HWSW Informatikai Kerekasztal: Kétkeréken VII. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (139 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kétkeréken VII. a bringás különítmény Értékeld a témát: ***** 1 szavazás

#461 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 03. 24. 11:41

Idézet: Mumia - Dátum: 2009. márc. 24., kedd - 11:27

Enyém olyannyira szem előtt volt, hogy iroda nézett rá, ahol az ablak mögött embek ültek a biciklitől kb 2m-re légvonalban a földszinten. Mégis elvitték. Igaz valszeg kifigyelhették mert rendszeresen ott volt. Lehet az a legjobb megoldás, ha mindig máshova rakja az ember, így nem tudják kifigyelni, hogy mikor és meddig van őrizetlenül. Egyébként citadel zár volt rajta, de eltűnt az is nyomtalanul.

:( Sajnos nincs más megoldás:
http://growabrain.typepad.com/photos/uncat...d/bike_lock.jpg

#462 Felhasználó inaktív   Iguana 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 24. 12:32

Enyém olyannyira szem előtt volt, hogy iroda nézett rá, ahol az ablak mögött embek ültek a biciklitől kb 2m-re légvonalban a földszinten. Mégis elvitték. Igaz valszeg kifigyelhették mert rendszeresen ott volt. Lehet az a legjobb megoldás, ha mindig máshova rakja az ember, így nem tudják kifigyelni, hogy mikor és meddig van őrizetlenül. Egyébként citadel zár volt rajta, de eltűnt az is nyomtalanul.

A Giant-ról van szó, amit nemrég árultál?
sszameg. :(
Egy alkoholista nyakpárna kalandjai amarra, meg túl: phulop.wordpress.com BBM channel: C00490982 Twitter: @phulopblog

#463 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 24. 13:12

Idézet: *Iguana* - Dátum: 2009. márc. 24., kedd - 12:32

A Giant-ról van szó, amit nemrég árultál?
sszameg. :(

Igazából már nem is emlékszem a márkájára, még tavaly nyáron vitték el, szóval nem most.

#464 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 24. 13:39

Idézet: *Iguana* - Dátum: 2009. márc. 24., kedd - 0:08

Progresszív városi romboló. :) Tocsa után szabadon.

Mérete alapján kb. 180cm magas emberke passzol hozzá.
Nagyjából fél percet se töltött az utcán felügyelet nélkül.
Nem is lopták el... :)

Ha komolyan érdekel, holnap összeszedem, milyen cuccok vannak rajta, talán még fényképet is csinálok a jelenlegi állapotáról.

Ha nem, akkor nem erőltetem. :p

á, hagyjad. alacsonyabb is vagyok. meg nekem közlekedésre kell, nem tudom azt megtenni, hogy mindig csak olyan helyre rakom, ahol felügyelet alatt van.
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#465 Felhasználó inaktív   DzsiAr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 24. 13:57

Helló

Szeretnék valamilyen bringát venni, nem a legolcsóbb kategóriában, kb 100-150 e forint körül.
Semmi közöm a bringázáshoz, olyan 15 éve kerekeztem utoljára. Mostanság csak próbálok egészségesebben élni, szobabiciklin tekerek, de már kezd unalmas lenni a 4 fal között. Legnagyobb gond, hogy 2 m magas és kb 140 kg vagyok.
Általában aszfalton használnám naponta erre-arra. (Munka után hosszabb-rövidebb bringázások)
Vannak egyáltalán olyan bringák amik kibírják elég jelentős (de remélhetőleg csökkenő) tömegemet? :)
Nézegettem weboldalakat valamilyen cross bringa (mint mondtam nem igazán ismerem a típusokat) lenne talán a legjobb. Sportos, de nagyobb a kereke, mint egy MTB-nek.
Persze bemehetnék egy boltba is rögtön, de legalább fogalmam legyen a márkákról, típusokról.
A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne.

#466 Felhasználó inaktív   Coppermine 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 24. 14:17

én elfogult vagyok, úgyhogy azt mondanám Neked hogy Kona ;)

ebben az esetben Kona Dew / Dew plus, felszereltség függően 80-150k környékén vannak.
Link

-C0pp3rM!n3-

#467 Felhasználó inaktív   -NoVa- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 24. 14:41

Idézet: charlie - Dátum: 2009. márc. 24., kedd - 14:39

meg nekem közlekedésre kell, nem tudom azt megtenni, hogy mindig csak olyan helyre rakom, ahol felügyelet alatt van.

