HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#1461 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 01. 24. 21:33

Idézet: altar - Dátum: 2010. jan. 24., vasárnap - 16:58

Helosztok,nekem olyan problémám lenne,hogy sokszor le szokott fagyni a rendszer,már többször újra is raktam meg más rendszert is raktam rá,de mind hiába mert semmi haszna nem volt.mindent kicseréltem a gépben,kiderült hogy az alaplap volt a hibás,ki is cserélték nekem,de még mindig fenáll a probléma.3 vinyó is van a gépben,megnéztem Hard Disc Sentinel-nél 2 vinyóra kiír hibát:
az egyiknél ezt:2009.12.31. 3:15:42,#10   Spin Retry Count  0 -> 1
a másiknál:2009.12.29. 14:06:58,#198   Off-Line Uncorrectable Sector Count  0 -> 280916622966675
2009.12.29. 14:06:58,#197   Current Pending Sector Count  0 -> 281045473623955
2009.12.29. 14:06:58,#196   Reallocation Event Count  0 -> 281023997017994
2009.12.29. 14:06:58,#10   Spin Retry Count  0 -> 281019704344479
2009.12.29. 14:06:58,#5   Reallocated Sectors Count  0 -> 280963869114240
...

A current pendig sector count, a reallocated sectors és a reallocation event count mindkettőnél  0.
Az valami bug lehetett a programban, hogy olyan nagy értékek jöttek ki.

Viszont CRC hibákból van sok, talán a vezeték nem jó? Vagy azt még a régi alaplapod produkálta?
Plusz az egyiknél a spin retry count értéke 1, valami gondja volt indításkor.

Mindenképpen érdemes mentened a fontos dolgaidat róluk.
Aztán figyeld az értékeket rendszeresen, ha romlanak, akkor a diszk(ek)nek annyi.

#1462 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 24. 21:48

Idézet: Piftuka - Dátum: 2010. jan. 24., vasárnap - 17:36

...
Akkor hol is van az a határ, ahol a "drágább" egyúttal a "minőségibb" terméket is jelenti?  :think:

Voltak a rackes időkben nagyon gagyi gyártmányok is, amik sokszor rosszul érintkeztek.
Ez sokszor ránézésre is látszott: gyenge, vékony anyagból készültek és hajlottak és/vagy nem volt olyan minőségi a kidolgozása a belső oldalaiknak. Ezekkel már ránézésre gagyi hatást váltottak ki.
(Persze biztos volt olyan is, amin ránézésre nem látszott, hogy nem lesz jó)

Persze az ár nem mindig mutatja meg, hogy melyik a jobb, de azért korrelációban áll a minőséggel.
Annakidején sok ismerős járt úgy, hogy megvette a legolcsóbb darabot, és utána szívott vele, mert eleinte nem is tudta, hogy mi a baj. Volt néha ilyen alkatrész, amiből híresen gagyik is piacra kerültek, ilyen volt pl. némelyik típusú FCPGA->Slot1 CPU átalakító is: elektronikailag és mechanikailag egyszerű szerkezet, de ha a gyártó nem figyel oda, hogy jó érintkezés kell, akkor szar lesz.

#1463 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 24. 21:54

Idézet: hkpk - Dátum: 2010. jan. 24., vasárnap - 17:34

...
Én ki tudtam szűrni sok közül a jókat, aki csak 1-et vesz, és azzal megszívja, persze, hogy mindet rossznak látja, és igaza is van, mert miért ne lehetne mindegyik jó.
...

Nem csak aki egyet vesz: régebben hírhedtek voltak a rackek ilyen szempontból.
Van ami évekig működött jól, de Te is X darabból válogattál ki 2 jót.

#1464 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 25. 00:02

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2010. jan. 24., vasárnap - 21:33

Az valami bug lehetett a programban, hogy olyan nagy értékek jöttek ki.

Viszont CRC hibákból van sok, talán a vezeték nem jó? Vagy azt még a régi alaplapod produkálta?
Plusz az egyiknél a spin retry count értéke 1, valami gondja volt indításkor.

