Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van!
Elküldve: 2008. 03. 15. 02:36
Elküldve: 2008. 03. 19. 09:36
A segítségeteket szeretném kérni, mert én kifogytam az ötletekből.
Két hete kezdődött az egész gond, mikor a Total Commander nem indult el.
Klikkeltem a parancsikonra, némi töltés a kurzos mellett, majd semmi.
Nem foglalkoztam vele, újraraktam, miután meg is javult, de később
ez történt még rengeteg programmal, fájlokkal, a végén pedig windows rendszerfájlokkal.
Mikor nem indult el sem a gép, nosza nekiláttam újratelepiteni, azonban már telepités közben
megfagyott a gép sokszor, de ha fel is települt mindent órákon belül újra jelentkezett a hiba.
Gondoltam ok, tönkrement a HDD mehet vissza gariba. Azonban mikor elkezdtem tesztelni kiderült
hogy semmi baja, legalábbis a Samsung gyári HUTIL nevezetű diagnosztikai programja szerint.
Futattam Short tesztet, Long tesztet és Surface tesztet, minden ami a listában volt, azonban 0 error.
Ezután HD Tune-al probálkoztam, ezen is mindenféle tesztet lefutattam, de hiba nélkül ment végig mind. Utána csináltam mindkét meghajtón egy low level formatot, majd probálkoztam SHDIAG-al, szintén a Samsung programja, de semmi. A rendszerhez használt HDD Samsung SP2004C 200GB Sata II, a másik szemétdombként nevezett winyó pedig Samsung HD321KJ 320GB Sata II.
Kicseréltem a két kábelt, teljesen újakra, de semmi nem változott. A biost setup default-ra állitottam, de sajnos így sem lett jobb. A gépben két vadiúj RAM van, Corsair DDRII 667 2x1Gb Value Kit, de azért leteszteltem ezeket is, memtest86 3x, majd GoldMem 3x, error nélkül lefutott.
Felfigyeltem windows telepités közben, hogy néha önkényesen felcseréli a hdd-ket az alaplap (Asus P5K SE), a SATA0-ra kötöttet Disk 1-ként, a SATA1-re kötöttet pedig Disk 0-ként írja. Frissítettem biost, de ez sem segített. Gondoltam az alaplap lehet a hibás, de mivel azt a mistralnál vásároltam, ahol a garancia érvényesítése most kilátástalannak tűnik, vettem egy másikat: Gigabyte P35 DS3L. Azonban csalódnom kellett, mert ennél a lapnál pedig kékhalálok és hibák fogadtak telepítés közben, de az adatvesztés problémája már azthiszem nem áll fenn.
Újjabb tesztelés sorozat jött, tegnap mindennel teszteltem a gépet amit csak találni a Hirens BootCD-jén, de sehol semmi error. Azonban BAD_POOL_HEADER-el néha elfagy a telepitő még a karakteres módnál ahol másolja fel a fájlokat a HDD-re. Most épp felment rá a windows, de rendszeresen újraindul és a rendszer súlyos hiba után állt helyre blabla.
Úgylátom bios beállitásoktól függetlenül csinálja ezt, már átrágtam magam a kezelési útmutatón, mindent helyesen beállítottam, de probálkoztam setup default-al is, azonban semmi változás.
Most megcseréltem a két HDD-t, a 320-asra probálom felrakni a wint, de ugyanaz van sajnos.
Van valakinek 5lete mi lehet még a gond?
Jolsejtem amig a teszteken semmi nem hibázik, addig a garanciát elfelejthetem?
Elküldve: 2008. 03. 19. 18:54
Elküldve: 2008. 03. 19. 19:00
Elküldve: 2008. 03. 19. 19:01
Idézet: Warton - Dátum: 2008. márc. 19., szerda - 18:54
Ha jól értem, akkor Nforce alaplapod van - ezek felkínálják a SATA eszközök eltávolítását. Ha zavar, akkor egy Registry kulcs módosításával kiiktatható.
