HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 111
  • 112
  • 113
  • 114
  • 115
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#2241 Felhasználó inaktív   Zsivaagoo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 07. 25. 11:51

Üzenet megtekintéseIdézet: Mumia - Dátum: 2011. 07. 25. 12:33

Az elektronika cserét próbáltam, így megjelenik a hdd biosban de error-t ír rá, és programokban már nem látható.

Neten olvasgatva azt találtam, hogy ez a típus valami flash memóriában tárol a hdd-ről adatokat ezért nem működik az elektronika csere, ebben lehet igazság?

Nem ismerem a típust , meg a gyártóját sem. WD fanatikus vagyok.
Ha van rajt flash memória és ott tárol adatokat a HDD geometriáról/miazmás (Jahno, Didy ?) akkor "tréfálkozni" fog. Csak fizikai olvasás szektorról szektorra új vinyóra fizikai másolatként tán még mehet ettől függetlenül. Attól függ, hogy mennyire értékes/pótolhatatlan az adat, hogy érdemes-e szenvedni a mentéssel.

Szerk. ui.: de lehet, hogy csak az áthelyezett és bad szektorokat tárolja. A többi típus legalábbis így tesz tudomásom szerint. Bár ekkor sem lesz egyezés a valós áthelyezett/bad és a flash-ben tároltak között.

Szerkesztette: Zsivaagoo 2011. 07. 25. 11:54 -kor

Ha a lovat zab helyett plutóniummal etetné a Pesta bácsi, akkor a szekér kilóhússzal repesztene a Kárpátokban.
Ha visszakérdezek, akkor az azért van, mert nem értettem, hogy mit kérdeztél. Heeeee?

#2242 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 07. 25. 12:19

Van rajta pótolhatatlan adat, egy kevés szenvedést mindenképpen megér, esetleg még pár ft-ot is, de az nem az én asztalom, mármint annak a megmondása, hogy mennyit ér meg.

Ha a bios error-t ír rá, akkor hogyan lehetne megvalósítani a szektorról szektorra másolást? Programok közül eggyel sem sikerült felismertetni.

#2243 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 07. 25. 19:24

Üzenet megtekintéseIdézet: Mumia - Dátum: 2011. 07. 25. 11:33

Az elektronika cserét próbáltam, így megjelenik a hdd biosban de error-t ír rá, és programokban már nem látható.

Neten olvasgatva azt találtam, hogy ez a típus valami flash memóriában tárol a hdd-ről adatokat ezért nem működik az elektronika csere, ebben lehet igazság?

Nem csak ez a típus hanem minden merevlemez, nem „valami flash memóriában” hanem egy Eepromban, nem adatokat hanem a winyó vezérlőprogramját tárolja, ezt pedig firmware-nak hívják. Amúgy a többi passzol.
A válaszomnak ne a stílusával, hanem a tartalmával foglalkozz!

#2244 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 07. 26. 07:22

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2011. 07. 25. 20:24

Nem csak ez a típus hanem minden merevlemez, nem „valami flash memóriában” hanem egy Eepromban, nem adatokat hanem a winyó vezérlőprogramját tárolja, ezt pedig firmware-nak hívják. Amúgy a többi passzol.

Ok, kösz, én nem vágom ennyire a részleteket, de akkor elképzelhető, hogy az eepromot átforrasztjuk egy másik azonos, de működő nyákra, akkor életre kel, vagy erre semmi esély nincs?

#2245 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 07. 26. 12:17

Üzenet megtekintéseIdézet: Mumia - Dátum: 2011. 07. 26. 07:22

Ok, kösz, én nem vágom ennyire a részleteket, de akkor elképzelhető, hogy az eepromot átforrasztjuk egy másik azonos, de működő nyákra, akkor életre kel, vagy erre semmi esély nincs?

