HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#741 Felhasználó inaktív   Hippo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 01. 04. 08:00

A dinamikus particiónak mi a lényege? Érdemes abba rakni a vinyót?

GetDataBack progival sikerült kimentenem az adatokat a samsung vinyóról, most jöhet a formázás..
Pioneer DEH-P3630MP hungarian user manual-t keresek!

#742 Felhasználó inaktív   krisz123 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 04. 09:07

Idézet: krisz123 - Dátum: 2009. jan. 4., vasárnap - 0:17

másolás közben, amikor nincs adatmozgás ,olyan hangokat hallok, mintha seekelne a hdd.

A seek error rate-nak az ilyen emelkedése normális ?
Esetleg van valami program, amivel be tudja kalibrálni a rendszer a hdd  müködését, vagy valami másik szoftver, amivel ezt a hibaellenörzési dolgot lehet nullázni, hogy tiszta lappal induljon a hdd?
Esetleg tud valaki helyet, ahonnan a legújabb firmware letölthetö?

Csatolt fájl:

#743 Felhasználó inaktív   mikike 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 04. 12:09

Olyat szeretnék kérdezni, ha van egy előre telepített laptop (BenQ A53), amin van egy hidden partíció helyreállításra, akkor azt hogyan lehet előhozni?
Eddig Alt+F10-re jött elő, de a Vista helyett feltettem egy XP-t a rendszerpartícióra (a hiddent nem bántottam) és azóta nem jön elő sehogy, egyből az XP indul el.
A hiedelmeid teremtik a valóságodat. - Seth

#744 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 04. 12:33

Idézet: krisz123 - Dátum: 2009. jan. 4., vasárnap - 9:07

A seek error rate-nak az ilyen emelkedése normális ?
Esetleg van valami program, amivel be tudja kalibrálni a rendszer a hdd  müködését, vagy valami másik szoftver, amivel ezt a hibaellenörzési dolgot lehet nullázni, hogy tiszta lappal induljon a hdd?
Esetleg tud valaki helyet, ahonnan a legújabb firmware letölthetö?

Személy szerint én azt mondom, hogy nem normális. A Seek Error Rate a fejpozicionálás közben előforduló hibák számát mutatja, amit okozhat a fej, vagy az azt mozgató szervó problémája vagy még a magas hőmérséklet is. Ez egybevág azzal, hogy az elektronika gyakran végez kalibrálást...

Az én véleményem az, hogy bár még nem érte el a beállított SMART határértéket, tehát elvileg még jó, de gyakorlatilag már "haldoklik" a merevlemezed. Itt már csak az a kérdés, hogy még meddig bírja...

SMART értéket nullázni? Abban mi lenne a jó?

A HDD firmware nehéz kérdés, szerintem ezek nem publikusak, csak a szervizek férhetnek hozzájuk.
"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

#745 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 04. 13:00

Idézet: Hippo - Dátum: 2009. jan. 4., vasárnap - 8:00

A dinamikus particiónak mi a lényege? Érdemes abba rakni a vinyót?

GetDataBack progival sikerült kimentenem az adatokat a samsung vinyóról, most jöhet a formázás..

Bizonyos RAID funkciókat kapsz, "á la Microsoft" módra... Tehát több merevlemeznél jöhet szóba...

Idézet

A Windows egyes verzióiban a különálló dinamikus merevlemezeket egyetlen dinamikus kötetbe kombinálhatja (átnyúlás), az adatokat feloszthatja több merevlemez között (csíkozás) a teljesítmény fokozása érdekében, vagy több merevlemezre duplikálhatja az adatokat (tükrözés) a megbízhatóság növeléséért.

Forrás
"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

#746 Felhasználó inaktív   krisz123 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 04. 13:41

Idézet: StSanya - Dátum: 2009. jan. 4., vasárnap - 12:33

Személy szerint én azt mondom, hogy nem normális. A Seek Error Rate a fejpozicionálás közben előforduló hibák számát mutatja, amit okozhat a fej, vagy az azt mozgató szervó problémája vagy még a magas hőmérséklet is. Ez egybevág azzal, hogy az elektronika gyakran végez kalibrálást...

