HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#981 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 07. 14. 23:28

Idézet: BooBoo - Dátum: 2009. júl. 14., kedd - 22:37

Szóval mit is jelent az ugyanilyen?

„Arra gondoltam, hogy veszek egy ugyanilyen vincsit és az elektronikát átültetve már csak helyet kell találnom”

Erre szokták mondani - ahogy Móricka elképzeli.
A Samsung winchestereknél a gyártó a Firmware-t (ez a wincsi belső vezérlőprogramja) szériánként változtatja. Mindegyik mechanika csak a hozzá tartozóval működik. A számát csak a legritkább esetben tüntetik fel (ha van vonalkódolvasód, azzal be tudod azonosítani).
Sokéves gyakorlat - a gyári mérőpontok ismeretében az elektronika kimérhető, és szükség esetén javítható. Sokkal egyszerűbb feladat, mint egy mindenben azonosat találni. Ha kell (nagyon fontos adatok esetén) egy másik elektronika feláldozásával, a megfelelő alkatrészeket átforrasztva az eszköz legalább egy mentés erejéig elindítható.
DE! Ha az elektronika nem külső behatás (táp, villám) hatására ment tönkre, hanem a mechanika hibája (motorzárlat) miatt, akkor almás az egész - a cserepanel is szó nélkül tönkremegy. Tehát a mechanikát (meg a preamp-ot) is ajánlatos kimérni.
Egy ilyen winyó mechanikai javítását pedig az országban csak pár helyen tudják megoldani (az ára is olyan, 6 számjegyű és nem 1-el kezdődik!) - szóval jobban jársz ha legariztatod.
Bár égett winyóval a legtöbb helyen úgy elhajtanak mint a libát...

Szerkesztette: pittti 2009. 07. 14. 23:33 -kor

A válaszomnak ne a stílusával, hanem a tartalmával foglalkozz!

#982 Felhasználó inaktív   BooBoo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 16. 22:48

Idézet: pittti - Dátum: 2009. júl. 14., kedd - 23:28

„Arra gondoltam, hogy veszek egy ugyanilyen vincsit és az elektronikát átültetve már csak helyet kell találnom”

Erre szokták mondani - ahogy Móricka elképzeli.
A Samsung winchestereknél a gyártó a Firmware-t (ez a wincsi belső vezérlőprogramja) szériánként változtatja. Mindegyik mechanika csak a hozzá tartozóval működik. A számát csak a legritkább esetben tüntetik fel (ha van vonalkódolvasód, azzal be tudod azonosítani).
Sokéves gyakorlat - a gyári mérőpontok ismeretében az elektronika kimérhető, és szükség esetén javítható. Sokkal egyszerűbb feladat, mint egy mindenben azonosat találni. Ha kell (nagyon fontos adatok esetén) egy másik elektronika feláldozásával, a megfelelő alkatrészeket átforrasztva az eszköz legalább egy mentés erejéig elindítható.
DE! Ha az elektronika nem külső behatás (táp, villám) hatására ment tönkre, hanem a mechanika hibája (motorzárlat) miatt, akkor almás az egész - a cserepanel is szó nélkül tönkremegy. Tehát a mechanikát (meg a preamp-ot) is ajánlatos kimérni.
Egy ilyen winyó mechanikai javítását pedig az országban csak pár helyen tudják megoldani (az ára is olyan, 6 számjegyű és nem 1-el kezdődik!) - szóval jobban jársz ha legariztatod.
Bár égett winyóval a legtöbb helyen úgy elhajtanak mint a libát...

Mondandódból kiindulva, ha veszek használtan egy ugyanabban a hónapban gyártott ugyanolyan vinyót, akkor nagy valószínűséggel fasza lesz. Móricka vagyok  :) Amúgy megvizslattam, egy kis fekete kétlábú bizbasz ment tönkre szemre, amin QE 722 vagy valami ilyesmi felirat van, sajnos mivel elrepedt ezért nehezen olvasható. A 722 biztos, max mögötte még lehetett egy karakter. Lehet, hogy csak egy ellenállás vagy ilyesmi, mait ki lehet váltani egy l*max-es cuccal?