Mindenképpen azonos Firmware verzió szükséges hozzá, ugyanis ez két részből tevődik össze - az Eepromban van az indító és önteszt, a lemeztányéron a 0 cylinder alatti területen pedig a merevlemez paramétereit tartalmazó rész és a S.M.A.R.T. adatterület. A kettőnek passzolnia kell, különben nem működik a dolog. Viszont a Firmware általában csak programokkal kérdezhető le, a gyártók egy része (Samsung, Hitachi, WD) nem tünteti fel külön.

Esetleg szériaszám alapján próbálkozhatsz, minél közelebbi annál jobb. Sajnos ez nekem is ismerős dolog, volt olyan winyó amihez csak több hónapi keresés után tudtam megfelelő elektronikát szerezni. A Kürt mondjuk jobb helyzetben van, ők felveszik a gyártóval a kapcsolatot és szériaszám alapján a megfelelőt legyártatják. Persze ennek az áráról inkább nem beszélnék.

A csereelektronikával való mentés egyébként csak akkor lehetséges, ha a winyónak egyéb hibája nincs - ez viszont csak a próba után derül ki.

#2246 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 07. 26. 12:37

Hát a már nem működőképes vinyó firmware verzióját már nem tudom lekérdezni, így keresni se tudok azonosat.

#2247 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 07. 26. 12:47

Üzenet megtekintéseIdézet: Mumia - Dátum: 2011. 07. 26. 12:37

Hát a már nem működőképes vinyó firmware verzióját már nem tudom lekérdezni, így keresni se tudok azonosat.

Tudsz egy éles fotót feltenni a tetejéről (hogy minden jól olvasható legyen rajta).

#2248 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 07. 27. 17:17

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2011. 07. 26. 13:47

Tudsz egy éles fotót feltenni a tetejéről (hogy minden jól olvasható legyen rajta).

Konkrétan erről vagy elég ha csak olyanról? Mert nincs nálam éppen.

#2249 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 07. 27. 20:29

Üzenet megtekintéseIdézet: Mumia - Dátum: 2011. 07. 27. 17:17

Konkrétan erről vagy elég ha csak olyanról? Mert nincs nálam éppen.

„Csak olyanom” kb. 20 db van. Nekem, annak az egy konkrét példánynak az adataira volna szükségem.

#2250 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 07. 28. 07:41

Kösz a segítséget.

Csatolt fájl:

Szerkesztette: Mumia 2011. 07. 28. 07:41 -kor

#2251 Felhasználó inaktív   frakk65 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2011. 07. 28. 10:17

Nekem van egy samsung SP2514N 250 gb-os winyóm. AZ elektronika leégett valahol a tápellátás vonalon (a képen). Vettem egy másik winyót de az elektronika átszerelése nem segített, a fórumból látom, hogy miért. Kedves Bitvadász, tudnál nekem segíteni.

Csatolt fájl:

#2252 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 07. 28. 19:45

Üzenet megtekintéseIdézet: frakk65 - Dátum: 2011. 07. 28. 10:17

Nekem van egy samsung SP2514N 250 gb-os winyóm. AZ elektronika leégett valahol a tápellátás vonalon (a képen). Vettem egy másik winyót de az elektronika átszerelése nem segített, a fórumból látom, hogy miért. Kedves Bitvadász, tudnál nekem segíteni.

Gondolom, jóval későbbi gyártású amit vettél - nem is működhet vele. Lehet, hogy tudok segíteni de ehhez mindenképpen el kell juttassad vizsgálatra.

Két eset lehetséges.
1, Csak a panel károsodott, ez esetben panelcserével, esetleg a sérült elektronika javításával az adataid menthetőek.

2, Ha a feszültségcsúcs átment az elektronikán és mondjuk a fejszerelvény károsodott (az ezen lévő tekercs kb. tizede az emberi hajszálnak!), akkor egyszerű módszerekkel nincs segítség - a tisztatérben történő megbontás pedig nagyon drága.

Egy próbát azért megérhet...

#2253 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 07. 28. 19:51

Üzenet megtekintéseIdézet: Mumia - Dátum: 2011. 07. 28. 07:41

Kösz a segítséget.