Ha jól látom, ezek a naplóbejegyzésből lettek ollózva. Arról tudni kell, hogy oda a változások kerülnek be, ekkora változás viszont egyik pillanatról (két SMART lekérdezés közötti idő pontosabban) a másikra szerintem elképzelhetetlen (különösen, hogy több érték egyszerre változott így). Így ez átviteli hibára utal (adatkábel-, vezérlőhiba, vagy tuningolt gép hibázása lehet az ok), amit a CRC hiba is jelez.
Soha ne bízz olyanban, aki 5 napig vérzik és nem hal meg! :)

#1465 Felhasználó inaktív   gedi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 25. 10:37

Sziasztok! Az a problémám, hogy a gépem újraindulgat, azért mert az egyik vinyóm túlmelegszik.
Pedig van hozzá ventillátor is egy ideje, de mostanában mégis túlmelegszik sűrűn. Mi lehet a gond? Új hűtőventi kell vagy a vinyóval van gond??? :(

Köszönöm előre is a segítségeket!

#1466 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 25. 10:47

Idézet: gedi - Dátum: 2010. jan. 25., hétfő - 11:37

Sziasztok! Az a problémám, hogy a gépem újraindulgat, azért mert az egyik vinyóm túlmelegszik.
Pedig van hozzá ventillátor is egy ideje, de mostanában mégis túlmelegszik sűrűn. Mi lehet a gond? Új hűtőventi kell vagy a vinyóval van gond??? :(

Mit jelent pontosan ez a túlmelegedés, hány fok?
Kreatív módon kell áramvonalasítani a stagnáló koncepciót!
.-= Vasak =-.

#1467 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 25. 11:59

Idézet: gedi - Dátum: 2010. jan. 25., hétfő - 10:37

A ventilátor jól fújja rá a levegőt?
Hátul kifelé szív(nak), elől meg befelé kell, hogy légáramlta jöjjön létre.

Ha nagyon melegszik, akkor valószínűleg csapágy baja lehet.
Mennyire melegszik fel, hány fokot mutat?
Kézzel megfogva is meleg? Van, hogy a szenzorja rosszul mér, és alapban sokat/keveset mutat.

Hogy ventilátor kell-e azt könnyen eldöntheted: ha a ventilátor forog, akkor jól működik.

Szerkesztette: Sparow2 2010. 01. 25. 12:00 -kor

#1468 Felhasználó inaktív   gedi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 25. 13:22

Idézet: Trebron09 - Dátum: 2010. jan. 25., hétfő - 11:47

Mit jelent pontosan ez a túlmelegedés, hány fok?

Az egyik vinyóm az általában 33 fokos a másik meg csak 23.

#1469 Felhasználó inaktív   gedi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 25. 13:26

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2010. jan. 25., hétfő - 12:59

A ventilátor jól fújja rá a levegőt?
Hátul kifelé szív(nak), elől meg befelé kell, hogy légáramlta jöjjön létre.

Ha nagyon melegszik, akkor valószínűleg csapágy baja lehet.
Mennyire melegszik fel, hány fokot mutat?
Kézzel megfogva is meleg? Van, hogy a szenzorja rosszul mér, és alapban sokat/keveset mutat.

Hogy ventilátor kell-e azt könnyen eldöntheted: ha a ventilátor forog, akkor jól működik.

Szerintem a ventilátor jól fújja a levegőt. Eléggé fel szokott melegedni a vinyó, kézzel megfogva is.
Forgással nincs baj.  Nem tudom mi más okozhatja ezt a magától való újraindulást??? Mi tud még túlmelegedni?? Mert így most már szerintem nem a vinyó vagy a hűtője a gond.... :(

#1470 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 25. 14:11

Idézet: gedi - Dátum: 2010. jan. 25., hétfő - 14:22

Az egyik vinyóm az általában 33 fokos a másik meg csak 23.

Az nem túlmelegedés 40 fokig tökéletes
Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#1471 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2010. 01. 25. 14:49

Idézet: gedi - Dátum: 2010. jan. 25., hétfő - 13:26

Szerintem a ventilátor jól fújja a levegőt. Eléggé fel szokott melegedni a vinyó, kézzel megfogva is.
Forgással nincs baj.  Nem tudom mi más okozhatja ezt a magától való újraindulást???   Mi tud még túlmelegedni?? Mert így most már szerintem nem a vinyó vagy a hűtője a gond.... :(

táp?
oprendszer? xp szokott így aljaskodni.
- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.
- A jóga egy baromság, inkább gyógyszerezd magad.

#1472 Felhasználó inaktív   altar 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 01. 25. 15:00

Idézet: brd - Dátum: 2010. jan. 25., hétfő - 0:02

Ha jól látom, ezek a naplóbejegyzésből lettek ollózva. Arról tudni kell, hogy oda a változások kerülnek be, ekkora változás viszont egyik pillanatról (két SMART lekérdezés közötti idő pontosabban) a másikra szerintem elképzelhetetlen (különösen, hogy több érték egyszerre változott így). Így ez átviteli hibára utal (adatkábel-, vezérlőhiba, vagy tuningolt gép hibázása lehet az ok), amit a CRC hiba is jelez.

aham értem,és valahogy pontosan nem lehet meghatározni,hogy mi okozhatta az átviteli hibát?

