bölcsőt kell kívülről rátekerni, kerékagyban viszont (nyilván az ipari csapágyast kivéve) mindkét oldalon van egy-egy. Kónuszkulccsal lehet csak meghúzni, mert keskeny az a része, amihez hozzáférsz. Ellenanyával szemben rögzítik. Ha túl szoros, nem forog a kerék, ha túl laza, lötyög. Ha elhajlott a tengely, nem lehet beállítani, mert egyik állásban lötyög, másikban szorul. (Viking)

Lánctalpazás – Azt jelenti, hogy mindenki csak körülbelül 2-3 pedálfordulatnyit vezet, azaz folyamatos forgásban van a sor. Így lehet menni síkon 60-65-ös átlagot. Mondjuk ehhez állatnak kell lenni. (By Grafit)

Lábaival a földön, mint a bogarak – Gyalog, bringa nélkül.

Marokváltó – Olyan váltófajta, ahol nem nyomkorászni kell gombokat, mint általában, hanem tekergetni, mintha motorozna az ember. Minden rosszra gondolás nélkül, de valamiért a csajbicókon van ilyen inkább.

Rákó, Mhb, Toldi, Meleg – Sztenderd futár helyek, sorban: Rákoczi pékség, Margit Híd Budai hídfő, Toldi mozi, Melegedő.

Mire gondolsz te akkor (azzal kapcsolatban)? – Visszakérdezés, teljesen univerzális, röviden: miva'!?

Mokány – Futárfajta. Nem papucs. Az autóktól nem fél. Könnyű megismerni arról, hogy nem éred utol.

Monoblokk – A hajtóműcsapágy egy változata. Az a lényege, hogy egybe van építve a tengely, a csapágy és a ház, így ha elromlik, az egész megy a levesbe. Nehezebben megy tönkre, mint a régi megoldás, de drágább.

Monocikli – A bi-cikli azért bi, mert kettő cikli, ergo kerék-pár. A mono meg egy, tehát egykerekű. Érdekes sport. Az mondjuk kérdés számomra, hogy miért nem szóló vagy szingli-cikli.

Nagytányér-kiskónusz – Váltós bringán a legnagyobb áttétel.

Nipli – Küllőanya.

Negatív mintázat – amikor nem rücskös a gumi, hanem a szlikkbe van minta „vágva”. Magyarul annyi a ragya rajta, hogy már majdnem összeér.

Nyél – „Rakjad neki nyélen!”, „Pörgesd neki nagytányéron” – mennyé’, mint állat legnagyobb sebességben. Volt egy szabatos magyarázat Kutyanyúl által, de nem maradt meg az utókornak. Amennyiben pótolná, azt megköszönné a bringástársadalom. upg.: „a nyélenrakás, amikor a nagytányér-kónusz brutál áttétellel nyomod, mert a kónusznál van a bringa tengelye, ergo a nyele.”

Optikai futár – Futárnak látszó kocabiciklis (koskormány, futárzsák, mesterkélt übermájerség), általában ő az aki le akar előzni téged mindenáron, mert látja rajtad a futárzsákot (jobb esetben leszakad hamar, rosszabb esetben összetöri magát a forgalomban).

Orany – Jófajta sörfajta.

Papucs – A váz és a villa része, többféle van, lásd AGA cikke. Mondják még a kevésbé mokány bringásemberekre is.

Platform – Baszomnagy pedál.

Presta szelep – ezt hívjuk szingószelepnek is. A "presta" jelentése a ködbe vész, olaszul a prestare ige E/3-ik alakja, jelentése "kölcsönöz". (By Grafit)

Racsni – Na, ez nincs a fixiken. Ez teszi lehetővé, hogy tekerj, de a kerék ne forgassa a lábad, vagy ha vicces vagy, akkor hátrafele tekerj, miközben előre gurulsz stb. Szabatosan: racsniból kétféle van, menetes és kazettás. A menetest simán rá kell tekerni a hátsó kerékagyra, és olyan irányú a menet, hogy megfeszíti magát tekerés közben, a kazettás rácsúszik a kerékagyra, és egy csavar fogja rá. Ez utóbbi drágább. Fixinél az egy szem fogaskerék is mehet föl menettel, ekkor egy anyával rögzíteni kell, különben fékezéskor letekeredik. Lásd még szabadonfutó. (Viking)