#983 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 17. 18:40

Idézet: BooBoo - Dátum: 2009. júl. 16., csütörtök - 22:48

Mondandódból kiindulva, ha veszek használtan egy ugyanabban a hónapban gyártott ugyanolyan vinyót, akkor nagy valószínűséggel fasza lesz. Móricka vagyok...

1, Ha a sorozatszámuk nagyon közeli, akkor igen.

2, Tegyél fel a panelről egy fotót.

3, „mait ki lehet váltani egy l*max-es cuccal?” - Ezt légyszi írd le magyarul!

#984 Felhasználó inaktív   BooBoo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 17. 22:50

Idézet

3, „mait ki lehet váltani egy l*max-es cuccal?” - Ezt légyszi írd le magyarul!

Bocs!

3. Amit ki lehet váltani egy elektronikai üzletben vásárolt cuccal.

Megnéztem egy PATA-s samsung vinyót. Azon is van ehhez az alkatrészhez kísértetiesen hasonló kétlábú ami egyértelműen az 5V-on csücsül "sorosan", csak azon 708 van , nem 722. Lehet, hogy egy biztosíték szerű, ami a túláram ellen véd.

Képet ezt találtam:
Kép

A Samsung chip bal felső sarka fölött lévő kis feketéről van szó (nagyon hasonló a balra lévő 90 fokkal elforgatott cucchoz).

Talán a tőle jobbra fent lévő fehér 0-val jelölt alkatrész is sérült.

Olvasgattam a fórumotFórum Nem vagyok egy nagy angolos, de azt ott egy biztosítékkal helyettesíthetőnek vélik.

Szerkesztette: BooBoo 2009. 07. 17. 22:51 -kor

#985 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 17. 23:13

Idézet: BooBoo - Dátum: 2009. júl. 17., péntek - 22:50

Ami kétlábú:
Kondenzátor, ellenállás, kétlábú félvezetők (dióda, Zener dióda, feszültségreferencia).
Ha polaritásérzékeny, akkor az egyik végén egy csík, vagy pötty jelöli azt.
Ha ellenállás füstöl le, az általában egy mögöttelevő hibát mutat (az előtétellenállás túlterhelődik).

#986 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 17. 23:32

Idézet: BooBoo - Dátum: 2009. júl. 17., péntek - 22:50

Nem vagyok egy nagy angolos, de azt ott egy biztosítékkal helyettesíthetőnek vélik.

A gond ott van, hogy a számozásnak köze sincs  az alkatrész mikéntjéhez, ezek a gyártó által használt code számok. Egy alkatrész csak a kapcsolás ismeretében értelmezhető, és ebből sajnos elég sokféle van. Tehát még egy látszatra azonos panelen sem biztos, hogy azonos értékű alkatrészek vannak.
Sajnos ebbe a hibába elég sokan beleestek, a panel összevissza forasztásával leégették mondjuk a motrot, vagy a fej előerősítőt (a fejen lévő tekercs pedig kb. tizede a hajszálnak!). Ezek után mentsen róla akinek hat anyja van.
Szóval - csak óvatosan. Számodra ennél még az is jobb megoldás ha megpróbálsz másik elektronikát keresni - lehet hogy nem megy vele, de legalább nem csinálsz jóvátehetetlen kárt. Tovább próbálkozhatsz, nem úgy mint egy tönkretett mechanikával.

Azt az ostobaságot hogy biztosíték pedig felejtsd el - még a feltételezés is röhej - a gyártó ilyet nem használ, a túlfeszültség ellen általában Zener diódákat alkalmaznak.

#987 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 07. 18. 05:51

Idézet: BooBoo - Dátum: 2009. júl. 17., péntek - 23:50

Bocs!