A fiximmel eddig csak egyszer állítottak meg, az is egy srác volt, akinek feltűnt a lakkozás alatti világbajnoki csíkozás és aláírás a bringámon, érdekelte a háttérsztorija :) Amúgy meg oda volt lakatolva a város legtöbb pontjára rövidebb-hosszabb ideig (beleértve 8. kerületi tűzlétrákat is néha több napig), eddig mindenhonnan hazavitt. Asszony klasszikus országútija is jól viseli a lakatolásokat, neki Abus Sinus, nekem Kryptonite tartja ott a lakatnál mindenképpen könnyebben elvágható akármihez. A kerekeim nem gyorszárasak, a hátsót átfogja a lakat, az elsőt meg megvédi a spontán tolvajoktól a 15-ös anya.
...
"Lelkem sötét odvában megdöglött a bagoly."
"Bringa által vész mind, ki bringát ragad."

#468 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 24. 14:41

Idézet: Mumia - Dátum: 2009. márc. 24., kedd - 13:12

Igazából már nem is emlékszem a márkájára, még tavaly nyáron vitték el, szóval nem most.

Visszakerestem, ilyen volt:
Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

#469 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 24. 15:08

Idézet: DzsiAr - Dátum: 2009. márc. 24., kedd - 13:57

Helló

Szeretnék valamilyen bringát venni, nem a legolcsóbb kategóriában, kb 100-150 e forint körül.
Semmi közöm a bringázáshoz, olyan 15 éve kerekeztem utoljára. Mostanság csak próbálok egészségesebben élni, szobabiciklin tekerek, de már kezd unalmas lenni a 4 fal között. Legnagyobb gond, hogy 2 m magas és kb 140 kg vagyok.
Általában aszfalton használnám naponta erre-arra. (Munka után hosszabb-rövidebb bringázások)
Vannak egyáltalán olyan bringák amik kibírják elég jelentős (de remélhetőleg csökkenő) tömegemet? :)
Nézegettem weboldalakat valamilyen cross bringa (mint mondtam nem igazán ismerem a típusokat) lenne talán a legjobb. Sportos, de nagyobb a kereke, mint egy MTB-nek.
Persze bemehetnék egy boltba is rögtön, de legalább fogalmam legyen a márkákról, típusokról.

Kedves DzsiAr,

Természetesen létezik olyan bringa, ami ennél többet is elbír, ill. össze lehet rakatni a bicikli boltban.
A helyedben én betérnék több boltba is, és kérnék árajánlatot, és javaslatot.

A magasságoddal kapcsolatban:
tkp. arányaiban egy 28" bringa passzolna, vagy nagyobb. De ha 26"-os MTB, akkor sem veszett világ, mert meg kell emelni a kormányt, ill. a nyerget,  és ennyi. A legtöbb boltban kapható toldalék a kormány alá, ill. hosszabb nyeregcsó. A kerék mérete ill. hajtómű / hátsó fogaskerék aránya behatárolja a max. sebességet, ami bizonyos határok között mozog, de tény az, hogy minél nagyobb a kerék átmérő, annál nagyobb sebességet lehet elérni, de ehhez nagyobb izomerő is kell.
A 26"-os MTB-vel átlag max. a 30 km/h, amin bizonyos praktikákkal javítani lehet (lejtőn, hátszéllel akár duplázni is), de ilyen sebességeknél a bukás már igen veszélyes.

Mire kell figyelned:
-A testsúly miatt a lehető legnagyobb és legerősebb rugós -a rugókat kézzel ne tud nyújtani- nyerget válaszd ki. Az apró rugótlan nyergek, amikkel a tömegbiciklit árulják, leginkább 60 kg-os suhancoknak valók. A nyereg puhasága másodlagos, nem fogod érezni, de a rugózás nagyon fontos. Tehát lehetőleg tányérsapka méretű legyen a nyereg. Lehet, hogy ezért több bicikliboltot is meg kell látogatni. nem kell nagy márkákhoz ragaszkodni, mert azok irreálisan drágák. A kommersz nagy testhez való rugós nyereg is megvan 6-7e HUF...