MLC: BA2831 - ha hozzájutsz ilyenhez (aminek a gyártási ideje a rosszhoz képest 2 hónapon belüli), annál azonos a firmware. Ha így sem megy, akkor sajnos a feszültségcsúcs egyéb alkatrészeket is károsított a mechanikán belül.
Ez viszont már otthoni módszerekkel, konyhaasztalon nem javítható.

Szerkesztette: pittti (Bitvadász) 2011. 07. 28. 19:53 -kor

#2254 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 07. 29. 09:31

Van egy november 2008-asom, az már 4 hónap, a többit meg kell nézni, hogy milyenek, mert azok gépben vannak.

#2255 Felhasználó inaktív   Rodrigez07 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 07. 31. 10:44

Üdv.

Húgom gépében a 80gb-os Samsung rendszer vinyó fokozatosan megadta magát. Persze, csak most szólt nekem mikor már csak minden 20. bekapcsolásra indult el a win. Lényeg, hogy post képernyőn a Master0 csatornára a Samsung blabla helyett azt írja ki, hogy BOOTCODE - Hanaro Engine. Biosban nem is mutat már semmit csak a másik 300Gb-os Samsungot. Mikor és mi adja ezt a Hanaro üzenetet? Egyes helyeken firmware hibának nevezik, de én inkább az itteni szakikban bízom. fontos adat nem igen van rajta, azok a másik HDD-n ülnek. tehát csak annyit szeretnék kérdezni, hogy a tapasztalatok alapján kukázzam és új vinyót vegyek neki, vagy menthető a dolog.

előre is köszi a válaszokat!
A barátnőm megjegyezte tegnap este az ágyban: Te egy perverz disznó vagy!
Mire én: Kemény szavak ezek egy kilenc évestől!

#2256 Felhasználó inaktív   Zsivaagoo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 07. 31. 11:11

Üzenet megtekintéseIdézet: Rodrigez07 - Dátum: 2011. 07. 31. 11:44

Üdv.

Húgom gépében a 80gb-os Samsung rendszer vinyó fokozatosan megadta magát. Persze, csak most szólt nekem mikor már csak minden 20. bekapcsolásra indult el a win. Lényeg, hogy post képernyőn a Master0 csatornára a Samsung blabla helyett azt írja ki, hogy BOOTCODE - Hanaro Engine. Biosban nem is mutat már semmit csak a másik 300Gb-os Samsungot. Mikor és mi adja ezt a Hanaro üzenetet? Egyes helyeken firmware hibának nevezik, de én inkább az itteni szakikban bízom. fontos adat nem igen van rajta, azok a másik HDD-n ülnek. tehát csak annyit szeretnék kérdezni, hogy a tapasztalatok alapján kukázzam és új vinyót vegyek neki, vagy menthető a dolog.

előre is köszi a válaszokat!

Új vinyó azonnal. Kisérletezni/adatmentést próbálni később is lehet.

Gépről/halott vinyóról tudhatunk valamit?
Ha a lovat zab helyett plutóniummal etetné a Pesta bácsi, akkor a szekér kilóhússzal repesztene a Kárpátokban.
Ha visszakérdezek, akkor az azért van, mert nem értettem, hogy mit kérdeztél. Heeeee?

#2257 Felhasználó inaktív   Rodrigez07 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 07. 31. 14:23

Üzenet megtekintéseIdézet: Zsivaagoo - Dátum: 2011. 07. 31. 12:11

Új vinyó azonnal. Kisérletezni/adatmentést próbálni később is lehet.

Gépről/halott vinyóról tudhatunk valamit?

Sejtettem!

A vinyó egy meg nem mondom hány éves 80gb-os Samsung, nem is SATA interfészes. A gép meg egy Asrock alaplap egy Intel E5200-as Dual Core procival, 2x1gb memóval karöltve. Semmi izgalmas igazából és 2-3 éve teszi a dolgát minden hiba nélkül. A másik, 300gb-os Samu megy hibátlanul.

#2258 Felhasználó inaktív   Zsivaagoo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 07. 31. 16:03

Üzenet megtekintéseIdézet: Rodrigez07 - Dátum: 2011. 07. 31. 15:23

Sejtettem!