Megnéztem egy PATA-s samsung vinyót. Azon is van ehhez az alkatrészhez kísértetiesen hasonló kétlábú ami egyértelműen az 5V-on csücsül "sorosan", csak azon 708 van , nem 722. Lehet, hogy egy biztosíték szerű, ami a túláram ellen véd.

Képet ezt találtam:
Kép

A Samsung chip bal felső sarka fölött lévő kis feketéről van szó (nagyon hasonló a balra lévő 90 fokkal elforgatott cucchoz).

Talán a tőle jobbra fent lévő fehér 0-val jelölt alkatrész is sérült.

Olvasgattam a fórumotFórum Nem vagyok egy nagy angolos, de azt ott egy biztosítékkal helyettesíthetőnek vélik.

Pittivel most kivételesen ne érts egyet :D . A kérdéses alkatrész zener dióda lesz, és jól gondolod, az adott tápágat figyeli. A zenerek gyártási szórása és pillanatnyi események okán gyakori, hogy ezek elkukkannak, Védelmük egyszerű, ha nyitási feszültségüket meghaladó pillanatnyi helyzet alakul ki, nyitnak, de a kialakuló, korlátozás nélküli áramerősségtől átégnek rövidzárlatba, ezzel a tápot igyekeznek térdre hajtani :D és védeni az elektronikát. Abban sincs igaza Pittinek, hogy biztosítékkal nem szokás védeni a lemezt, ugyanis pont a samu képen látható modelljén bizony van a zener előtt biztosíték (egyik ágon egy vaskosabb öngyógyuló, a másikon a 0-val jelzett alkatrész egy sima átkötés, ami hát kb. biztosíték)! Ami nem is árt, mert adott esetben a vezeték ésvagy a panel elég csúnyén képes végigégni, mire a táp is észreveszi az eseményt.
A fenntiekből adódik, hogy ezek a zenerek nem szükségesek alapvetően az elektronika működéséhez, vagyis termeld ki őket, ha van rendes, normális fejű forrasztópákád és tégy egy próbát. Természetesen ha a tiéden is van biztosíték (bármi, ami soros a tápcsatlakozóval), mérd ki (legegyszerűbb, ha zárlatot mérsz a zenerek megfelelő lábai és a tápcsati között) Ha megvagy, a két tápággal köss sorba egy-egy autóizzót (21W-osat) és feltétlenül less rá a tápra (gép megy vele rendesen azóta is, milyen típus, mennyi idős?). Próba most csak annyi, hogy felpörög-e rendesen (az égő esetleg megakadályozhatja, a lényeg az, hogy nem szabad teljes fénnyel égnie, ha csak pislákol és nem tud felpörögni a lemez, akkor kiiktatható/nagyobbra cserélhető). Ha ezzel megvagyunk, adatbuszra köthető normál üzemre a lemez, adatmentésre. A javításhoz 5V-os ágon 6,2V-os SMD zener kell, lehetőleg nagyobb áramú típus (ami odafér, persze).
A zener, ha az 5V-os volt, rendszerint a meleg hatására csökkenő zenerfeszt produkál (7V Uz alatt negatív hőfokfüggés, szeretjük), így a melegedéssel összefügghetet a meghibásodás, én azt a rekket nem használnám ehhez a vinyóhoz.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#988 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 18. 07:25

Idézet: didyman - Dátum: 2009. júl. 18., szombat - 5:51

Pittivel most kivételesen ne érts egyet...

OK, én nem akarom a kísérletezéstől elvenni a kedvét senkinek. Abban is egyetértek, hogy valószínűleg mindketten meg tudnánk javítani azt az elektronikát (bár mérni sosem árt, hiszen nincs mindig látható hibája egy alkatrésznek - szóval ott azért más is károsodhatott)
A gépkocsiizzó is jó ötlet, bár én inkább áramkorlátozós tápegységet használok.