-A kerekek legyenek erősek. Az átlagos alu kerék felnije hamar deformálódik, főleg a göröngyös úton.
Lehetőleg a legerősebb felnit kérjed.
-A küllők kívülről nagyon hasonlítanak, de tudni kell, hogy az alap kommersz küllők amivel a teszkógazdaságos bicikliket szerelik (6-10 Ft/db.), hamar elpattanak. Az erős küllő drága (az enyémek 6 éve 45 ft/db voltak), de évekig tartanak. Nem kell ragaszkodni a csillogó nikkelezett vacakokhoz, azok hamar rozsdáznak. Az ónozott küllőket max tisztogatni kell, tovább tartanak rozsda nélkül.
Legtöbbször az erős küllők ónozottak. Az ónozott küllőket lehet forrasztani is, de ez nem egyszerű művelet. (Mármint a kereszteződésnél összeforrasztani párosával a küllőket, amitől extra erős lesz a kerék)
-A kerékagyak. Namost ez kényes téma, de a lényeg, hogy a márkás az jobb. Ebből van ám választék, de egy erős Shimano alu agy megteszi. Az alu agy nem rozsdásodik 5 év múlva sem.
A normális gyártók katalógusából kiolvasható, mennyit bírnak az agyak. Pl. az enyémek valami 270 kg-t, ha jól emlékszem, azaz 540 kg-vel terhelhetném a bringát. Ez nem a legerősebb agy, mert van,a mi tonnát bír.
A kommersz agyak / golyóskosarak már az én 80 kg-mnál is vacakolnak, a golyók morzsolódnak, összeroppanak. Eleinte azt a stratégiát követtem, hogy roncstelepeken vadásztam a kisgépek csapágyait, ezek közül is azokat, amik japán vagy nyugatnémet márkájúak. A fúrógépek (Hilti) és kisebb flexek (Makita) jó csapágyaiból vett golyók sokkal tovább tartottak, mint a pár ft-ért kapható vacakok. De aztán beruháztam egy márkás agy-párba...

Ezek a legfontosabbak, amire a súly elsősorban hatással van. A váz tekintetében már egy egyszerű MTB (vastag) váz is megteszi, nem ajánlok semmi elől-hátul rugós megoldást, mert hamar tönkre mennek ekkora súlytól.

Amihez ragaszkoni kell:
-Fém pedálok. A műanyag pedálok között is van tartós, de amit ma árulnak, az jellemzően nem olyan.
-Alu fékkarok, alu fékek. A vasvázas műanyagok nem elég masszívak.
-Patkó erősítés a hátsó fékhez. (a nagy súlyt nagy erővel kell megfogni, hátul a fék szétgörbíti a vázat ekkora erőtől.)
-Erős, minőségi (=nem nyúlik) lánc.
-Fém sárvédők, amiből az, ami nem rozsdázik(alu), gyenge. Nekem vasból van, és olyan festést alkalmaztam kívül-belül, ami 7 rétegű, 3 hónapon át festettem/szárítottam. Most kellen újrafestenem, mert megfakult.
-Markolatváltó. Gondolom, nagy a tenyered / kezed. A markolatváltó sokkal kényelmesebb, mert jobban elfér a kezed, mint a karos váltók esetén. A gagyi markolatváltó hamar tönkremegy, leginkább akkor, amikor nem kellene -nekem pl. akkor ment tönkre, amikor 70 km-re voltam bármitől. A Shimano markolatváltó évek óta probléma mentes.
"Szarvak" a kormányra. Az ember keze a korral elmacskásodik a csuklóknál. A klasszikus vízszintes rúd fogása egyre inkább kényelmetlen lesz.

Namost, vannak nyalánkságok, mint dobváltó (kényelmes, drága és amikor tönkremegy, agyat / kereket kell cerélni), a fogaskoszorút egyszerűbb cserélni.
Tárcsafék: dizájnos, és kisebb a hatásfoka, mint a felnit megfogó fékeké (gondolj az emelőkar elvére).

Remélem az alapot megadtam, amin el lehet indulni.
Normális biciklis boltban rádnéznek, és tudják mire van szükség. Nem normális boltban kis csitri az eladó, aki csak azt tudja, mi mennyibe kerül.

