Idézet: DzsiAr - Dátum: 2009. márc. 24., kedd - 13:57
Helló
Szeretnék valamilyen bringát venni, nem a legolcsóbb kategóriában, kb 100-150 e forint körül.
Semmi közöm a bringázáshoz, olyan 15 éve kerekeztem utoljára. Mostanság csak próbálok egészségesebben élni, szobabiciklin tekerek, de már kezd unalmas lenni a 4 fal között. Legnagyobb gond, hogy 2 m magas és kb 140 kg vagyok.
Általában aszfalton használnám naponta erre-arra. (Munka után hosszabb-rövidebb bringázások)
Vannak egyáltalán olyan bringák amik kibírják elég jelentős (de remélhetőleg csökkenő) tömegemet?

Nézegettem weboldalakat valamilyen cross bringa (mint mondtam nem igazán ismerem a típusokat) lenne talán a legjobb. Sportos, de nagyobb a kereke, mint egy MTB-nek.
Persze bemehetnék egy boltba is rögtön, de legalább fogalmam legyen a márkákról, típusokról.
Kedves DzsiAr,
Természetesen létezik olyan bringa, ami ennél többet is elbír, ill. össze lehet rakatni a bicikli boltban.
A helyedben én betérnék több boltba is, és kérnék árajánlatot, és javaslatot.
A magasságoddal kapcsolatban:
tkp. arányaiban egy 28" bringa passzolna, vagy nagyobb. De ha 26"-os MTB, akkor sem veszett világ, mert meg kell emelni a kormányt, ill. a nyerget, és ennyi. A legtöbb boltban kapható toldalék a kormány alá, ill. hosszabb nyeregcsó. A kerék mérete ill. hajtómű / hátsó fogaskerék aránya behatárolja a max. sebességet, ami bizonyos határok között mozog, de tény az, hogy minél nagyobb a kerék átmérő, annál nagyobb sebességet lehet elérni, de ehhez nagyobb izomerő is kell.
A 26"-os MTB-vel átlag max. a 30 km/h, amin bizonyos praktikákkal javítani lehet (lejtőn, hátszéllel akár duplázni is), de ilyen sebességeknél a bukás már igen veszélyes.
Mire kell figyelned:
-A testsúly miatt a lehető legnagyobb és legerősebb rugós -a rugókat kézzel ne tud nyújtani- nyerget válaszd ki. Az apró rugótlan nyergek, amikkel a tömegbiciklit árulják, leginkább 60 kg-os suhancoknak valók. A nyereg puhasága másodlagos, nem fogod érezni, de a rugózás nagyon fontos. Tehát lehetőleg tányérsapka méretű legyen a nyereg. Lehet, hogy ezért több bicikliboltot is meg kell látogatni. nem kell nagy márkákhoz ragaszkodni, mert azok irreálisan drágák. A kommersz nagy testhez való rugós nyereg is megvan 6-7e HUF...
-A kerekek legyenek erősek. Az átlagos alu kerék felnije hamar deformálódik, főleg a göröngyös úton.
Lehetőleg a legerősebb felnit kérjed.
-A küllők kívülről nagyon hasonlítanak, de tudni kell, hogy az alap kommersz küllők amivel a teszkógazdaságos bicikliket szerelik (6-10 Ft/db.), hamar elpattanak. Az erős küllő drága (az enyémek 6 éve 45 ft/db voltak), de évekig tartanak. Nem kell ragaszkodni a csillogó nikkelezett vacakokhoz, azok hamar rozsdáznak. Az ónozott küllőket max tisztogatni kell, tovább tartanak rozsda nélkül.
Legtöbbször az erős küllők ónozottak. Az ónozott küllőket lehet forrasztani is, de ez nem egyszerű művelet. (Mármint a kereszteződésnél összeforrasztani párosával a küllőket, amitől extra erős lesz a kerék)
-A kerékagyak. Namost ez kényes téma, de a lényeg, hogy a márkás az jobb. Ebből van ám választék, de egy erős Shimano alu agy megteszi. Az alu agy nem rozsdásodik 5 év múlva sem.
A normális gyártók katalógusából kiolvasható, mennyit bírnak az agyak. Pl. az enyémek valami 270 kg-t, ha jól emlékszem, azaz 540 kg-vel terhelhetném a bringát. Ez nem a legerősebb agy, mert van,a mi tonnát bír.
A kommersz agyak / golyóskosarak már az én 80 kg-mnál is vacakolnak, a golyók morzsolódnak, összeroppanak. Eleinte azt a stratégiát követtem, hogy roncstelepeken vadásztam a kisgépek csapágyait, ezek közül is azokat, amik japán vagy nyugatnémet márkájúak. A fúrógépek (Hilti) és kisebb flexek (Makita) jó csapágyaiból vett golyók sokkal tovább tartottak, mint a pár ft-ért kapható vacakok. De aztán beruháztam egy márkás agy-párba...
Ezek a legfontosabbak, amire a súly elsősorban hatással van. A váz tekintetében már egy egyszerű MTB (vastag) váz is megteszi, nem ajánlok semmi elől-hátul rugós megoldást, mert hamar tönkre mennek ekkora súlytól.
Amihez ragaszkoni kell:
-Fém pedálok. A műanyag pedálok között is van tartós, de amit ma árulnak, az jellemzően nem olyan.
-Alu fékkarok, alu fékek. A vasvázas műanyagok nem elég masszívak.
-Patkó erősítés a hátsó fékhez. (a nagy súlyt nagy erővel kell megfogni, hátul a fék szétgörbíti a vázat ekkora erőtől.)
-Erős, minőségi (=nem nyúlik) lánc.
-Fém sárvédők, amiből az, ami nem rozsdázik(alu), gyenge. Nekem vasból van, és olyan festést alkalmaztam kívül-belül, ami 7 rétegű, 3 hónapon át festettem/szárítottam. Most kellen újrafestenem, mert megfakult.
-Markolatváltó. Gondolom, nagy a tenyered / kezed. A markolatváltó sokkal kényelmesebb, mert jobban elfér a kezed, mint a karos váltók esetén. A gagyi markolatváltó hamar tönkremegy, leginkább akkor, amikor nem kellene -nekem pl. akkor ment tönkre, amikor 70 km-re voltam bármitől. A Shimano markolatváltó évek óta probléma mentes.
"Szarvak" a kormányra. Az ember keze a korral elmacskásodik a csuklóknál. A klasszikus vízszintes rúd fogása egyre inkább kényelmetlen lesz.
Namost, vannak nyalánkságok, mint dobváltó (kényelmes, drága és amikor tönkremegy, agyat / kereket kell cerélni), a fogaskoszorút egyszerűbb cserélni.
Tárcsafék: dizájnos, és kisebb a hatásfoka, mint a felnit megfogó fékeké (gondolj az emelőkar elvére).
Remélem az alapot megadtam, amin el lehet indulni.
Normális biciklis boltban rádnéznek, és tudják mire van szükség. Nem normális boltban kis csitri az eladó, aki csak azt tudja, mi mennyibe kerül.