De nem tudom találkoztál-e  olyannal hogy pont a fent említett 0-ás alkatrészt átkötötték egy fél mm (!!!!!) vastag rézdróttal (ezt is biztosan valami okos ismerős tanácsolhatta), a következő bekapcsolásnál keletkezett a panelon egy kb. 5 forintos nagyságú lyuk! Sőt, hogy továbbmenjek, a számítógépben lévő JN* táp sem indult el soha többé... Ekkor hozta el. Megérte? Rengeteg hasonló esettel találkoztam - a legalapvetőbb ismeretek nélkül - megfelelő műszerek nélkül kísérleteznek. Kisebb hibából így a legkönnyebb nagyobb kárt okozni.

Ezért mondtam, hogy csak óvatosan. Ha az egész panelt cseréli, akkor ez elkerülhető.

#989 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 18. 08:16

Idézet: pittti - Dátum: 2009. júl. 18., szombat - 8:25

OK, én nem akarom a kísérletezéstől elvenni a kedvét senkinek. Abban is egyetértek, hogy valószínűleg mindketten meg tudnánk javítani azt az elektronikát (bár mérni sosem árt, hiszen nincs mindig látható hibája egy alkatrésznek - szóval ott azért más is károsodhatott)
A gépkocsiizzó is jó ötlet, bár én inkább áramkorlátozós tápegységet használok.

De nem tudom találkoztál-e  olyannal hogy pont a fent említett 0-ás alkatrészt átkötötték egy fél mm (!!!!!) vastag rézdróttal (ezt is biztosan valami okos ismerős tanácsolhatta), a következő bekapcsolásnál keletkezett a panelon egy kb. 5 forintos nagyságú lyuk! Sőt, hogy továbbmenjek, a számítógépben lévő JN* táp sem indult el soha többé... Ekkor hozta el. Megérte? Rengeteg hasonló esettel találkoztam - a legalapvetőbb ismeretek nélkül - megfelelő műszerek nélkül kísérleteznek. Kisebb hibából így a legkönnyebb nagyobb kárt okozni.

Ezért mondtam, hogy csak óvatosan. Ha az egész panelt cseréli, akkor ez elkerülhető.

Jó, de akkor nem terelni kell alapvetően nem igaz dolgokkal, hanem ezt leírni. Tudjuk mindketten, hogy annak a zenernek az elhalása mitől szokott lenni, és hogy maga a zener elhalása nem érint mást.

Áramkorlátos táppal csak annyi bajom van, hogy ha nem visszahajló a karakterisztikája, hanem stabil áramgenerátoros (és nekem így jó, hiszen a táp U és I generátorként is üzemel), az rendszerint nem jó félvezetőt védeni. Az izzó viszont hidegen kisebb elenállású, átfolyó árammal arányosan növekedésnek indul, a lomhasága meg pont kívánatos (tekintve, hogy elég nagy a hidegellenállás). Felemás dolog ez, mert akkora áram, amivel a panel képes normál üzemmel indulni, már bőven sok ahhoz, hogy hibás területen rögtönítéljen, és ICT méregetni egy soklábú SMD alkatrészt hát kissé körülményes.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#990 Felhasználó inaktív   BooBoo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 18. 11:06

Köszönöm Mindenkinek a szakszerű válaszokat. Én magam tuti nem forrasztgatok semmit, mert ismerem a korlátaimat. Van egy műszerész ismerősöm, akihez végső esetben fordulok.
De. Először is vettem egy nagyon hasonló vinyót (jövő héten kerül  kezembe) és elektronika cseréjével teszek egy próbát az adatmentésre. Amennyiben ez nem megy, akkor dilemma. Vagy próbálkozom az ismerősömnél és minden esélyem ugrik a garira (ehhez állok közelebb) vagy irány a gariztatás, de akkor ugranak az adatok.