Az én véleményem az, hogy bár még nem érte el a beállított SMART határértéket, tehát elvileg még jó, de gyakorlatilag már "haldoklik" a merevlemezed. Itt már csak az a kérdés, hogy még meddig bírja...

SMART értéket nullázni? Abban mi lenne a jó?

A HDD firmware nehéz kérdés, szerintem ezek nem publikusak, csak a szervizek férhetnek hozzájuk.

Dehát csak 2 hónapos a hdd, és már haldoklik !!!!????
Ezt újkora óta csinálhatja, de csak nemrég tűnt fel.

#747 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 04. 14:05

Idézet: krisz123 - Dátum: 2009. jan. 4., vasárnap - 13:41

Dehát csak 2 hónapos a hdd, és már haldoklik !!!!????
Ezt újkora óta csinálhatja, de csak nemrég tűnt fel.

Most ha cinikus lennék, akkor idézném Murphy alaptörvényt, illetve azt mondanám, hogy örülj neki, hogy még garanciában történik mindez! (Ugye abban?!  :Đ  )

Viszont gondold végig, hogy mindenképpen hiba, mivel ez így nem OK-s működés! Mi az hogy 10 másodpercekre megakad minden, mivel arra vár az operációs rendszer, hogy a HDD méltóztassék az öntesztjeit abbahagyni, s kéréseire végre válaszoljon?!

Egyébként egy másik forrás ezt írja:

Idézet

Seek Error Rate

Az adatok eléréséhez a merevlemeznek a fejeket az adat fölé kell pozicionálnia, ezt hívjuk „seek”-nek. Ha ez nem sikerül, akkor azt a S.M.A.R.T. rögzíti, s ha túl sokszor fordul elő ez a hiba, az gyaníthatóan a vezérléssel kapcsolatos.

Én elkezdeném a garanciát intézni... Vagy ha nem sürgős, akkor várnék, de sűrűn mentenék...

Szerk:

Ahogy nézem a merevlemezed Seek Error Rate küszöbértéke 30. Most áll 60-on, s 75-ről indult... A Hard Disk Sentinel-ben, a SMART fülön, ha rákattintasz Seek Error Rate-ra, alul, a grafikon mellett jobbra a legördülő menüben válaszd az Érték mező kijelzését, s látni fogod, hogy meddig csökkenhet az érték...

Szerkesztette: StSanya 2009. 01. 04. 14:17 -kor

"Mindörökké! Enter."

#748 Felhasználó inaktív   krisz123 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 04. 16:42

Idézet: StSanya - Dátum: 2009. jan. 4., vasárnap - 14:05

Most ha cinikus lennék, akkor idézném Murphy alaptörvényt, illetve azt mondanám, hogy örülj neki, hogy még garanciában történik mindez! (Ugye abban?!  :Đ  )

Viszont gondold végig, hogy mindenképpen hiba, mivel ez így nem OK-s működés! Mi az hogy 10 másodpercekre megakad minden, mivel arra vár az operációs rendszer, hogy a HDD méltóztassék az öntesztjeit abbahagyni, s kéréseire végre válaszoljon?!

Egyébként egy másik forrás ezt írja:

Én elkezdeném a garanciát intézni... Vagy ha nem sürgős, akkor várnék, de sűrűn mentenék...

Szerk:

Ahogy nézem a merevlemezed Seek Error Rate küszöbértéke 30. Most áll 60-on, s 75-ről indult... A Hard Disk Sentinel-ben, a SMART fülön, ha rákattintasz Seek Error Rate-ra, alul, a grafikon mellett jobbra a legördülő menüben válaszd az Érték mező kijelzését, s látni fogod, hogy meddig csökkenhet az érték...

hát még garis, az biztos, csak nem szívesen szedném ki a laptopból , meg várnék heteket a garira.
Nekem az a furcsa, hogy viszont konkrét adatátviteli hibák nincsenek, ezért gondoltom firmware hibára.
A seagate-nek írtam lassan egy hete, de még nem méltóztattak válaszolni.