#1473 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 25. 15:15

Idézet: altar - Dátum: 2010. jan. 25., hétfő - 15:00

aham értem,és valahogy pontosan nem lehet meghatározni,hogy mi okozhatta az átviteli hibát?

Meg lehet.
Gép alapsebességre, majd teszt.
Ha nem jó, akkor kábelcsere.
Ha még mindig nem jó, akkor lehet próbálkozni egy friss táppal, aztán alaplapi kondenzátorcsere.

#1474 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 25. 15:26

Idézet: gedi - Dátum: 2010. jan. 25., hétfő - 14:26

Forgással nincs baj.  Nem tudom mi más okozhatja ezt a magától való újraindulást???   Mi tud még túlmelegedni?? Mert így most már szerintem nem a vinyó vagy a hűtője a gond.... :(

procihűtő? :think:
Kreatív módon kell áramvonalasítani a stagnáló koncepciót!
.-= Vasak =-.

#1475 Felhasználó inaktív   Razor 2 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 25. 17:38

Kép

Két oldallal ezelőtt  már belinkeltem ezt a képet és találtam rajta egy furcsaságot. Sokkal nagyobb a felpörgések száma mint a ki/be kapcsolásoké. Ugyanakkor nincs felpörgési újrapróbálkozás. Ez mitől lehet?

Szerk: Megnéztem most mit mutat decimálisan. Ki/bekapcs 2244-szer, felpörgés 4201-szer.

Szerkesztette: Razor 2 2010. 01. 25. 17:42 -kor

#1476 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2010. 01. 25. 18:05

Idézet: gedi - Dátum: 2010. jan. 25., hétfő - 13:26

Nem tudom mi más okozhatja ezt a magától való újraindulást???  

A tápegység okozhatja, ha a forrasztásai elengedtek már, s van 1-2 kiszáradt kondenzátora. Az is, ha túl van terhelve, s nem képes stabilan kiszolgálni a számítógép hardvereit energiával.

A profilodban feltüntetett számítógépet használod még ma is? Milyen típusú és mennyi idős tápegység van a számítógéped házában?

(Egyébként pedig a Windows is tud ilyen újraindulásokat generálni, ha valami szoftveres "nyűgje" van.)

Idézet

Mi tud még túlmelegedni??

A processzor is, de viszonylag extrém eset kell ahhoz (rendeltetésszerű használat mellett), hogy az általad használt XP proci felforrjon.

Mikor frissítetted utoljára a hűtőborda alatt a szilikonpasztát? Mennyire poros a számítógéped belseje?

Ha ugyanis "molyhos por" borítja vastagon a processzorhűtőt, akkor a hűtés hatásfoka jelentősen leromlik. A portalanítást viszonylagos rendszerességgel célszerű elvégezni. Egy teljes portalanítás után az egész géped szinte "fellélegzik". (Szó szerint és átvitt értelemben véve is.)

Célszerű az Everest ingyenes változatát feltelepítened, de a te gépedhez kiváló lehet a Motherboard Monitor legutóbbi verziója. (Nem mai program; pár éve leállt a fejlesztése, de régi géphez még tökéletesen megfelel.)

Ezekkel nyomon tudod követni a rendszer és a processzor hőmérsékletét.
Utóbbi program beállítható riasztásra (te adod meg az értéket), ha a processzor kezd vészesen melegedni, s automatikusan le is tudja állítani a gépedet a beállított hőmérsékleti értékeknek megfelelően.
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#1477 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 25. 18:16

Idézet: Razor 2 - Dátum: 2010. jan. 25., hétfő - 17:38

Két oldallal ezelőtt  már belinkeltem ezt a képet és találtam rajta egy furcsaságot. Sokkal nagyobb a felpörgések száma mint a ki/be kapcsolásoké. Ugyanakkor nincs felpörgési újrapróbálkozás. Ez mitől lehet?

Szerk: Megnéztem most mit mutat decimálisan. Ki/bekapcs 2244-szer, felpörgés 4201-szer.

Pl. ha nem használja az OS, és ott be van állítva neki, hogy bizonyos tétlenség után kapcsolja ki a motorját, akkor az utána történő felpörgés nem számít bele az egész drive-ra vonatkozó ki/bekapcsolások számába, mert maga a drive áram alatt volt végig.