Más: Gari:

- Mistralnál vettem 3 év garival
- Mistral khmm csődbe ment
- Samsung magyarország közölte, hogy leszarja a gyártói garit, mert a Mistral nem tőlük vette (nade attól még eredeti Samsung, tisztelt gyártó)
- egy fórumon olvastam, hogy az Aqua átvállalja a Mistral garijait (köszönjük)
- Aqua megerősítette az infót
- Aqua honlapja szerint az égés nem minősül garis esetnek (nem villámcsapás és nem is táphiba, hiszen az összes alkatrész (vinyó is) megy tovább azóta is)
- ha beviszem és balhézok, gondolom akkor is leszarnak -> fogyasztóvédelem (számíthat rá a Samsung is)
- amennyiben nincs gari kérek szakértői véleményt -> irány a biztosító, villámkár :( Ebben az esetben forrasztgatunk is.

#991 Felhasználó inaktív   BooBoo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 22. 21:22

Idézet: BooBoo - Dátum: 2009. júl. 18., szombat - 11:06

Nos:

Sajnos a másik elektronikával elindul ugyan, felpörög, majd a windows felismeri mint Samsung háttértár de mint meghajtó nem jelenik meg a lemezkezelőben sem. Hmm.

Gondoltam, jobb nem erőltetni, hátha kárt tesz minden próbálkozás, meghát ugye mivel próbálkozhattam volna (ez nem költői kérdés :( ).

#992 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 25. 08:12

Idézet: BooBoo - Dátum: 2009. júl. 22., szerda - 21:22

Sajnos a másik elektronikával elindul ugyan, felpörög, majd a windows felismeri mint Samsung háttértár de mint meghajtó nem jelenik meg a lemezkezelőben sem. Hmm.

Ha méltóztatnál visszaolvasni, mintha már leírtam volna. Firmware eltérés, vagy Preamp hiba. Az egyetlen esélyed a meghibásodott elektronika megjavítása, DE EHHEZ KAPCSOLÁSI RAJZ KELL! Hacsak nem javítottál már annyit, hogy fejből ismerjed.

Más - mivel magam is szakértek biztosítóknak, pontosan tudom hogy megy ez. Ha villámcsapásra hivatkozol akkor az én tanusítványom nem elég, az áramszolgáltatónak is el kell ezt ismernie (ők percre pontosan dokumentálják mikor érte a rendszert villámcsapás).
Minden további esetben értelmetlen dolog, ugyanis a védőzénerek ezért vannak. A 12V-os ágat egy 14.2-es, az 5V-os ágat egy 6.3-as dióda hidalja át. Ha valamelyik elfüstöl, az pontosan azt bizonyítja hogy az eszköz túlfeszt kapott, erre pedig nem vonatkozik a garancia. Tehát a legprofibb szakember sem írhat mást a jegyzőkönyvbe, ez pedig nem reklamálási alap.

#993 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 25. 08:41

Idézet: pittti - Dátum: 2009. júl. 25., szombat - 9:12

Ha valamelyik elfüstöl, az pontosan azt bizonyítja hogy az eszköz túlfeszt kapott,

Fenét bizonyítja. Csak valószínűsíti, mivel a zener el tud halni üzemszerű környezetben is, a relatív magas gyártási szórása miatt. Villám és semmilyen más hálózati esemény nem tud szekunder oldalon túlfeszt produkálni a tápegység elpusztulása nélkül, hiszen éppen ezért van egy olyan szabályzás a PWM szerepkörében, ami nagyságrendekkel gyorsabb reakcióidőkkel rendelkezik, mint a hálózati esemény szűrőkön, pufferen túljutó hányadának felfutási ideje.

#994 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 25. 08:43

Idézet: BooBoo - Dátum: 2009. júl. 22., szerda - 22:22

Gondoltam, jobb nem erőltetni, hátha kárt tesz minden próbálkozás, meghát ugye mivel próbálkozhattam volna (ez nem költői kérdés :( ).