#749 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 04. 19:26

Ha már ennyi szó (vagyis írás) esett a Seek Error Rate-ről, akkor megjegyezném, hogy mindkét Seagate HDD-m SMART-ja elég nagy értéket ír ehhez. Az PC-s HDD-hez azt hiszem 125 millió nagyságrendű az érték, mindez fél év alatt. A laptopom HDD SMART-ja szintén sokat jelez, igaz nem annyit, bár az még csak pár hónapos... Azon gondolkodtam, hogy nem következhet ez az NCQ működéséből adódóan? Habár a laptop HDD-je nem NCQ-s.

Szerkesztette: cyberman30 2009. 01. 04. 19:28 -kor

#750 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 04. 20:11

Idézet: cyberman30 - Dátum: 2009. jan. 4., vasárnap - 19:26

Ha már ennyi szó (vagyis írás) esett a Seek Error Rate-ről, akkor megjegyezném, hogy mindkét Seagate HDD-m SMART-ja elég nagy értéket ír ehhez. Az PC-s HDD-hez azt hiszem 125 millió nagyságrendű az érték, mindez fél év alatt. A laptopom HDD SMART-ja szintén sokat jelez, igaz nem annyit, bár az még csak pár hónapos... Azon gondolkodtam, hogy nem következhet ez az NCQ működéséből adódóan? Habár a laptop HDD-je nem NCQ-s.

Semmi köze az NCQ-hoz. Azért ilyen nagy szám, mert ez az "Adat"-nál lévő szám, amit a meghajtó szolgáltat. Ez (is) gyártó specifikus. Sajnos nagyon az, az egész SMART erről szól, emiatt bonyolult és emiatt éri is el nehezen a célját.

No tehát: Az Adat-nál lévő számból a Seagate-eknél valahogy kiszámítódik az "Érték". Ezen érték most 60 a Krisz merevlemezénél, s 75 volt a gyártó által beállított induló érték. A "Küszöb" pedig az az Érték, amikor a SMART kezdi a hibaüzeneteket, már ha az alaplap BIOS-ában nincs a SMART letiltva, illetve van SMART-ot figyelő segédprogram az operációs rendszerben. Ez ennél a meghajtónál 30.

Más meghajtóknál máshogy van ez (is). Pl. a WD-mnél az Adat 0. Az Érték 200. A Küszöb pedig 51. Tehát nem volt még Seek Error-om, ami az Adatot valamennyire megnövelné. Ebből számítódna ki az Érték, ami csökkenne lefele 200-ról. S ez ha 51-re csökkenne, akkor riasztana a SMART, hogy induljak boltba...
"Mindörökké! Enter."

#751 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 05. 00:29

Köszi az útbaigazítást!  :)

#752 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 05. 08:49

Idézet: krisz123 - Dátum: 2009. jan. 3., szombat - 18:36

Ez mit jelent, és mit lehet ellene tenni?...

A hőkalibrálás teljesen normális jelenség. Semmit nem kell és nem lehet ellene tenni. Ugyanis nem okoz sem adatvesztést, sem olvasási hibát. Max pár másodperces kiesést. Az adatokat a belső cache-ből kivési, mielőtt a fejekkel manipulálni kezdene.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#753 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 05. 09:38

Idézet: krisz123 - Dátum: 2009. jan. 4., vasárnap - 1:17

másolás közben, amikor nincs adatmozgás ...

? :confused:

Nem világos.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#754 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 05. 09:48

Idézet: mikike - Dátum: 2009. jan. 4., vasárnap - 13:09

...
Eddig Alt+F10-re jött elő, ...

Mit is csinál pontosan az ALT+F10?

#755 Felhasználó inaktív   krisz123 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 05. 12:15

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. jan. 5., hétfő - 9:38

?   :confused:

Nem világos.

Amikor másolás közben vagyok, de kb. 10 másodpercig nincs adatforgalom, azaz nem működik a hdd.
ha csak 1-2 mp lenne, nem aggódnék, de azért 10-15 másodperc szünet 20 másodpercenként már elég érdekes..
dupla annyi a másolási idő, mint amit a hdd tudna sebesség alapján

#756 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 05. 14:26

Idézet: krisz123 - Dátum: 2009. jan. 5., hétfő - 12:15

Amikor másolás közben vagyok, de kb. 10 másodpercig nincs adatforgalom, azaz nem működik a hdd.
ha csak 1-2 mp lenne, nem aggódnék, de azért 10-15 másodperc szünet 20 másodpercenként már elég érdekes..
dupla annyi a másolási idő, mint amit a hdd tudna sebesség alapján

Igen, én is azt mondom, hogy nem jól, értsd: hibásan dolgozik ez a merevlemez, amit a növekvő seek error rate támaszt alá. Ha az nem nőne ilyen ütemben, akkor én is azt mondanám, hogy rossz konstrukció, vagy firmware hiba, vagy túlmelegedik, vagy csak pusztán nem jó helye van (nem tudja a keletkezett hőt jól leadni) abban a notiban, stb...