#1478 Felhasználó inaktív   Razor 2 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 25. 18:21

Idézet: brd - Dátum: 2010. jan. 25., hétfő - 18:16

Pl. ha nem használja az OS, és ott be van állítva neki, hogy bizonyos tétlenség után kapcsolja ki a motorját, akkor az utána történő felpörgés nem számít bele az egész drive-ra vonatkozó ki/bekapcsolások számába, mert maga a drive áram alatt volt végig.

Ezt minden oprendszer telepítés után kikapcsoltam. Megnéztem, ma pl: háromszor lett bekapcsolva a gép de a felpörgések száma hattal növekedett, míg a be/ki kapcsolásoké hárommal.  :think:
Ja és pont rosszul írod mert a felpörgés beleszámít /ezért több/, de nem kapcsol ki. Vagy nem?

Szerkesztette: Razor 2 2010. 01. 25. 18:25 -kor

#1479 Felhasználó inaktív   gedi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 26. 11:26

Idézet: Piftuka - Dátum: 2010. jan. 25., hétfő - 19:05

A tápegység okozhatja, ha a forrasztásai elengedtek már, s van 1-2 kiszáradt kondenzátora. Az is, ha túl van terhelve, s nem képes stabilan kiszolgálni a számítógép hardvereit energiával.

A profilodban feltüntetett számítógépet használod még ma is? Milyen típusú és mennyi idős tápegység van a számítógéped házában?

(Egyébként pedig a Windows is tud ilyen újraindulásokat generálni, ha valami szoftveres "nyűgje" van.)

A processzor is, de viszonylag extrém eset kell ahhoz (rendeltetésszerű használat mellett), hogy az általad használt XP proci felforrjon.

Mikor frissítetted utoljára a hűtőborda alatt a szilikonpasztát? Mennyire poros a számítógéped belseje?

Ha ugyanis "molyhos por" borítja vastagon a processzorhűtőt, akkor a hűtés hatásfoka jelentősen leromlik. A portalanítást viszonylagos rendszerességgel célszerű elvégezni. Egy teljes portalanítás után az egész géped szinte "fellélegzik". (Szó szerint és átvitt értelemben véve is.)

Célszerű az Everest ingyenes változatát feltelepítened, de a te gépedhez kiváló lehet a Motherboard Monitor legutóbbi verziója. (Nem mai program; pár éve leállt a fejlesztése, de régi géphez még tökéletesen megfelel.)

Ezekkel nyomon tudod követni a rendszer és a processzor hőmérsékletét.
Utóbbi program beállítható riasztásra (te adod meg az értéket), ha a processzor kezd vészesen melegedni, s automatikusan le is tudja állítani a gépedet a beállított hőmérsékleti értékeknek megfelelően.

Most vettem zsír új tápot, szóval azzal nem lehet gond.  Hát a portalanítás rá férne már az tény... ha lesz időm megcsinálom.

Köszönöm az infókat mindenkinek!

#1480 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 26. 13:50

Idézet: Razor 2 - Dátum: 2010. jan. 25., hétfő - 18:21

Ezt minden oprendszer telepítés után kikapcsoltam. Megnéztem, ma pl: háromszor lett bekapcsolva a gép de a felpörgések száma hattal növekedett, míg a be/ki kapcsolásoké hárommal.  :think:
Ja és pont rosszul írod mert a felpörgés beleszámít /ezért több/, de nem kapcsol ki. Vagy nem?

Második tippem: ha esetleg csak újraindítod a gépet, az is leállítja a motort (igen, sajnos létezik ilyen alaplap/vezérlő). Harmadik tippem: kontakthibás a tápkábel, és ezért néha leáll, vagy legalábbis lassul a motor (a Command Timeout, és az Ultra ATA CRC hibák utalhatnak erre).
Nem írtam rosszul, bekapcsolásnál mindenképpen van ugye felpörgés (mármint egészséges működés esetén :D ), ezért ilyenkor a Power Cycle Count, és a Start/Stop Count is növekszik eggyel (gondolom, mindkettő indulásnál, és mindkettő az indulást jelzi tulajdonképpen, mert leállítás után ugye indulás következhet csak), viszont ha csak leáll a tányér forgása, akkor csak a felpörgés (Start/Stop Count) növekszik majd eggyel, amikor valami hozzá akar férni a drive-hoz, a Power Cycle Count nem.

Téma megosztása:

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.