Rakni – Isszonyatossan nyomni a pedált lefelé, pörgetni a pedált meg hasonló dolgok. (Csé)

Ráf – Felni. (Viking)

Rámugrott a demszky-karó / megtámadott egy parkolóautómata – Diszkóbaleset, részegen feccölés, hívd aminek akarod, kár szépíteni :-)))

SPD – Patentpedál. Elvben csak a Shimano pedálokat hívják így, de a köztudatban típusként és nem márkaként él, mint a dzsip vagy a volkmen.

Stéerben rakni – Valami bazi nagy autó szélárnyékát kihasználva minimális erőkifejtéssel gyorsan menni. (Csé)

Stücni – Más néven kormányszár. Ez van rászerelve a villára, ez fogja a kormányt. Nem törik el, ha mégis, nagy gáz van.

Szabadonfutó – Szintén valamifajta kifejezés a racsnira.

Szingli – Egy bizonyos szinglit ismerünk ugyi, ő róla készült könyv és film is, na itt nem róla beszélünk. Szingli – single. Így könnyebb? Egyedülálló? Na, ez a megfelelő nyom. Egyedülálló, egy szem sebességet jelent. Elöl egy tányér, hátul egy fogaskerék szabadonfutóval, mert ugye ez nem fixi, az egész más.

Szingó – A szingó olyan gumiköpeny, ami kör keresztmetszetű, a belső beléje van varrva, és a felnire nem a körbefutó drót rögzíti, hanem ragasztó, ami a szingó belső felületét takaró textilszalagot és a felnit rögzíti egymáshoz. A szingós felninek ezért nincs pereme, hanem homorú felületű, hogy a virsli alakú szingó szépen felfeküdhessen rája.

Szingószelep – Hivatalosan Presta.

Szlikk (slick) – Sima gumi, mint a formaegyes autóké. Betonszaggató futárbetyároknak való, mert a tapadása és a vízelvezetése gyatra (főleg az utóbbi), viszont „megy, mint az állat”.

Szopóág – Szar meló, szopás (lásd még: Kapi út, Csatárka, Budaörs, XVII., kinek mi).

Tányér – Hiába van az eszcájgból sok minden itt is, pölö villa vagy a csésze, ez nem a kredencben lévő hollóházi, hanem az lábadnál lévő lánctányér (helytelenül: fogaskerék), ami hajtja a láncot. Beza.

Treksztend – Egyhelyben állás. Mármint lábletétel nélkül. A lábletételes verzió nem kunszt, ezért nincs külön neve.

Tricikli – Egy bicikli, meg egy monocikli összeszerelve.

Tyúblessz – Belső nélküli külső gumi. Ez kábé addig igaz, mígnem eccer defektet kapsz, onnantól belekerül a tyúkbél – ugyi Stiggs ;)

Tyúkbél – Belső gumi, tömlő.

Úri cucc – Jó vétel, szép darab ("papikám, szerintem ez a váz jó lesz neked, igazi úri cucc").

Váltott vezetés – Kötelékben repülés. Egymás mögött több bringás (négy, öt, hat), az első tulajdonképpen húzó légáramot csinál a mögötte jövőknek, akiknek így könnyebb tekerniük. Amikor elfárad, kiáll a vezető helyről, lassít, és beáll a sor végére. Amikor így mennek a pályán sok-sok kört, folyamatosan megadott időközönként váltva egymást, úgy „viselkedik”, mint a lánctalp.