Viszont, amit írsz, hogy ezt a SMART érték romlást két hónap alatt hozta össze, akkor számomra egyértelmű, hogy agonizál a HDD, pusztán az a kérdés, hogy mennyi ideig fog tartani ez az állapot...

A laptop gyártója kicsoda egyébként? Velük nem próbáltad felvenni a kapcsolatot? Ha garis a cucc, akkor érdemes lenne talán...
"Mindörökké! Enter."

#757 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 05. 15:05

Adott egy 20 GB-os WD Caviar tipusu ATA merevlemez. Mukodés közben egyszer csak leállt a winchester: I/O hibát irt ki egy program, miközben adatokat töltött  a lemezre. (utorrent kliens)

Újraindításnál a winchester felpörög, az alaplap felismeri, de megáll még  a kezdőképernyőn. Rádugtam további 2 különböző gépre a lemezt, mind a 2 gép szintén felismeri, de onnantól kezdve nem megy tovább ezzel a winchesterrel. Meghalt volna?  :think:

Szerkesztette: Dextrose 2009. 01. 05. 15:14 -kor

Intel Core i7-8700K | 64GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz | 500GB PCIe SSD + 3000GB 7200RPM | ASUS MAXIMUS X CODE Z370 | nVidia GTX Ti 1080 8GB GDDR5X | NZXT S340 | Seasonic Platinum Prime 650W 80+ Platinum

paranormal.hu

#758 Felhasználó inaktív   mikike 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 05. 16:04

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. jan. 5., hétfő - 9:48

Mit is csinál pontosan az ALT+F10?

Réges -rég, amikor ez a laptop még a hozzá adott Vistával működött, ALT+F10-re jött elő a helyreállító partíciója.
Azóta XP-t tettem a vista helyére, és bár a rejtett, helyreállító partíciót nem bántottam, az XP csak saját magát bootolja be.
Valahogyan biztos el lehet érni a helyreállító partíciót is, csak én nem tudom, hogyan. Hogyan?
A hiedelmeid teremtik a valóságodat. - Seth

#759 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 05. 21:57

Idézet: mikike - Dátum: 2009. jan. 5., hétfő - 17:04

... amikor ez a laptop még a hozzá adott Vistával működött, ALT+F10-re jött elő a helyreállító partíciója...

Ezt akartam volna kérdezni, hogy ott pontosan milyen program indult el. Mert a partíció az még csak egy "adatterület". A helyreállító "szolgáltatás" programot is takar. Hol lehet a program?

#760 Felhasználó inaktív   krisz123 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 05. 22:03

Idézet: StSanya - Dátum: 2009. jan. 5., hétfő - 14:26

Igen, én is azt mondom, hogy nem jól, értsd: hibásan dolgozik ez a merevlemez, amit a növekvő seek error rate támaszt alá. Ha az nem nőne ilyen ütemben, akkor én is azt mondanám, hogy rossz konstrukció, vagy firmware hiba, vagy túlmelegedik, vagy csak pusztán nem jó helye van (nem tudja a keletkezett hőt jól leadni) abban a notiban, stb...

Viszont, amit írsz, hogy ezt a SMART érték romlást két hónap alatt hozta össze, akkor számomra egyértelmű, hogy agonizál a HDD, pusztán az a kérdés, hogy mennyi ideig fog tartani ez az állapot...

A laptop gyártója kicsoda egyébként? Velük nem próbáltad felvenni a kapcsolatot? Ha garis a cucc, akkor érdemes lenne talán...

seagate st9250827as
és a gyártóval 1 hete próbálok értekezni eredmény nélkül...
azóta csak romlik

Csatolt fájl:

Téma megosztása:

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • Utolsó »