A vinyó egy meg nem mondom hány éves 80gb-os Samsung, nem is SATA interfészes. A gép meg egy Asrock alaplap egy Intel E5200-as Dual Core procival, 2x1gb memóval karöltve. Semmi izgalmas igazából és 2-3 éve teszi a dolgát minden hiba nélkül. A másik, 300gb-os Samu megy hibátlanul.

A konfiggal semmi hiba nincs, megérdemel egy SATA2-s vinyót rendszernek + éles adattárolónak. 500GB - 1 TB nyugodtan mehet - szerelemtől/pénztől függően -, kisebbet venni már nem érdemes. XP és Win7 is mehet rá.

Az a Hanaro... stb már azt jelzi, hogy olyan mértékben véres a HDD torka, hogy már a firmware tiltakozik a további használat ellen, próbálja még megvédeni a menthető adatot.

Szerkesztette: Zsivaagoo 2011. 07. 31. 16:04 -kor

#2259 Felhasználó inaktív   Rodrigez07 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 08. 01. 07:39

Üzenet megtekintéseIdézet: Zsivaagoo - Dátum: 2011. 07. 31. 17:03

A konfiggal semmi hiba nincs, megérdemel egy SATA2-s vinyót rendszernek + éles adattárolónak. 500GB - 1 TB nyugodtan mehet - szerelemtől/pénztől függően -, kisebbet venni már nem érdemes. XP és Win7 is mehet rá.

Az a Hanaro... stb már azt jelzi, hogy olyan mértékben véres a HDD torka, hogy már a firmware tiltakozik a további használat ellen, próbálja még megvédeni a menthető adatot.

Köszi a választ!
Akkor Mr. Hanaro Renji egy igazi úriember, több mint testőr! :) Az lesz a dolog vége, hogy a jelen árak mellett kap tőlem egy új rendszervinyót, de ha adatvinyót is akar, akkor vegyen magának, addig meg marad neki a 300-as :)

Üdv.

#2260 Felhasználó inaktív   Zsivaagoo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 08. 01. 15:14

Üzenet megtekintéseIdézet: Rodrigez07 - Dátum: 2011. 08. 01. 08:39

Köszi a választ!
Akkor Mr. Hanaro Renji egy igazi úriember, több mint testőr! :) Az lesz a dolog vége, hogy a jelen árak mellett kap tőlem egy új rendszervinyót, de ha adatvinyót is akar, akkor vegyen magának, addig meg marad neki a 300-as :)

Üdv.

No utánanéztem Mr. Hanaronak. IDÉs 80GB-s Samsung SP0822N vinyókkal fordul elő sűrűn, a gugli 357 találatot hozott, abból egy volt értelmes, angol nyelvű, adatmentő cég irománya.

A lényeg: A samu vinyók roppant érzékenyek túlfeszre és füstszag kiséretében valami jobblétre szenderül a nyákon. Túlfesz mindenképpen kiváltja, de a túlszaporodó bad sector-ok miatti (a leváló egyre több mágneses felület által termelt kosz miatt) író-olvasó fej sérülés is beboríthatja ebbe az állapotba. Javítás, adatmentés gyakorlatilag reménytelen, ha lehetséges lenne a sokszori próbálkozás még a fizikailag érintetlen mechanikát is szétveri. Az IDÉs 120 GB-s Sámsongok is szeretnek így -ezzel a hibajelenséggel- megpusztulni.

Hasonló firmware mizériát, azaz az eszköz egyszer csak más névvel detektálódik, mint kéne, már láttam szalagos egységeknél: HP Ultrium .... helyett BENCHMARK ... akármiként ismeri fel a szerver (HP ML370(?) G3, G4) a SCSI szalagos cuccot.

Szóval a vinyó több, mint kuka.

Ui: hmmm... Túlfesz ... ócska táp... akár...

Szerkesztette: Zsivaagoo 2011. 08. 01. 15:15 -kor

Téma megosztása:

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 111
  • 112
  • 113
  • 114
  • 115
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.