Kapd már le azt a két zener-t. :)

#995 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 25. 12:43

Idézet: didyman - Dátum: 2009. júl. 25., szombat - 8:41

Fenét bizonyítja. Csak valószínűsíti, mivel a zener el tud halni üzemszerű környezetben is, a relatív magas gyártási szórása miatt. Villám és semmilyen más hálózati esemény nem tud szekunder oldalon túlfeszt produkálni a tápegység elpusztulása nélkül, hiszen éppen ezért van egy olyan szabályzás a PWM szerepkörében, ami nagyságrendekkel gyorsabb reakcióidőkkel rendelkezik, mint a hálózati esemény szűrőkön, pufferen túljutó hányadának felfutási ideje.

„Fenét bizonyítja. Csak valószínűsíti, mivel a zener el tud halni üzemszerű környezetben is”
Nem akarok Veled vitatkozni, elméleti szinten biztosan igazad van. De próbáld meg ezt a „feltételező tényállítást” egy szakvéleményben leírni! Azonkívül miért nem fogadja el ezt az érvelést egyetlenegy üzlet vagy nagyker sem?

„hiszen éppen ezért van egy olyan szabályzás a PWM szerepkörében, ami nagyságrendekkel gyorsabb reakcióidőkkel rendelkezik” - már amelyik tápban ilyen van. Egy Chieftec-ben biztosan, de próbáld meg egy *gen tápegység kimenetét gyorsan változó terhelés alatt, és figyeld a kimeneti jelalak változását egy tárolós oszcilloszkópon. Ha visszaolvasol egy kicsit régebbre, pontosan látni fogod mit mutatott a teszt.

Szerkesztette: pittti 2009. 07. 25. 13:28 -kor

#996 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 25. 17:15

Idézet: pittti - Dátum: 2009. júl. 25., szombat - 13:43

„Fenét bizonyítja. Csak valószínűsíti, mivel a zener el tud halni üzemszerű környezetben is”
Nem akarok Veled vitatkozni, elméleti szinten biztosan igazad van. De próbáld meg ezt a „feltételező tényállítást” egy szakvéleményben leírni! Azonkívül miért nem fogadja el ezt az érvelést egyetlenegy üzlet vagy nagyker sem?

„hiszen éppen ezért van egy olyan szabályzás a PWM szerepkörében, ami nagyságrendekkel gyorsabb reakcióidőkkel rendelkezik” - már amelyik tápban ilyen van. Egy Chieftec-ben biztosan, de próbáld meg egy *gen tápegység kimenetét gyorsan változó terhelés alatt, és figyeld a kimeneti jelalak változását egy tárolós oszcilloszkópon. Ha visszaolvasol egy kicsit régebbre, pontosan látni fogod mit mutatott a teszt.

Ez nem elmélet, süsd meg, hanem tapasztalat. Szerinted miért ugatok róla annyit? :) A biztosító és a nagykerek azt fogadják el, ami nekik személy szerint kedvezőbb. Mivel elektronikában semmit, ismétlem, semmit sem lehet ok-okozati úton, mindent kizáróan, vagy bármit alátámasztva bizonyítani, így ezen is kár lovagolni, nem mi döntjük el, még akkor sem, ha mi vagyunk az okosabbak. Biztosítónak, nagykernek a kilukadt alkatrész külső behatás még akkoris, ha az az alkatrész gyárilag tökéletlen mivolta miatt keletkezett. Elég gyakori az ilyesmi, mióta divat hamisítani félvezetőket. Bizonyítani ezt sem lehet, mivel a működésről nem készül valós idejű tárolt diagram sehol..

PWM szabályzás MINDEN kapcsüzemű PC tápegységben van. Ez működésük alapja. A gyorsan változó kimeneti terhelés az tök más esemény, mint a hálózat hatása, mint bemeneten változó feszültség. Miért is kéne összemérni a kettőt, vagy hasonlítani egymáshoz?

#997 Felhasználó inaktív   BooBoo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 28. 18:06

Mégegyszer köszönet mindkettőtöknek!