Az új winyót ugyanúgy kell partícionálni, majd formázni mint az ATA winyókat. (jobbklick a sajátgépen, kezelés - lemezkezelés - eszköz inicializálása) Gondolom, most nem lefoglaltként jelenik meg.
Elküldve: 2008. 03. 19. 19:12
Idézet: corelx - Dátum: 2008. márc. 19., szerda - 9:36
A segítségeteket szeretném kérni, mert én kifogytam az ötletekből.
Elég nehéz az ilyen hibákat kideríteni - sokminden okozhatja. Az ASUS alaplap valószínűleg hibás.
Az újnál, a BIOS beállításoknál Compatibile módban is csinálja?
Megoldás lehet a legújabb (nem a laphoz adott, hanem a gyártó oldaláról letöltött) alaplapi, valamint SATA driver használata.
A legutóbb egy ilyen problémás gépnél (váratlan fagyások, újraindulás) végül a táp kicserérlése oldotta meg a gondot!!!
Elküldve: 2008. 03. 19. 19:25
Illetve még egy kérdésem lenne, miért csak 300 GB-osra tudtam formázni? Nem lehet egy partíción a 320 GB?
Elküldve: 2008. 03. 20. 18:17
Lenne egy nagy problémám.Tegnap az 1 Éves Hitachi Deskstar winyom menet közben egyszer csak lefagyott.próbáltam újraindítani, de azóta a BIOS nem látja.Fel sem pörög.Pls. help!!!!
Elküldve: 2008. 03. 20. 18:24
Idézet: modano - Dátum: 2008. márc. 20., csütörtök - 18:17
Lenne egy nagy problémám.Tegnap az 1 Éves Hitachi Deskstar winyom menet közben egyszer csak lefagyott.próbáltam újraindítani, de azóta a BIOS nem látja.Fel sem pörög.Pls. help!!!!
Hát ha garis még, akkor ki kell cseréltetni. Javítani nem igazán lehet. Pláne így - A Hitachi gyárt mosógépet, magnót, televíziót - melyikre gondoltál?
Elküldve: 2008. 03. 20. 19:03
Idézet: Warton - Dátum: 2008. márc. 19., szerda - 19:25
Illetve még egy kérdésem lenne, miért csak 300 GB-osra tudtam formázni? Nem lehet egy partíción a 320 GB?
A HDD-gyártók a GB-ot nem 1024-es, hanem 1000-es szorzóval számolva írják rá a HDD-re, tehát ha egy HDD-re azt írják, hogy 320 GB, akkor az olyan 298 GB lesz, számítógépül.
pitti: nem az alaplaptól függ, hogy a S-ATA eltávolítható lesz-e, hanem attól, hogy a S-ATA vezérlő milyen módban láttatja a S-ATA HDD-t. Ugyanis a S-ATA szabvány megengedi a menet közbeni eltávolítást.
Elküldve: 2008. 03. 20. 22:28
Idézet: modano - Dátum: 2008. márc. 20., csütörtök - 18:43
Hitachi Deskstar-ból van 10 - 500 Gigásig, + IDE - SATA csatolós, ez a Firmware változatokat is beleértve kb. úgy 5 - 600 féle winyó. Vajon Neked melyik van?
Elküldve: 2008. 03. 21. 00:33
Már kb. 6 órája szórakozok ezzel a dologgal mivel a fejembe vettem, hogy vajon ha Gigabyte M57SLI-s4 lapom is frankón kezeli a SATA-II-es vinyókat és a Samsung SP 2504C-m is SATA-II-es, akkor vajon az eszközkezelőben miért csak elsődleges meg másodlagos IDE csatorna van, de abból rögtön hat. Nagy nehezen feltoltam az Nvidia Nforce 570-hez való SATA driverét (a januári win installkor ez nem ment fel a driver cd-ről, nem tudom miért) de mint a képen látható nem jelenik meg semmi az eszközkezelőből nyitott ablakban. Na ennek mi lehet az oka? Az IDE/ATAPI vezérlőknél nem az Nvidia saját driverének kellene szerepelnie?