Szerkesztette: blash 2008. 11. 11. 07:02 -kor

#348 Felhasználó inaktív   KBoti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 11. 19:56

Ez meg mi? :eek: Senki munkáját nem akarom blamálni de, itt kicsit összekeveredett a szezon a fazonnal. Itt ugyan tényleg van néhány szakkifejezés illetve néhány angolból átvett furcsán magyarosított szó, DE a nagy része silány utcaszleng, abból is csak az amit bizonyos korosztály használ (és talán velük is megy a sírba) a maradék meg jól érezhetően egy adott csoport közös rövidített szóhasználata (pl. egy bringás futárszolgálat emberei között).

Bár az elgondolás nem rossz, de külön kellene válogatni az alkatrészek, szerszámok, stb kifejezéseit, a bringázásban (CC, DH, FR,SL, stb.) használt valós szakkifejezésket. A többi az nem hiszem hogy jobban érinteni a bringás réteget mint mondjuk a kertészeket. ;)

#349 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 11. 22:16

Szerintem ennek éppen az volt a célja, hogy a futár-szóhasználatot és ezt az "utcaszlenget" dokumentálja.

#350 Felhasználó inaktív   KBoti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 12. 07:22

Idézet: szeder - Dátum: 2008. nov. 11., kedd - 23:16

Szerintem ennek éppen az volt a célja, hogy a futár-szóhasználatot és ezt az "utcaszlenget" dokumentálja.

Idézet

Nem életformaszerűen bringázó ismerőseim körében felmerült az igény arra, hogy egy-két kifejezést helyretegyünk.

#351 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 12. 10:16

Igen, pont azt a mondatot "fordítottam le" ómagyarra.

Szerkesztette: szeder 2008. 11. 12. 10:17 -kor

#352 Felhasználó inaktív   KBoti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 12. 15:06

Idézet: szeder - Dátum: 2008. nov. 12., szerda - 11:16

Igen, pont azt a mondatot "fordítottam le" ómagyarra.

Az lehet, de én nem nevezném bringás kifejezéseknek ezeket (kivéve azt a néhányat). Mint már írtam a nagy része olyan szleng, ami inkább egy csoportot érint. Ahogy annó a haverokkal, nekünk is volt egy bringás csapatunk és sülve főve együtt tekertünk. Így kialakult egy közös nyelvezet, egy-egy szóból tudtad mikor kell kiállni a nyeregből és belhúzni vagy akármi mást. Viszont azért mert ezeket a szavakat egy bringás társaság gond nélkül használta, azért még a bringás társadalom által használt szleng és szakkifejezéseihez semmi köze nem volt.

Nó de összeségében nézve  tényleg nem érdekel, hogy ki hogy nevezi a kónuszt vagy akármit. Csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy a fogalmakat nem kellene kavarni, illetve egy szűk csoport által használt szókészletet úgy beállítani, mintha azt a világon bárhol megértené egy bringás. ;)

#353 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 12. 15:45

Idézet: Aragorn - Dátum: 2008. nov. 12., szerda - 15:06

Az lehet, de én nem nevezném bringás kifejezéseknek ezeket (kivéve azt a néhányat).

Viszont vannak, akik annak nevezik.

Mint már írtam a nagy része olyan szleng, ami inkább egy csoportot érint.

Éppen azért akarták dokumentálni, mert csoporton kívüliekben felmerült az igény arra, hogy ők is értsék.

Ahogy annó a haverokkal, nekünk is volt egy bringás csapatunk és sülve főve együtt tekertünk. Így kialakult egy közös nyelvezet, egy-egy szóból tudtad mikor kell kiállni a nyeregből és belhúzni vagy akármi mást. Viszont azért mert ezeket a szavakat egy bringás társaság gond nélkül használta, azért még a bringás társadalom által használt szleng és szakkifejezéseihez semmi köze nem volt.

Az akkor volt, ma viszont ma van.
Mai internetpenetrációnál boldog-boldogtalan megklikkolja a cm.hu vagy bringaut.hu oldalakat, és innentől az már nem egy elszigetelt csoport.

Csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy a fogalmakat nem kellene kavarni, illetve egy szűk csoport által használt szókészletet úgy beállítani, mintha azt a világon bárhol megértené egy bringás. ;)

Ők se állították be úgy, lásd "életformaszerűen bringázók".

