Elküldve: 2008. 06. 26. 00:44
A szakzsargon SEM hívja gyors feszültségűnek, az elméleti háttér némi hiányosságával bíró "szakik" igen. Elég szomorú, hogy az olyan emberek újítják a szakzsargont.
Ennek a zener-nek itt egyedül a védelem a szerepe, nem működik stabilizátorként, vagy referenciaként, lévén a zenerfeszültsége magasabb, mint a tápág, amit véd. Ezért a hiánya semmilyen problémát nem okoz a működésben, leszámítva egy extra védelmi pontot, amire általában, minőségi tápegységnél üzemszerűen nincs szükség. Én is elég jól tudom, mert én is javítom ezeket a hibákat és nálam működtek enélkül is.. Valójában elektronikailag, a huzalozást követve elég triviális a helyük és szerepük, illetve az is, hogy az égadta világon nem befolyásolnak más területet a panelen.
Maxtor, Hitachi nem is szerelt az elektronikáira zenert, a Seagate egy időben igen, aztán elhagyta. Meglehetősen durva védelem ugyanis, bár az adatokért szinte mindent.
A 220-as pisztolypákát nem értem, ezt az alkatrészt special azzal is könnyedén le lehet szedni, nyilván nem ajánluk olyannak ezt a manővert, aki életében csak bádogot forrasztott, vagy egyáltalán kézbe sem vett pákát. A pisztolypáka hegye éppenséggel biztonsági transzformátorral leválasztott terület, pontosan úgy, ahogy pl. a weller TCP-S hegye is, egyik 12, másik 24V-os (lehetne akár kV-os a pákát fütő feszültség, ha a páka csak egy ponton ér az elektronikához, akkor abszolút lényegtelen, hogy ott mekkora a feszültség, hiszen leválasztott galvanikusan, áram nem tud folyni).. Volt már olyan a kezedben? Mert nem úgy tűnik, hogy ismered. Én javítottam mindkettővel ilyen hibát (a pisztollyal még sokkal kisebb SMD alkatrészt is cseréltem), de eddig mind elindult és működik. Nem, nem hinném, hogy szerencse.