Szóval összefoglalva:

A rackben (usb to ide-sata kábel) minden vinyó megy azóta is.
A csere majdnem ugyanolyan elektronikával:
1., a rackben Samsung háttértár, de nincs meghajtó
2., közvetlenül gépbe szerelve BIOS sem látja

Leírásotok szerint garit nem lehet megoldani.
Ismerősöm benne lenne a forrasztásban, szerinte valami áramkorlátozó ellenállás vagy mi lehet (még nem látta az elektronikát, csak az elmondásomra hagyatkozott). Szerintetek Zener dióda. Én ezekhez nem értek. A "kapjam le a két Zener-t" az azt jelenti, hogy cseréljem ki az említett 14,2-es és 6,3-asra? Mi legyen a "0"-ás alkatrésszel? Kissé elvesztem! Szóval ezt a forrasztósat valahogy olyan hülyegyerekismegértse módon, hogy tovább tudjam adni annak aki csinálja.

Szerkesztette: BooBoo 2009. 07. 28. 18:17 -kor

#998 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 28. 21:08

Legelőször meg kellene nézni, h az alkatrészek zárlatba, vagy szakadásba mentek.
Ha szakadásba, akkor jó eséllyel a mögöttük levő áramköri részletnek valami miatt megnőtt az áramfelvétele és azt érdemes tovább vizsgálni.
Ha zárlatba, akkor okozhatja a hibát pusztán annak az alkatrésznek az eldurranása.
Ha az adott alkatrész a tápfesz és a test közé van beépítve (és kétlábú) akkor jó eséllyel lehet Zenerdióda, amiről a kollegák beszéltek és némi többletbiztonsági kockázat mellett simán pótlás nélkül eltávolítható. Ekkor ha nem volt előtte egy alkatrész (ellenállás) amit a zárlatosba ment zener árama megpörkölt, az elektronika üzemképessé válhat (ha nincs egyéb hiba).

#999 Felhasználó inaktív   BooBoo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 28. 22:25

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2009. júl. 28., kedd - 21:08

Legelőször meg kellene nézni, h az alkatrészek zárlatba, vagy szakadásba mentek.
Ha szakadásba, akkor jó eséllyel a mögöttük levő áramköri részletnek valami miatt megnőtt az áramfelvétele és azt érdemes tovább vizsgálni.
Ha zárlatba, akkor okozhatja a hibát pusztán annak az alkatrésznek az eldurranása.
Ha az adott alkatrész a tápfesz és a test közé van beépítve (és kétlábú) akkor jó eséllyel lehet Zenerdióda, amiről a kollegák beszéltek és némi többletbiztonsági kockázat mellett simán pótlás nélkül eltávolítható. Ekkor ha nem volt előtte egy alkatrész (ellenállás) amit a zárlatosba ment zener árama megpörkölt, az elektronika üzemképessé válhat (ha nincs egyéb hiba).

Kösz!

Jobban megvizsgáltam az usb to ide-sata kábelt és elképzelhető - hangsúlyozom - elképzelhető, hogy fordítva is össze lehet dugni a dolgokat, így az 5v-bol 12v lesz és forditva. Ennek tükrében, ha ez történt, akkor mi a helyzet. Túlfesz, zeber dióda elhal, esetleg még valami?

#1000 Felhasználó inaktív   BooBoo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 30. 21:56

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2009. júl. 28., kedd - 21:08

Nah, egy darab Zener kicserélve. Meg sem mukkan, de nekiálltam mérni a jó és a kevésbé jó vinyót menet közben. Szóval a 0-ás alkatrész valószínűleg kinyúvadt, mivel a jó vinyón 5V-ot mérek rajta, míg a rosszon 5V-ot az egyik oldalon, és 1,23V-ot a másikon. Holnap ezt a valószínűleg 0Ohmos ellenállást kicseréljük egy kannibalizált másikra és remélhetőleg minden ok!

Meglátásotok véleményetek szerint jó lesz? Rohadtul izgulok.

Téma megosztása:

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.