#354 Felhasználó inaktív   KBoti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 12. 17:31

Idézet

SPD – Patentpedál. Elvben csak a Shimano pedálokat hívják így, de a köztudatban típusként és nem márkaként él, mint a dzsip vagy a volkmen.

Na ez egy biciklis berkekben használt kifejezés, ami külsős számára magyarázatra szorul(hat).

Idézet

Flaszter – Aszfalt.

Szleng.

Idézet

Baloon – Gömbvillám néven is elhíresült gyomorkeserű.
Gyömbérgyász (gyíkgyász) – Állítólag a gyász fokozása például a „nagyongyász” helyett. Gyönyörű szép, már-már Kazinczy-díjas szó.

Baromság. Köze nincs a biciklis társadalomhoz, hanem maximum egy 15-30 fős biciklis futárszolgálat alkalmazottai közt kialakult nyelvezet, akik meló után együtt nyomulnak sörözni s közben szöktetnek egyet a járdaszegélyen.

Ha ennyiből megértetted amire céloztam akkor jó, mert én ezzel be is fejeztem a vitát, illetve amúgy is építő jelleggel szeretem volna felhívnia figyelmet, hogy ne keverjünk fogalmakat és témaköröket illetve ne álatlánosítsunk.

MERT, a honlapot nézhetik sokan, a szótár szerkesztője elfogult valószínüleg ez az akárhányfős csapat tagja és saját tapasztalataikat megalapozatlanul rávetíti a biciklis társadalomra, DE futárszolgálat bicklisei nem egyenlő biciklis társadalom.

Véleményemmel remélem nem tiportam szét senki lelkivilágát, csak nem szertném ha hülyeségeket olvasna a

Idézet

Nem életformaszerűen bringázó
kiváncsiskodó.

Szerkesztette: Aragorn 2008. 11. 12. 17:33 -kor

#355 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 12. 19:12

Idézet: Aragorn - Dátum: 2008. nov. 12., szerda - 17:31

Ha ennyiből megértetted amire céloztam akkor jó, mert én ezzel be is fejeztem a vitát, illetve amúgy is építő jelleggel szeretem volna felhívnia figyelmet, hogy ne keverjünk fogalmakat és témaköröket illetve ne álatlánosítsunk.

Én megértettem, hogy mire céloztál, de te még mindig nem értetted meg, hogy ők mit miért csináltak.

szerk.: hja, és minderre a figyelmet felhívni nem itt kell.

Szerkesztette: szeder 2008. 11. 12. 19:15 -kor

#356 Felhasználó inaktív   KBoti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 12. 22:21

Idézet: szeder - Dátum: 2008. nov. 12., szerda - 20:12

Én megértettem, hogy mire céloztál, de te még mindig nem értetted meg, hogy ők mit miért csináltak.

szerk.: hja, és minderre a figyelmet felhívni nem itt kell.

Ok  ;)

#357 Felhasználó inaktív   blash 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 04:07

ordvendezzetek vala

kerekparosklub.hu/ujabb-hasznalhatatlan-bicikliut-a-semmibol-senkinek-a-drava-utcaban

#358 Felhasználó inaktív   Amea 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 21. 14:53

Bringatárolós okosság.
És teccős :)
Kép
"...vannak csalók és vannak hazugságok. Ezért is lenne fontos minél előbb megalkotni a Nagy Forrásanyag-ReferenciaMátrixot." (by Dex)

#359 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 21. 19:59

http://hvg.hu/Tudomany/20081121_lanc_nelku..._kerekpar_.aspx

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#360 Felhasználó inaktív   Iguana 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 21. 20:27

Idézet: Eleanor - Dátum: 2008. nov. 21., péntek - 19:59

Már rég itt lett volna az ideje...
Egy alkoholista nyakpárna kalandjai amarra, meg túl: phulop.wordpress.com BBM channel: C00490982 Twitter: @phulopblog

Téma megosztása:

• (139 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.