#470 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 24. 15:15

A kollegina bringáját itt a melóhely elől kamerával megfigyelt területről vitték el, nappal.
Pali jött egy messziről hasonló rozsdás biciklivel, beparkolt, molyolt ott valamit (elvágta a lakatot), majd elment valamit "intézni". Aztán 10 perc múlva visszajött, és a kollegina vadiúj bringájára ült fel, és elhajtot vele. A rozsdás bringa ott maradt.
Látható volt mindez a biztonsági kamerák felvételén. A faszikám olyan baseball sapkát vilet, amit nagyon az arcára húzott, és egyszer sem fordult a kamera felé.

Ezek az autós kormányzár alakú lakatok mennyire erősek? Csak mert merevségük miatt úgy képzelem, könnyen fűrészelhetők. Ehhez képest próbált már valaki láncot fűrészelni satu nélkül?

#471 Felhasználó inaktív   DzsiAr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 24. 15:27

Köszi hkpk, a kimerítő választ. :respect:
A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne.

#472 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 24. 15:28

Idézet: hkpk - Dátum: 2009. márc. 24., kedd - 15:15

Ezek az autós kormányzár alakú lakatok mennyire erősek? Csak mert merevségük miatt úgy képzelem, könnyen fűrészelhetők. Ehhez képest próbált már valaki láncot fűrészelni satu nélkül?

Láncot nem fűrészelik, hanem erővágóval 2mp és volt nincs.

Idézet

Markolatváltó.

Mindig karos váltóm volt, mostani biciklimen markolatváltó van, és iszonyú mennyire nem jön be, soha többé nem kell. Még fél év használat után is fura és nehézkes nekem váltani vele.

#473 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 24. 15:31

Kép
Ciciman is on borda

#474 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 24. 16:16

Idézet: Mumia - Dátum: 2009. márc. 24., kedd - 15:28

Láncot nem fűrészelik, hanem erővágóval 2mp és volt nincs.

Mindig karos váltóm volt, mostani biciklimen markolatváltó van, és iszonyú mennyire nem jön be, soha többé nem kell. Még fél év használat után is fura és nehézkes nekem váltani vele.

Lassan olyan érzésem van, hogy gyermekkori álomat meg kellen valósítanom. (Ha illektéktelen felül a bringára, akkor a nyereg alatti csőből kilől egy fél méteres nyárs).

A markolatváltó nekem azért jött be, mert hosszas tekerés után mindig szétnyomta a karos váltó a kézfejemet, annyira nem volt hely a kormányon. Aztán vettem markolatváltót, és nekem maga volt a megváltás. Meg tudtam fogni normálisan a kormányt :-) Ezt a Tesco-ban vettem, és 1200 HUF volt az egész pakli. Kettőt vettem, amiért ilyen olcsó volt, mert volt még bringa, amire jó lett volna... Kb. 2 hét múlva tört el benne egy műanyag alkatrész, amitől nem csak használhatatlan lett, de visszafutott a legkisebb kerékre hátul a lánc, mert megszűnt a feszítése. Akkor kivettem a másikból a kis műanyag bizbaszt, áthelyeztem, és újabb 2 hétig jó volt. De ez már akkor pattant el, amikor jó messze voltam (70 km), és visszafele szél ellen kellett hajtanom a legkisebb 14 fogú kerékkel... Azt hittem, csak másnapra érek haza.

Elmentem a bicikliboltba másik váltót venni, ott mondta a srác, hogy van akciós markolatváltó, Shimano, 3600 Ft. Mondtam, kösz, de így jártam a markolatváltóval. Azt mondta, nyugi, ez nem fog tönkremenni. Meggyőzött, és tényleg. Már kb. 4 éves, és kopp -kopp, semmi baja.

Mi a nehézkes a váltásban? Szeritnem ehhez kisebb erő kell, mint a karoshoz, és egyszerűbb a mozdulat is. Ezzel van a baj, vagy nem ugrik át a lánc, ahogy kellene? Mert nekem pöcre megy.
Igaz, nem nyúlós a láncom, és volt vagy 2 nap is, mire így beállítottam. Most kezd a láncfeszítő kar rugója lágyulni, lassan cserélnem kell, de eddig nem volt vele problémám.