Szerkesztette: Oti 2008. 03. 21. 00:38 -kor
Elküldve: 2008. 03. 21. 11:20
Elküldve: 2008. 03. 21. 14:15
Idézet: brd - Dátum: 2008. márc. 21., péntek - 12:20
Hali! Kösz a választ. Csak az agond hogy én semmihez nem nyúkáltam meg semmi tanácsot nem kaptam, mert egy xp telepítést csak megoldok magamtól lassan 5-6 éve
...27 perc elteltével....
Na kutakodtam egy kicsit álá BIOS. 1. Ha a NV SATA RAID Functiont ENABLED-re teszem, akkor a boot táblázatban az IDE CTRL IRQ 14 alatt RAID CTRL IRQ 15-el megjelenik egy új vezérlő és nem bootol be a gép BOOT DISK FAILURE hibával. 2. Ha ugyanezt a beállítást DISABLED-re rakom, akkor RAID CTRL helyett NATIVE IDE CTRL IRQ 15 sor jelenik meg a boot frankón lemegy Win bejön. 3. Amikor bekapcsolom az NV SATA RAID Func. cuccot alatta még a három SATA csatornára külön -külön is állíthatom hogy RAID-ben menjen vagy sem. Ilyenkor a STANDARD CMOS menüpont alatt megjelennek az IDE CHANNEL 2,3,4... MASTER sorok attól függően hogy mennyi csatornát kapcsoltam be. Nna...Mivel egy vinyóm van így a RAID szóba sem jöhet, tehát... Kezdek kissé összezavarodni mivel ha RAID-et engedélyezek egy SATA csatornán akkor a STANDARD CMOS-nál miért IDE-ként emlegeti?
Az egésznek a lényege hogy frankón nem látom azt a kapcsolót amivel a SATA vinyómat az esetlegesen PATA funkcióból vissza tudnám kapcsolni normál működésre...
Szerkesztette: Oti 2008. 03. 21. 14:55 -kor
Elküldve: 2008. 03. 21. 15:09
Idézet: brd - Dátum: 2008. márc. 21., péntek - 11:20
És miért? Nem működik? Nincs UDMA? Hiányzik a teljesítményt asztali körülmények között lényegtelen módon érintő NCQ? Egy jól működő gépen az égadta világon semmit sem kell állítgatni az NV ATA-kezelőjében.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2008. 03. 21. 15:16
Idézet: Oti - Dátum: 2008. márc. 21., péntek - 14:15
...27 perc elteltével....
Na kutakodtam egy kicsit álá BIOS. 1. Ha a NV SATA RAID Functiont ENABLED-re teszem, akkor a boot táblázatban az IDE CTRL IRQ 14 alatt RAID CTRL IRQ 15-el megjelenik egy új vezérlő és nem bootol be a gép BOOT DISK FAILURE hibával. 2. Ha ugyanezt a beállítást DISABLED-re rakom, akkor RAID CTRL helyett NATIVE IDE CTRL IRQ 15 sor jelenik meg a boot frankón lemegy Win bejön. 3. Amikor bekapcsolom az NV SATA RAID Func. cuccot alatta még a három SATA csatornára külön -külön is állíthatom hogy RAID-ben menjen vagy sem. Ilyenkor a STANDARD CMOS menüpont alatt megjelennek az IDE CHANNEL 2,3,4... MASTER sorok attól függően hogy mennyi csatornát kapcsoltam be. Nna...Mivel egy vinyóm van így a RAID szóba sem jöhet, tehát... Kezdek kissé összezavarodni mivel ha RAID-et engedélyezek egy SATA csatornán akkor a STANDARD CMOS-nál miért IDE-ként emlegeti?
Az egésznek a lényege hogy frankón nem látom azt a kapcsolót amivel a SATA vinyómat az esetlegesen PATA funkcióból vissza tudnám kapcsolni normál működésre...
Az NLITE-tal integrált VIA SATA-illesztőt biztosan nem fogja feltenni a Windows NForce vezérlőhöz.
Ha az ACPI szarakodik, annak utána kell nézni, mert az elég sok probléma forrásává tud válni. Mi a gond vele, mit művel?