#475 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 25. 01:04

Kép
A tévedés jogát fenntartom :)

"Consciousness is the uninterrupted stream of memories and simulations taking place within your brain using models of yourself, people you know, and other aspects of reality in order to accurately choose behaviours likely to result in the most beneficial outcomes."

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB
DTX-Box :: Koncepció

#476 Felhasználó inaktív   Iguana 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 25. 01:09

Idézet: HookR - Dátum: 2009. márc. 25., szerda - 1:04

kofferbringa

:omg:
Egy alkoholista nyakpárna kalandjai amarra, meg túl: phulop.wordpress.com BBM channel: C00490982 Twitter: @phulopblog

#477 Felhasználó inaktív   Iguana 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 25. 01:11

Idézet: hkpk - Dátum: 2009. márc. 24., kedd - 15:08

Tárcsafék: dizájnos, és kisebb a hatásfoka, mint a felnit megfogó fékeké (gondolj az emelőkar elvére).

Sok hasznosságot írtál le. :respect:

De ebben az egyben tévedsz.

#478 Felhasználó inaktív   Iguana 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 25. 01:14

Idézet: Mumia - Dátum: 2009. márc. 24., kedd - 14:41

Visszakerestem, ilyen volt:

Ne haragudj, összekevertelek Fődudu-val. :rolleyes: :lama:

#479 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 25. 09:47

no, és akkor én milyen irányba induljak el biciklit keresni?
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#480 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 25. 14:46

Idézet: *Iguana* - Dátum: 2009. márc. 25., szerda - 1:11

Sok hasznosságot írtál le. :respect:

De ebben az egyben tévedsz.

(mármint, hogy a tárcsafék hatásfoka alulmarad a felnit megfogó fékekével szemben)

Csak józan paraszti ésszel belegondolva is (de ha kell, lehet matematikázni is), az emelő (pajszer) segítségével u.a. terhet annál könnyebb megbillenteni, minél hosszabb az emelő, ezt gondolom könnyű
belátni.

Amikor fékezel, akkor a kerék forgását kell megállítani, ami az egész rendszert megállítja a talajjal való érintkező felülelt surlódásának köszönhetően.

Hol könnyebb a kereket fogással megállítani, a széle felé, vagy a közepe felé?
Itt az "emelő" hossza a tengelytől a felniig tartó táv, vagy a tengelytő a féktárcsa felületéig
tartó táv lehet.

Nem azt mondom, hogy a tárcsafékkel nem lehet fékezni, mert hát lehet, de annyival nem jobb, mint amennyivel többe kerül vele a bringa. SZVSZ.
Persze, vannak előnyei is, pl. nem kell annyira figyelni a kerék kilengésekre, de pl. amióta Kenzel felnijeim vannak, 3 év alatt egyszer kellett kicsit meghúznom 3 küllőt, mert majdnem 1 mm volt a kerék kilengése... (és átlalában úgy 80-120 kg-val van terhelve a bringa)

Másfelől, a felnit megfogó fékek között is vannak nagyon gagyik, sőt, életveszélyes megoldások is!
Ezt képekkel kellene illusztrálni, de talán el tudom magyarázni, mit kell kerülni:
Nézz rá a fékre, és gondold azt, hogy laza a rögzítése. Be tud fordulni (le tud kanyarodni / fordulni) a fékpofa a felni alá, a küllők felé?  Ha igen, akkor be is fordulhat. És akkor nuku fék.
A fékpofa tengelye legyen merőleges a kerék síkjára, és a rögztése legyen párhuzamos a kerék síkjával !!! Ez, ha el is fordul, max. a gumikat fogja súrolni az egyik végével.
A jó fékek a hosszú karúak, és jellemző rájuk, hogy minimális szorítással meg lehet húzni őket.
(a befordulós fékeket nehéz meghúzni, gyengébb gyermek képtelen is rá)

(Mindezzel nem akarok senkit eltéríteni attól, hogy azt használjon, amiben öröme teljesül, ha már másra nem kell a pénz, a lámpák is megvannak, akkor legyen tárcsafék :-))

Téma megosztása:

• (139 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.