RAID-ra állítva természetes, hogy nem fog működni az XP által telepített illesztő, mivel más illesztő való normál és más RAID üzemhez (tessék megnézni az F6-lemez tartalmát: ott is két illesztő van jelen, egyik hangzatos r, vagy raid végződéssel, NVatabus, illetve NVraid), az XP pedig a booteszközén ezt nem tudja lecserélni, mivel épp indulni szeretne róla
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2008. 03. 21. 16:23
Idézet: didyman - Dátum: 2008. márc. 21., péntek - 16:16
Ha az ACPI szarakodik, annak utána kell nézni, mert az elég sok probléma forrásává tud válni. Mi a gond vele, mit művel?
RAID-ra állítva természetes, hogy nem fog működni az XP által telepített illesztő, mivel más illesztő való normál és más RAID üzemhez (tessék megnézni az F6-lemez tartalmát: ott is két illesztő van jelen, egyik hangzatos r, vagy raid végződéssel, NVatabus, illetve NVraid), az XP pedig a booteszközén ezt nem tudja lecserélni, mivel épp indulni szeretne róla
Aha. Tehát nem rakta fel a VIA SATA illesztőt, de az sp1-es XP mégis simán települt a SATA-s vinyóra. Ez az érdekes benne. Egyébként rábeszéltem magam és egy másik partíción kipróbálom a reinstallt olyan nLite lemezzel amelybe az Nvidia vezérlőjét integrálom. Egyébként valóban igazad van, egy jól működő gépnél nem érdemes cseszegetni a vezérlőket meg ilyesmi. Az egész abból indult ki, hogy nejemnek vettünk egy Asus laptopot aminek jóval szerényebbek a hardware-s cuccai, mégis szemmel láthatóóbban fürgébben szedi a lábát mind akár file másoláskor, vagy akár valamely program megnyitásakor. Persze-persze az asztali gépen már több mint két hónapos a Win azon meg friss, de mindig ugyelek a gépem jó kondíciójára, így nem indulnak felesleges programok a háttérből minden memóriát foglaló task ki van lőve, tehát nem egy lelakott op. rendszerről van szó. SZóval ekkor kezdtem el kutakodni, hogy vajon minden driver okés-e SATA csatolóhoz és ekkor bukkantam a szimpla IDE bejegyzésekre az eszközkezelőben.
ACPI: minden második-harmadik gép indításkor kék halál "Stop 0x000000A5 – A rendszerben található ACPI BIOS nem teljesen felel meg az ACPI előírásainak" üzenettel. Aztán reset és minden flottul megy. Fórumokban , Microsoft supportnál tanács erre a hibára: kapcsoljam ki F7-el telepítéskor az ACPI-t. Na de ha már fenn van a Win akkor mi van? Arra senki sehol semmit... Gigabyte support se válaszol másfél hónapja.
Elküldve: 2008. 03. 21. 19:25
Idézet: didyman - Dátum: 2008. márc. 21., péntek - 15:09
Most így hirtelen csak 2 dolog jut eszembe: pl. nem lehet eltávolítani a gépből, menet közben (nem a boot HDD-t természetesen,
Elküldve: 2008. 03. 22. 10:08
Idézet: Oti - Dátum: 2008. márc. 21., péntek - 15:15
Eszerint NV SATA RAID driver nincs telepítve.
Idézet
Eszerint natív IDE driver van telepítve
Idézet
Talán mert nem natív IDE-ként emlegeti. Pontosan nem tudnám most indokolni, de ha jól gondolom IDE nem egyenlő PATA. Talán olyasmi, hogy lehet az SATA, PATA vagy SCSI, de a rendszer szabványos IDE meghajtóként kezeli végeredményben. Bár ilyen alapon bele lehetne kötni az IDE-SATA átalakító cuccok kereskedelmi elnevezésébe is, de akkor sok másba is, amit szokás mondani, mégsem egészen úgy van (Low Level Format pl.).
Idézet
Eszerint a legfelső sor ebben a hozzászólásban - gondolom.
Szerkesztette: Signal 2008. 03. 22. 10:47 -kor

Súgó
A téma zárva.